Σε «αχαρτογραφητα νερά» το Μαξίμου για το διπλό Μνημόνιο

«Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ για το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε «αχαρτογραφητα νερά» το Μαξίμου για το διπλό Μνημόνιο

«Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω». Με αυτή τη φράση ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πορεία των συζητήσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και ειδικότερα για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το πακέτο των επιπλέον μέτρων-κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που έφερε η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν ως απαραίτητο όρο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τη συμφωνία επί των πρόσθετων προληπτικών μέτρων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλειδώσει μέχρι την Τετάρτη τη νομική και πολιτική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ευρωζώνη που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και θα έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι υπό συζήτηση το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Τα στοιχεία που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν θα είναι της Eurostat, ενώ μία ιδέα είναι να γίνει το πρώτο τεστ, σ’ ένα χρόνο από τώρα, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

Σε «αχαρτογραφητα νερά» το Μαξίμου για το διπλό Μνημόνιο
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Νέο χτύπημα Σόιμπλε: Προς το παρόν δεν απαιτείται ελάφρυνση

Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμήνυε την Παρασκευή -μέσω κυβερνητικών διαρροών- ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σε μια προσπάθεια να λάβει μια δέσμευση από τους δανειστές, υπό το βάρος ανησυχιών για διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε το Σάββατο για ακόμη μία φορά να αποκλείει -τουλάχιστον προς το παρόν- την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν ελάφρυνση χρέους. Το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις. Οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM, σημείωσε ο γερμανικός υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό Spiegel -επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών- αναφέρει πως το Βερολίνο είναι πρόθυμο να δεχθεί μια «αναδιάρθρωση light» για το ελληνικό χρέος, σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει επιπλέον μέτρα. Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel, αυτό θα προβλέπει επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε φάσεις η συζήτηση για το χρέος

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε πως η όποια συζήτηση θα γίνει σε φάσεις προκειμένου να διατηρηθεί μια κάποια πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Όπως υπογράμμιζε, ακόμα και αν δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τώρα, ποιες πριν το τέλος του προγράμματος και ποιες όταν θα υπάρχει το «πραγματικό πρόβλημα», δηλαδή το 2023, η ευρωζώνη έχει ως στόχο με τη συζήτηση για το χρέος να «δημιουργήσει» το απαραίτητο περιβάλλον «ασφάλειας» για τους επενδυτές.

«Απλά πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση σε φάσεις έτσι ώστε να διατηρείται ένα επίπεδο πίεσης προς την ελληνική πλευρά» σημειώνει η ίδια πηγή.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μαζί με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν
Ο Πιερ Μοσκοβισί μαζί με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας αλλά θα βρεθεί λύση

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για τη νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση τωνν ΥΠΟΙΚ της ΕΕ στο Αμστερνταμ.

«Υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Οι Θεσμοί θα βρουν μία λύση», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να σχεδιάσουν έναν «μηχανισμό» που θα αποκαθιστά την «εμπιστοσύνη» τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και σε ό,τι αφορά τους «επενδυτές στις αγορές». «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο», υπογράμμισε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν προφανώς προβλήματα ρευστότητας» στην Ελλάδα αλλά σημείωσε πως «η οικονομία βρίσκεται στα ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Eurogroup στο Άμστερνταμ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Eurogroup στο Άμστερνταμ

Δύσκολη αλλά επωφελής η συμφωνία λένε οι Βρυξέλλες

Η άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα. Πρώτα απ' όλα, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ξεκλειδώσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους η δόση η οποία προβλεπόταν για το περασμένο φθινόπωρο όταν θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ήταν 5,4 δισ., ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή της λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, η πρόθεση των δανειστών είναι η εν λόγω δόση να είναι μεγαλύτερη.

Επιπλέον, εφόσον το ΔΝΤ ικανοποιηθεί με την εν λόγω συμφωνία (σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος) και το ΔΣ του εγκρίνει το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, θα προχωρήσει επίσης στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. Με αυτά τα χρήματα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η Ελλάδα όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της αλλά θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ 22 Οκτ 2021 | 15:22

Ο Σάμπυ Μιωνής για τη συνάντηση με Παπαγγελόπουλο και Παππά- Καμία σχέση το κράτος του Ισραήλ

Διευκρινίσεις για την συνάντησή του με Παπαγγελόπουλο και Παππά έδωσε ο Σάμπυ Μιωνής

ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ 22 Οκτ 2021 | 13:59

Παπαχρήστος εναντίον Καρτερού στα δικαστήρια- Για το άρθρο " Ο Γάμα, η αθλιότητα της δημοσιογραφίας"

Εκδικάστηκε η αγωγή του Γιώργου Παπαχρήστου κατά του Θανάση Καρτερού και της "ΑΥΓΗΣ" για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της προσωπικότητάς του.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 22 Οκτ 2021 | 12:55

Στην Αθήνα 28 και 29 Οκτωβρίου η Ανγκελα Μέρκελ - To πρόγραμμά της

Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 28 και 29 Οκτωβρίου, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1988 22 Οκτ 2021 | 12:02

33 χρόνια από το ιστορικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού [βίντεο]

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Οκτωβρίου 1988 και ο Ανδρέας Παπανδρέου, επέστρεφε από το Λονδίνο, όπου είχε πάει για να υποβληθεί σε επέμβαση.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 22 Οκτ 2021 | 11:53

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Κεγκέρογλου: Δεν αποκλείονται και άλλες αποχωρήσεις υποψηφίων για την προεδρία

Ο Β. Κεγκέρογλου δεν απέκλεισε την απόσυρση και άλλων διεκδικητών της προεδρίας, από την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 22 Οκτ 2021 | 10:59

Παναγιωτόπουλος: Η αντιμετώπιση απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη να είναι προτεραιότητα της ΕΕ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η παραγωγική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΝΑΤΟ

ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΔΙΕΥΡΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 22 Οκτ 2021 | 10:33

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος: Θα διεκδικήσω μέχρι τέλους την προεδρία - Τι είπε για τις συνεργασίες

Για υποψηφιότητά του στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι είναι αυτονόητο πως θα διεκδικήσει μέχρι τέλους της διαδικασίας, την προεδρία.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 22 Οκτ 2021 | 09:44

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Απαράδεκτες, προκλητικές και αβάσιμες οι τουρκικές απειλές

Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΞΕΚΙΝΑ ΕΡΕΥΝΕΣ 22 Οκτ 2021 | 08:42

Εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Στο οικόπεδο 1 το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo

Στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, το οποίο αναχώρησε χθες από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας.

22 Οκτ 2021 | 07:55

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Μάχη εντυπώσεων και επίδειξη δύναμης από Παπανδρέου - Ανδρουλάκη με τις υπογραφές

Η κατάθεση των υπογραφών από τους υποψήφιους μνηστήρες του προεδρικού θώκου του ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εσωκομματικές εκλογές.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 22 Οκτ 2021 | 07:43

Σύνοδος Κορυφής: Καμπανάκι των 27 για τους εμβολιασμούς - "Η κατάσταση σε ορισμένα κράτη παραμένει πολύ σοβαρή"

Με βάση τις εμπειρίες από την υγειονομική κρίση, πρέπει να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η οριζόντια ετοιμότητα της ΕΕ για κρίσεις.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.