Σε «αχαρτογραφητα νερά» το Μαξίμου για το διπλό Μνημόνιο

«Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ για το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε «αχαρτογραφητα νερά» το Μαξίμου για το διπλό Μνημόνιο

«Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω». Με αυτή τη φράση ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πορεία των συζητήσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και ειδικότερα για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το πακέτο των επιπλέον μέτρων-κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που έφερε η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν ως απαραίτητο όρο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τη συμφωνία επί των πρόσθετων προληπτικών μέτρων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλειδώσει μέχρι την Τετάρτη τη νομική και πολιτική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ευρωζώνη που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και θα έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι υπό συζήτηση το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Τα στοιχεία που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν θα είναι της Eurostat, ενώ μία ιδέα είναι να γίνει το πρώτο τεστ, σ’ ένα χρόνο από τώρα, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

Σε «αχαρτογραφητα νερά» το Μαξίμου για το διπλό Μνημόνιο
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Νέο χτύπημα Σόιμπλε: Προς το παρόν δεν απαιτείται ελάφρυνση

Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμήνυε την Παρασκευή -μέσω κυβερνητικών διαρροών- ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σε μια προσπάθεια να λάβει μια δέσμευση από τους δανειστές, υπό το βάρος ανησυχιών για διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε το Σάββατο για ακόμη μία φορά να αποκλείει -τουλάχιστον προς το παρόν- την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν ελάφρυνση χρέους. Το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις. Οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM, σημείωσε ο γερμανικός υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό Spiegel -επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών- αναφέρει πως το Βερολίνο είναι πρόθυμο να δεχθεί μια «αναδιάρθρωση light» για το ελληνικό χρέος, σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει επιπλέον μέτρα. Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel, αυτό θα προβλέπει επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε φάσεις η συζήτηση για το χρέος

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε πως η όποια συζήτηση θα γίνει σε φάσεις προκειμένου να διατηρηθεί μια κάποια πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Όπως υπογράμμιζε, ακόμα και αν δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τώρα, ποιες πριν το τέλος του προγράμματος και ποιες όταν θα υπάρχει το «πραγματικό πρόβλημα», δηλαδή το 2023, η ευρωζώνη έχει ως στόχο με τη συζήτηση για το χρέος να «δημιουργήσει» το απαραίτητο περιβάλλον «ασφάλειας» για τους επενδυτές.

«Απλά πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση σε φάσεις έτσι ώστε να διατηρείται ένα επίπεδο πίεσης προς την ελληνική πλευρά» σημειώνει η ίδια πηγή.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μαζί με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν
Ο Πιερ Μοσκοβισί μαζί με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας αλλά θα βρεθεί λύση

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για τη νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση τωνν ΥΠΟΙΚ της ΕΕ στο Αμστερνταμ.

«Υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Οι Θεσμοί θα βρουν μία λύση», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να σχεδιάσουν έναν «μηχανισμό» που θα αποκαθιστά την «εμπιστοσύνη» τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και σε ό,τι αφορά τους «επενδυτές στις αγορές». «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο», υπογράμμισε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν προφανώς προβλήματα ρευστότητας» στην Ελλάδα αλλά σημείωσε πως «η οικονομία βρίσκεται στα ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Eurogroup στο Άμστερνταμ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Eurogroup στο Άμστερνταμ

Δύσκολη αλλά επωφελής η συμφωνία λένε οι Βρυξέλλες

Η άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα. Πρώτα απ' όλα, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ξεκλειδώσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους η δόση η οποία προβλεπόταν για το περασμένο φθινόπωρο όταν θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ήταν 5,4 δισ., ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή της λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, η πρόθεση των δανειστών είναι η εν λόγω δόση να είναι μεγαλύτερη.

Επιπλέον, εφόσον το ΔΝΤ ικανοποιηθεί με την εν λόγω συμφωνία (σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος) και το ΔΣ του εγκρίνει το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, θα προχωρήσει επίσης στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. Με αυτά τα χρήματα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η Ελλάδα όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της αλλά θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 30 Οκτ 2020 | 18:57

Χαμός στο Twitter με την ανάρτηση Βαρουφάκη: Η σκέψη του είναι στη Σμύρνη αλλά ξέχασε τη... Σάμο

Πάρτι στο Twitter με την ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για το σεισμό στη Σάμο που έπληξε και τη Σμύρνη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Οκτ 2020 | 18:51

Σεισμός στη Σάμο: "Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές" - Τα συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο των δύο παιδιών

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο ανήλικων στον σεισμό στη Σάμο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 30 Οκτ 2020 | 18:45

Αλληλεγγύη μετά τα Ρίχτερ: Ελλάδα και Τουρκία έτοιμες να βοηθήσουν η μία την άλλη

Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στη Σάμο και η Ελλάδα την Τουρκία στη Σμύρνη.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Οκτ 2020 | 18:35

Σεισμός: Μήνυμα Σακελλαροπούλου - "Η ανθρώπινη τραγωδία δεν γνωρίζει σύνορα"

Συλληπητήριο μήνυμα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε όσους θρηνούν θύματα από τον σεισμό που έπληξε Σάμο και Σμύρνη.

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 17:16

Σεισμός: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν- "Οι λαοί μας πρέπει να μείνουν ενωμένοι"

"Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο" το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τον σεισμό.

ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ 30 Οκτ 2020 | 17:14

Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου: Σε ετοιμότητα η Ελλάδα να αποστείλει βοήθεια στην Τουρκία

Ο Ν. Δένδιας επικοινώνησε με τον Μ. Τσαβούσογλου και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Η ΣΑΜΟΣ ΑΝΤΕΞΕ 30 Οκτ 2020 | 16:29

Το Σάββατο το πρωί το διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό- Το μήνυμά του για τον σεισμό στη Σάμο

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό θα γίνει το πρωί του Σαββάτου

ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ 30 Οκτ 2020 | 15:51

Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Σάμο και Ικαρία

Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 13:43

Κορονοϊός: Αναβάλλεται το έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη- Λόγω του σεισμού στη Σάμο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε διάγγελμα στις 3 το μεσημέρι για τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 30 Οκτ 2020 | 13:32

Πέτσας: Ο Τσίπρας από το άγχος του έκανε δήλωση πριν ακούσει το μήνυμα Μητσοτάκη

"Είναι τόσο το άγχος του κ. Τσίπρα που έκανε δήλωση πριν καν ακούσει το μήνυμα του Πρωθυπουργού", αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 30 Οκτ 2020 | 13:04

Ο καταδικασμένος Λαγός της Χρυσής Αυγής προκαλεί- Ζητάει να μη χάσει τα λεφτά του από την Ευρωβουλή

Ο Γ. Λαγός επικοινωνεί με τη γραμματεία του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας την επέκταση του μοντέλου των ηλεκτρονικών υπογραφών ώστε ο ίδιος να μην χάνει... τις ημερήσιες αποζημιώσεις του.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Οκτ 2020 | 12:41

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αφήσει την προπαγάνδα και να πάρει ουσιαστικά μέτρα

"Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 30 Οκτ 2020 | 12:28

Πέτσας: Νέα μέτρα στήριξης της εργασίας θα ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Σταϊκούρας

Περαιτέρω μέτρα στήριξης της εργασίας θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο Στ.Πέτσας.