Άρχισαν τα ραντεβού κορυφής για προσφυγικό & μνημόνιο

Αρχίζει στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα. Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Άρχισαν τα ραντεβού κορυφής για προσφυγικό & μνημόνιο

Αρχίζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση που έλαβαν κατά πλειοψηφία -και όχι ομόφωνα- οι υπουργοί εσωτερικών των κρατών-μελών για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, μεταξύ αυτών και το νέο πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις Τσίπρα

«Ευρώπη σημαίνει μοίρασμα, σημαίνει να μοιράζεσαι τις ευθύνες, τα βάρη, τις δυνατότητες και το κοινό μέλλον», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της σημερινής Συνόδου Κορυφής και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων χωρίς χάσιμο χρόνου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκαν τα σημεία που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου. Παρών, στη συνάντηση, ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.

Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει η γερμανική καγκελαρία πριν από μερικές ημέρες, όταν ενημέρωση για το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ προς τον Α. Τσίπρα, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να έχουν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου. Μέχρι αυτή την ώρα ωστόσο δεν έχει υπάρξει άλλη επιβεβαιώση ή αναφορά στη εν λόγω συνάντηση.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα. Σύμφωνα με κύκλους της σοσιαλιστικής ομάδας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επί τάπητος το θέμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών που προσέρχονται στη Σύνοδο.

Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα, θα πρέπει λοιπόν να της ζητήσουμε ευγενικά να μας αφήσει να τη βοηθήσουμε στην προστασία των συνόρων της, εάν η ίδια αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φυλαξή τους, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ουγγαρία δεν έχει κλείσει τα σύνορά της, απλώς υπερασπίζεται το κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν. Αν αύριο λέγαμε ότι η Σένγκεν δεν υπάρχει, θα βρίσκαμε άλλους τρόπους αντίδρασης, ωστόσο σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο», πρόσθεσε.

Το θέμα της φυλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έθεσε και ο γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Χθες ελήφθη μια σημαντική απόφαση και ήταν αναμενόμενη. Είναι ο μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων και η Γαλλία αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης, όπως το είχα αναγγείλει. Αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι η χτεσινή απόφαση να συνοδεύεται από έναν έλεγχο των συνόρων της ΕΕ. Αυτό που ονομάζουμε «hot spots», αυτά τα κέντρα που πρέπει να καταγράψουν και να αποφανθούν αν οι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο ή όχι. Και πρέπει να στηρίξουμε και τις χώρες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες. Θα πρέπει να δοθούν σημαντικό κονδύλια, βοήθεια από την Ευρώπη και τα κράτη μέλη και η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ολάντ.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ έθεσε τα τρία σημεία που θα συζητηθούν με τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής. Πρώτον οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή δεν θα τελειώσουν σύντομα. Δεύτερον, υπάρχουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέσα στην Συρία. Τέσσερα εκατομμύρια έχουν διαφύγει στην Ιορδανία, Λίβανο και το Ιράκ και εκατομμύρια και όχι χιλιάδες είναι αυτοί που θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε.. Τρίτον, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου εξήγησε ότι μετά από τις επισκέψεις στις γειτονικές χώρες της Συρίας κατάλαβε ότι οι χώρες αυτές περιμένουν βοήθεια από την Ε.Ε. και δεν ψάχνουν τρόπους να την βοηθήσουν. Όπως τόνισε ο κ. Τούσκ, «αγκάθι» στο σημερινή Σύνοδο αναμένεται να αποτελέσει το θέμα του ελέγχου των συνόρων, «αλλιώς δεν έχει και νόημα να συζητάμε μία κοινή μεταναστευτική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά. «Σε κίνδυνο είναι και το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν καθώς και η τάξη μέσα στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2022 | 13:18

Η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής: Κίνηση εντυπωσιασμού - Ο Τσίπρας βλέπει την πολιτική του απήχηση να φθίνει

"Το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση μομφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιαν 2022 | 12:33

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατάθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή: "Εχει έρθει η ώρα να φύγετε"

"Καταθέτω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Εχει έρθει η ώρα να φύγετε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 19:41

Και ο Σκουρλέτης κατά του Τσίπρα: Κατ'επίφαση δημοκρατική η πρότασή του - Συνιστά αποθέωση των μηχανισμών

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 10:28

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους και ταλαιπωρίας και ο κ. Μητσοτάκης απών - Οσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο

"Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.