Follow us

Σε κλοιό ΔΝΤ και Ευρωπαίων η Αθήνα για νέα μέτρα μετά το 2018

Μέτωπο δανειστών προς την Αθήνα για την ψήφιση νέων μέτρων σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακά για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε κλοιό ΔΝΤ και Ευρωπαίων η Αθήνα για νέα μέτρα μετά το 2018

Στο τείχος των δανειστών προσέκρουσε το αίτημα της Αθήνας να μην προχωρήσει σε εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων και αντι αυτού να προχωρήσει στη νομοθέτηση του περίφημου «κόφτη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες κατέληξε σε αδιέξοδο με το χειρότερο στοιχείο να είναι ότι και η Κομσιόν φέρεται να συντάσσεται με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την προληπτική νομοθέτηση.

Οι ευρωπαίοι έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ανοικτά παραμένουν ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μια συμμετοχή που θεωρούν αδιαπραγμάτευτη, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε προσδιορισμός της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Θεσμοί εμφανίστηκαν με ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας προκαταβολική ψήφιση μέτρων για μετά το 2018. Ερωτηθείς για το θέμα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει.

Τις πιέσεις για εκ των προτέρων νομοθέτηση επιβεβαίωσε ωστόσο ο ίδιος ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα αυτό της απαίτησης του ΔΝΤ να νομοθετήσουμε μέτρα για μετά το 2018», παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: Αυτό απαιτεί να το «ξανασκεφτούμε». Είναι απαραίτητο γιατί πρώτον υπάρχει υπεραπόδοση. Κάθε φορά που υπεραποδίδουμε η πιθανότητα να χρειαστούν μέτρα μειώνεται. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πηγαίνει πολύ πιο πέρα απ’ αυτό που χρειάζεται η δημοκρατική κουλτούρα. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομοθετήσει για δυο ή τρία χρόνια αργότερα για το τι θα κάνει τότε. Είναι μια απαίτηση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατία. Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα για να καλυφθεί το κενό και νομίζω ότι δεδομένου ότι όλοι θέλουν λύση μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ, παρά τα «ωραία λόγια» που χρησιμοποίησε για την πρόοδο της Ελλάδας, υιοθέτησε εν πολλοίς τις θέσεις του Ταμείου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. «Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και σημείωσε «πως ενθαρρύναμε τους έλληνες να ολοκληρώσουν τα βήματα που θα επιτρέψουν στους Θεσμούς να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα».

Η παρουσία του ΔΝΤ εξασφαλίζει αξιοπιστία στο πρόγραμμα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα και εξήρε την συμμετοχή επισημαίνοντας πως βοηθάει στην σταθεροποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ είπε ότι επί τους παρόντος δεν είναι διαπραγματεύσιμη η μη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτή τη φάση και γιατί έχει εμπλακεί εξαρχής και έχει μεγάλη εμπειρία και γιατί το ζητούν κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης.

«Σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, που ελπίζω να μην δω, θα μπορούσαν να γίνουν από ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε.

Για το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων για το 2019 και στο 2020 ο επικεφαλής του Εurogroup επιβεβαίωσε πλήρως πως αυτό είναι στην καρδιά των συζητήσεων. «Ζητάμε από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΔΝΤ ήταν σαφές. Ζητά ένα ξεκάθαρο πακέτο μέτρων από την Ελλάδα με το οποίο συμφωνεί η Ε.Ε. Το ΔΝΤ είχε πάντα μια συμπαγή θέση και είναι δίκαιο ως προς τα μέτρα που προτείνει για την Ελλάδα. Θέλουν καθαρές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι και βιώσιμο χρέος» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος και «τότε θα δούμε αν αυτά τα μέτρα χρειάζονται».

Από την πλερά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι έγινε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα που επιτρέπει αισιοδοξία για την αξιολόγηση. 'Οπως σημείωσε «αυτό που μένει είναι τα 2-3 ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και σχετίζονται με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό που μένει είναι το να γίνει μία καθολική συμφωνία, χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που να διασφαλίζει όλες τις πλευρές και χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα μέσα στο 2016. Η πεποίθηση μου είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι προσπαθήσουμε. Και δεν είμαστε μακριά από αυτό» τόνισε ο Μοσκοβισί

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση -έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και επισήμανε ότι όλα αυτά οδηγούν στην ελάφρυνση του κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 σύμφωνα με την ανάλυση του οργανισμού. «Βελτιώνουμε τους όρους του χρέους για τη Ελλάδα αλλά η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην επιτυχία των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Ο κ. Ρεγκλινγκ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι πλήρως ενήμερο για το θέμα του χρέους αν και εκτίμησε πως το Ταμείο δεν θα θεωρήσει επαρκή τα μέτρα ζήτησε να τα λάβει υπόψη του.

Η συνάντηση των Θεσμών με τον Τσακαλώτο

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχαν με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, οι Θεσμοί φέρεται να διατύπωσαν την κοινή θέση πως η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητεί για μετά το 2018 το ΔΝΤ (μεταξύ αυτών μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) προκειμένου το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μετά τους εκπροσώπους των Θεσμών είδαν επίσης Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Τόμας Βίζερ ( EEG) ενώ πριν καθίσουν στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης είχαν ένα κρίσιμο τετ α τετ με τον Β. Σόιμπλε.

Τι προέβλεπε η δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου

Οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τους δανειστές ήταν οι εξής:

1. Για μετά το 2018,πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια είτε 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια

2. Νέος κόφτης αν υπάρχουν αποκλίσεις στο στόχο του 2019

Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Λιτή αλλά με έμμεση αναφορά για τα μέτρα που τυχόν θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2018 ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:

«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.

Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Αναλυτικά η δήλωση Τσακαλώτου

«Η Ελλάδα δεν απασχόλησε μεγάλο τμήμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Είχαμε κάποιες συναντήσεις νωρίτερα και, τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και των συναντήσεων αυτών, βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό κοινός τόπος.

Υπάρχει εν πρώτοις κοινή αντίληψη ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι ακόμα καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και σε αυτή την περίπτωση, θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μολονότι κάποιοι προέβλεπαν για το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή – σας υπενθυμίζω ότι είχαμε δημοσιονομικό στόχο ύψους 0,5% και πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για σημαντική υπεραπόδοση.

Υπάρχει και το τρίτο επίπεδο της συμφωνίας, το οποίο δεν αφορά γεγονότα αλλά εκτιμήσεις, καθώς όλοι πιστεύουν ότι με δεδομένη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στην ολοκλήρωση όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης, στο χρέος και στη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος.

Νομίζω ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο, είτε στις συναντήσεις προ του Eurogroup είτε στη συνεδρίαση αυτού, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας χρόνος και ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε λύση.

Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μέρους του - ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται.

Ο δεύτερος λόγος, όμως, για τον οποίο είναι αναγκαία αυτή η επανεξέταση, είναι ότι εκφεύγει κατά πολύ των αναγκών της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019. Πρόκειται για μια δέσμευση που εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και στο εξής για να γεφυρωθεί το κενό και νομίζω ότι, επειδή όλες οι πλευρές δεσμεύονται για μια γρήγορη λύση, μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σε αυτά τα μαγαζιά θα φας υπερτίμια ελληνική κουζίνα

Ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια που δε θα σου σερβίρει ο αλγόριθμος αλλά αξίζουν την προσοχή σου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 19 Ιαν 2026 | 18:09

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι προτεραιότητες που έθεσε στο Eurogroup

Το μήνυμα του Κυριάκου Πιερρρακάκη ως νέου προέδρου του Eurogroup

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 19 Ιαν 2026 | 08:44

Πρεμιέρα Πιερρακάκη στο Eurogroup υπό την απειλή δασμών Τραμπ - Ποιος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα προεδρεύσει σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του 2026 και την πρώτη με τον ίδιο στην κεντρική θέση.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΜΜ 10 Ιαν 2026 | 13:44
ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ 09 Ιαν 2026 | 20:54

Eurogroup: Έξι υποψηφιότητες για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ - Τα φαβορί

Ξεχωρίζουν δύο ονόματα με προηγούμενη ευρωπαϊκή θητεία, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο και ειδικά ο Φινλάνδός Όλι Ρεν

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 01 Ιαν 2026 | 10:06

Πιερρακάκης: "Το 2026 θα είναι χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα - Ανάπτυξη, επενδύσεις και οι πολίτες στο επίκεντρο"

"Η "πυξίδα" είναι σταθερή: περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 Δεκ 2025 | 18:11

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στην πρώτη του συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της G7 ως πρόεδρος του Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός μετείχε στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών της G7 για το 2025

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 14 Δεκ 2025 | 10:50

Γ. Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο ατού του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας - Δειλός, καθαρά εκμεταλλευτικός ο προϋπολογισμός

Εξαπέλυσε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι είναι "το μεγαλύτερο ατού του Μητσοτάκη"

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 12 Δεκ 2025 | 22:56

Σκληρή κόντρα Πιερρακάκη - Φάμελλου: "Έχετε το μονοπώλιο της τοξικότητας" - "Δεν πρέπει να χαίρεστε αλλά να ντρέπεστε"

"Εμείς είχαμε 1,76 δισεκατομμύρια. Αν είχαμε 1,77, μαντέψτε: θα το δίναμε. Εκτός αν πας να φορολογήσεις κάποιους", είπε προς τον κ. Φάμελλο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 12 Δεκ 2025 | 20:49

Κυριάκος Πιερρακάκης: "Πρωτίστως νίκη της πατρίδας η εκλογή μου στο Eurogroup" - Η πρώτη ομιλία του στη Βουλή

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης η επιτυχία στο Eurogroup είναι εθνική, είναι μιας Ελλάδας που άντεξε.

ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ 12 Δεκ 2025 | 17:44

Επίθεση Πολάκη σε Πιερρακάκη: "Από την αυλή του Σημίτη, τακίμιασε με τον Μητσοτάκη - Πρέπει να αποτύχει στο έργο του"

Ο Παύλος Πολάκης εκφράζει τη διαφωνία του και με τον Δημήτρη Λιάκο, πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε "επιτυχία" την εκλογή Πιερρακάκη

ΜΕΡΑ25 12 Δεκ 2025 | 13:11

Βαρουφάκης για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: "Οι αυτοκρατορίες δίνουν τιμητικούς τίτλους σε υποταγμένους"

"Έτσι κάνουν οι αυτοκρατορίες: δίνουν τιμητικούς τίτλους σε υποταγμένους ως υπενθύμιση της ισχύος τους. Ο δικός μας τίτλος τιμής είναι το μίσος τους" σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 12 Δεκ 2025 | 10:56

Τα διεθνή ΜΜΕ για την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: "Η εκδίκηση της Αθήνας"

Τι γράφουν για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup τα διεθνή πρακτορεία Reuters, Bloomberg, Le Monde, Les Echos, Associated Press, Financial Times, Euronews και Politico.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΣΟΚ 12 Δεκ 2025 | 09:23

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η εκλογή Πιερρακάκη ως επικεφαλής του Eurogroup αποτελεί εθνική και προσωπική επιτυχία

Η εκλογή Πιερρακάκη στη θέση του Προέδρου του Eurogroup, "σημαίνει οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη δηλώνουν έτοιμοι να μελετήσουν τα μαθήματα που διδάσκει η ελληνική κρίση"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 12 Δεκ 2025 | 07:17

Eurogroup 10 χρόνια μετά: Από το ενδεχόμενο Grexit στην ανάληψη της προεδρίας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Τα οφέλη για τα ελληνικά συμφέροντα και οι προτεραιότητες στην ατζέντα Πιερρακάκη.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ GREXIT 11 Δεκ 2025 | 22:45

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup - Τα οφέλη για την Ελλάδα και η πολιτική συγκυρία

Η αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη επικεφαλής, έρχεται σε μια περίοδο που φέρνει νέες προκλήσεις

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 11 Δεκ 2025 | 22:33

Συγχαρητήρια και από ΠΑΣΟΚ σε Πιερρακάκη για το Eurogroup: Θετική εξέλιξη για τη χώρα

"Η εκλογή ενός Έλληνα αξιωματούχου στο υψηλό αξίωμα του Προέδρου του Eurogroup είναι μια αδιαμφισβήτητα σημαντική και θετική εξέλιξη για τη χώρα"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ EUROGROUP 11 Δεκ 2025 | 20:27

Κυρ. Πιερρακάκης: Στόχος μια ομάδα ενωμένη - Η Ελλάδα άντεξε, πριν 10 χρόνια συζητούσαμε για Grexit - Οι πρώτες δηλώσεις

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε μήνυμα συνεργασίας και υπογράμμισε ότι "σε αυτό θα επικεντρωθώ"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 11 Δεκ 2025 | 18:23

Ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης - "Ημέρα υπερηφάνειας για τη χώρα", λέει ο Μητσοτάκης

Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 11 Δεκ 2025 | 16:55

Eurogroup: Αντίστροφη μέτρηση - Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ψηφίσει Πιερρακάκη

Η Γερμανία θα ψηφίσει υπέρ του Έλληνα υποψηφίου για το Eurogroup, Κυριάκου Πιερρακάκη

11 Δεκ 2025 | 13:52

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος του Eurogroup - Η πρωτότυπη διαδικασία και γιατί ο Πιερρακάκης είναι το "φαβορί"

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι υποψήφιος με αντίπαλο τον Βέλγο ομόλογό του

ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ ΜΑΧΗ 11 Δεκ 2025 | 11:53

Κυριάκος Πιερρακάκης στους FT για τη "μάχη" στο Eurogroup: "Eυρωπαϊκό μάθημα η πρόσφατη εμπειρία της Ελλάδας"

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιλέγουν τον νέο επικεφαλής τους - Μάχη μεταξύ του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Βέλγου Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ.

ΑΝΑΛΥΣΗ 11 Δεκ 2025 | 08:04

Τι θα σημάνει για την Ελλάδα η εκλογή του Πιερρακάκη σε πρόεδρο του Eurogroup - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Την επίσημη επιστροφή της Ελλάδας στην πρώτη "ταχύτητα" της Ευρώπης, θα σηματοδοτήσει η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.

EUROGROUP 10 Δεκ 2025 | 11:27

Bloomberg: Ευκαιρία ευρωπαϊκής αποκατάστασης της Ελλάδας μια εκλογή Πιερρακάκη στο τιμόνι του Eurogroup

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, ο κ. Πιερρακάκης θα αναμετρηθεί με τον Βίνσεντ βαν Πετεχέμ, για το αξίωμα του προέδρου του Eurogroup.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 29 Νοε 2025 | 09:39

Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Πιερρακάκη για την προεδρία του Eurogroup

Η Ελλάδα και ο κ. Πιερρακάκης προβάλλουν ως η χώρα και ο άνθρωπος που εφαρμόζουν όλες τις ορθές πρακτικές, οι οποίες για τα περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 28 Νοε 2025 | 21:17

Eurogroup: Στις 11 Δεκεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου - Οσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο πρόεδρος του Eurogroup είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα εθνικά του καθήκοντα.

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 28 Νοε 2025 | 18:57

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας από τους δύο υποψηφίους για να αντικαταστήσουν τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ 28 Νοε 2025 | 14:15

Bloomberg: Ο Πιερρακάκης ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Η ανακοίνωση πρόκειται να γίνει τις επόμενες ώρες, καθώς στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) εκπνέει η προθεσμία της υποβολής υποψηφιοτήτων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Νοε 2025 | 15:25

Πιερρακάκης για τα δημοσιεύματα περί διαδοχής στο Eurogroup: Εξαιρετικά τιμητική, αλλά πρόωρη η συζήτηση

. Όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης "οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εξαιρετικά πρόωρη".

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Νοε 2025 | 12:38

Politico για νέο επικεφαλής του Eurogroup: Tο φαβορί από το Βέλγιο και η "πολύ θετική εντύπωση" του Κυριάκου Πιερρακάκη

"Η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της και ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας υπουργός που έχει αφήσει πολύ θετική εντύπωση", σημειώνει το Politico.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 19 Νοε 2025 | 16:31

Financial Times: Πιθανόν να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μακής Κεραυνός, αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα προέδρου του Eurogroup έως ότου εκλεγεί ο διάδοχος του Ιρλανδού Πάσκαλ Ντόναχιου

ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 14 Οκτ 2025 | 14:18

Η ιστορία του συνθήματος "Γερούν γερά, σπάστου τον τσαμπουκά"- Ποιος το έγραψε , ποιον σχολίαζε

Το σύνθημα χρησιμοποιείται έκτοτε για να κατηγορηθούν ως μειωμένων πατριωτικών αισθημάτων, οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 16 Απρ 2025 | 12:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup: "Η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη"

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ 21 Ιαν 2026 | 21:38

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 31% η αποδοχή του κόμματος Καρυστιανού - Προβάδισμα 16,5 μονάδων για τη ΝΔ

Το υπό κατασκευή κόμμα που δείχνει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής, είναι η κίνηση της Μαρίας Καρυστιανού

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 21 Ιαν 2026 | 19:33

ΝΔ: Fake news ότι οι ευρωβουλευτές μας καταψήφισαν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

"Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ όχι μόνο δεν καταψήφισαν ποτέ, αλλά υπερψήφισαν το εν λόγω ψήφισμα", αναφέρει η ΝΔ

ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΜΗ 21 Ιαν 2026 | 18:15

Τουρκία: Η αντιπολίτευση επιτίθεται στον Δένδια για τα χωρικά ύδατα και ζητά σκληρή στάση προς την Ελλάδα

"Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο"

ΒΟΥΛΗ 21 Ιαν 2026 | 18:02

Τσιάρας για τη σύσταση Διακομματική Επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα: "Σας θέλουμε συμμάχους - Αποφασίστε αν θέλετε"

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι "ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους παραγωγούς και εξήγγειλε νέα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής"

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 21 Ιαν 2026 | 17:16

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πέταξε σήμερα για το Νταβός εξαιτίας της κακοκαιρίας - Ισως πάει αύριο

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ο πρωθυπουργός δεν θα αναχωρήσει απόψε για τη Ζυρίχη

ΥΠΟΜΟΝΗ 21 Ιαν 2026 | 15:39

Παρασκήνιο: Γιατί η Μαρία Καρυστιανού θα κάνει καιρό να δώσει ξανά συνέντευξη στην τηλεόραση

Το παρασκήνιο με τη θύελλα που προκάλεσε η συνέντευξη Καρυστιανού στο Open

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΔ 21 Ιαν 2026 | 15:26

Το τρολάρισμα Σδούκου για το "πλάκωμα" στο ΠΑΣΟΚ: "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα" [βίντεο]

""Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πλακώνονταν πολιτικά μεταξύ τους, στη συνέχεια διέρρεαν ότι πλακώθηκαν και μετά τσακώνονταν και για το ποιος διέρρευσε τι" σημείωσε η κα Σδούκου

«ΔΕΝ ΚΑΠΗΛΕΥΤΗΚΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ» 21 Ιαν 2026 | 14:19

Λατινοπούλου: "Δεν θα άλλαζα τον νόμο για τις αμβλώσεις, αν και προσωπικά δεν θα έκανα ποτέ έκτρωση"

"Ο νόμος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και δεν πρέπει να αλλάξει προστατεύει τόσο τα δικαιώματα της γυναίκας όσο και του εμβρύου" είπε η Λατινοπούλου για τις αμβλώσεις

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 21 Ιαν 2026 | 13:32

Η στιγμή που έρχεται το 112 και στη Βουλή: "Ανέβηκες και χτύπησε" - "Για εσάς είναι, ήρθε η ώρα να φύγετε"

Η κάμερα της Βουλής απαθανάτισε τη στιγμή που ηχεί το μήνυμα του 112, ενώ στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 21 Ιαν 2026 | 13:28

Αγωγή εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατέθεσε η Μαρία Συρεγγέλα: "Ηταν μονόδρομος"

Για προσβολή προσωπικότητας κατηγορεί την κ. Κωνσταντοπούλου η κ. Συρρεγγέλα.

"ΘΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ" 21 Ιαν 2026 | 13:07

Χάρης Δούκας: "Δεν αμφισβητώ τον Ανδρουλάκη - Αν ακολουθήσει αυτό που λέω, θα γίνουμε πρώτο κόμμα"

"Μίλησα για καθαρό ψήφισμα που να μιλά για καμία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ", σημείωσε ο Χ. Δούκας και πρόσθεσε: "μεγάλο όχι" στη ΝΔ και "μεγάλο ναι" στην προοδευτική συνεργασία.

ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ 21 Ιαν 2026 | 12:34

Φλωρίδης: Αισθάνομαι οργή για όσους επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα Τέμπη

"Αισθάνομαι οργή γιατί θα μπορούσε να τιναχθεί πολιτικά η χώρα στον αέρα", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τα Τέμπη.

«ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ» 21 Ιαν 2026 | 12:18

Νατσιός για αμβλώσεις: "Η κ. Καρυστιανού υιοθέτησε τις δικές μας θέσεις - Δεν είναι λυμένο το ζήτημα"

Ο κ. Νατσιός δήλωσε ότι η "Νίκη" θα έχει αυτόνομη πορεία και σε αυτές τις εκλογές

ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 21 Ιαν 2026 | 11:16

ΠΑΣΟΚ: Αφού "πλακώθηκαν" στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά πήγαν όλοι μαζί στην πίτα του Γερουλάνου [εικόνες]

Μετά τα εσωκομματικά καρφιά, τα μέλη της ΠΓ και της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 21 Ιαν 2026 | 11:16

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθυστερεί η αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός λόγω κακοκαιρίας

Η αναχώρηση του πρωθυπουργού για την ελβετική πόλη, θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και αφού διασφαλιστεί η ομαλή διαχείριση της κατάστασης με την κακοκαιρία.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 21 Ιαν 2026 | 10:46

Τζάκρη: Δεν αποκλείω συνεργασία του Κινήματος Δημοκρατίας με την Καρυστιανού - Να δούμε πρώτα τις θέσεις της

"Θα πρέπει πρώτα να δούμε το σύνολο των προτάσεών της και τις θέσεις της", πρόσθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 21 Ιαν 2026 | 06:31

Η Ευρώπη απέναντι στον Τραμπ - Ο Μητσοτάκης στο Νταβός και οι δύσκολες ισορροπίες της Ελλάδας

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, καθώς η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, και από την άλλη κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 20 Ιαν 2026 | 23:41

Λαφαζάνης στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εγκληματικό κύκλωμα - Ποινικές ευθύνες για Βορίδη και Αυγενάκη

Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για "εγκληματικό κύκλωμα που ξεκίνησε από συμφέροντα, με την κάλυψη της κυβέρνησης της ΝΔ"

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ 20 Ιαν 2026 | 21:18

Στην απόρριψη της πρόσκλησης Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα προσανατολίζεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα φαίνεται απρόθυμη να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 20 Ιαν 2026 | 18:40

ΠΑΣΟΚ: Σκληρή κριτική Δούκα στον Ανδρουλάκη - "Η στρατηγική μας απέτυχε, να αλλάξουμε πολιτική"

"Ανησυχώ για την πορεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων τους οποίους έχουμε θέσει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Δούκας

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 20 Ιαν 2026 | 18:38

Το δείπνο της Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον εφοπλιστή Νίκο Τσάκο

Στο δείπνο συζητήθηκε η ελληνοαμερικανική συνεργασία στους τομείς των επιχειρήσεων

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 20 Ιαν 2026 | 17:52

Μαρινάκης για Καρυστιανού: "Αδιανόητο να συζητάμε το 2026 τι θα κάνει μια γυναίκα με το σώμα της"

"Εφόσον η κ. Καρυστιανού έχει επιλέξει να πολιτευτεί, την περιμένουμε να διατυπώσει το πρόγραμμά της", ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 20 Ιαν 2026 | 17:27

Κοινή δήλωση των υφυπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω επέκταση των τομέων διμερούς και διεθνούς συνεργασίας

ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ 20 Ιαν 2026 | 16:29

Μαρία Καρυστιανού: Οι αμβλώσεις, οι επαφές με τη δραχμίστρια πρώην πρύτανη και οι ακροδεξιές οργανώσεις

Οι χθεσινές δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανού για τις αμβλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΑΙΧΜΕΣ 20 Ιαν 2026 | 16:28

Πάνος Καμμένος: Νέα ακατανόητη ανάρτηση με αιχμές για Γροιλανδία, Τόμσεν και τη "ξανθιά της ΕΥΠ"

Ο πρώην υπουργός απευθύνεται στους Δανούς με αφορμή τη Γροιλανδία

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2026 | 15:59

Συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ για την αντιμετώπιση drones και υποβρυχίων- H προειδοποίηση Κατζ στην Τουρκία

Οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ στο επίκεντρο συνάντησης του Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Κατζ

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 20 Ιαν 2026 | 14:52

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την απόσυρση 17 μαρτύρων αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής

Έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της επιτροπής, η πρόταση της ΝΔ για απόσυρση μαρτύρων - Απορρίφθηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Ιαν 2026 | 13:50

Ζούπης (Opinion Poll): Αμέριμνο το ΠΑΣΟΚ, θα βρεθεί προ εκπλήξεων- Χάνει ψηφοφόρους και προς Τσίπρα και προς Καρυστιανού

H κατακερματισμένη αντιπολίτευση και δημοσκοπική σταθερότητα της Νέας Δημοκρατίας - Τα νέα κόμματα και από πού αντλούν ψηφοφόρους

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Ιαν 2026 | 13:41

Τσουκαλάς για αμβλώσεις: Χαίρομαι για τη στάση της ΝΔ, ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τον νόμο του '86

Σχολιάζοντας τις θέσεις Καρυστιανού για τις αμβλώσεις, ο κ. Τσουκαλάς έκανε λόγο για σκοταδιστικές απόψεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ 20 Ιαν 2026 | 13:22

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα στην κηδεία του βιομήχανου Νίκου Στασινόπουλου - Παρών και ο Παύλος Ντε Γκρες

Ο "πατριάρχης" της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Ιαν 2026 | 13:15

Χατζηδάκης και Σκέρτσος παρουσίασαν τις 10 βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το 2026

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η προσπάθεια τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ είναι διαρκής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ 20 Ιαν 2026 | 13:12

Πλεύρης: Ανακλήθηκε άσυλο Παλαιστίνιου δημοσιογράφου που πανηγύριζε για τις επιθέσεις της Χαμάς

"Τώρα βρίσκεται στο Βέλγιο, όχι στη χώρα μας", τόνισε ο κ. Πλεύρης - Κρίθηκε ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, μετά την αξιολόγηση βίντεο και αναρτήσεων που εντοπίστηκαν στο Βέλγιο.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-INFLUENCER 20 Ιαν 2026 | 12:50

Συνεργασία με την Καρυστιανού θέλει ο Φειδίας: "Ίσως στο μέλλον της προτείνουμε να γίνουμε αδελφό κόμμα"

"Δεν θα συμφωνούμε στα πάντα, αλλά είμαι ανοιχτός", δήλωσε ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου για την Μαρία Καρυστιανού.

ΟΠΕΚΕΠΕ 20 Ιαν 2026 | 12:18

Λαζαρίδης: Η κατάθεση της κ. Τυχεροπούλου κατέρριψε τις θέσεις της αντιπολίτευσης για "γαλάζιο σκάνδαλο"

"Η κατάθεση της κ. Τυχεροπούλου για κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων κατέρριψε για μια ακόμα φορά τις θέσεις για "γαλάζιες ακρίδες"", δήλωσε ο Μακάριος Λαζαρίδης.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ 20 Ιαν 2026 | 12:13

Συνάντηση Τσιάρα με εκπροσώπους αγροτών - Στο επίκεντρο τα 80.000 μπλοκαρισμένα ΑΦΜ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συναντάνται με εκπροσώπους αγροτών από τα μπλόκα της Βορείου Ελλάδας και της Εύβοιας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 20 Ιαν 2026 | 12:00

Μαρινάκης για αγροτικά μπλόκα: Ανεχτήκαμε φασίζουσα συμπεριφορά για να εκτονωθεί η κατάσταση

"Πιστεύουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο Π. Μαρινάκης αναφορικά με το ενδεχόμενο τα τρακτέρ των αγροτών να κλείσουν ξανά τους δρόμους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 20 Ιαν 2026 | 12:00

Γεωργιάδης για Καρυστιανού: Ακροδεξιό το στίγμα της -Αλλες 5 συνεντεύξεις και δεν θα ξανασχοληθούμε με την πολιτική της καριέρα

Τα όσα είπε η Μαρίας Καρυστιανού σε συνέντευξή της για τις αμβλώσεις και έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, σχολίασε με δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 20 Ιαν 2026 | 10:53

Μητσοτάκης σε Τασούλα: "Σας φέρνω νέα ταραγμένων θαλασσών - Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ"

Η Ελλάδα έχει στρατηγικές σχέσεις με ΗΠΑ, αλλά είναι και μέλος της ΕΕ τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον ΠτΔ - "Έχουμε αγωνιστεί για την υπεράσπιση πολυμέρειας και Διεθνούς Δικαίου".

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ 20 Ιαν 2026 | 10:42

Η Καρυστιανού μίλησε σε εκδήλωση κατά του Προσωπικού Αριθμού και των νέων ταυτοτήτων [βίντεο]

Η Μ. Καρυστιανού είχε απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση οργάνωσης που δίνει αγώνα ενάντια στην παραλαβή προσωπικού αριθμού και στις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 20 Ιαν 2026 | 10:14

H Καρυστιανού τα βάζει με τα... ΜΜΕ μετά τον σάλο για τις αμβλώσεις: "Διαστρεβλώθηκε σκοπίμως η απάντησή μου"

Την πρώτη απάντησή της μετά τον σάλο που ακολούθησε τη χθεσινή τοποθέτησή της για το ζήτημα των αμβλώσεων, έδωσε η Μαρία Καρυστιανού.

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 20 Ιαν 2026 | 09:42

Καραχάλιος για Καρυστιανού: Μια υπερδεξιά μεσαιωνικού τύπου - Ταυτίζεται με τους πιο ακραίους

"Στενός της συνεργάτης άνοιξε το θέμα επαναποινικοποίησης της μοιχείας", πρόσθεσε για τη Μαρία Καρυστιανού ο Νίκος Καραχάλιος.

ΤΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ» 20 Ιαν 2026 | 09:24

Σάλος με τη δήλωση Καρυστιανού για τις αμβλώσεις - Τσουνάμι αντιδράσεων για "ακροδεξιά σκοταδιστική αντίληψη"

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και του καλλιτεχνικού κόσμου, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για για αδιαπραγμάτευτο και θεμελιώδες δικαίωμα στην άμβλωση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ 20 Ιαν 2026 | 09:08

Δικηγόρος Καρυστιανού: Φρικτή δολοφονία η άμβλωση - Να κάνουμε δημοψηφίσματα και για τη μοναρχία

"Ένα βρέφος δολοφονείται με έναν φρικτό τρόπο. Πρόκειται για μία φρικτή δολοφονία ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να αμυνθεί", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σούρλας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Ιαν 2026 | 08:37

Γεωργιάδης κατά ΕΦΣΥΝ για το δυστύχημα στην Ισπανία: "Σταματήστε πια τη χυδαιότητα, όλα έχουν ένα όριο"

"Δυστυχήματα και τραγωδίες δυστυχώς πάντα συνέβαιναν και πάντα θα συμβαίνουν. Μακάρι να ήταν αλλιώς η φύση της ζωής μας", έγραψε στο X ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 20 Ιαν 2026 | 07:24

Ο πρώην βουλευτής της Νίκης που βανδάλισε την Πινακοθήκη, υπερασπίζεται την Καρυστιανού για τις αμβλώσεις

Ο Νίκος Παπαδόπουλος παρενέβη στη συζήτηση που άνοιξε γύρω από το ζήτημα των αμβλώσεων - Στην τοποθέτησή του υπερασπίζεται τη Μαρία Καρυστιανού

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Ιαν 2026 | 06:39

Προς εκτόνωση το αγροτικό: Τρεις νέες διευκολύνσεις στο τραπέζι -Το "μπαλάκι" των αποφάσεων στα μπλόκα

Σε ρυθμούς εκτόνωσης φαίνεται ότι βαδίζει το αγροτικό ζήτημα, μετά και τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη και των "σκληρών" των μπλόκων.

ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 19 Ιαν 2026 | 22:55

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας

Εκτός από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Παντούλας είχε θητεύσει επί σειρά ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος και ως αντινομάρχης

ΕΥΡΕΙΑ ΓΚΑΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ 19 Ιαν 2026 | 22:37

Μητσοτάκης: Προτιμώ να αυξήσω τους πραγματικούς μισθούς - Ιερή υποχρέωση να ασφαλίσουμε την πατρίδα μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια μακρά συζήτηση στο Ωδείο Αθηνών για οικονομία, ελληνοτουρκικά, διεθνείς εξελίξεις, αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 19 Ιαν 2026 | 20:24

Opinion Poll: Προβάδισμα της ΝΔ 16,8% έναντι του ΠΑΣΟΚ - Από ποια κόμματα αντλεί ψηφοφόρους το κόμμα Καρυστιανού

Τι απαντούν οι πολίτες για Μαρία Καρυστιανού, Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 19 Ιαν 2026 | 18:15

Καβγάς Κωνσταντοπούλου - Κυρανάκη στη Βουλή: "Κρεσέντο σεξισμού" - "Υπεράσπιση βιαστή"

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπουλου και Κωνσταντίνου Κυρανάκη

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΝΔ 19 Ιαν 2026 | 18:09

Σκουρλέτης στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύντομη η παρουσία μου στο "υπερυπουργείο", χωρίς αρμοδιότητα

"Μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση γύρισε η κατάθεση του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη", σχολίασαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 19 Ιαν 2026 | 18:09

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι προτεραιότητες που έθεσε στο Eurogroup

