Follow us

Σε κοιτώνες και ξενοδοχεία η διαμονή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας- Νέα στοιχεία από τη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-αστυνομικών

Συζητήθηκε εκτενώς το σενάριο περιστατικών που θα λάβουν χώρα νυχτερινές ώρες, όπως άλλωστε συνηθίζεται και συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Νέα και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη συζήτηση που είχε -μέσω τηλεδιάσκεψης- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 2.500 αστυνομικούς, ανάμεσά τους φυσικά και ο Αρχηγός της αστυνομίας.

Σύμφωνα λοιπόν με αστυνομικές πηγές, στην (τηλε)σύσκεψη που έγινε για την ενδοοικογενειακή βία και πάρθηκαν 4 μέτρα, συζητήθηκε το σενάριο περιστατικών που θα λάβουν χώρα νυχτερινές ώρες, όπως άλλωστε συνηθίζεται και συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους. Εκείνες τις ώρες συζητήθηκε πως οι δομές είναι κλειστές και άρα προκύπτει πρόβλημα, καθώς γεννάται το εξής βασικό ερώτημα: Πού θα μείνει το θύμα; Επίσης, τονίστηκε πως δεν υπάρχουν ανάλογες δομές σε όλες τις πόλεις.

Έτσι λοιπόν εξετάστηκαν οι εξής προτάσεις:

  • Να μένουν σε κοιτώνες που διαθέτει η Αστυνομία σε διάφορες περιοχές.
  • Θα γίνει προσπάθεια να κλειστούν συμφωνίες με ξενοδοχεία ώστε να υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο.

Διαβάστε Επίσης

Η παρέμβαση του Αρχηγού της Αστυνομίας και του Υπουργού

Μάλιστα, ύστερα από παρέμβαση του Αρχηγού της Αστυνομίας ειπώθηκε ότι "μπορεί να γίνεται απευθείας επικοινωνία με το γραφείο μου και θα φροντίζουν εκείνοι για την πληρωμή του ξενοδοχείου". Σημειώθηκε επίσης πως μπορούν να το δικαιολογήσουν σαν φιλοξενία "επισήμου".

περιπολικο

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επίσης είπε: "Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές, επικοινωνήστε και με το δικό μου γραφείο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και θα βρούμε λύση να μείνει το θύμα". Υπονοώντας ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως προσωπικές επαφές και ενέργειες από τον υπουργό.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, αν το θύμα υποστηρίξει ότι θέλει να πάει να μείνει σε φιλικό σπίτι, αλλά έχοντας περάσει πρώτα από το σπίτι της για να πάρει προσωπικά αντικείμενα, δεν θα γίνεται κάτι τέτοιο για ευνοήτους λόγους. Πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι δεν θα κινδυνεύσει.

Τα 4 νέα μέτρα που αποφασίστηκαν

Σε τέσσερις άξονες θα κινείται η αντιμετώπιση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας απο τους αστυνομικούς, όπως προέκυψε μετά την σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 2.500 ένστολους, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός ζήτησε να "Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη".

Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

3) για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού

4) για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Διαβάστε Επίσης

Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.

"Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής", τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η τηλεδιάσκεψη για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας έγνε βέβαια στον απόηχο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον σύντροφό της, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων που έχει προκαλέσει σοκ και οργή στην κοινή γνώμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 18:05

Προσοχή: Aπάτες με πρόσχημα τη διάθεση εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League και το Final Four

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί - Η σελίδα - απάτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 21 Μαϊ 2024 | 10:27

Χρυσοχοΐδης: Καθημερινά συλλαμβάνονται 50 άνδρες για ενδοοικογενεική βία

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 80 περιστατικά, 40 συλλήψεις και 150 κλήσεις στο 100.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 21 Μαϊ 2024 | 07:49

Panic Button: Πάνω από 10 γυναίκες την ημέρα το εγκαθιστούν στο κινητό τους - Πώς λειτουργεί

Περισσότερες από 10 γυναίκες την ημέρα, εγκαθιστούν ακολουθώντας τις οδηγίες της Αστυνομίας, το "κουμπί πανικού", στα κινητά τους τηλέφωνα.

ΣΠΕΙΡΑ 21 Μαϊ 2024 | 07:45

Ο απατεώνας κουστουμαρισμένος "λογιστής" με τις... 93 δικογραφίες και λεία 300.000 ευρώ από ηλικιωμένους

Ο 50χρονος, ο οποίος εξαπατούσε ηλικιωμένους, είχε… 93 δικογραφίες σε βάρος του και συνολική λεία περίπου 300.000 ευρώ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Μαϊ 2024 | 20:06

Κολωνός: Συνελήφθη 17χρονος με γεμάτο περίστροφο - Κρατείται και ο πατέρας του

Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια περιπολίας που έκαναν εντόπισαν τους κατηγορούμενους να κινούνται με όχημα - Στην κατοχή του 17χρονου βρέθηκε περίστροφο με 5 φυσίγγια

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο 50ΧΡΟΝΟΣ 20 Μαϊ 2024 | 18:46

Μενίδι: Μετανιωμένος δηλώνει τώρα ο συζυγοκτόνος: "Την αγαπούσα" - Έκλαιγε και ζητούσε συγγνώμη στην απολογία του

Ο 50χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού για τη δολοφονία της συζύγου του

MΕ KYA 20 Μαϊ 2024 | 15:41

Panic Button: Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα - Θα δίνεται πλέον σε κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας ανεξαρτήτως φύλου

Η εφαρμογή του είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και απευθύνονταν αποκλειστικά σε γυναίκες

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ 20 Μαϊ 2024 | 15:27

Μενίδι: Στη φυλακή ο γυναικοκτόνος - Η 40χρονη έκανε ψυχοθεραπεία για να ξεπεράσει την κακοποίηση

Η 40χρονη είχε καταγγέλλει τον εν διαστάσει σύζυγό της αρκετές φορές και η τελευταία ήταν στις 7 Μαΐου 2024.

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ 20 Μαϊ 2024 | 12:10

Μενίδι: Στον ανακριτή ο δράστης της γυναικοκτονίας για την απολογία του [βίντεο]

Ο κατηγορούμενος θα επιχειρήσει να πείσει πως το έγκλημα δεν προσχεδιάστηκε και ότι έγινε υπό καθεστώς ψυχικής φόρτισης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 20 Μαϊ 2024 | 11:20

Κέρκυρα: Σύλληψη 16χρονης για ενδοοικογενειακή βία - Απείλησε μητέρα και αδελφή

Η δωδεκάχρονη συνελήφθη, ενώ παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ 20 Μαϊ 2024 | 08:30

Μενίδι: Απολογείται σήμερα ο δολοφόνος της 40χρονης - Τι αναμένεται να ισχυριστεί ενώπιον του ανακριτή

Αμετανόητος και απομονωμένος στο κελί του στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ παραμένει ο δολοφόνος της 40χρονης. Μεταφέρεται σήμερα στην Ευελπίδων, προκειμένου να απολογηθεί.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ 20 Μαϊ 2024 | 07:51

Αυστηροποιείται το πειθαρχικό της Αστυνομίας - 30 αλλαγές για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια

Οι αλλαγές έχουν ως στόχο την αυστηροποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ολική αναμόρφωση του κανονισμού πειθαρχίας του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

ΒΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 20 Μαϊ 2024 | 07:08

Κέρκυρα: Ανήλικος ξυλοκόπησε 16χρονο και τον έστειλε στο νοσοκομείο – Τού έσπασε μύτη, ζυγωματικό και γνάθο

Περιστατικό ανάμεσα σε ανηλίκους σημειώθηκε στην Κέρκυρα, όταν ένας 15χρονος ξυλοκόπησε έναν 16χρονο με αποτέλεσμα να τον στείλει στο νοσοκομείο.