Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική

«Ο όρος Μακεδονία είναι σλαβική επινόηση. Πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους δεν υπήρχε καμία ονομασία Μακεδονία» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» υποστήριξε στην Ολομέλεια της Βουλής ο τέως πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Όπως σημείωσε, αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν «εθνικιστών». «Είναι η ιστορική αλήθεια! Κι ακόμα, είναι η ουσία του πολιτικού προβλήματος σήμερα» πρόσθεσε και τεκμηρίωσε τη θέση του με συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα. Ανέφερε ότι το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία «Μακεδονία» αλλά οι οθωμανικές κτήσεις στα Βαλκάνια και έδωσε τα κείμενα της συνθήκης του Λονδίνου, της συνθήκης του Βουκουρεστίου και τους σχετικούς συνημμένους χάρτες.

«Ο όρος "γεωγραφική Μακεδονία" είναι καθαρώς σλαβική επινόηση» συνέχισε, τονίζοντας ότι και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους δεν υπήρχε καμία διοικητική ονομασία «Μακεδονία» αλλά μόνο Βιλαέτια και Σαντζάκια. Τα Σκόπια ανήκαν στο Βιλαέτιο του Κοσσυφοπεδίου, είπε. «Και μετά το 1888, μάλιστα, τα Σκόπια έγιναν πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Τι σχέση έχει το Κοσσυφοπέδιο με τη Μακεδονία;» αναρωτήθηκε.

Ο τέως πρωθυπουργός μίλησε και για τις επίσημες απογραφές των πληθυσμών, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 1921 δεν έβρισκε κανείς ούτε έναν Μακεδόνα εκτός Ελλάδος.

Για την ντοπιολαλιά παρατήρησε ότι όντως δικοί μας την ονόμαζαν «μακεδονίτικα» για ένα διάστημα αλλά αυτό συνέβαινε για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα», καθώς όντως ήταν, είπε, βουλγαρικό ιδίωμα και τότε η Ελλάδα είχε εδαφική διαμάχη με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών η Σερβία που προσάρτησε την περιοχή των Σκοπίων ονόμασε αυτήν την επαρχία «Βαρδαρία», κάτι που συνεχίστηκε στις δεκαετίες του '20 και του '30, ενώ και η επίσημη Γιουγκοσλαβία έβγαλε γραμματόσημα όπου η περιοχή ονομάζεται έτσι.

«Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα "Μακεδονία". Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα "Μακεδόνες". Ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα. Ούτε από τις Συνθήκες, ούτε από τις εσωτερικές απογραφές που έκαναν τα κράτη της περιοχής. Και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι υπήρξαν αντιδράσεις γι' αυτό του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Στετίνιους και το 1992 του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν και ρώτησε με νόημα: «Μήπως ήταν… "ακροδεξιός εθνικιστής" και ο Μιτεράν;». «Η εκ των υστέρων προσπάθεια να "ξαναγραφεί" η Ιστορία, ποτέ δεν είναι "αθώα"! Υποκινείται πάντα από πολιτικές σκοπιμότητες και έχει πάντα πολιτικές προεκτάσεις» πρόσθεσε.

Ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για διαστρέβλωση της Ιστορίας, ενώ διάβασε και την εξής φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτήν τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αστάθειας, ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αν αυτές οι δυνάμεις θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το "Μακεδονικό", όπως το έκαναν στο παρελθόν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να τους έχουν δώσει εκ των προτέρων ένα τίτλο νομιμότητος, για να το πράξουν;… Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η Ειρήνη στην περιοχή. (… ) γιατί θα αποτελούσε μια ιστορική νομιμοποίηση των προσπαθειών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, με πρόσχημα ακριβώς το όνομα Μακεδονία, και με σκοπό το διαμελισμό της Ελλάδας, διά της αποσπάσεως της Μακεδονίας…».

Επίσης, έδωσε επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τους Ευρωπαίους ηγέτες της 3ης Μαρτίου του 1992 και υπενθύμισε την εξής φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de ure και de facto, εφόσον το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι προσδιορισμό στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων».

