Σαμαράς προς Μέρκελ: Δώσε μου χρόνο

Που επενδύει ο Αντώνης Σαμαράς, τι θα ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ στο ραντεβού της Τρίτης στο Βερολίνο. Το χρέος, η Τρόικα, οι φοροελαφρύνσεις και ο Τσίπρας.

samaras-pros-merkel-dwse-mou-xrono
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με την επανεκκίνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων συνδέει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το ελληνικό μέλλον, καθώς θεωρεί ότι, με όσα συμβαίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ανγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται σε μοναδικό πόλο σταθερότητας στην Ευρώπη.

Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει αρκετά στη μεθαυριανή του συνάντηση στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, από την οποία αναμένει ειλικρινή και έμπρακτη στήριξη στην προσπάθειά του να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και αλλαγών επί τα χείρω σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Εξάλλου, ο ίδιος δείχνει ότι επενδύει και το πιστεύει στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει, όπως αναφέρει, με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε στο παρελθόν τις αυστηρές παρατηρήσεις και τα χολερικά μηνύματα. Και για τους δυο είναι μακρινό παρελθόν οι επεισοδιακές συνεδριάσεις του ΕΛΚ, την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς είχε ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία.

Η κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης

Η πιο χαρακτηριστική συνεδρίαση -άκρως εκρηκτική- είχε γίνει στο μεσαιωνικό κάστρο Bouchout, στα βόρεια περίχωρα των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο του 2011, λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και προκύψει, με τη συναίνεση και του νυν Πρωθυπουργού, η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ), υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Η κρίσιμη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης θα γίνει υπό τη σκιά των σεναρίων, περί της ελληνικής επιδίωξης για απεμπλοκή της Ελλάδας από την Τρόικα, η οποία όμως δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα παράσχει «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» για το ελληνικό χρέος. Αυτό το πιστοποιητικό, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει, επί της ουσίας κάποιου είδους εγγύηση για την αυτόνομη έξοδο του ελληνικού κράτους στις αγορές.

Στο σχεδιασμό της Αθήνας είναι να υπάρξει μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εκπροσώπων του Μόνιμου Μηχανισμού συνοδευόμενη από την έναρξη της διαπραγμάτευσης για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, με τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής του.

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σε αυτή τη συνάντηση να λάβει τη δέσμευση της Γερμανίας ότι θα στηρίξει πλήρως την Ελλάδα, η οποία, κατά τον Αντώνη Σαμαρά εισέρχεται στην τελευταία φάση του προγράμματος. Παρά τις δημόσιες αναφορές της Καγκελαρίας ότι «το ζήτημα του χρέους δεν θα αποφασιστεί διμερώς και δεν θα κριθεί την Τρίτη», στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αίσθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η Ανγκελα Μέρκελ θα εξετάσουν βήμα προς βήμα τον οδικό χάρτη με ορίζοντα τις αρχές Ιανουαρίου του 2015.

Φόβητρο οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και αλλαγών επί τα χείρω σε ασφαλιστικό και εργασιακά, με δεδομένο ότι η Τρόικα έχει απαιτήσεις και θέτει ζητήματα που καίνε.

Αρα, ο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να ανατρέψει το κλίμα και επί της ουσίας να προβάλει τις υποσχέσεις για παροχές του Αλέξη Τσίπρα ως φόβητρο για να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να μειώσει την πίεση των δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα θέσει και το πολιτικό θέμα πως δεν μπορεί να πιεστεί άλλο η παρούσα δικομματική κυβέρνηση, διότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν έχουν άλλες αντοχές, ενώ θα προβληθεί και το επιχείρημα πως ήδη προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Ο Πρωθυπουργός είχε φροντίσει από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να προειδοποιήσει την Καγκελάριο για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένει ενεργή, έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Καγκελαρίας, ώστε να παρέμβει στην Τρόικα

Αρα, αναμένει ενεργή, έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Καγκελαρίας, ώστε να παρέμβει στην Τρόικα, για να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς προβλήματα στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων και να αυξηθούν οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες, ενώ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση πως οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν εντός του 2014, σε εφαρμογή και της σχετικής απόφασης του Εurogroup και θα δείξει πως προτεραιότητά του είναι η κατάργηση της τρόικας και η αντικατάστασή της από έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου.

Είναι σαφές, ότι στο τραπέζι της Καγκελαρίας θα βρεθεί το ζήτημα του χρέους, αλλά εκτιμάται πως δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση, αφού κάτι τέτοιο δεν γίνεται σε διμερές, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στην γερμανική κυβέρνηση επικρατεί η αντίληψη πως δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ρύθμισης και λέγεται χαρακτηριστικά: «Είναι σχεδόν πλέον αδύνατον να μειώσουμε κι άλλο τους τόκους ή να επιμηκύνουμε τη διάρκεια εξόφλησης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook