Σε τεντωμένο σκοινί οι εσωκομματικές ισορροπίες για την ταυτότητα φύλου

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 13:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε τεντωμένο σκοινί οι εσωκομματικές ισορροπίες για την ταυτότητα φύλου

Στον αέρα βρίσκεται η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα διεμφυλικά άτομα, ειδικά σε ότι αφορά το άρθρο που προβλέπει τη δυνατότητα διόρθωσης του φύλου από την ηλικία των 15 ετών.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 13:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο στηρίζουν, εκτός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ωστόσο για το επίμαχο άρθρο υπάρχουν αντιρρήσεις, εκτός των ΑΝΕΛ και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΔΗΣΥ. Η Κ.Ο. της ΔΗΣΥ θα αποφασίσει τι θα κάνει τελικά το πρωί της Τρίτης, πριν από την ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι οι ψήφοι ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού δεν επαρκούν για να υπάρξει πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρόλο που αρχικά είχε εκφραστεί θετικά στην αρμόδια επιτροπή, χθες ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει και ότι καταθέτει δική της πρόταση.

Ο κρίσιμος ρόλος της ΔΗΣΥ

Η Φώφη Γεννηματά έχει δεχθεί εισηγήσεις για καταψήφιση του άρθρου. Οι υπέρμαχοι της πρότασης αυτής υπενθυμίζουν την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίζουν νομοσχέδια τα οποία δεν στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Από τους 19 βουλευτές της ΔΗΣΥ ήδη υπάρχει το πρώτο «όχι» έστω και με αστερίσκους. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέστησε σαφές ότι αν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει δεν πρόκειται να το ψηφίσει. «Στην καλύτερη περίπτωση θα απόσχω της ψηφοφορίας» ενημέρωσε. Ενω και Λεωνίδας Γρηγοράκος για να ψηφίσει να προβλεφθεί για τους ανήλικους στενή ιατρική παρακολούθηση και η όποια απόφαση για αλλαγή φύλου να ληφθεί κατά την ενηλικίωση τους.

Μοναδική σωτηρία για την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις , είναι να λείπουν πολλοί βουλευτές από την ονομαστική ψηφοφορία, εφόσον αυτή ζητηθεί και γίνει, και έτσι το άρθρο να περάσει με μικρή πλειοψηφία.

Η πρώτη ...«κωλοτούμπα» από «αντάρτη» του ΣΥΡΙΖΑ

Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται επίφοβοι να διαφωνήσουν, καταψηφίζοντας, ψηφίζοντας παρών ή απέχοντας. (Δημήτρης Γάκης, Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γενιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης).

Ωστόσο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή ο Δ. Γάκης έκανε ένα βήμα πίσω και ξεκαθάρισε ότι ...περίπου διαφωνεί, αλλά θα υπερψηφίσει.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων είπε πως «η μείωση του ορίου ηλικίας, από το οποίο μπορεί κανείς να αλλάξει φύλο στα 15 έτη, εξ ανάγκης έβαλε στο παιχνίδι την διεπιστημονική επιτροπή. Από αυτή την άποψη, παρεμβαίνουμε και εξασφαλίζουμε το ελάχιστο της αξιοκρατικής διαδικασίας για την αλλαγή φύλου από ανήλικα παιδιά. Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε και να μέναμε στην αρχική δέσμευσε για αλλαγή φύλου από τα 17 έτη».

Νωρίτερα, σημείωσε: «Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, τις ενστάσεις, την επιφύλαξη και την διαφωνία χαρακτηρίστηκα ως άνθρωπος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως, η παρέμβασή μου είχε στόχο την εκλογίκευση του νομοσχεδίου. Με τις παρατηρήσεις μας θέλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα».

Τσίπρας: Πράξη πολιτικής γενναιότητας η υπερψήφιση

«Πρέπει να άρουμε τον παραλογισμό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας επιμένοντας πως ο αυτοπροσδιορισμός χωρίς « ψυχιατριοποίηση» της διαδικασίας νομικής αλλαγής φύλου είναι αυτονόητος και επιβεβλημένος σεβασμός σε ανθρώπους και τις οικογένειες που βιώνουν πολλές φορές τραγωδίες.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να εμπνεύσει τους βουλευτές τους λέγοντας ότι είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας η υπερψήφιση των ρυθμίσεων.

«Καμιά παράδοση θρησκεία ή αντίληψη οικογένειας δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο ή να πετιούνται σε κοινωνικό και θεσμικό Καιάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το θέμα ως αντιπαράθεση μεταξύ των αρνητών της προόδου και όσων θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.

« Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και την προοδευτική είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε » διακήρυξε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος και εγκαλώντας τον Μητσοτάκη για την επίμαχη δήλωση του στην ΔΕΘ περί των ανισοτήτων στην φύση.

Λέμε οχι στην απόσυρση του νόμου

« Οσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του,αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του «έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο».

Προκάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα επιδείξει αλ κάρτ φιλελευθερισμό ή θα στρίψει κάτω από «το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς».

« θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ. Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Θύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης;» προκάλεσε για πολλοστή φορά τον Κ. Μητσοτάκη ενώ δεν άφησε ασχολίαστες τις αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ. Εγκάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ ότι για να διατηρήσει την συνοχή του κόμματος κάνει «διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.»

Απόντος δεν του προέδρου της ΝΔ τον κατηγόρησε «έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Αντίθετα εξήρε την στάση του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ όταν είπε « από την άλλη μεριά, χαίρομαι ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές».

Εμείς εχουμε το σθένος και το θάρρος για μεγάλες τομές

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις τομές που έκανε η κυβέρνηση όπως το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών ,η απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.

«Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών» ανέφερε.

Κλείνοντας και απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας που ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας σημείωσε : σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα.Ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών»

Δένδιας: Ο Τσίπρας επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα

«Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει» απάντησε στον πρωθυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος βουλευτής της ΝΔ.

«Σιγά κ. Δένδια μας τρομάξατε» είπε στο μικρόφωνο από το έδρανο του προεδρεύοντος η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο κ. Δένδιας είτε δεν το άκουσε είτε επέλεξε να μην απαντήσει και αποφεύχθη ένας από τους συνήθεις καυγάδες.

Νωρίτερα πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «λεκτικό ιεραποστολισμό».

«Δημιουργεί δίπολα, καλό - κακό, προνομιούχοι και μη, και ο ίδιος επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα δίπλα στους αδυνάμους» είπε ο κ. Δένδιας σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα.

Η ΝΔ είπε ο κ. Δένδιας «διατηρεί απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να προσδιορίζεται, κι όχι να ετεροπροσδιορίζεται» επιμένοντας πως το νομοσχέδιο δεν απαντά σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2020 | 12:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η νέα μήνυση Κουρτάκη σε βάρος Πολάκη - Στην επιτροπή δεοντολογίας την ερχόμενη εβδομάδα

Στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής το αίτημα για άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά τη μήνυση του Γιάννη Κουρτάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 04 Δεκ 2020 | 11:06

Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: Κρυφτήκατε στη Βουλή - Κάνατε την επιδημία ευκαιρία για αρπακτικά

Οργισμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 09:45

Σάλος στην Τουρκία: Δεν πήγαν στρατό οι γιοι του Ερντογάν – Ένταση στη Βουλή

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της του κυβερνώντος AKP, Μ. Εκμίν Ακμπάσογλου, εξύμνησε τον Ερντογάν λέγοντας ότι θα μείνει στην ιστορία ως ήρωας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 13:25

Επέλαση "γαλάζιου" κομματικού κράτους καταγγέλλουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στοιχεία από κάθε υπουργείο καταγγέλλοντας ευνοιοκρατία και επέλαση του κομματικού κράτους.

Η ΣΤΑΣΗ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ 02 Δεκ 2020 | 22:11

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τον πρόεδρο του ΕΣΡ: Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Δεκ 2020 | 21:32

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test

Μέσα στην εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Νοε 2020 | 12:40

Κεραμέως: Περισσότερες από 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις με πάνω από 21 εκατ. συμμετοχές μαθητών

Πραγματοποιήθηκαν μόνο χθες περίπου 54.000 με 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις δημοτικών και νηπιαγωγείων.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.