Σαμαράς-Νικήτας: Από τις σχέσεις στοργής στο... χειρόγραφο διαζύγιο

Μια πολιτική σχέση που έχει περάσει από 40 κύματα – Το ιστορικό της διαγραφής του Νικήτα Κακλαμάνη, του ανθρώπου που στήριξε τον Σαμαρά στα πέτρινα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης

samaras-nikitas-apo-tis-sxeseis-storgis-sto-xeirografo-diazugio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Εδώ και πολλούς μήνες στη ΝΔ όλοι γνώριζαν ότι «κάτι συμβαίνει με τον Σαμαρά και τον Κακλαμάνη». Ακριβέστερα όλοι γνώριζαν ότι κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Νικήτα Κακλαμάνη που διαγράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Κ.Ο. της ΝΔ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε με όσα έκανε το τελευταίο διάστημα ο Ν. Κακλαμάνης, πηγαίνοντας κόντρα στο κόμμα του και στον υποψήφιο που στηρίζει, τον Αρη Σπηλιωτόπουλο

Αλλά και να μην το γνώριζαν ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού: το μίσος κυριαρχεί μεταξύ του αντάρτη υποψήφιου για το Δήμο της Αθήνας και του Αντώνη Σαμαρά που είδε τον άλλοτε στενό του πολιτικό φίλο στην Πολιτική Ανοιξη να διαγράφεται και από τα μητρώα του κόμματος.
 
Η σύγκρουση έφθασε στα άκρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε «παρών» σε ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Το παράδοξο ήταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε το πρόσωπο που τον στήριξε στα πέτρινα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης και του στάθηκε όσο λίγοι εκείνη την περίοδο, αρνούμενος στον Κώστα Μητσοτάκη να τον εγκαταλείψει.
 
Η ζωή όμως κάνει κύκλους και η σχέση των δυο ανδρών έχει περάσει από…σαράντα κύματα, με τον Αντώνη Σαμαρά να μην δέχεται δεύτερη κουβέντα. Ηταν «δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα». Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε με όσα έκανε το τελευταίο διάστημα ο Ν. Κακλαμάνης που έπαιξε με τα νεύρα του, πηγαίνοντας κόντρα στο κόμμα του και στον υποψήφιο που στηρίζει, τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Η κίνηση του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής να διαγράψει το Ν. Κακλαμάνη, με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να συνεδριάσει κανένα όργανο, έδειξε ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο 

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς δεν πίστευε ότι η καλύτερη λύση αντιμετώπισης του Ν. Κακλαμάνη ήταν η διαγραφή. Αναζητούσαν τρόπους εξουδετέρωσής του, αλλά κανείς δεν είχε αποφασίσει πως μια διαγραφή θα ήταν το αποτελεσματικό όπλο.
 
Η κίνηση του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής να διαγράψει το Ν. Κακλαμάνη, με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να συνεδριάσει κανένα όργανο, έδειξε ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο και πλέον τους δυο πολιτικούς χωρίζει άβυσσος.
 
Ο Ν. Κακλαμάνης έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πορεία του πρωθυπουργού και ο ίδιος εξαρτά τις κινήσεις του από το τι λέει η βάση. Η στρατηγική του όμως επηρεάζεται σαφώς από προσωπικά κίνητρα και το μίσος είναι μεγάλο, λένε όσοι γνωρίζουν.

Φωτο αρχείου: Από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης. Ιούνιος 1994. EUROKINISSI

Η «πλευρά Σαμαρά» απαντά ότι «ο πρωθυπουργός έλαβε ένα μήνυμα από τον Κακλαμάνη, αυτό της διαφοροποίησης σε κρίσιμο νομοσχέδιο που δεν μπορούσε να αγνοήσει». Η κλιμάκωση της αναμέτρησης δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπεί και πλέον η ΝΔ έχει μπροστά της μια δύσκολη αναμέτρηση, αφού ο Ν. Κακλαμάνης δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης, αλλά αντίθετα μετωπικής σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί είναι βαρύτατοι, πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας...Τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά. Οι άλλοτε φίλοι έχουν γίνει οι πιο σκληροί εχθροί. Η μονομαχία είναι σε εξέλιξη...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook