Σε αντίθεση με τον Ομπάμα, ο «ατρόμητος» Μακρόν θα μιλήσει στην Πνύκα

Ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει να ξεπερνά τους ενδοιασμούς του πρώην Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ματαίωσε την ομιλία του εκεί.

Σε αντίθεση με τον Ομπάμα, ο «ατρόμητος» Μακρόν θα μιλήσει στην Πνύκα

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται πιο «ατρόμητος» από τον πρώην «πλανητάρχη» Μπάρακ Ομπάμα και φαίνεται πως σπάζει το... άβατο ανασφάλειας στην Πνύκα, επιδιώκοντας να δώσει στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο μια ομιλία για τη δημοκρατία και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει να ξεπερνά τους ενδοιασμούς του πρώην Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ματαίωσε την ομιλία του εκεί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αφορμή της αναβολής ήταν η ρίψη χειροβομβίδας στην… Γαλλική Πρεσβεία από την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» στις 10 Νοεμβρίου 2016, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη Ομπάμα στην Ελλάδα. Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Εμμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να μιλήσει εκεί που άσκησαν τη ρητορική τους ο… Θεμιστοκλής, Αριστείδης, Περικλής, Δημοσθένης ή Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!

Τις τελευταίες δύο ημέρες στελέχη των αρμόδιων Γαλλικών υπηρεσιών ασφάλειας του Γάλλου προέδρου, μαζί με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Κρατικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, προβαίνουν σε αλλεπάλληλες αυτοψίες στον συγκεκριμένο χώρου προκειμένου να καλυφθούν όλα τα πιθανά κενά ασφαλείας. Ως φαίνεται οι όποιες επιφυλάξεις έχουν αρθεί και κατά μεγάλο ποσοστό ο Εμμανουέλ Μακρόν θα προβεί σε αυτή την ομιλία το βράδυ της Πέμπτης λίγες ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα μας.

Γάλλοι αξιωματούχοι έκριναν πως το επίπεδο κινδύνου για τον κ. Μακρόν στη χώρα μας δεν είναι αντίστοιχο με αυτό του πρώην «πλανητάρχη». Ο αρχαιολογικός χώρος που ενδέχεται να προχωρήσει σε ανοικτή ομιλία ο Γάλλος πρόεδρος θα εξερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και στη συνέχεια θα περιφρουρηθεί έντονα έως την ημέρα της ομιλίας του.

Αρχικά θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και μετά την ανάπαυλα ξεκούρασης στην Γαλλική Πρεσβεία θα κατευθυνθεί προς τον αρχαιολογικό χώρο για την ομιλία του και στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε επίσημο δείπνο προς τιμή του. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί και θα μιλήσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην οδό Σίνα και αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει από τη χώρα μας.

Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν προκαλέσει την αύξηση της έντασης των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη του γάλλου προέδρου, όπως επισημάνθηκε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο αυστηρά, καθώς η έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το σχεδιασμό. Κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας, θα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην πόλη, ενώ στελέχη του ΤΕΕΜ, και συνοδοί σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών θα περιπολούν νωρίτερα στα σημεία επισκέψεων και προσέγγισης του Γάλλου πρωθυπουργού. Παράλληλα σε πολλές ταράτσες κτιρίων της πόλης, κοντά σε σημεία διέλευσης της αυτοκινητοπομπής θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, προκειμένου να επιβλέπουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, το πιο «επικίνδυνο» σημείο για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι η επίσκεψή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην οδό Σίνα, το οποίο τον περασμένο Φεβρουάριο αποτέλεσε στόχο διπλής εμπρηστικής επίθεσης από κουκουλοφόρους και είναι κοντά σε μία «καυτή» περιοχή. Στα μέτρα ασφαλείας του Γάλλου προέδρου θα συμμετέχουν περίπου 1.500 αστυνομικοί. Θα είναι αυτά που λαμβάνονται για κάθε αρχηγό κράτους, ιδιαίτερα αυστηρά με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών, διαφόρων υπηρεσιών της αστυνομίας, ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα τεθούν η πρεσβεία της Γαλλίας, επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων και διπλωματικές αποστολές. Έχουν σχεδιαστεί τα δρομολόγια μετακίνησης του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, προκειμένου να υπάρξει αποστείρωση ασφαλείας, ενώ οι δρόμοι διέλευσης θα κλείνουν για τους πολίτες, αρκετά νωρίτερα. Το αστυνομικό προσωπικό θα βρίσκεται στους δρόμους, ενώ ως μέτρο πρόληψης θα τοποθετηθούν μηχανισμοί εντοπισμού βομβών σε διάφορα σημεία και συσκευές απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και λόγω ΔΕΘ

Τετραήμερο φωτιά θα είναι αυτό από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου, για την Ελληνική Αστυνομία, εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι πιο «χαλαρά» αναφορικά με τον αριθμό των αστυνομικών που θα απασχοληθούν στην υλοποίησή τους, συγκριτικά με πέρσι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν περίπου 3.500 αστυνομικοί σε αντίθεση με το 2016 που είχαν χρησιμοποιηθεί περισσότεροι από 5.000.

Επίσης, από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν 12 διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ πέρσι είχαν μετακινηθεί 23 διμοιρίες, ενώ φέτος δεν θα υπάρξει μετακίνηση ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με κατάληξη την πλατεία της ΧΑΝΘ, κοντά στο συνεδριακό κέντρο. Ωστόσο στελέχη ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλά «καλέσματα» συμμετοχής από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Τσαβούσογλου: Ο Μακρόν έστειλε επιστολή στον Ερντογάν με πρόταση για ομαλοποίηση των σχέσεων

Ο Ερντογάν αντέδρασε θετικά στην επιστολή Μακρόν σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΘ 15 Ιαν 2021 | 13:19

Υπέρ της αστυνόμευσης στα ΑΕΙ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τι αποφάσισε η Σύγκλητος

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστήμιού ΑΘηνών ψήφισε υπέρ του νόμου για την αστυνόμευση των ΑΕΙ

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ 15 Ιαν 2021 | 10:51

Εγκλημα στο Χαλκιόπουλο: Εδεσαν με καλώδιο τον νεκρό και τη σύζυγό του - Οι δράστες δεν πήραν 14.000 ευρώ από το σπίτι

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι αρχές πλησιάζουν στους ληστές και δολοφόνους ηλικιωμένου στο Χαλκιόπουλο.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 15 Ιαν 2021 | 09:21

Καραμανλής: "Φαίνονται πεντακάθαρα" τα πρόσωπα την τραμπούκων στο μετρό- Θα δημιουργήσουμε ειδικό σώμα

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, "θα δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα της ελληνικής αστυνομίας"

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 14 Ιαν 2021 | 13:18

Συρίγος: Αυτά είναι τα 5 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας που θα υπάρχει αστυνόμευση

Σε συγκεκριμένα πανεπιστημικά ιδρύματα, στα οποία υπάρχει πρόβλημα θα βρίσκονται αστυνομικοί φρουροί, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΤ 14 Ιαν 2021 | 12:52

Επεισόδια με χημικά στο κέντρο της Αθήνας: Συγκέντρωση φοιτητών κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

Φοιτητικές ενώσεις, έχουν καλέσει σε διαμαρτυρία ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου και της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια στα Προπύλαια.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΚΙΛΑ ΣΕ ΔΕΜΑΤΑ 14 Ιαν 2021 | 12:16

Εγκλειστος στις φυλακές ήταν αρχηγός κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά - Σύλληψη 49χρονης στη Θεσσαλονίκη

Με εντολές έγκλειστου στις φυλακές μία 49χρονη διακινούσε κάνναβη στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Ιαν 2021 | 12:04

Φίλης: Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία - "Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχεδιο"

"Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων", λέει ο Νίκος Φίλης.

ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ Η ΛΗΣΤΕΙΑ 14 Ιαν 2021 | 11:26

Φρίκη στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας: Ο άνδρας νεκρός, η γυναίκα δεμένη δίπλα του για μέρες

Ηλικιωμένος 91 ετών εντοπίστηκε νεκρός και δεμένος μαζί με τη σύζυγό του στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας.

ΜΟΝΟ ΓΚΛΟΜΠ, ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΠΡΕΙ ΠΙΠΕΡΙΟΥ 14 Ιαν 2021 | 07:47

Πανεπιστήμια: Κάμερες, σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία με ειδικές στολές χωρίς όπλα

Με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 13 Ιαν 2021 | 19:58

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Αυτή είναι η στολή των "ΟΠΠΙ" - Ποιος θα είναι ο εξοπλισμός τους

Οι Ομάδες Προστασίας στα Πανεπιστήμια θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 13 Ιαν 2021 | 17:52

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για όλες τις αλλαγές - Από τα μηχανογραφικά έως την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Όλα όσα αλλάζουν: Νέες βάσεις εισαγωγής, σε δύο φάσεις τα μηχανογραφικά και ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ.

13 Ιαν 2021 | 14:38

Κορονοϊός: Η αστυνομία στη Ν. Αφρική συλλαμβάνει όσους δεν εφορούν μάσκες

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ή τους επιβλήθηκε πρόστιμο στη Ν. Αφρική επειδή δεν σεβάστηκαν τους κανόνες για την αναχαίτιση του κορονοϊού.