Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η Αθήνα ενόψει των διεργασιών που επίκεινται μέχρι την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στα τέλη Μαΐου, το οποίο θα επικυρώσει το τελικό κείμενο για το εάν τελικά θα δοθεί πράσινο φως στην Τουρκία να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα.
Μία εξέλιξη, για την οποία η Αθήνα έχει δηλώσει ήδη τις αντιρρήσεις της, σε όλα τα επίπεδα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό Καγκελάριο, αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας έλεγε, ότι "έχουμε ευθύνη να επιλέξουμε προσεχτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαική εξωτερική πολιτική, διαφορετικά τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφαλείας των επιμέρους κρατών-μελών, όσο τελικά όμως και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης".
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και η Λευκωσία, όμως, όπως όλα δείχνουν, παρά τις αντιδράσεις, η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Στην Ε.Ε τα κράτη μέλη δείχνουν να μην κατανοούν γιατί ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ με τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην συμμαχία αλλά και με αμυντική βιομηχανία, δεν μπορεί να συμμετάσχει στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ευρώπης, την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή βαθαίνει.
"Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες, οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ε.Ε" είπε από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, όπου συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Ο κύβος πάντως φαίνεται ότι έχει ριφθεί, με την Τουρκία να έχει ήδη πατήσει το πόδι της σε ευρωπαικά λημέρια. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από όταν η εταιρία Baykar, η οποία ανήκει στον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, Μπαιρακτάρ, εξαγόρασε την ιταλική Piaggio Aerospace.
Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ταυτοτικούς κανόνες για τα κράτη μέλη, και ένας εξ’αυτών είναι ότι το οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να απειλήσει συμμαχικό κράτος ή κράτος μέλος. "Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να παραβιάσει, δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει και είναι κάτι που προφανώς η Ελλάδα το θεωρεί αυτονόητο. Αλλά, και τα αυτονόητα πρέπει να τίθενται όταν υπάρχει σχετική ανάγκη".
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα κάνει χρήση του βέτο, οι ίδιες πηγές κρατούν στάση αναμονής. "Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κινηθεί σε λιγότερη κλίμακα από αυτήν που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον" λένε κυβερνητικά στελέχη και σημειώνουν ότι η χώρα έχει όλα τα εργαλεία στην διάθεση της. "Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή, αλλά όχι και εφησυχασμού" καταλήγουν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr