Σφοδρός καβγάς στη Βουλή και επίθεση Παππά σε ΕΣΡ

Με το «καλημέρα» ανέβηκε το θερμόμετρο στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σφοδρός καβγάς στη Βουλή και επίθεση Παππά σε ΕΣΡ

Με τις ψήφους των βουλευτών των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ πέρασε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή - μέσα σε διαρκείς εντάσεις και αντεγκλήσεις - το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ΝΔ και το ΚΚΕ καταψήφισαν τις διατάξεις τους ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την στάση τους στην ολομέλεια. Τη διαδικασία χρωμάτισε εκτός των άλλων και η αφοδρή επίθεση του Ν. Παππά προς το ΕΣΡ.

Επίθεση Παππά στο ΕΣΡ

Σφοδρή επίθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από τον Νίκο Παππά μια ημέρα μετά την επιστολή του ΕΣΡ με την οποία «απέρριπτε» συνολικά το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση.

Σχολιάζοντας την πρόταση της αντιπολίτευση που του ζήτησε να αποσύρει το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο του δίνει αρμοδιότητα για τον αριθμό των καναλιών και το τίμημα, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι αν οι αρμοδιότητες αυτές περάσουν στο ΕΣΡ η διαδικασία δεν θα τελεσφορήσει.

«Το ΕΣΡ παραδέχεται ότι δεν έχει νόμιμη σύνθεση αλλά και επάρκεια για τις αλλαγές ενώ στέλεχος του λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο στις άδειες» τόνισε ο υπουργός για τα ΜΜΕ.

«Να ξεκαθαρίσει ο καθένας στη θέση του επέμεινε ο Νίκος Παππάς «αλλά να μην χρησιμοποιούμε ακραίες εκφράσεις ότι διεκδικούμε το αλάθητο του Πάπα».

Ο κ. Παππάς διέψευσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ελέγξει τους τηλεοπτικούς σταθμούς «Έχετε την αίσθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει επηρεάσει την ατζέντα των ειδήσεων και τα σχόλια των παρουσιαστών;» επανέλαβε και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση κατέληξε «Δεν θα κάνουμε το λάθος να νομίζουμε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με την ανοχή στην παρανομία θα αποσπάσουμε την εύνοια στο διηνεκές».

Ο υπουργός είχε ακόμα ένα θερμό επεισόδιο με τον εισηγητή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.

Αυγενάκης : Χθες ο κ. Παππάς είπε ότι είναι ανοικτός και διαθέσιμος για συναινέσεις.

Παππάς: Μπαινοβγαίνετε και κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις. Τα άλλα κόμματα έχουν κάνει γραπτές προτάσεις. Εσείς δεν έχετε κάνει.

Αυγενάκης: Και αυτά που έχουμε πει από το βήμα τι είναι; Πλάκα κάνετε;

Παππάς: Πρέπει να τις καταθέσετε γραπτώς.

Αυγενάκης: Είμαι εισηγητής του κόμματος. Ρωτήστε να δείτε πως γίνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Καβγάς για όλα διαδικαστικά και ουσία

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση επέμεινε με ένταση και την Τετάρτη στη διευθέτηση διαδικαστικών ζητημάτων την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της επιτροπής Δημοσίας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης Αντώνης Συρίγος προσπαθούσε απεγνωσμένα να επιβάλει τη τάξη χτυπώντας το κουδούνι και απειλώντας να διακόψει τη συνεδρίαση.

«Βρε παιδιά σας παρακαλώ δεν είναι κατάσταση αυτή» ακούστηκε να λέει, ενώ στη αίθουσα η ένταση ήταν μεγάλη.

Νωρίτερα ο Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ) αφού κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για μυστικές συναλλαγές και εκβιασμούς ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να καταθέσει, όπως είχε δεσμευθεί την αλληλογραφία με την Κομισιόν με την οποία, υποστήριξε, τα κοινοτικά όργανα θέτουν θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.

Φέρτε να ακούσουμε και το ΕΣΡ

Ανάλογο ήταν το θέμα που έθεσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ο οποίος επικαλούμενος την επιστολή του ΕΣΡ προς τον Νίκο Παππά ζήτησε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των φορέων που θα ακροασθεί το Κοινοβούλιο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

«Δεν κρύβουμε επιστολές. Η καταγγελία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» απάντησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μετά και τη χθεσινή «επίθεση» της κυβέρνησης στα κανάλια . Υποστήριξε ότι όταν κάποιο πρόσωπο ή φορέας κάνει καταγγελία στα κοινοτικά όργανα (πρόκειται εξήγησε για την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών) τότε τα κοινοτικά όργανα είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν την ελληνική κυβέρνηση για την καταγγελία αυτή.

Το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει αλληλογραφία, ωστόσο όπως διευκρίνισε πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία μεταξύ Κομισιόν και του υπουργού Οικονομικών. Γνωστοποίησε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα διότι το θέμα «είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα».

