Καμμένος: Θα εγκατέλειπα την πολιτική, αλλά παραδίδουν τη Μακεδονία

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο πλαίσιο της τελετής ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησε πτήση πάνω από το στρατόπεδο Παπάγου.

se-ligi-wra-i-paradosi---paralabi-tou-upourgeiou-amunas
SHARE THIS
0
SHARES

Παράδοση - παραλαβή των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απερχόμενο υπουργό Πάνο Καμμένο στον νέο υπουργό ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο πλαίσιο της τελετής ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποίησε πτήση πάνω από το στρατόπεδο Παπάγου και έγινε αντιληπτό σε όλη την πρωτεύουσα.

Σε απολογισμό του έργου του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας προχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι για όσα λάθη τυχόν έγιναν αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη.

Εμφανώς συγκινημένος εξομολογήθηκε ότι «ήμουν έτοιμος μετά από τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Άμυνας και 25 χρόνια να εγκαταλείψω την πολιτική μου σταδιοδρομία. Όμως είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω τώρα που συμπολίτευση και αντιπολίτευση είναι έτοιμες να παραδώσουν το όνομα της Μακεδονίας».

«Προστατεύσαμε το δεσμό του  λαού με τις ένοπλες δυνάμεις από ιδεοληψίες, αναβαθμίσαμε τιος παρελάσεις, απομακρύναμε τα κιγκλιδώματα», είπε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, με ιδιαίτερη αναφορά και στην επαναφορά της εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη» στην ΕΡΤ.

Αυξήσαμε και διαφυλάξαμε το αξιόμαχο δυνάμεων μας, συνέχισε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι το υπουργείο προχώρησε σε στοχευμένα εξοπλιστικά προγράμματα. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη σχέσεων με χώρες της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και στις συνόδους τριμερούς συνεργασίας με διάφορες χώρες που αναπτύσσει η Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο κ. Καμμένος έκανε αναφορά και στην Κύπρο λέγοντας ότι η Ελλάδα παραμένει αμετάκλητα δεσμευμένη στον κυπριακό ελληνισμό, ενώ σημείωσε ότι η χώρα γίνεται πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμα ο κ. Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εμίρη του Κατάρ, τον οποίο ευχαρίστησε για τη βοήθεια του στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

 

Κάλεσμα προς «όλους τους γείτονές μας να δουλέψουμε μαζί ώστε να βγάλουμε τα Βαλκάνια από τη γωνιά και να τα φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο ως μια περιοχή που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη», απηύθυνε ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στη σημερινή τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο.

Παράλληλα καθιστώντας σαφές ότι «εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας», προέτρεψε την Τουρκία να επιλέξει: «Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης και ο δρόμος της συνεργασίας. Θέλω να υπενθυμίσω στους γείτονές μας πως όποτε πρυτάνευσε η λογική της συνεργασίας και εμπιστοσύνης οι λαοί μας πρόκοψαν. Όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί, οι λαοί δυστύχησαν. Θεμέλιο των σχέσεών μας οφείλει να αποτελεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η μόνη “κόκκινη” γραμμή στη σχέση μας», ξεκαθάρισε.

Περαιτέρω ο κ. Αποστολάκης ζήτησε από πολιτικά κόμματα και το λαό να πορευθούν το επόμενο διάστημα ενωμένοι και αποφασισμένοι αφήνοντας έξω από αντιπαραθέσεις το στράτευμα.

Αναφερόμενος στην πρόταση του πρωθυπουργού και του απελθόντος υπουργού να αναλάβει «την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ιδιαίτερη και φορτισμένη πολιτικά αλλά και συναισθηματικά συγκυρία», ο κ. Αποστολάκης παρατήρησε: «Αναγνωρίζω ότι η πρόκληση αυτή όπως την έθεσε ο πρωθυπουργός εμπεριέχει ένα μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας αλλά και συνέχειας και σταθερότητας στην αμυντική στρατηγική της χώρας. Πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα, αποφάσισα ότι πρέπει να ανταποκριθώ. Βγάζω λοιπόν τη στολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ώστε να υπηρετήσω την πατρίδα μου από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η τιμή είναι μεγάλη, η ευθύνη όμως ακόμα μεγαλύτερη. Οι καιροί είναι ταραγμένοι η περιοχή μας πολιτικοστρατωτικά ασταθής και βέβαια η ανάληψη της ευθύνης γίνεται κάτω από το βάρος εξελίξεων σε ένα από τα κορυφαία εθνικά ζητήματα που ταλάνιζαν τη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες», επισήμανε.

Ως ύψιστη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και γι’ αυτό «ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία έχοντας αναλάβει ένα ρόλο-κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Αποστολάκης ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο για την εμπιστοσύνη και την παραγωγική συνεργασία που είχαν. «Τα χρόνια που πέρασαν ηγηθήκατε επάξια των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της περηφάνιας. Σταθήκατε δίπλα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αρωγός των προσπαθειών μας και συμπαραταχθήκατε στο δύσκολο έργο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος ΥΕΘΑ.

 

 

ΦΩΤΟ: INTIMEnews, Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook