Follow us

Σε πολιτική κρίση οδηγούν κοινωνική ένταση & δανειστές

Η πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό…τρομοκρατεί την κυβέρνηση. Οι φόβοι του Μαξίμου και τα σχέδια για την επόμενη μέρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε πολιτική κρίση οδηγούν κοινωνική ένταση & δανειστές

Οι διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι οι αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων για το ασφαλιστικό είναι …ευπρόσδεκτες από την «κυβέρνηση της αριστεράς» δεν αρκούν να καλύψουν την αυξανόμενη πολιτική αγωνία του Μαξίμου για το κύμα της κοινωνικής οργής που σχηματοποιήθηκε σήμερα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία.

Η κυβέρνηση ταυτοχρόνως υφίσταται την ισχυρή πίεση των δανειστών όχι μόνο στο Χίλτον όπου το κουαρτέτο «ξεσκονίζει» υπουργούς και σχέδια αλλά και από την Κομισιόν η οποία σε έκθεσή της στέλνει σαφές μήνυμα ότι η χώρα θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα πέραν των περιλαμβανομένων στον προϋπολογισμό, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προγράμματος το 2016 και το 2017. Το κλίμα για την Ελλάδα, την πορεία του προγράμματος και την τύχη της αξιολόγησης αναμένεται να αποτυπωθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Παρασκευή.

Η πολιτική εξίσωση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» δηλαδή κοινωνίας και δανειστών η κυβερνητική πλειοψηφία δύσκολα θα λύσει την «εξίσωση» και οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμη και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Είτε ως επιλογή είτε εξ ανάγκης αν υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση με αφορμή το ασφαλιστικό και την απροθυμία των κομμάτων της κεντροαριστεράς να παρέχουν στήριξη στο κυβερνών κόμμα

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ενέσεις ηθικού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και φωνές που υπονόησαν ότι μπροστά στην καθολική ακύρωση των σχεδιασμών και των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ να εξετασθεί και μια «ηρωϊκή έξοδος» από το Μαξίμου. Ωστε να διασώσει το κόμμα ένα επαρκές πολιτικό κεφάλαιο χρήσιμο στις δύσκολες μέρες μετά τη διακυβέρνηση.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν απουσιάζουν και οι…κυνικές απόψεις που υποστηρίζουν ότι παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις οι πολίτες είναι «εκπαιδευμένοι» στα μέτρα την τελευταία πενταετία και πως το ασφαλιστικό θα περάσει χωρίς απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί -όπως υποστηρίζουν- κανένας βουλευτής δεν θα αναλάβει το βάρος να αποστατήσει και να ρίξει την κυβέρνηση.

Πως θα επηρεάσουν οι πορείες τους κυβερνητικούς βουλευτές

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο εφιάλτη των μαζικών αντιδράσεων από την κοινωνία αφού για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση οι αλλαγές στο ασφαλιστικό έβγαλαν στους…δρόμους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα για δύο εβδομάδες, τους δικηγόρους, τους πολιτικούς μηχανικούς και το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών μαζί με τα συνδικάτα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Από το μέγεθος και τον παλμό των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί και η στάση αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που…γκρινιάζουν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο κορυφώνεται η αγωνία για τις βίαιες αντιδράσεις πολιτών κατά κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών ανά την επικράτεια για το ασφαλιστικό με πρόσφατο παράδειγμα την υποδοχή των κατοίκων της Κω στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμένο η οποία αντιμετωπίστηκε με την παρουσία των ΜΑΤ.

Μετά από 6 μήνες της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τον τελευταίο χρόνο το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την λαϊκή αντίδραση, έχοντας απολέσει την αποδοχή που είχε από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αντιμετωπίζοντας πλέον τις αντιδράσεις των δυναμικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας όπως είναι οι επιστήμονες οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι αγρότες που είχαν δώσει την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Παράλληλα ενισχύεται το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει προς τον Αλέξη Τσίπρα από εκπροσώπους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων καθώς την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός καλεί σε διάλογο του αγρότες, οι εκπρόσωποι των μπλόκων αρνούνται να συναντηθούν και ζητούν διακομματική επιτροπή και ανοιχτή συζήτηση στην βουλή.

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μαξίμου

Προκειμένου να αποφύγει τις συμπληγάδες των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και του κουαρτέτου που πιέζει για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, το Μαξίμου σχεδιάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση από αύριο με ανακοίνωση αλλαγών στο ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνουν αύξηση της μεταβατικής περιόδου για τους αγρότες μέχρι το 2022 αντί για το 2017 προκειμένου να επιμεριστεί το βάρος των επιπλέον εισφορών ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έχει ήδη ανακοινώσει αλλαγές στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 20 Μαϊ 2022 | 09:55

Γαλλία: Την νέα κυβέρνηση του ανακοινώνει το απόγευμα ο Εμανουέλ Μακρόν

Σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 18 Μαϊ 2022 | 11:38

Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος: Τι αλλάζει για οχήματα, κτίρια, καυστήρες - Τέλος ο λιγνίτης από το 2028

Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, που περιλαμβάνει μέτρα για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

ΕΚΔΙΩΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 18 Μαϊ 2022 | 08:08

Με δύο κυβερνήσεις η Λιβύη: Στην Σύρτη θα παραμείνει η διορισμένη από το κοινοβούλιο κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα

Η έδρα της κυβέρνησής του διορισμένου πρωθυπουργού Φάτι Μπασάγα, θα παραμείνει στη Σύρτη αφού εκδιώχτηκε από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 17 Μαϊ 2022 | 08:46

Λιβύη: Ο πρωθυπουργός Φάτι Μπασάγα ασκεί πλέον την εξουσία στην πρωτεύουσα

O πρωθυπουργός της παράλληλης κυβέρνησης της Λιβύης, Φάτι Μπασάγα, έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Μαϊ 2022 | 13:46

Τσίπρας από την Άρτα: Τα 1.000 εκλογικά τμήματα να γίνουν 1.000 "ταχυδρομεία" με συστημένο τον λογαριασμό στο Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Άρτα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οι πολίτες να στείλουν συστημένο το λογαριασμό στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 12 Μαϊ 2022 | 14:13

Γαλλία: Ο Μακρόν κερδίζει και τις βουλευτικές εκλογές, με δεύτερο τον Μελανσόν- Οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Στο χορό των δημοσκοπήσεων κινείται η Γαλλία ενόψει των βουλευτικών εκλογών - Μακρόν και Μελανσόν στις πρώτες θέσεις.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ 12 Μαϊ 2022 | 14:09

Πρόεδρος ΡΑΕ: Ενημερώνει την Βουλή για τα στοιχεία από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.

ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 12 Μαϊ 2022 | 09:44

Ψηφίζεται στη Βουλή η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ: Κόντρα πολιτικών αρχηγών, καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κύρωση της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας έρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΕΝΤΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ 11 Μαϊ 2022 | 10:41

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όλες οι κατοικίες για το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα

Δεν είναι εύκολο να παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ 11 Μαϊ 2022 | 09:40

Πέτσας: Με τα κυβερνητικά μέτρα ουσιαστικά καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής [βίντεο]

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα που έχουν ληφθεί στοχεύουν στο μετριασμό της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 11 Μαϊ 2022 | 09:07

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στο επόμενο δίμηνο αναμένει η κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές αναμένουν περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα στο επόμενο δίμηνο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 11 Μαϊ 2022 | 08:45

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ τα 600 εκατ. ευρώ κέρδη των εταιρειών ενέργειας και η φορολόγησή τους

Συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων από την ΡΑΕ, για τα κέρδη στην αγορά ενέργειας.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ 10 Μαϊ 2022 | 14:11

Επίθεση Τσίπρα στην ΡΑΕ: Να αφήσει τις διαρροές και να ενημερώσει την Βουλή για τα υπερκέρδη

Επίθεση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην ΡΑΕ, καλώντας τη αντί να κάνει διαρροές για το ποσό των υπερκερδών να φέρει τα στοιχεία στη Βουλή.