Σε κλοιό δανειστών και εσωκομματικών αντιδράσεων η κυβέρνηση

Η τακτική της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, δημιουργήσει εις βάρος της κυβέρνησης δύο μέτωπα που την πιέζουν να δράσει σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε κλοιό δανειστών και εσωκομματικών αντιδράσεων η κυβέρνηση

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται η κυβέρνηση, καθώς η τακτική της καθυστέρησης του κλεισίματος της αξιολόγησης, έχει δημιουργήσει εις βάρος της δύο νέα μέτωπα που την πιέζουν να δράσει σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, με τις οποίες όμως δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες προειδοποιεί την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας και ματαίωση των στόχων για το 2017. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση βρισκεται αντιμέτωπη και με δικά της στελέχη, όπως ο υπουργός εσωτερικών και πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του για σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ προειδοποιούν με απεργίες αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Στουρνάρας: Κίνδυνος να χαθεί ό,τι κατακτήθηκε

Στην νέα – τρίτη μέσα σε λίγες μέρες – παρέμβασή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Σουρνάρας προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και θέτει εν αμφιβόλω όλους ανεξαρτήτως τους στόχους για το 2017, αναπτυξιακούς δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή υπογράμμισε ότι «απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς».

Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου αλλά και την σημασία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Υφεση για όλο το 2017

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο capital.gr, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε ότι τα πιθανολογούμενα κέρδη στα οποία πιθανώς να υπολογίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο θα χαθούν όσο δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία, αλλά η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών θα επιφέρει νέα, δυσβάστακτα μέτρα.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα από την καθυστέρηση, κάνοντας λόγο για την ύφεση που καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ύφεση αν συνεχιστεί και σε όλο το 2017, τονίζοντας “Όσο καθυστερεί χάνουμε το στόχο”. Εξηγησε μάλιστα ότι “αν τίποτα δεν αλλάξει και κλείσει η συμφωνία τώρα, το γεγονός ότι είχαμε κακό το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σημαίνει ότι η ανάπτυξη που προβλέπουμε ότι θα είναι 2,5% για το 2017, να μειωθεί στο 1,9%”.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Τις πιέσεις επιβεβαίωσε στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/’ΔΕΗ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εκφράζει δημόσια για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 40% της “επιχείρησης” χαρακτηρίζοντάς την ως «κανιβαλισμό».

Ο υπουργός σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών κάνει λόγο για «επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα». Υποστηρίζει δε ότι «σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ» τονίζει ο κ. Σκουρλέτης.

Ο Τσιρώνης υπέρ Σκουρλέτη

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, τάχθηκε υπέρ του υπουργού εσωτερικών λέγοντας: "Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, από ότι θα κάνουν τελικά τα μέτρα". Διευκρίνισε επίσης ότι για τους Οικολόγους Πράσινους στο θέμα της ΔΕΗ κόκκινη γραμμή αποτελεί η «απανθρακοποίηση», δηλαδή να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και είπε πως η πώλησή τους εξαρτάται από το τίμημα. Εκτίμησε, ωστόσο, πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία καθώς στις περιφέρειές τους βρίσκονται οι μεγάλες μονάδες της ΔΕΗ. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Δημητριάδη, Μουμουλίδη, Θεοφύλακτο, Τζιμάνη και Σέλτσα, οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στο παρελθόν σε κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στο σχέδιο πώλησης της μικρής ΔΕΗ που ήταν έτοιμο το 2014.

Οι συνδικαλιστές κατά Τσίπρα, απειλούν με απεργίες

Ο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ότι οι δανειστές έχουν καταστήσει ευκρινές πως η αξιολόγηση δεν κλείνει χωρίς σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε με απεργιακές κινητοποιήσεις και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η ΓΕΝΟΠ, στην ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και τονίζει: ” Δυστυχώς, η κυβέρνηση: έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήριζε 'εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ', και εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος.”

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ 10 Αυγ 2020 | 23:41

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος - Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται [Εικόνες]

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Ντιάμπ δεν είναι αρκετή για τους διαδηλωτές στο Λίβανο

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Αυγ 2020 | 20:31

Σε κρίση ο Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ντιάμπ μετά την φονική έκρηξη

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων

ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 10 Αυγ 2020 | 18:01

Εκρηξη Βηρυτός - Καταιγιστικές εξελίξεις: Παραίτηση της κυβέρνησης στο Λίβανο

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτηση της κυβέρνησής του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο Reuters

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ 07 Αυγ 2020 | 16:16

ΔΕΗ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι ωφελούνται

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τα νέα τιμολογιακά μέτρα

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 07 Αυγ 2020 | 07:52

Βηρυτός: Οργή πολιτών κατά της κυβέρνησης - Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας. Οι πολίτες ζητούν τη βοήθεια Μακρόν. Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι.

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 15:03

Ορκωμοσία "μασκοφόρων": Εκλεψαν την παράσταση Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ζωή Ράπτη [εικόνες]

Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

05 Αυγ 2020 | 13:01

Προεδρικό Μέγαρο: Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Οι βελτιωτικές στοχευμένες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 04 Αυγ 2020 | 13:10

Ανασχηματισμός: Η "ακτινογραφία" της νέας κυβέρνησης - Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιοι αναβαθμίζονται

Ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα.

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Αυγ 2020 | 19:29

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις