Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση

Η «κάθοδος» των αγροτών μετέτρεψε την Αθήνα σε πεδίο μάχης το πρωί, ενώ θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Α. Τσίπρα διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση

Σε πεδίο μάχης μετετράπη το πρωί το κέντρο της Αθήνας, καθώς η «κάθοδος» και οι διαδηλώσεις των αγροτών συνοδεύτηκαν από επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ξύλο αλλά και δύο προσαγωγές.

Οι αγρότες ωστόσο προχώρησαν και σε μια ιδιότυπη «καύση» των συμβόλων και ειδικότερα της σημαίας του ΣΥΡΙΖΑ, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, πριν προχωρήσουν σε πορεία προς τα γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου. Το αστυνομικό μπλόκο τους εμπόδισε να φτάσουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι επέστρεψαν πίσω στην πλατεία Βάθης και στον υπουργικό γραφείο του Βαγγέλη Αποστόλου που νωρίτερα αρνήθηκε να δει την αντιπροσωπεία τους επειδή φοβήθηκε ότι θα του κάνουν κατάληψη!. Λίγο πριν τις 5 το αγροτικό συλλαλητήριο διαλύθηκε.

Φωνές διαμαρτυρίας στον Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, και στη Θεσσαλονίκη, «θερμή» ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ομάδα διαδηλωτών στον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα έξω από το στρατόπεδο Παύλος Μελάς, όπου επικράτησε ένταση. Μετά το πέρας της τελετής παράδοσης, ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κάτω από έντονες αποδοκιμασίες διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό. Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, ενώ κλούβες των ΜΑΤ «έκοψαν» στα δύο την Αγίου Δημητρίου.

Αποστόλου σε αγρότες: Αλλο διάλογος άλλο τραμπουκισμός

Για ακραία στοιχεία ανάμεσα στους αγρότες τα οποία, όπως ανέφερε είχαν προβεί και πέρυσι σε καταστροφές και βανδαλισμούς έκανα λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στα επεισόδια στην Αθήνα.

Λίγο αργότερα ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είπε ποτέ ότι δημιούργησαν τα επεισόδια οι αγρότες της Κρήτης. «Είπα ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις κινητοποιήσεις, έδωσε την δυνατότητα να παρεισφρήσουν στοιχεία που δεν είχαν σχέση με τους αγρότες» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου.

Οι αγροτικές διαδηλώσεις στην Αθήνα

Η ένταση υπήρξε έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής.

Οι αγρότες συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ κρατώντας μαγκούρες ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χημικά. Μερικοί αγρότες έσπασαν τζάμια από κλούβες των ΜΑΤ, αντάλλαξαν κλωτσιές και χτυπήματα με τους αστυνομικούς και πέταξαν αντικείμενα κατά του υπουργείου.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξαν δύο προσαγωγές από την Αστυνομία. Λάδι στη φωτιά έριξε και η άρνηση των αρχών να μπει στο υπουργείο αντιπροσωπεία με 40 αγρότες, αλλά και η αντίπροταση για αντιπροσωπεία με οκτώ, καθώς οι Κρητικοί ζήτησαν την παρουσία τηλεοπτικών καμερών κάτι που το υπουργείο αρνήθηκε.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της κινητοποίησης οι αγρότες έκαψαν και μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες.

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 2

Λόγω του συλλαλητηρίου αγροτών της Κρήτης έκλεισαν όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Βάθη. Παράλληλα, οι οδοί Αχαρνών και Λιοσίων έχουν κλείσει από το ύψος της Ηπείρου.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από άλλες περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται ότι έως και 2000 αγρότες αναχώρησαν χθες με τα πλοία από τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 3

Η επίμαχη ανακοίνωση Αποστόλου περί τραμπουκισμού

«Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τα επεισόδια στην Πλατεία Βάθη κατά τη συγκέντρωση των αγροτών από την Κρήτη.

«Παρότι», αναφέρει, «δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους». Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων».

«Οι πόρτες του υπουργείου», καταλήγει στη δήλωσή του, «είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη».

Υπαναχώρηση και εξηγήσεις Αποστόλου στη Βουλή

«Δεν είπα ποτέ ότι δημιούργησαν τα επεισόδια οι αγρότες της Κρήτης. Είπα ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις κινητοποιήσεις, έδωσε την δυνατότητα να παρεισφρήσουν στοιχεία που δεν είχαν σχέση με τους αγρότες» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, μερικές ώρες αργότερα στην Ολομέλεια.

Όπως είπε, «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο… και οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και στους αγρότες της Κρήτης και σε όλους τους αγρότες» και εξήγησε πως ο ίδιος ήξερε ότι θα κατέβουν οι αγρότες από την Κρήτη και συμφώνησε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, αλλά απάντησαν ότι θα μπουν 45 άτομα. «Πήγε να γίνει κατάληψη, αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να την επιστρέψουμε», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Αποστόλου -ο οποίος προκλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, όταν του είπε ότι κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τους αγρότες «αγανακτισμένους», σήμερα τους αποκαλεί «τραμπούκους»- ζήτησε να πει ξεκάθαρα η ΝΔ αν καταδικάζει τα επεισόδια.

«Η ΝΔ ήταν και είναι αντίθετη στα έκτροπα. Το έχουμε πει πολλές φορές και τα καταδικάζει», απάντησε ο κ. Κεφαλογιάννης και κάλεσε τον κ. Αποστόλου να ομολογήσει τουλάχιστον η κυβέρνηση, ότι ήταν υπερβολική στις δηλώσεις της ως αντιπολίτευση.

«Σε κάθε επεισόδιο από όπου και εάν προέρχεται, εμείς είμαστε απέναντι. Εσείς είσαστε που παλαιά μιλούσατε για αγανακτισμένους και σήμερα μιλάτε για τραμπούκους και για τραμπούκικες ενέργειες. Σήμερα καλωσορίζουμε τον υπουργό που για πρώτη φορά λέει ότι καταδικάζει τις καταλήψεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, είπε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα τους αγρότες και ο υπουργός τούς χαρακτηρίζει τραμπούκους. Τραμπούκοι όμως δεν είναι οι αγρότες, τραμπούκικες είναι οι πολιτικές σας που τους ξεκληρίζουν…».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, σχολίασε με την σειρά του, ότι «δεν μπορεί να υιοθετηθούν πράξεις βίας και αυταρχισμού από όπου και εάν προέρχονται».

«Ακούσαμε για τραμπούκους. Ξεχνάνε τα σκισμένα λάστιχα και τα ΜΑΤ», ανέφερε ο Ιω. Σαχινίδης (ΧΑ).

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια και τις κινητοποιήσεις των αγροτών:

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 4

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 5

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 6

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 7

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 8

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 9

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 10

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 11

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 12

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 13

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 14

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 15

Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 16


Διαδηλώσεις από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη - Σε κλοιό η κυβέρνηση - εικόνα 17

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ θέλησαν να απομακρύνουν τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών δυτικής Θεσσαλονίκης, τα οποία πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο σημείο, πριν την άφιξη του πρωθυπουργού.

Ένταση επικράτησε ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς των ΜΑΤ, ενώ σημειώθηκε τουλάχιστον μία προσαγωγή.

Κατά την είσοδό του στο στρατόπεδο, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν απλοί πολίτες, αλλά και μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με επευφημίες και εκφράσεις θαυμασμού. Μάλιστα ένας από αυτούς είπε: "Αρχηγέ της ανθρωπιάς και της καλοσύνης, τον Πολάκη να προσέχεις και τα μάτια σου". Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν "μπροστά, μπροστά με την Αριστερά".

Μετά το πέρας της τελετής παράδοσης του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά στους πολίτες, ο πρωθυπουργός έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Μπροστά από το υπουργείο διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου και θα ανακοινώσει τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 15 Ιουλ 2020 | 11:13

Χρυσοχοΐδης για θάνατο 26χρονου στο Βόλο: Από την ιατροδικαστική εξέταση θα βγει το συμπέρασμα

Μίλησε ακόμα για κλιμάκωση των μέτρων, μια αυστηροποίηση των ελέγχων προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολοκληρωτικό lockdown.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 10 Ιουλ 2020 | 09:29

Η Δούρου ανέβασε φωτογραφία για να δείξει την αστυνομική βία στη χθεσινή διαδήλωση [εικόνα]

"Η αστυνομική καταστολή κατά των διαδηλωτών είναι εικόνα από το μέλλον", έγραψε.

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 10 Ιουλ 2020 | 08:04

Διαδηλώσεις: Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο - Μολότοφ και επεισόδια στο Σύνταγμα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από την ειρηνική διαδήλωση "αποσχίσθηκε" τμήμα 1.000 ατόμων που δεν έχει σχέση με το ΠΑΜΕ και επιτέθηκε με 15 μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Ιουλ 2020 | 20:04

Εκτός γραμμής ΚΙΝΑΛ ο Γ. Παπανδρέου:Ζητά την απόσυρση του ν/σχ για τις διαδηλώσεις

Προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο, αντί να ρυθμίσει τις διαδηλώσεις και τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας, θα καταφέρει το αντίθετο

"ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΚΑΙ ΠΑΛΙ 09 Ιουλ 2020 | 12:20

Το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδηλώσεις: Mε Bella Ciao θυμήθηκε τον Δεκέμβρη του ’44 και τους Αγανακτισμένους

Από το Σικάγο μέχρι τα Κίτρινα Γιλέκα όλα είναι ο ...δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Αυγ 2020 | 08:06

Κορονοϊός: Εξετάζονται μέτρα "τύπου Πόρου" στη Βόρεια Ελλάδα – Κρίσιμη η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς τη Δευτέρα

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ 08 Αυγ 2020 | 17:26

Βλάσης για Άγκυρα: Θα έχει την απάντηση που πρέπει - Πιθανή η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ενδεχόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο βλέπει ο υφυπουργός Εξωτερικών

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΟΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 07:20

Κορονοϊός: Στο τραπέζι τα τοπικά lockdown – Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων, στον "αέρα" η ΔΕΘ

Φόβοι για νέα αύξηση των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο λόγω του μεγάλου κύματος φυγής των εκδρομέων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 07 Αυγ 2020 | 21:10

Ολη η Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ: Τα πέντε άρθρα

Πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 18:39

Μεγαλοπρεπές "άδειασμα" Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουδιοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει η Κομισιόν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 16:40

Άμεση ελληνική "απάντηση" στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Αποπλέουν τρία πολεμικά πλοία

Η κινητοποίηση του Στόλου κρίνεται απαραίτητη, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν

07 Αυγ 2020 | 14:53

"Μπουρλότο" Ερντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Εξοργισμένος ο Ερντογάν από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενημέρωσε τη Μέρκελ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