Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Σε τεταμένο κλίμα που κάθε άλλο παρά συνάδει με τη διαδικασία ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βουλή η εξαήμερη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Σε τεταμένο κλίμα που κάθε άλλο παρά συνάδει με τη διαδικασία ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εξαήμερη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Η χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά και όσα προηγήθηκαν, η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που ξεκινά παράλληλα με τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, είναι αναμενόμενο πως θα επηρεάσουν τη συζήτηση και θα φέρουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε σύγκρουση.

Η συζήτηση αλλά συγχρόνως και η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας χάνεται ακόμα μια ευκαιρία για να υπάρξουν τομές στον εκσυγχρονισμό του κράτους σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα έδινε τη δυνατότητα να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα καθιστώντας την κέντρο εκπαίδευσης στην νοτιανατολική Ευρώπη. Επίσης μένουν κενό γράμμα οι προωθούμενες αλλαγές σε ζητήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και περιβαλλοντικά ισοδύναμα.

Παρ΄όλα αυτά υπήρξαν προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων που οδήγησαν σε συναινέσεις.

Τα βασικά σημεία των προτεινόμενων αλλαγών είναι τα ακόλουθα:

Η σύσταση εξεταστικών επιτροπών έπειτα πρόταση 10 βουλευτών. Σήμερα για να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια χρειάζονται οι υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών έτσι το προνόμιο αυτό έχει μόνο η κυβερνητική παράταξη και (συνήθως) η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συγκεκριμένη διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 247 ψήφους. Έτσι τώρα απαιτούνται μόνο 150.

Περιορίζεται η προστασία της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα βουλευτικά αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής (άρθρο 62). Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.

Καταργείται η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 εξισώνοντας τους υπουργούς με τους κοινούς πολίτες ως προς την παραγραφή ποινικών αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 255 ψήφους.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδη Στυλιανίδη, επιστολή με την οποία ζήτησε να συνταγματοποιηθεί απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μην εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα το αδίκημα της δωροδοκίας. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα, αλλά γίνεται επ ευκαιρίας, απέστειλε τη δικογραφία της Novartis στην Δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι η ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι η ερμηνεία που είχε γίνει στην προηγούμενη Βουλή ήταν έωλη νομικά.

Εξισώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τους λοιπούς δικαστές με σκοπό να ισχυροποιηθούν οι εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Η διάταξη (άρθρο 96) έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.

Διευκολύνεται η εκλογή των ανεξάρτητων αρχών (άρθρο 101). Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τώρα απαιτούνται 3/5. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 232 ψήφους.

Αποσυνδέεται η προεδρική εκλογή από το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής (άρθρο 32). Προκρίνεται η εκλογή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία και κατά συνέπεια απομακρύνεται η πιθανότητα πρόκλησης πρόωρων εκλογών. Η διάταξη έλαβε από την προηγούμενη Βουλή 224 ψήφους.

Ανοίγει ο δρόμος για να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού (άρθρο 54 παράγραφος 4). Η διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 160 ψήφους. Κατά συνέπεια τώρα θα απαιτηθούν το λιγότερο 180. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να ψηφιστεί και ο εφαρμοστικός νόμος που έχει ήδη δοθεί για διαβούλευση στα κόμματα και να λάβει από την Ολομέλεια minimum 200 ψήφους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 28 Σεπ 2020 | 15:33

Σταϊκούρας: Ακυρα τα εξώδικα για πλειστηριασμούς σε πληγείσες περιοχές από τον "Ιανό"

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 2.900 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση λόγω του "Ιανού".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 28 Σεπ 2020 | 15:14

Τσίπρας: Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν την πραγματικότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν.

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2020 | 08:04

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης λόγω "Ιανού", ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων και τη στήριξη των πληγέντων από τον Ιανό.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Σεπ 2020 | 15:53

Τηλεργασία-Βρούτσης: Συνολική ρύθμιση με νομοσχέδιο τον Οκτώβριο

O υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση του πλαισίου που διέπει την τηλεργασία

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 22 Σεπ 2020 | 13:21

Αφαιρέθηκε η λέξη "Κώδικας" από το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Σε αλλαγή του ονόματος του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, προχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 14 Σεπ 2020 | 13:09

Ψηφίζονται στη Βουλή οι δύο ΠΝΠ για τον κορονοϊό - Ονομαστική ψηφοφορία στη διάταξη για τις υπερωρίες

Τα μέτρα για τις συνέπειες της πανδημίας, τα εργασιακά και η οικονομία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 14 Σεπ 2020 | 12:18
ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ "ΓΑΛΑΖΙΟΙ" ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 11 Σεπ 2020 | 08:55

Αναβρασμός στη ΝΔ για τη μη άρση ασυλίας Πολάκη - Δημόσια συγγνώμη Γεωργιάδη σε Κουρτάκη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την απουσία των βουλευτών με αποτέλεσμα να μην αρθεί η ασυλία Πολάκη. Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο Κ. Μπογδάνος.

"GOLDEN RIBBON" 10 Σεπ 2020 | 22:22

Βουλή: Φωταγωγήθηκε με την "Χρυσή Κορδέλα" - Για τη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου [εικόνες]

Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης κατά του παιδικού καρκίνου - Με το σύμβολο της Χρυσής Κορδέλας η Βουλή

Η ΜΗΝΥΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 10 Σεπ 2020 | 14:39

Εκπληξη στη Βουλή: Ο Πολάκης έβαλε τραγούδι του Καζαντζίδη... και η άρση ασυλίας του απορρίφθηκε

Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη- Η συζήτηση έγινε... υπο τους ήχους του Καζαντζίδη

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ 09 Σεπ 2020 | 21:06

"Λίφτινγκ" στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση [Εικόνες]

Οι εργασίες αποκατάστασης στη Βουλή ξεκίνησαν από τα μαρμάρινα στοιχεία.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 09 Σεπ 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Προβληματισμός από τους κοινωνικούς φορείς για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Ενστάσεις από τους κοινωνικούς φορείς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 07 Σεπ 2020 | 23:35

Βουλή: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορονοϊού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση