Άρχισαν τα ραντεβού κορυφής για προσφυγικό & μνημόνιο

Αρχίζει στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα. Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Άρχισαν τα ραντεβού κορυφής για προσφυγικό & μνημόνιο

Αρχίζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση που έλαβαν κατά πλειοψηφία -και όχι ομόφωνα- οι υπουργοί εσωτερικών των κρατών-μελών για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, μεταξύ αυτών και το νέο πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις Τσίπρα

«Ευρώπη σημαίνει μοίρασμα, σημαίνει να μοιράζεσαι τις ευθύνες, τα βάρη, τις δυνατότητες και το κοινό μέλλον», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της σημερινής Συνόδου Κορυφής και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων χωρίς χάσιμο χρόνου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκαν τα σημεία που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου. Παρών, στη συνάντηση, ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.

Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει η γερμανική καγκελαρία πριν από μερικές ημέρες, όταν ενημέρωση για το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ προς τον Α. Τσίπρα, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να έχουν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου. Μέχρι αυτή την ώρα ωστόσο δεν έχει υπάρξει άλλη επιβεβαιώση ή αναφορά στη εν λόγω συνάντηση.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα. Σύμφωνα με κύκλους της σοσιαλιστικής ομάδας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επί τάπητος το θέμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών που προσέρχονται στη Σύνοδο.

Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα, θα πρέπει λοιπόν να της ζητήσουμε ευγενικά να μας αφήσει να τη βοηθήσουμε στην προστασία των συνόρων της, εάν η ίδια αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φυλαξή τους, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ουγγαρία δεν έχει κλείσει τα σύνορά της, απλώς υπερασπίζεται το κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν. Αν αύριο λέγαμε ότι η Σένγκεν δεν υπάρχει, θα βρίσκαμε άλλους τρόπους αντίδρασης, ωστόσο σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο», πρόσθεσε.

Το θέμα της φυλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έθεσε και ο γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Χθες ελήφθη μια σημαντική απόφαση και ήταν αναμενόμενη. Είναι ο μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων και η Γαλλία αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης, όπως το είχα αναγγείλει. Αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι η χτεσινή απόφαση να συνοδεύεται από έναν έλεγχο των συνόρων της ΕΕ. Αυτό που ονομάζουμε «hot spots», αυτά τα κέντρα που πρέπει να καταγράψουν και να αποφανθούν αν οι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο ή όχι. Και πρέπει να στηρίξουμε και τις χώρες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες. Θα πρέπει να δοθούν σημαντικό κονδύλια, βοήθεια από την Ευρώπη και τα κράτη μέλη και η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ολάντ.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ έθεσε τα τρία σημεία που θα συζητηθούν με τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής. Πρώτον οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή δεν θα τελειώσουν σύντομα. Δεύτερον, υπάρχουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέσα στην Συρία. Τέσσερα εκατομμύρια έχουν διαφύγει στην Ιορδανία, Λίβανο και το Ιράκ και εκατομμύρια και όχι χιλιάδες είναι αυτοί που θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε.. Τρίτον, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου εξήγησε ότι μετά από τις επισκέψεις στις γειτονικές χώρες της Συρίας κατάλαβε ότι οι χώρες αυτές περιμένουν βοήθεια από την Ε.Ε. και δεν ψάχνουν τρόπους να την βοηθήσουν. Όπως τόνισε ο κ. Τούσκ, «αγκάθι» στο σημερινή Σύνοδο αναμένεται να αποτελέσει το θέμα του ελέγχου των συνόρων, «αλλιώς δεν έχει και νόημα να συζητάμε μία κοινή μεταναστευτική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά. «Σε κίνδυνο είναι και το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν καθώς και η τάξη μέσα στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.