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992 και εξήγησε γιατί θεωρεί ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ελλάδα που υποχωρεί σε όλα. «Και τους δίνει αναγνώριση και "μακεδονικής εθνότητας" και "ταυτότητας" και "γλώσσας". Δηλαδή πλήρη αναγνώριση όλων των συμβόλων του αλυτρωτισμού τους» πρόσθεσε.

«Στα 27 τελευταία χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους, τις αποχρώσεις τους, τις διαφωνίες τους ακόμα. Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με το όνομα Μακεδονία ούτε παράγωγα ή σύνθετα… Υπήρξαν και άλλες απόψεις αργότερα. Αλλά όλοι συμφωνούσαμε σε ένα πράγμα: Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί μεγαλύτερο. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, διαψεύδονται από τους ίδιους τους Σκοπιανούς όσοι λένε ότι η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» γλώσσα από το 1977, ενώ γι'αυτό τώρα διαμαρτύρονται οι Βούλγαροι. «Αναγνωρίσατε και "ιθαγένεια" πράγματι, αυτό που λέει "Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας"… Αλλά αναγνωρίσατε και κάτι ακόμα: "εθνότητα" Μακεδόνων, αυτό που λέει Macedonian! Και πρώτο-πρώτο, μάλιστα… » συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 28 Σεπ 2020 | 15:33

Σταϊκούρας: Ακυρα τα εξώδικα για πλειστηριασμούς σε πληγείσες περιοχές από τον "Ιανό"

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 2.900 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση λόγω του "Ιανού".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 28 Σεπ 2020 | 15:14

Τσίπρας: Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν την πραγματικότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν.

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2020 | 08:04

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης λόγω "Ιανού", ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων και τη στήριξη των πληγέντων από τον Ιανό.

ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπ 2020 | 15:56

Γιατί η ΝΔ ψάχνει (και δεν βρίσκει)... εισηγητές για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία- Το παρασκήνιο

Εισηγητές που να μην έχουν "εκτεθεί" ανεπανόρθωτα ψάχνει η ΝΔ για τις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Σεπ 2020 | 15:53

Τηλεργασία-Βρούτσης: Συνολική ρύθμιση με νομοσχέδιο τον Οκτώβριο

O υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση του πλαισίου που διέπει την τηλεργασία

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 22 Σεπ 2020 | 13:21

Αφαιρέθηκε η λέξη "Κώδικας" από το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Σε αλλαγή του ονόματος του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, προχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 20:59

Τσίπρας με Ζάεφ: Χαίρομαι που η ΝΔ σέβεται και δίνει μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Ζόραν Ζάεφ σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών πριν και μετά τις εκλογές.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 14 Σεπ 2020 | 13:09

Ψηφίζονται στη Βουλή οι δύο ΠΝΠ για τον κορονοϊό - Ονομαστική ψηφοφορία στη διάταξη για τις υπερωρίες

Τα μέτρα για τις συνέπειες της πανδημίας, τα εργασιακά και η οικονομία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 14 Σεπ 2020 | 12:18
ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ "ΓΑΛΑΖΙΟΙ" ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 11 Σεπ 2020 | 08:55

Αναβρασμός στη ΝΔ για τη μη άρση ασυλίας Πολάκη - Δημόσια συγγνώμη Γεωργιάδη σε Κουρτάκη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την απουσία των βουλευτών με αποτέλεσμα να μην αρθεί η ασυλία Πολάκη. Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο Κ. Μπογδάνος.

"GOLDEN RIBBON" 10 Σεπ 2020 | 22:22

Βουλή: Φωταγωγήθηκε με την "Χρυσή Κορδέλα" - Για τη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου [εικόνες]

Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης κατά του παιδικού καρκίνου - Με το σύμβολο της Χρυσής Κορδέλας η Βουλή

Η ΜΗΝΥΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 10 Σεπ 2020 | 14:39

Εκπληξη στη Βουλή: Ο Πολάκης έβαλε τραγούδι του Καζαντζίδη... και η άρση ασυλίας του απορρίφθηκε

Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη- Η συζήτηση έγινε... υπο τους ήχους του Καζαντζίδη

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ 09 Σεπ 2020 | 21:06

"Λίφτινγκ" στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση [Εικόνες]

Οι εργασίες αποκατάστασης στη Βουλή ξεκίνησαν από τα μαρμάρινα στοιχεία.