Σαρωτικές ανατροπές στο κόμμα και τα ψηφοδέλτια

Φυλλορροεί ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. 241 στελέχη από 18 νομαρχιακές επιτροπές αποχώρησαν καταγγέλλοντας το κόμμα για μνημονιακή στροφή..

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Σαρωτικές ανατροπές στο κόμμα και τα ψηφοδέλτια

Φυλλορροεί ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετά την δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας από τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, σε όλη την επικράτεια καταγράφεται ένα μπαράζ παραιτήσεων μελών Νομαρχιακών Επιτροπών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που παραιτούνται καταγγέλλοντας το κυβερνών κόμμα για την υιοθέτηση του τρίτους Μνημόνιο.

Εκτός ψηφοδελτίων θα παραμείνουν όσοι ψήφισαν «παρών» στο Μνημόνιο, σε μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να δημιουργήσει μία κοινοβουλευτική ομάδα που θα …αντέξει να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε 18 νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήσεις 241 μελών των οργάνων και τοπικών στελεχών που συντάσσονται με την Λαϊκή Ενότητα ενώ τρεις συντονιστές νομαρχιακών Επιτροπών στην Εύβοια, στην Κορινθία και στα Δωδεκάνησα αποχώρησαν από το κόμμα.

Η αποδυνάμωση των κομματικών οργανώσεων από τις παραιτήσεις στελεχών που διαφωνούν με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κατευθύνονται προς την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και οι ανακοινώσεις βουλευτών του κόμματος ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιοι έχουν προκαλέσει κόκκινο συναγερμό στην Κουμουνδούρου.

Το κυβερνών κόμμα από την μία πλευρά επιδιώκει να αντικαταστήσει τους αποχωρήσαντες βουλευτές με ικανά στελέχη που να σηματοδοτούν το άνοιγμα του κόμματος προς το κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο της Κεντροαριστεράς με την αξιοποίηση ακόμα και κυβερνητικών στελεχών και από την άλλη προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στις οργανώσεις καθώς αποχωρούν τα πιο δυναμικά στελέχη του κομματικού μηχανισμού και συντάσσονται με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με στόχο την ανασύνταξη του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε την σύγκληση πανελλαδικής συνδιάσκεψης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην οποία θα συμμετέχουν τα εναπομείναντα με μέλη της ΚΕ, οι νομαρχιακές επιτροπές και οι βουλευτές, σε μία προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό των οργανωμένων μελών αλλά και να προγραμματιστεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Μαύρες τρύπες σε Αθήνα, Πειραιά, Αχαΐα, Πιερία, Τρίκαλα και Αρκαδία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στις εκλογικές περιφέρειες Α Αθηνών, που έχει εκλεγεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές όπου αποχώρησαν 10 στελέχη από την ΝΕ του κόμματος.

Επίσης αντίστοιχο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει στην Β Αθήνας όπου είχε εκλεγεί ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος έχει λάβει 135.000 σταυρούς αλλά και οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του ΛΑΕ Κ. Ήσυχος και ο Δ. Στρατούλης. Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσει στην Β Πειραιά όπου θα είναι ξανά υποψήφιος ο Π. Λαφαζάνης καθώς και στην Βοιωτία όπου οι δύο βουλευτές του κόμματος (Σκούμας και Σταθάς) ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα. Τέλος, κρίσιμη περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αχαΐα όπου έχει σχεδόν διαλυθεί η Νομαρχιακή Επιτροπή με την παραίτηση 9 στελεχών της νομαρχιακής επιτροπής ενώ από τους τρείς βουλευτές του κόμματος ο Βασίλης Χατζηλάμπρου της ΚΟΕ έχει ανεξαρτητοποιηθεί και η Μαρία Κανελλοπούλου έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ .

Εκτός από την βουλευτή Αχαϊας Μαρία Κανελλοπούλου και ο βουλευτής Αρκαδίας του κόμματος Κώστας Ζαχαριάς που ανήκει στην ομάδα των 53, με ανακοίνωσή του δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα στις εκλογές. Στην Αρκαδία αποχώρησαν 11 στελέχη της ΝΕ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υιοθέτησε το Μνημόνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραιτήθηκαν τρεις συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών που τάχθηκαν με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τις οργανώσεις της Κορινθίας, των Δωδεκανήσων και της Εύβοιας. Όμως οι καταγγελίες και οι αποχωρήσεις δεν έχουν τελειωμό αφού σε όλη την επικράτεια ομάδες στελεχών και μελών Νομαρχιακών Επιτροπών αποχωρούν και προσχωρούν στην Λαϊκή Ενότητα μεταξύ των οποίων είναι: 19 στελέχη από την ΝΕ Ιωαννίνων, 5 στελέχη από την ΝΕ Ηρακλείου, 8 από την Μαγνησία, 16 στελέχη από την ΝΕ της Πρέβεζας, 5 από την Άρτα. Μαζική είναι η αποχώρηση 45 στελεχών από την Πιερία όπου είχε εκλεγεί βουλευτής το στέλεχος της ΛΑΕ Ζήσης Ζάνας, ενώ το ίδιο συνέβη και στην ΝΕ των Τρικάλων όπου αποχώρησαν 62 στελέχη. Στην Κορινθία αποχώρησαν 13 στελέχη όπως και στην Μεσσηνία ενώ στην Κέρκυρα παραιτήθηκαν 9 στελέχη και στην Δράμα 3 μέλη της ΝΕ.

Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και …συγγενείς μπαίνουν στις λίστες

Εκτός ψηφοδελτίων θα παραμείνουν όσοι ψήφισαν «παρών» στο Μνημόνιο, σε μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να δημιουργήσει μία κοινοβουλευτική ομάδα που θα …αντέξει να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν θα προκαλέσει μελλοντικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου σκοπεύει να αντικαταστήσει τους διαφωνούντες και τους αποχωρήσαντες βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας με κυβερνητικά στελέχη που δεν είναι σήμερα βουλευτές καθώς και με στελέχη που θα συμβολίσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να απομακρυνθούν από τα ψηφοδέλτια όσοι ψήφισαν «παρών» στο Μνημόνιο μεταξύ των οποίων είναι ο αντιπρόεδρος της βουλής Αλ. Μητρόπουλος καθώς και οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλική Λέβα ενώ παρών σε άρθρα είχαν ψηφίσει οι Γ. Κυρίτσης, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Δ. Σεβαστάκης. Πάντως, σύμφωνα με το περιβάλλον του Αλέξη Μητρόπουλου, υπάρχει συμφωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια η οποία μάλιστα έγινε μετά την ψηφοφορία και το «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι οι Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Μαρία Κανελλοπούλου και Ηρώ Διώτη που ανήκουν στην ομάδα των 53 έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους με την πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ένας από τους βασικούς λόγους της αντιπαράθεσης μεταξύ της ομάδας των 53 και του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η συμμετοχή των μελών της τάσης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές όπου μετά την απόφαση να απομακρυνθούν όσοι ψήφισαν «παρών» στο Μνημόνιο υπήρξε ανακοίνωση παραιτήσεων πριν ανακοινωθεί και επίσημα η απομάκρυνσή τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες «προτίμησαν την ηρωϊκή έξοδο από την απομάκρυνσή τους με ανακοίνωση του κόμματος.

Μέχρι και την συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναΐδα δίνεται μάχη από την ομάδα των 53 για την συμμετοχή των διαφωνούντων στα ψηφοδέλτια και σε αυτό το πλαίσιο- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- έχει ξεκινήσει και ο «πόλεμος» για την συμμετοχή στις λίστες των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σακελλαρίδη στις επερχόμενες εκλογές καθώς για τους υπουργούς Θ. Δρίτσα και Τ. χριστοδουλοπούλου που ανήκουν στην τάση των 53.

Από την άλλη πλευρά το Μαξίμου σκοπεύει να αντικαταστήσει τους διαφωνούντες και τους αποχωρήσαντες βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας με κυβερνητικά στελέχη που δεν είναι σήμερα βουλευτές καθώς και με στελέχη που θα συμβολίσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά. Σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες θα είναι οι υπουργοί: Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χρ. Βερναδάκης, ο αναπληρωτής Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στην Περιφέρεια Αττικής, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην Β Πειραιά, ο επίσης αν. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, στην Α' Θεσσαλονίκης και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στην Β Αθηνών.

Παράλληλα σε εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να τοποθετηθούν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.κ. Κ. Πουλάκης και Δ. Τσουκαλάς οι οποίοι ήταν υποψήφιοι στην Β Αθήνας αλλά δεν εκλέχτηκαν τον Ιανουάριο. Ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις Σέρρες και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης όπου συναντούσε στο παρελθόν αντιδράσεις από τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ενώ ακούγεται και το όνομα του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Καββαθά για εκλόγιμη θέση στο επικρατείας.

Μεταξύ των νέων ονομάτων που θα συμμετέχουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να είναι και ο ξάδερφος του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος από το Φεβρουάριο έχει αναλάβει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Οκτ 2021 | 19:47

Σκληρή κριτική ΝΔ σε Πολάκη: Διχασμός, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμός από το alter ego του κ. Τσίπρα

"Ο κ. Πολάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

11 Οκτ 2021 | 16:37

Ζητά συγγνώμη η συντάκτρια του ΑΠΕ -ΜΠΕ για το #Σύριζαξεφτίλες- Ολο το παρασκήνιο

Οριστικό τέλος στην παρεξήγηση που σημειώθηκε το πρωί με μια υβριστική ανάρτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ , θέλησε να βάλει η συντάκτρια του κειμένου.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:53

Μεγάλη γκάφα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ) - Αντί για ΣΥΡΙΖΑ έγραψε #ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες

Γκάφα του ΑΠΕ σε είδηση για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Εύβοια. Την παραίτηση του προέδρου ζητά η Κουμουνδούρου.

ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΟΝΤΡΑ 10 Οκτ 2021 | 13:19

Η ΝΔ "φρεσκάρει τη μνήμη" του ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρωτοσέλιδα πριν τις εκλογές και οι "δημοσκοπήσεις μαϊμού"

Παραθέτοντας πρωτοσέλιδα και δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019, η ΝΔ απαντά στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σκάνδαλο Κουρτς στην Αυστρία