Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα

Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή με 454 υπέρ, 113 κατά και 18 παρών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα

Με 454 υπέρ, 113 κατά και 18 «παρών» εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η συμφωνία με την Ελλάδα. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα που κατέχουν το 80% των εδρών της γερμανικής Βουλής, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, στήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι Πράσινοι. Μόνο το συγγενικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό Die Linke την καταψήφισε, μαζί με τους "αντάρτες" του κόμματος της Α. Μέρκελ.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 10:00 με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Υπό όρους το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται η πρόοδος, ο 1ος έλεγχος θα γίνει τον Οκτώβριο είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα

"Δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Όταν έγινε κατανοητό ότι δεν υπήρχε άλλη διεξοδος, τότε αποφάσισε να κάνει νέα αρχή", σημείωσε, αναφερόμενος στο κλίμα πριν τη συμφωνία και πρόσθεσε: "Η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένδειξη της αλλαγής τον τελευταίο μήνα".

Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο προς τους βουλευτές του κόμματός του, τόνισε: "Δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Θα ήταν απαράδεκτο όμως να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, αφού και το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ. Αν η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε η ελληνική οικονομία μπορεί μόνο να αναπτυχθεί και μόνοι οι Έλληνες μπορούν να το κάνουν. Δε ξέρει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν ήταν εύκολο για μένα να φτάσω σε αυτή την απόφαση, επειδή όμως ακριβώς δυσκολεύτηκα, παρακαλώ ψηφίστε αυτην πρόταση".

Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα - εικόνα 2

Μεταξύ άλλων, ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να αποφύγει την οικονομική προσαρμογή εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Αφού διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη διαδικασία, αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι έως το 2018 θα κορυφωθεί και μετά θα υπάρχει μια υποχώρηση. "Είναι υψηλό χρέος μεν, αλλά θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να δούμε όχι μόνο το ύψος του, αλλά και το πόσο κοστίζει η εξυπηρέτησή του. Τον οκτώβριο θα ξέρουμε τι θα γίνει μετά το 2020 και θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα σε ότι αφορά το χρέος. Θα επιτρέψουμε να υπάρχει μια ρύθμιση για το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής. Ένα κούρεμα όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει".

Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα - εικόνα 3

Κριτική άσκησε ο Γκρεγκόρ Γκίζι από το αριστερό Die Linke, το οποίο καταψηφίζει τη συμφωνία. Όπως είπε, η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει τον τουρισμό και τους φτωχούς, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Ζήτησε μάλιστα κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως για τη Γερμανία το 1953. “Λέτε στην Ελλάδα ιδιωτικοποιήστε. Αυτό είναι de facto λάθος. Τα 14 αεροδρόμια της Ελλάδας θα πάνε στη Fraport. Δηλαδή θα πάνε υπέρ του δημοσίου στη Γερμανία", είπε χαρακτηριστικά.

Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα - εικόνα 4

Απαντώντας ο Όπερμαν του συγκυβερνώντος SPD επεσήμανε στον Γκίζι ότι "υποστηρίζετε την αριστερή αντιπολίτευση στον Τσίπρα, ενώ οΤσίπρας προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη". Όπως είπε, το νέο πρόγραμμα διαφέρει από τα παλιά γιατί επικεντρώνει σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και όχι απλώς δημοσιονομικούς στόχους. "Αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε πρέπει να δούμε την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως με τη μείωση των επιτοκίων. Το έχουμε υποσχεθεί αυτό, αλλά όχι με κούρεμα του χρέους".

Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα - εικόνα 5

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Anton Hofreiter τάχθηκε υπέρ του πακέτου για την Ελλάδα. "Ένα όχι δε θα έλυνε τα προβλήματα. Το Grexit θα απαιτούσε ένα ανθρωπιστικό πακέτο και δε μπορούμε να έχουμε ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ". Επέκρινε την Α. Μέρκελ για την πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας" και χαρακτήρισε ευσεβείς πόθους τα 50 δισ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Οι συνεδριάσεις

Σημειώνεται ότι σήμερα σε κλίμα έντασης συνεδριάζουν τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας με αντικείμενο την έγκριση του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Στη Γερμανία όλοι περιμένουν να δουν πόσοι αντάρτες του συντηρητικού κόμματος θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους να καταψηφίσουν το πρόγραμμα, και στην Ολλανδία ο πρωθυπουργός Ρούτε κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια πρόταση μομφής.

Οι 56 και οι... άγνωστοι 20

Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που διήρκεσε μόλις μία ώρα, 56 συντηρητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον του μνημονίου και τέσσερις αποκάλυψαν ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία. Τουλάχιστον 20 βουλευτές δεν πήραν μέρος στην συνεδρίαση και κανείς δεν γνωρίζει πως θα κινηθούν στην ψηφοφορία.

Ο γερμανικός τύπος εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 60 βουλευτών που είχαν απορρίψει και την συμφωνία της 12ης Ιουλίου θα ταχθούν και τώρα εναντίον της νέας σύμβασης. Αγνωστο παραμένει αν αυτός ο αριθμός θα διευρυνθεί.

Εσωκομματικές κόντρες

Στην συνεδρίαση, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ, προσπάθησε και πάλι να μεταπείσει τους «αντάρτες». Την προηγούμενη φορά που το είχε κάνει, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχε απειλήσει να εκδιώξει από όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές όποιον τολμήσει να ψηφίσει «όχι» προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες για την επιβολή «κομματικής πειθαρχίας» και μάλιστα με τέτοιες μεθόδους. Η Αγκελα Μέρκελ στήριξε τον Κάουντερ σε αυτήν την αντιπαράθεση αλλά τα γερμανικά ΜΜΕ φοβούνται ότι ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν «όχι» για το ελληνικό μνημόνιο, μόνο και μόνο για να στηρίξουν πολιτικά τους «αντάρτες» έναντι των απειλών του Κάουντερ.

Με 454 υπέρ, 113 κατά πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα - εικόνα 6

Προβληματισμός για την στάση του ΔΝΤ

Οι αντάρτες δεν αποκλείεται να αυξηθούν και από έναν άλλο λόγο, όπως εκτιμά το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δεν βλέπουν με καλό μάτι την άρνηση του ΔΝΤ να πάρει από τώρα μέρος στο νέο μνημόνιο και δεν φαίνεται να πείθονται από την πεποίθηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι σίγουρη.

Η Αγκελα Μέρκελ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον όρο μεγάλης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχει θέσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Η καγκελάριος κάνει λόγο για επιμήκυνση της αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συντηρητικοί βουλευτές που φοβούνται ότι το τρίτο μνημόνιο θα κοστίσει πάρα πολλά στους Γερμανούς χωρίς να υπάρξουν νέα σοβαρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Πάντως το πρόγραμμα των 86 δισεκατομμυρίων δεν αναμένεται να καταψηφιστεί από την γερμανική βουλή καθώς είναι σίγουρο ότι θα το υπερψηφίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνώντες της Μέρκελ και οι Πράσινοι. Συνεπώς οι φόβοι των γερμανών συντηρητικούς δεν έχουν να κάνουν με την τύχη του μνημονίου αλλά η εσωτερική συνοχή της παράταξης.

«Επικίνδυνη» συνεδρίαση στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, η συζήτηση στην βουλή για το τρίο ελληνικό μνημόνιο ίσως να πάρει άσχημη τροπή για την κυβέρνηση. Οι ακροδεξιοί του κόμματος της Ελευθερίας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταπάτησε την υπόσχεσή της ότι δεν θα δινόταν νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και απειλούν να καταθέσουν έως το μεσημέρΙ πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του κόμματος των Φιλελευθέρων και του Εργατικού Κόμματος έχει οριακή πλειοψηφία κατέχοντας τις 76 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Οι ακροδεξιοί του Χερτ Βίλντερς έχουν μόλις 12 έδρες αλλά είναι άγνωστο πως θα κινηθούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ναι»« ψήφισαν η Ισπανία, Αυστρία, Σλοβακία και Εσθονία

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικές οικονομίας. Η συμφωνία, υπερψηφίστηκε από 297 μέλη του κοινοβουλίου, έναντι 20 ψήφων κατά. Το μικρό οικολογικό και κομμουνιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο τάχθηκε εναντίον της.

«Τρία μαθήματα μπορούν να αντληθούν από την ελληνική κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος, σε μια ομιλία με προεκλογικό άρωμα. «Κατ' αρχάς, δεν μπορεί να παρακαμφθεί το εμπόδιο (της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν οφθαλμαπάτες. Και ακόμη, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Στην Εσθονία, η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο εγκρίθηκαν με 50 ψήφους υπερ, 37 εναντίον και 6 αποχές. Από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ένας τάχθηκε εναντίον και πέντε απείχαν της διαδικασίας.

Στην Αυστρία, η συμφωνία εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ» 27 Σεπ 2020 | 09:39

Νοϊρούπιν: Η γερμανική πόλη που θέλει να ανοίξει τις πόρτες της σε μετανάστες από την Ελλάδα

Οι κάτοικοι συγκινήθηκαν από τις εικόνες των μεταναστών που κοιμούνταν στην άσφαλτο μετά την πυρκαγιά στη Λέσβο.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Σεπ 2020 | 19:08

Κορονοϊός - Γερμανία: Ελπίδες από τον "παθητικό" εμβολιασμό με αντισώματα

Επιστήμονες στη Γερμανία απομόνωσαν "πολύ αποτελεσματικά" αντισώματα κατά του κορονοϊού που μπορούν να χρησιμεύσουν για "παθητικό" εμβολιασμό

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 20:33

Φρικτές αποκαλύψεις στη Γερμανία: Γιατρός νάρκωνε και βίαζε ασθενείς

Η αστυνομία της Γερμανίας βρήκε στο σπίτι του γιατρού βίντεο με τις γυναίκες που είχε βιάσει

"ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ" 23 Σεπ 2020 | 09:05

Υπόθεση Μαντλίν: Σημαντικές ενδείξεις ότι είναι νεκρή, λέει ο Γερμανός εισαγγελέας

Όταν ο εισαγγελέας ρωτήθηκε εάν υπήρχαν στοιχεία ότι η Madeleine είναι νεκρή, ο κ. Wolters απάντησε: "Ναι".

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 23 Σεπ 2020 | 08:58

Κορονοϊός: Ο πλανήτης σε ρυθμό του δεύτερου κύματος πανδημίας - Αποκαλυπτικοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων

Η μόνη χώρα που έχει πλέον τα λιγότερα κρούσματα και αυτά εισαγόμενα είναι η Κίνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 20 Σεπ 2020 | 18:54

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Μόρια - Ζητούν από την ΕΕ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Λέσβο [εικόνες]

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΞΙΑΣ 4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ 19 Σεπ 2020 | 14:13

Η τρίτη πιο πλούσια οικογένεια της Ολλανδίας απέκτησε το 12,5% του Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ

Ποια είναι η οικογένεια Wessels που απέκτησε το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 18 Σεπ 2020 | 07:39

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διάλογο υπό την "υψηλή εποπτεία" της Μέρκελ

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι Ελλάδος και Τουρκίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Σεπ 2020 | 13:03

Γερμανός πρέσβης: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ η αποφυγή της σύγκρουσης Ελλάδος - Τουρκίας

Ο Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως η κ. Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση το να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 17 Σεπ 2020 | 11:51

Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο αλλά στο ξενοδοχείο - Αυτό είναι το μπουκάλι νερού που χρησιμοποίησαν [εικόνα]

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το μπουκάλι νερού που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι στο ξενοδοχείο.

ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 22,85 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2020 | 20:08

Die Linke: Σκανδαλώδεις οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού της Γερμανίας στην Τουρκία παρά τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Σεπ 2020 | 12:29

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Το μαξιλάρι είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός

Η ΝΔ από πολέμιος του μαξιλαριού πλέον έχει ως αυτοσκοπό να μείνει ανέγγιχτο δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.