Σακελλαροπούλου: Στοίχημα η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το κράτος δικαίου στην Ευρώπη εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών, αναφέρθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το κράτος δικαίου στην Ευρώπη εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών που χαρακτηρίζουν την τελευταία εικοσαετία και ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Κράτος Δικαίου στην ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές", που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και τον Κύκλο Ιδεών.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε, πως το μείζον θέμα για την Ευρώπη είναι να βρεθεί η δύσκολη, όπως είπε, ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και την αποτροπή μιας νέας οικονομικής ύφεσης και τόνισε πως προβλήματα όπως αυτό της ανάπτυξης με προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως και η πρόληψη νέων υγειονομικών ή δημοσιονομικών καταστάσεων ανάγκης, απαιτούν πολιτικές πλανητικής εμβέλειας, που ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά όρια, όμως δεν μπορούν να σχεδιαστούν έξω από τον καμβά της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και του αξιακού της πλούτου: της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και όλων εκείνων των εγγυήσεων που συγκροτούν διαχρονικά την καλώς εννοούμενη ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα.

Σακελλαροπούλου: Στοίχημα η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων
Loading...
H Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο, o Κύκλος Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου διοργανώνουν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου μια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Προκλήσεις και Προοπτικές". Εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα ανταλλάξουν απόψεις για το επίκαιρο αυτό ζήτημα. Πρόγραμμα Χαιρετισμός: Henri Bohnet, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο Εισαγωγικό μήνυμα από την Α. Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου Συζήτηση: Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (ΑΠΘ), πρ. Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, πρ. Υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), πρ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ομ. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου (ΑΠΘ) Angelika Nußberger, Καθηγήτρια Συνταγματικού, Δημοσίου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (Κολωνία), πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Συντονισμός: Ελένη Βαρβιτσιώτη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή Η εκδήλωση θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 18.02.2021 από τις 6μμ ως τις 8μμ και θα μεταδοθεί ζωντανά από το FB (@kas.athen) και το YouTube (KAS Greece & Cyprus). Γλώσσες εργασίας: Ελληνικά και Αγγλικά (με ταυτόχρονη διερμηνεία).

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας:

"Υπάρχουν θεμελιώδεις έννοιες και αρχές που μοιάζουν σήμερα αυτονόητες, στέρεες και αδιαμφισβήτητες στον νομικό μας πολιτισμό. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μετά την τραυματική εμπειρία των δύο παγκοσμίων πολέμων, η συνταγματική δημοκρατία ακμάζει, με άξονα την προστασία των δικαιωμάτων μας και τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Κανείς δεν αμφιβάλλει πια για την κανονιστική ποιότητα και δύναμη των ευρωπαϊκών συνθηκών και των εθνικών Συνταγμάτων. Το δίκαιο δεν σημαίνει την αρχή του ισχυρού, ούτε την άκριτη επιβολή, δίχως όρια, της πλειοψηφίας στη μειοψηφία. Υπερβαίνει την πολιτική σκοπιμότητα και συγκυρία και εδραιώνει την καθολική αξιοπρέπεια και την αυτονομία του προσώπου. Το κράτος δικαίου, κορωνίδα του σύγχρονου συνταγματισμού, συνέχει τη δημοκρατία των αντιβάρων και των θεσμικών προϋποθέσεων που αναδεικνύουν το γενικό συμφέρον", ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου.

"Την τελευταία εικοσαετία, ωστόσο,", συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "οι βεβαιότητες και οι παραδοχές του προηγούμενου αιώνα κλονίστηκαν. Πολλές από τις προσδοκίες μας ματαιώθηκαν. Η παγκόσμια οικονομική κρίση διεύρυνε τις ανισότητες και επέφερε αναταραχές πολιτικές και αναδιατάξεις κοινωνικές. Έπληξε σοβαρά το πολιτικό μας σύστημα, όπως και την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή προοπτική και τα ιδανικά της. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το ανθρώπινο δράμα των συνόρων μας, δίχασε την Ένωση και εξέθεσε ανεπίτρεπτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ήρθαν στην επιφάνεια διαλυτικές τάσεις και υποδόριες συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη σε ένα πεδίο ανθρωπιστικής πολιτικής που δεν επιδέχεται πολιτική εργαλειοποίηση, αλλά, αντίθετα, απαιτεί κοινή στάση και αντιμετώπιση. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος απειλούν ανοικτά τον τρόπο της ζωής μας και της πολιτικής μας συγκρότησης. Θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας και της εναρμόνισής της με την ελευθερία. Είναι πολλά και επείγοντα τα στοιχήματα για την Ευρώπη. Σήμερα, στη δίνη της πανδημίας, το μείζον είναι να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας, που έχει την απόλυτη προτεραιότητα, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και την αποτροπή μιας νέας οικονομικής ύφεσης".

Αναφερόμενη στις συνέπειες που επιφέρουν οι εξελίξεις αυτές, η κ. Σακελλαροπούλου είπε πως "οι οξείες αυτές κρίσεις, που επιδρούν ή μία στην άλλη, πλήττουν το Κράτος Δικαίου και τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε χώρες με ισχνά δικαιοκρατικά θεμέλια, ο λαϊκισμός διαβρώνει ραγδαία τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, στο όνομα της χαρισματικής νομιμοποίησης και άσκησης της εξουσίας. Η δημοκρατία, όμως" τόνισε, "δεν εξαντλείται στις ελεύθερες εκλογές και την ανάδειξη των κυβερνώντων. Είναι μια συνεχής διεκδίκηση για την ελεύθερη και υπεύθυνη βούληση του λαού, την ισότητα και την αποτροπή της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης συνιστούν θεσμικές εγγυήσεις της ελεύθερης διαμόρφωσης της λαϊκής θέλησης και της λογοδοσίας των κυβερνώντων. Γι' αυτό και βρίσκονται στο στόχαστρο των καθεστώτων που αποκαλούνται 'ανελεύθερες δημοκρατίες'" υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για πρώτη φορά τέθηκε ζήτημα συμμόρφωσης κρατών-μελών της ΕΕ με το κράτος δικαίου και ενεργοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανειλημμένα έχει, επίσης, διατυπώσει η Ένωση τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία, όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης και το δικαστικό σώμα. Στο υπόβαθρο αυτής της διάχυτης έντασης υποκρύπτεται τελικά η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής συνείδησης. Στις κρίσεις που διέρχεται η Ευρώπη βρίσκει έδαφος ο ευρωσκεπτικισμός και η αντίδραση στις βασικές αρχές και αξίες της" ανέφερε.

Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε επίσης, πως "ο ιστορικός και πολιτικός χρόνος τρέχει πια για την Ευρώπη με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που ενδεχομένως αντέχουν οι παραδοσιακοί της θεσμοί. Η οικονομία, η υγεία, η κοινωνική συνοχή μοιάζουν ευάλωτες, καθώς η αισιόδοξη εποχή της σταθερότητας έχει μάλλον για τα καλά παρέλθει. Η ιστορία δεν είναι εξάλλου, γραμμική, αλλά κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές. Παρά ταύτα, το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου είναι ακόμη το πιο ισχυρό μας καταφύγιο και εφόδιο στις αβεβαιότητες του καιρού μας. Η Ευρώπη παραμένει μια προνομιακή για τους λαούς της γωνιά του πλανήτη. Απέναντι στις ριζικές αλλαγές της παγκοσμιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού των κοινωνιών, όπου κυριαρχούν τα δίκτυα της πολιτικής, της πολιτισμικής και της διαπροσωπικής επικοινωνίας και διάδρασης, ο απομονωτισμός και η εσωστρέφεια είναι ομολογία αδυναμίας, όχι επίδειξη δύναμης", είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε.

"Η συναρμογή της εθνικής ταυτότητας με την πολιτισμική ετερότητα, της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως και η πρόληψη νέων υγειονομικών ή δημοσιονομικών καταστάσεων ανάγκης, είναι θέματα που μας απασχολούν. Πρόκειται προφανώς για πολιτικές πλανητικής εμβέλειας, που ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά όρια. Δεν μπορούν όμως να σχεδιαστούν έξω από τον καμβά της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και του αξιακού της πλούτου: της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και όλων εκείνων των εγγυήσεων που συγκροτούν διαχρονικά την καλώς εννοούμενη ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα. Δίχως την εμβάθυνση στην κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία, δεν θα προκύψουν οι απαντήσεις στις προκλήσεις του αύριο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΝ ΦΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ» 27 Φεβ 2021 | 10:35

Άρθρο Μητσοτάκη για τον ένα χρόνο πανδημίας: "Στον ορίζονται είναι πλέον ορατή η νίκη"

Μήνυμα αισιοδοξίας για το τέλος της πανδημίας, στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Φεβ 2021 | 22:12

Ένας χρόνος πανδημία: Το ξεκαρδιστικό βίντεο του Διονύση Ατζαράκη για την "επέτειο" του κορονοϊού

Ο γνωστός κωμικός Διονύσης Ατζαράκης σατιρίζει την αισιοδοξία που επικρατεί για το σύντομο τέλος της πανδημίας, πάντα με ξεκαρδιστικό τρόπο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 19:20

"Λύγισε" ο Νίκος Χαρδαλιάς: "Ένα χρόνο μετά - "Στοίχημα ζωής απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες" [Βίντεο]

Συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε το μήνυμα για τον έναν χρόνο πανδημίας στη χώρα

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 26 Φεβ 2021 | 14:40

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα νέα- Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη μετάδοση μετά από την πρώτη δόση

Τα ευρήματά δείχνουν μείωση της αναλογίας των θετικών τεστ έπειτα από μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer - BioNTech".

ΠΑΙΔΩΝ - ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 26 Φεβ 2021 | 13:57

Αγωνία για 5χρονο με κορονοϊό στην Εντατική: Η πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα ενός σπάνιου υπερφλεγμονώδους συνδρόμου

Το παιδί νοσεί από ένα σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο ονόματι MIS-C που δημιουργείται στα παιδιά, 4 με 6 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 26 Φεβ 2021 | 12:56

Ιστορική παρέμβαση από τη βασίλισσα Ελισάβετ: Μην είστε εγωιστές, κάντε το εμβόλιο του κορονοϊού

Η βασίλισσα Ελισάβετ σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παραινέσεις της προς τους Βρετανούς πολίτες στα 69 χρόνια βασιλείας της.

ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 26 Φεβ 2021 | 12:24

Μεταλλίδης: Ύποπτα κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στο ΑΧΕΠΑ

Περιστατικά ασθενών που ήδη νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ ερευνώνται για μόλυνση από τη νοτιαφρικανική μετάλλαξη.

ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Φεβ 2021 | 11:27

Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέο lockdown τριών εβδομάδων για το Παρίσι

Αντιδήμαρχος του Παρισιού δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το Παρίσι θα υποβάλει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο λοκντάουν τριών εβδομάδων.

ΤΟ 35% ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ 26 Φεβ 2021 | 10:17

Και επισήμως εμβολιασμένο το 50% του πληθυσμού στο Ισραήλ με το εμβόλιο της Pfizer

Τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει κάνει το 50% του πληθυσμού στο Ισραήλ.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 19:20

Διαβεβαιώσεις AstraZeneca πως "κάνει ό,τι μπορεί" για να παραδώσει 40 εκατ. δόσεις στην ΕΕ εντός του πρώτου τριμήνου

Η AstraZeneca "κάνει ό,τι μπορεί" για να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εντός του πρώτου τριμήνου, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 25 Φεβ 2021 | 15:27

Σταϊκούρας: Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας - Λήγει αύριο 26 Φεβρουαρίου

Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η οποία λήγει αύριο 26 Φεβρουαρίου

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 14:46

Σημαντική υστέρηση ύψους 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

Βασικό έλλειμμα ύψου; 1,473 δισ. ευρώ προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 25 Φεβ 2021 | 13:48

Στηρίζει Μητσοτάκη ο Κουρτς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αν δεν συμφωνήσουμε στην ΕΕ, θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο

Την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού υποστηρίζει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.