Σε Αθήνα και Αγκυρα Οζερσάι και Μαυρογιάννης

Για τις 27 Φεβρουαρίου έκλεισε το ραντεβού των διαπραγματευτών του Κυπριακού - Το κλειδί για τη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Αγκυρα δηλώνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής

se-athina-kai-agkura-ozersai-kai-maurogiannis
SHARE THIS
0
SHARES

Επιβεβαιώθηκε επίσημα αργά την Τετάρτη το βράδυ με ταυτόχρονες ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ότι την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Αντρέας Μαυρογιάννης, και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, θα συναντηθούν στην Αγκυρα και στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη αντίστοιχα.

Μαυρογιάννης: κλειδί η Αγκυρα για τη λύση του Κυπριακού

«Το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η Αγκυρα, χωρίς να θέλουμε να προσβάλουμε τους Τουρκοκύπριους συνομιλητές μας», δήλωσε ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς Αντρέας Μαυρογιάννης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ. 

«Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά όλα τα αστέρια έχουν τοποθετηθεί στη σωστή σειρά για να υπάρξει λύση», είπε ο Αντρέας Μαυρογιάννης και πρόσθεσε ότι «Είναι πολύ μεγάλο γεγονός να εξηγήσουμε τις θέσεις μας οι ίδιοι στην Άγκυρα».

«Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά όλα τα αστέρια έχουν τοποθετηθεί στη σωστή σειρά για να υπάρξει λύση»

«Με ικανοποιεί το γεγονός ότι θα ανοίξουμε ένα κανάλι επικοινωνίας με την Αγκυρα υποβάλλοντας τις θέσεις μας με εποικοδομητικό τρόπο και το ότι θα έχω την ευκαιρία να ακούσω τις δικές τους θέσεις. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουμε να συζητήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες τους και ελπίζουμε ότι θα αντικρίσουν θετικά αυτή την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων η οποία θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Δεν θέλω να προσβάλω τους Τουρκοκύπριους συνομιλητές μας αλλά κατά την άποψή μας το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα και για μας είναι πολύ σημαντικό να πάμε στην τουρκική πρωτεύουσα και να έχουμε την ευκαιρία να πείσουμε σχετικά με την υπόθεσή μας εάν μας επιτραπεί» δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

«Θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό για όλους τους Κυπρίους. Εμείς είμαστε ένα μικρό κράτος. Δεν ανταγωνιζόμαστε την Τουρκία. Αυτό που ζητούμε είναι μια θέση στον ήλιο. Επιπλέον ως μέλος της ΕΕ μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα πολύ θετικό ρόλο σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Ασφαλώς μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες οι άνθρωποι μπορεί να έχασαν τις ελπίδες τους και να απογοητεύτηκαν», πρόσθεσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε στην Μιλλιέτ πως αν γίνει αποδεχτή η πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για τα Βαρώσια και εφαρμοστεί σύντομα, αυτό δεν θα είναι μόνο εποικοδομητικό αλλά θα είναι ένα σπουδαίο μέτρο εμπιστοσύνης για την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και καταλύτης για την συμφωνία. «Θα είναι ένα παράδειγμα για να εργαστούμε μαζί στη λογική του όλοι κερδίζουν. Ο Ερογλου με τον Αναστασιάδη μπορούν να καταλήξουν σε λύση. Με αυτό τον τρόπο θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ η «τσάντα» του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι γεμάτη και αναμένεται να θέσει το θέμα των εγγυήσεων, το εδαφικό, τα Βαρώσια και το θέμα των εποίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook