Σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εισέρχεται το Μέγαρο Μαξίμου, με το ορόσημο της πρωθυπουργικής ομιλίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο να απέχει σχεδόν δέκα ημέρες.
Όπως έπραξε και στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, έτσι και φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην πόλη και ευρύτερα στη Μακεδονία.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα από τα τελευταία…βήματα πριν το…πολιτικοοικονομικό ραντεβού του επόμενου Σαββατοκύριακου, με την Ηρώδου Αττικού 19 να έχει ήδη στα χέρια της τις προτάσεις των υπουργείων και να δομεί από ημέρα σε ημέρα το τελικό πλαίσιο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έπραξε και στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, έτσι και στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα αναπτύξει την ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική, όπως αυτή θα εξελιχθεί στο βάθος της επόμενης τετραετίας.
Στην πρώτη γραμμή, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν:
-Η ψηφιακή Ελλάδα.
-Η επόμενη ημέρα του Κράτους, η ψηφιοποίησή του και η αξιολόγηση δομών και προσώπων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
-Η επόμενη ημέρα στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, με 10.000 προσλήψεις, αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, ψηφιακό μετασχηματισμό και ένα νέο υγειονομικό χάρτη, που θα καθιερώνει ενιαία πρωτόκολλα υπηρεσιών σε όλες τις δομές της επικράτειας.
-Η επόμενη ημέρα της Παιδείας, με έμφαση σε ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης, καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
-Η αναπτυξιακή προοπτική, τα βήματα της οικονομίας, αλλά και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Όπως σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης, ο όρος-κλειδί του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού θα έχει καταλυτική παρουσία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. "Στους τομείς που υστερούμε, θέλουμε να κάνουμε το άλμα και να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά στάνταρντ. Και όταν θα έρθει και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, τότε θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για τη χώρα μας και θα πατάμε πλέον σταθερά στα πόδια μας για να γίνουμε Ευρώπη", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Την ίδια στιγμή και με βάση τα σήματα που εκπέμπονται, στην πρώτη γραμμή της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη Διεθνή Έκθεση θα βρεθούν και οι επόμενες κινήσεις θωράκισης των πλέον ευάλωτων συμπολιτών, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι…Συμπληγάδες της ακρίβειας.
Κινήσεις που θα βρίσκονται κάτω από τον…αστερίσκο της δημοσιονομικής ισορροπίας και περιλαμβάνουν:
-Νέες παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες, σε περίπτωση που οι τιμές παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.
-Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δε θα λάβουν αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2024.
-Επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023.
-Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, πολιτισμό και τουρισμό.
Οι κινήσεις στο μέτωπο της Πολιτικής Προστασίας
Με την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την αυριανή πρώτη μεγάλη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, σε επίπεδο Βουλής, για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.
Τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, που θα αναπτυχθούν σε δύο χρόνους από τον πρωθυπουργό (αύριο στην Ολομέλεια και το επόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ) περιλαμβάνουν:
-Ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, κατά κύριο λόγο μέσω της προμήθειας ελικοπτέρων και drones, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τη προστασία των δασών. Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα θα προμηθευτεί τέσσερις διαφορετικούς τύπους drones.
-Τρίτη εξέλιξη του προγράμματος "ΑntiNero" για τον καθαρισμό εκτάσεων, τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
-Πρόσθετους οικονομικούς πόρους, με κορμό το πρόγραμμα "Αιγίς".
-Αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές.
-Ειδική μέριμνα για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, μέσω της τοποθέτησης ειδικών συστημάτων έγκαιρης παρατήρησης και παρέμβασης σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.
Πηγή: capital
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr