Σε αδιέξοδο η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής με τον αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών δηλώσεων

«Φούσκα» η εξαγγελία για έλεγχο Πόθεν Εσχες όλων των εν ζωή πολιτικών μετά το 1974 - Δεν υπάρχουν στοιχεία στις Τράπεζες για να τα διασταυρώσουν

se-adieksodo-i-epitropi-pothen-esxes-tis-boulis-me-ton-anadromiko-elegxo-twn-periousiakwn-dilwsewn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε φιάσκο εξελίσσεται η επιχείρηση «καθαρά χέρια» που είχε στόχο να περάσει από το μικροσκόπιο εκατοντάδες πόθεν έσχες «εν ζωή» πολιτικών, οι οποίοι είχαν διατελέσει από το 1974 πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και υφυπουργοί των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Χωρίςπαλιά στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων ο αναδρομικός έλεγχος

Η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, που έχει αναλάβει σε συνεργασία με ορκωτούς λογιστές τον έλεγχο των περιουσιακών δηλώσεων των προαναφερόμενων, αλλά και των συζύγων και των παιδιών τους, βρίσκεται σε αδιέξοδο και αυτό διότι τα στοιχεία που αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις των ελεγχόμενων δεν υπάρχουν.

Οι Τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ενημερώσει τους βουλευτές ότι πριν από το 2000 δεν υφίστανται «αποδεικτικά στοιχεία». Την ίδια στιγμή, κατά άλλες πληροφορίες, αρκετοί είναι κι οι ελεγχόμενοι που έχουν διαμαρτυρηθεί για την ενόχληση που υφίστανται καθώς υποστηρίζουν ότι τους ζητούνται αποδεικτικά που τότε δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα καταθέτουν.

«Τα παράπονα δεν είναι παράλογα», αναφέρει στο Thetoc.gr βουλευτής για συναδέλφους του που διαμαρτύρονται για τα αποδεικτικά που τους ζητούνται

Μέλος της επιτροπής της Βουλής δεν θεωρεί παράλογα τα παράπονα που διατυπώνονται απο την πλευρά τους. Ομολογεί στο Thetoc.gr ότι αφενός οι τράπεζες δεν διαθέτουν στοιχεία για τις δεκαετίες του 70, 80 και 90, αφετέρου οι υπόχρεοι δεν κατέθεταν στοιχεία για τις καταθέσεις τους.

«Τώρα πρέπει να προσκομίζουμε φωτοτυπία της τελευταίας σελίδας του τραπεζικού μας βιβλιαρίου. Αυτό όμως δεν ίσχυε από την αρχή», λέει ο βουλευτής. Αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι τραπεζικές τους καταθέσεις, άλλα κατ' επέκταση να μην μπορεί να εξακριβωθεί αν βάσει αυτών δικαιολογείτο η απόκτηση διαφόρων περιουσιακών τους στοιχείων.

Ψηφίστηκε το 2012

Υπενθυμίζεται ότι ο αναδρομικός έλεγχος των πόθεν έσχες για πρώην πρωθυπουργούς αρχηγούς κομμάτων και μέλη υπουργικών συμβουλίων που ψηφίστηκε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές του 2012 ήταν μια πρόταση νομού του Απόστολου Κακλαμάνη που έτυχε ευρείας αποδοχής.

 

Προέβλεπε τον έλεγχο των ακινήτων και κινητών στοιχείων, των τραπεζικών λογαριασμών, άλλα και των μετοχών και τίτλων κάθε είδους. Σε περίπτωση παράλειψης ή αναληθούς δήλωσης υπήρχε πρόβλεψη παραίτησης υπέρ του δημοσίου. Υποτίθεται ότι ο έλεγχος θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του νομού στο ΦΕΚ της κυβέρνησης. Ωστόσο, κοντεύουν να περάσουν δυο χρόνια από τον Απρίλιο του 2012 και ελάχιστα έχουν γίνει.

Τι μέλλει γενέσθαι; Ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές προτάσεις. Στην αρχή υπήρξαν σκέψεις να υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία, άλλα εγκαταλείφθηκαν. Γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση ώστε και οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν και να είναι αξιόπιστοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook