Σε συμπληγάδες ΔΝΤ-Βερολίνου η Αθήνα, γρίφος η στάση του Τραμπ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Αθήνα. Τα μηνύματα από Μέρκελ και Σόιμπλε μετά την άτυπη Σύνοδο της Μάλτας που κλείνουν την πόρτα ξανά στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Σε συμπληγάδες ΔΝΤ-Βερολίνου η Αθήνα, γρίφος η στάση του Τραμπ

Ο χρόνος τελειώνει όσο πλησιάζει το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup το οποίο θα πάρει αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και θα κρίνει εάν έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τώρα τις αποφάσεις της για την ανάληψη σκληρών μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ή να παρατείνει τις διαβουλεύσεις δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία που θα θυμίζει έντονα το 2015.

Φαντάσματα του 2015 ξύπνησαν άλλωστε και οι δηλώσεις που έκανε για το ελληνικό ζήτημα ο Τεντ Μάλοχ, συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και πιθανότητα ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ. ΜΙλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μάλοχ είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από οικονομικής άποψης η Ελλάδα έχει σοβαρούς λόγους να αποχωρήσει από τον κοινό νόμισμα. Παρότι ο ίδιος διευκρίνισε ότι διατύπωσε την σχετική άποψη ως οικονομολόγος και δεν γνωρίζει ποια είναι η στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με το εάν το ΔΝΤ θα πρέπει ή όχι να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ταμείου με θέμα τις δύο εκθέσεις που αφορούν την Ελλάδα. Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια σημαντική απόφαση στην εν λόγω συνεδρίαση. Εκείνο πάντως που θα έχει τη δική του σημασία είναι ότι στην συνεδρίαση του Ταμείου θα τοποθετηθεί και ο αμερικανός εκπρόσωπος, κάτι που θα αποσαφηνίσει για πρώτη φορά τη στάση του νέας διοίκησης των ΗΠΑ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Σε συμπληγάδες ΔΝΤ-Βερολίνου η Αθήνα, γρίφος η στάση του Τραμπ
Γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσει αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα όπου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους τα μηνύματα προς την Αθήνα ήταν σε κοινή κατεύθυνση. Η Άνγκελα Μέρκελ στην συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συμφώνησε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος όμως για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση έχει φτάσει στα όρια της και παρέπεμψε τον Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς δείχνοντας τον δρόμο της ανάληψης μέτρων.

Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε απευθυνόμενος κυρίως στους ψηφοφόρους του κόμματός του ενόψει των κρίσιμων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο επέμεινε στην ανάληψη των μέτρων από την ελληνική πλευρά. Ο Σόιμπλε απέρριψε ξανά τις κατηγορίες για ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις έναντι της κυβέρνησης και της Ελλάδας μετά και τις συζητήσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της επιστολής Γκάμπριελ.

Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε εκδήλωση στο Σααρμπρούκεν στη Γερμανία o κ. Σόιμπλε επέρριψε στην Αθήνα ελλιπή διάθεση για συνεργασία. «Είμαι πολύ γενναιόδωρος», δήλωσε προσθέτοντας ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες. «Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο». Δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στην τήρηση συμφωνιών και κανόνων, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε. Σε αντίθεση με τον Φ. Ολάντ ο οποίος πλήρωσε δημοσκοπικά την… φιλία του με την ελληνική κυβέρνηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και το κόμμα του κερδίζουν εκλογικά από την σκληρή στάση που κρατούν απέναντι στην Ελλάδα ζητώντας να τηρηθούν οι συμφωνίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τάχθηκαν στο πλευρό του Β. Σόιμπλε εκτός από τον Γάλλο ομόλογό τους, ο οποίος θα αντικατασταθεί τους επόμενους μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Αθήνα μετά την στάση του Βερολίνου όπως εκφράζεται από την Αν. Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αλλά και την Ε.Ε. όπως αποτυπώθηκε στην απόφαση του Eurogroup. Παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το ΔΝΤ το οποίο επιμένει στην λήψη σκληρών μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, περίπου 6.500 ευρώ, την περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων καθώς εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, παρά τα τελευταία μέτρα. Εκτός, μάλιστα, από τις συντάξεις ζητά κατάργηση και των μειωμένων συντάξεων, όπως αυτή που μπορεί να εισπράττει κάποιος με 15 χρόνια εργασιακού βίου. Τέλος, Ουάσιγκτον και Βερολίνο επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας

Σε αυτό το πλαίσιο και κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των θεσμών η Αθήνα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις αφού η οποιαδήποτε παράταση της αξιολόγησης θα εξαντλήσει τα κρατικά ταμεία και θα ανοίξει τον δρόμο σε κάλπες. Το Μαξίμου αναζητά τρόπους με τους οποίους θα κλείσει το δύσκολο τμήμα της αξιολόγησης έχοντας όμως και έναν ακόμα παράγοντα που πρέπει να συνυπολογίσει ο οποίος είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η εκτίμηση κομματικών και κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα έχει προβλήματα για να ψηφίσει σκληρά μέτρα στο κοινοβούλιο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στον πυρήνα του κόμματος έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις που δεν επιθυμούν έναν δεύτερο συμβιβασμό με τους δανειστές και καλοβλέπουν την διέξοδο μέσω κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι καθοριστικές για την αξιολόγηση και το μέλλον της κυβέρνησης αφού το κλείσιμο της β' αξιολόγησης θα σημαίνει ψήφιση σκληρών μέτρων ή δε παράταση των διαβουλεύσεων θα σημάνει μία νέα περίοδο αβεβαιότητας που πιθανότατα οδηγήσει σε εκλογές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ 28 Απρ 2021 | 09:19

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ "ΕΝΟΙΚΟ" ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 24 Απρ 2021 | 17:36

H επίσκεψη Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη και το αναπάντεχο δώρο για τον... Peanut

Ο κ. Μητσοτάκης στην βόλτα του στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε ένα απρόσμενο δώρο για τον Peanut, το αδέσποτο σκυλί που υιοθέτησε.

Ο ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ 21 Απρ 2021 | 13:16

Η πρώτη guest εμφάνιση του πρωθυπουργικού Πίνατ: Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη [εικόνες]

Ο σκυλάκος Peanut που υιοθετήθηκε από το Μαξίμου έκανε την πρώτη του guest εμφάνιση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 21 Απρ 2021 | 10:44

Κυπριακό - Συνάντηση Μητσοτάκη με Αναστασιάδη: Λύση μόνο στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΕΓΩ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ" 18 Απρ 2021 | 12:32

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον τετράποδο ένοικο: Δείτε τον Πίνατ, το σκυλάκι από το καταφύγιο [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε σκυλάκι από το καταφύγιο της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης και το Μαξίμου απέκτησε νέο ένοικο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 14 Μαϊ 2021 | 17:04

Μητσοτάκης σε πρωθυπουργό Μαυροβουνίου: "Οι διακοπές να είναι όχι μόνο ευχάριστες, αλλά και ασφαλείς"

"Οι διακοπές να είναι πάνω από όλα όχι μόνο ευχάριστες αλλά και ασφαλείς" επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ζντράβκο Κριβοκάπιτς.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2021 | 16:26

Ο Κουμουτσάκος για τον διορισμό της συζύγου του στη Βουλή: Έχω χωρίσει εδώ κι έναν χρόνο

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντά στις κατηγορίες σχετικά με την τοποθέτηση της γυναίκας του στη Βουλή. "Έχουμε χωρίσει εδώ κι έναν χρόνο".

ΣΤΟ ΛΟΜΠΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 14 Μαϊ 2021 | 16:22

Ειρωνείες της Αυγής για τη φωτογραφία του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Ζόραν Ζάεφ

Ειρωνικά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ και της Αυγής για τη…"ρεαλιστική προσέγγιση" του Μεκεδονικού από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη

ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΕΦΕΤΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 16:20

Γιάννης Λαγός: Εκδίδεται αύριο στην Ελλάδα – Η ΕΛ.ΑΣ. θα τον παραλάβει από τις Βρυξέλλες

Στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει αύριο το απόγευμα ο Γιάννης Λαγός, μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 15:17

Λιβάνιος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας - Έχουμε πάνω από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς

"Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας" ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ 14 Μαϊ 2021 | 15:03

Συνέντευξη Καρανίκα: Το τηλεφώνημα και η συνάντηση με τον Άδωνι - "Ομολογώ ότι έφυγα ενθουσιασμένος"

Ο Νίκος Καρανίκας μίλησε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 14 Μαϊ 2021 | 14:10

Γιατρομανωλάκης: Ο υφυπουργός Πολιτισμού εμβολιάστηκε με ένα ξεχωριστό μήνυμα στην μπλούζα του [εικόνα]

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου - Το μήνυμα που έστειλε.

"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" 14 Μαϊ 2021 | 14:09

Τσίπρας - Ζάεφ: Όσοι μας κατηγορούσαν, αντιλαμβάνονται τώρα τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για ιστορική συμφωνία της οποίας τη σημασία αντιλαμβάνονται όλοι τώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.