Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Σε τεταμένο κλίμα που κάθε άλλο παρά συνάδει με τη διαδικασία ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βουλή η εξαήμερη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Σε τεταμένο κλίμα που κάθε άλλο παρά συνάδει με τη διαδικασία ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εξαήμερη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Η χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά και όσα προηγήθηκαν, η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που ξεκινά παράλληλα με τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, είναι αναμενόμενο πως θα επηρεάσουν τη συζήτηση και θα φέρουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε σύγκρουση.

Η συζήτηση αλλά συγχρόνως και η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας χάνεται ακόμα μια ευκαιρία για να υπάρξουν τομές στον εκσυγχρονισμό του κράτους σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα έδινε τη δυνατότητα να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα καθιστώντας την κέντρο εκπαίδευσης στην νοτιανατολική Ευρώπη. Επίσης μένουν κενό γράμμα οι προωθούμενες αλλαγές σε ζητήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και περιβαλλοντικά ισοδύναμα.

Παρ΄όλα αυτά υπήρξαν προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων που οδήγησαν σε συναινέσεις.

Τα βασικά σημεία των προτεινόμενων αλλαγών είναι τα ακόλουθα:

Η σύσταση εξεταστικών επιτροπών έπειτα πρόταση 10 βουλευτών. Σήμερα για να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια χρειάζονται οι υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών έτσι το προνόμιο αυτό έχει μόνο η κυβερνητική παράταξη και (συνήθως) η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συγκεκριμένη διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 247 ψήφους. Έτσι τώρα απαιτούνται μόνο 150.

Περιορίζεται η προστασία της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα βουλευτικά αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής (άρθρο 62). Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.

Καταργείται η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 εξισώνοντας τους υπουργούς με τους κοινούς πολίτες ως προς την παραγραφή ποινικών αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 255 ψήφους.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδη Στυλιανίδη, επιστολή με την οποία ζήτησε να συνταγματοποιηθεί απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μην εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα το αδίκημα της δωροδοκίας. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα, αλλά γίνεται επ ευκαιρίας, απέστειλε τη δικογραφία της Novartis στην Δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι η ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι η ερμηνεία που είχε γίνει στην προηγούμενη Βουλή ήταν έωλη νομικά.

Εξισώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τους λοιπούς δικαστές με σκοπό να ισχυροποιηθούν οι εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Η διάταξη (άρθρο 96) έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.

Διευκολύνεται η εκλογή των ανεξάρτητων αρχών (άρθρο 101). Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τώρα απαιτούνται 3/5. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 232 ψήφους.

Αποσυνδέεται η προεδρική εκλογή από το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής (άρθρο 32). Προκρίνεται η εκλογή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία και κατά συνέπεια απομακρύνεται η πιθανότητα πρόκλησης πρόωρων εκλογών. Η διάταξη έλαβε από την προηγούμενη Βουλή 224 ψήφους.

Ανοίγει ο δρόμος για να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού (άρθρο 54 παράγραφος 4). Η διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 160 ψήφους. Κατά συνέπεια τώρα θα απαιτηθούν το λιγότερο 180. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να ψηφιστεί και ο εφαρμοστικός νόμος που έχει ήδη δοθεί για διαβούλευση στα κόμματα και να λάβει από την Ολομέλεια minimum 200 ψήφους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Ιαν 2022 | 16:50

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι ακόμα θετικός - Με βάση τον ΕΟΔΥ μπορώ να πάω στη Βουλή και να κολλήσω τους συναδέλφους μου

"Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται", σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 28 Δεκ 2021 | 17:03

Σε παραλήρημα οι "Θεματοφύλακες": Ονειρεύονται επίταξη στο Νομισματοκοπείο και κατάληψη στη Βουλή [βίντεο]

Προκλητικό έγγραφο από τους Θεματοφύλακες προς τη φρουρά της Βουλής για διώξεις εσχάτης προδοσίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Δεκ 2021 | 13:43

Βουλή: Άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά για την υπόθεση "περούκα gate"

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση "περούκα gate" ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 21 Δεκ 2021 | 13:00

Ατύχημα στη Βουλή - Επεσε η ελληνική σημαία στο κεφάλι υπαλλήλου

Ενα μικρό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 20 Ιαν 2022 | 09:21

Ειρωνίες τουρκικών ΜΜΕ για τα Rafale: Η Ελλάδα χάρηκε με τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για την άφιξη των έξι πρώτων Rafale στην Ελλάδα.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 6 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 20 Ιαν 2022 | 07:29

Η Ελλάδα με Rafale- Έξαλλος ο Ερντογάν: "Εμείς φτιάχνουμε δικά μας αεροσκάφη" - Στήριξη από Μακρόν και Βερολίνο

Για κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα έκαναν λόγω ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την ιστορική άφιξη των 6 πρώτων Rafale στην Τανάγρα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Ιαν 2022 | 07:12

Ανδρουλάκης για Rafale: Ντροπή να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακή προπαγάνδα με αφορμή την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Ιαν 2022 | 21:17

Μακρόν σε Μητσοτάκη για Rafale: "Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη της κοινής Άμυνας που χτίζουμε"

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και στην τριτολογία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

«ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» 19 Ιαν 2022 | 19:48

CEO της TUI σε Μητσοτάκη: Φέτος η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα στον τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 18:22

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον δικηγόρο του 27χρονου, μετά την καταγγελία για "victim blaming"

"Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για "victim blaming" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ» 19 Ιαν 2022 | 17:31

Τανάγρα: Συγκινητική ανάρτηση Μητσοτάκη - "Σκύβουμε με σεβασμό το κεφάλι σε αυτόν τον μπαμπά" [Εικόνες]

Τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρόσωπο ενός χειριστή των Rafale, αναγνωρίζει μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 19 Ιαν 2022 | 16:38

Μητσοτάκης για Rafale σε διεθνή ΜΜΕ: Δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Δηλώσεις Μητσοτάκη σε διεθνή ΜΜΕ κατά την τελετή υποδοχής των πρώτων έξι Rafale.