Το μήνυμα του Κυριάκου Πιερρρακάκη ως νέου προέδρου του Eurogroup

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 19 Ιαν 2026 | 18:09

Γιώργος Κώτσηρας: Το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκε στις αντίστοιχες θέσεις στην ΑΑΔΕ

"Το ίδιο έγινε και για την κυρία Τυχεροπούλου", ανέφερε ο Γιώργος Κώτσηρας

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 19 Ιαν 2026 | 17:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - αγροτών: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, λένε οι "σκληροί" των μπλόκων

Οι εκπρόσωποι των "σκληρών" αγροτών δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες στο Μαξίμου

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Ιαν 2026 | 16:36

Γιάνης Βαρουφάκης: Προκαταρκτική εξέταση την Τετάρτη 21/1 για τις δηλώσεις για τα ναρκωτικά - "Δεκάχρονη δολοφονία χαρακτήρα"

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης δημοσίευσε στα social media το επίσημο έγγραφο, που τον καλεί να εμφανιστεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 19 Ιαν 2026 | 16:27

Πλεύρης για αμβλώσεις: "Θα μείνει μια γυναίκα έγκυος και θα την υποχρεώσουμε να γεννήσει;"

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι ο ίδιος διαφωνεί ηθικά και θρησκευτικά με την άμβλωση, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καρυστιανού

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2026 | 16:21

Δεληβοριάς και Μωραΐτης για δηλώσεις Καρυστιανού περί αμβλώσεων: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε διαβούλευση"

"Απεριόριστος σεβασμός στη μητέρα Καρυστιανού, με την πολιτικό Καρυστιανού κάθετη διαχωριστική γραμμή" - "Να γιατί ο Σύλλογος κρατάει τόσο εμφατικά τις αποστάσεις"

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥΣ 19 Ιαν 2026 | 16:21

Νίκος Καραχάλιος: Καταγγέλει την Καρυστιανού στον Ιατρικό Σύλλογο – "Ζητώ τον πειθαρχικό της έλεγχο"

Ο κ. Καραχάλιος κινήθηκε θεσμικά μετά το σχόλιο της κ.Καρυστιανού ότι "χρειάζεται ψυχίατρο"

«ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ» 19 Ιαν 2026 | 15:53

Μαζικά... πυρά της αντιπολίτευσης κατά της Καρυστιανού μετά τις επίμαχες δηλώσεις για τις αμβλώσεις

"Εδώ και 40 χρόνια το θέμα θεωρείται λήξαν", τονίζει η αντιπολίτευση για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση - Βολές από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 19 Ιαν 2026 | 14:58

Γκίλφοϊλ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: "Θέλουμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία για σταθερότητα στην περιοχή"

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αποκάλυψε ότι διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ

"ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ" 19 Ιαν 2026 | 14:18

Μαρινάκης για Καρυστιανού και αμβλώσεις: Δε θα γυρίσουμε πίσω σε συζητήσεις για θέματα που έχουν λυθεί

"Το πιο φοβερό είναι ότι αυτό ακούγεται και από έναν γιατρό" δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με τις δηλώσεις της Μ. Καρυστιανού για τις αμβλώσεις και το αν είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 19 Ιαν 2026 | 13:51

Μητσοτάκης σε αγρότες: Να μπει τέλος σε μια περίοδο έντασης - Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση με τους αγρότες της "σκληρής γραμμής" και ποια μέτρα ελέγχει προς εφαρμογή

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 19 Ιαν 2026 | 13:31

Μαρινάκης: Εγκρίθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες - Στόχος οι έρευνες να ξεκινήσουν το 2026

Εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι τέσσερις συμβάσεις που αφορούν στους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων της κοινοπραξίας Chevron - Helleniq Energy, ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 19 Ιαν 2026 | 13:28

Κασσελάκης: Υπάρχουν πολλοί gay σε Βουλή και κυβέρνηση - Κρύβονται επειδή φοβούνται ότι θα πληγεί η εικόνα τους

¨"Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκτήσει έναν πρωθυπουργό που δεν θα την προδίδει και ας είναι gay", λέει ο Στέφανος Κασσελάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 19 Ιαν 2026 | 13:12

Ανδρουλάκης: Μια θεσμική κρίση μπορεί να ξαναφέρει μνημόνια - Αμετανόητος ο Μητσοτάκης και η ΝΔ

"Το ΠΑΣΟΚ έχει προοδευτικό πρόγραμμα και τα πρόσωπα να το υλοποιήσουν", λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 19 Ιαν 2026 | 12:48

Θέμα αμβλώσεων ανοίγει η Καρυστιανού: "Και το έμβρυο έχει δικαιώματα, όχι μόνο οι γυναίκες"- Νέα επίθεση στον Τσίπρα

Αναφερόμενη στις αμβλώσεις η Μ. Καρυστιανού δήλωσε διχασμένη σε σχέση με τη σύγκρουση του "δικαιώματος" της γυναίκας στο σώμα της και του "δικαιώματος του εμβρύου".