«Ό,τι κάνουμε το κάνουμε σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία» κατέληξε ο υπουργός Υποδομών προκαλώντας την έκρηξη του κ. Αυγενάκη. «Ψεύδεστε αποκρύπτετε από τους βουλευτές και το Κοινοβούλιο σημαντικά στοιχεία» επανήλθε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παρόμοιες εξηγήσεις για την αλληλογραφία έδωσε και ο Νίκος Παππάς. Διευκρίνισε ότι η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις κατά πόσο μπορεί η ΕΡΤ να παράσχει σήμα σε τρίτους. «Είμαστε εντός της 20ήμερης προθεσμίας που έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε» σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Άλλο το αλάθητο του πάπα και άλλο το αλάθητο του Παππά. Εσείς θέλετε να αποφασίζετε για όλους και για όλα, θέλετε μια περιουσία εκ. ευρώ να περνά από το γραφείο σας», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε άλλη στιγμή της συζήτησης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας.

Βολές κατά ΕΣΡ και από Σπιρτζη

Βολές κατά των ανεξάρτητων αρχών και από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη με αφορμή την επιστολή την επιστολή του ΕΣΡ για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο υπουργός για τα ΜΜΕ Νίκος Παππάς ζητούσε την ίδια στιγμή την συναίνεση της ΝΔ για να προχωρήσει η δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών.

«Έχουμε ζήσει στο πετσί μας τον στρεβλό τρόπο λειτουργίας τους. Μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος θα έχουμε ανεξάρτητες αρχές, αλλά δεν μπορούν οι ανεξάρτητες αρχές να υπερβαίνουν την νομοθετική και εκτελεστική λειτουργία» δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος στη Βουλή τοποθετούμενο επί του νομοσχέδιου.

Ο κ. Σπίρτζης απέρριψε όπως νωρίτερα και ο υπουργός για τα ΜΜΕ Νίκος Παππάς το αίτημα της αντιπολίτευσης να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες για τηναδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και για το τίμημα στο ΕΣΡ.

«Την ευθύνη πρέπει να την έχει ο υπουργός» επέμεινε και αναρωτήθηκε «ποιος να έχει την ευθύνη; οι ανεξάρτητες αρχές που είδαμε πως λειτουργούν».

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να περιορίσει τα τηλεοπτικά κανάλια μετατρέποντας τα σε κλειστό επάγγελμα, αλλά να εξορθολογιστεί και να εξυγιανθεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς ζήτησε τη συνδρομή της ΝΔ για να προχωρήσει η πλήρωση των θέσεων για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το κυβερνητικό στέλεχος επιδιώκει τη σύμπραξη αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η διευρυμένη πλειοψηφία που απαιτείται (4/5) στην Διάσκεψη των Προέδρων για να οριστούν τα νέα μέλη.

«Θα κατεβάσω τον πήχη των προσδοκιών και αν η ΝΔ δεν επιθυμεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο τουλάχιστον να δηλώσει ρητά ότι είναι υπέρ του να διεξαχθεί η δημοπρασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Η συναίνεση δεν είναι κάτι θεωρητικό» απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και συμπλήρωσε «είμαστε υπέρ της δημοπράτησης, είμαστε υπέρ της διαφάνειας αλλά να δείτε τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για το νομοσχέδιο»/

Ομοβροντία ενστάσεων από τους φορείς

Έντονες διαφωνίες για τις ρυθμίσεις του νομοσχέδιου για τις τηλεοπτικές άδειες διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής.

Σφοδρός καβγάς στη Βουλή και επίθεση Παππά σε ΕΣΡ

Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών υποστήριξε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ρυθμίζει την αγορά αλλά προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο περί ισονομίας και ανταγωνισμού.

Εκτίμησε ότι η δημιουργία παρόχου εκπομπής από την ΕΡΤ που θα ανταγωνίζεται την DΙGEA θα έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλει η δημόσια τηλεόραση τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα ποσά από ότι σήμερα. Ο ίδιος τόνισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει ανώτατο αριθμό τηλεοπτικών καναλιών διότι όπως εξήγησε ο πάροχος περιεχομένου δύναται να είναι άπειρες εταιρίες.

«Αν έρθει ένα πάροχος περιεχομένου και πει στην DΙGEA ότι θέλει να εκπέμψει από την Ελλάδα η DΙGEA δεν μπορεί να το απαγορεύσει. Και αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει κανείς γιατί ρυθμίζεται και από το κοινοτικό δίκαιο» ανέφερε ο κ.Κυριακόπουλος και σημείωσε ότι το άθροισμα του παρόχου εκπομπής της DIGEA και της ΕΡΤ δίνει τη δυνατότητα να εκπέμπουν πάνω από 70 κανάλια. «Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχουν δοθεί άδειες περιεχομένου», συμπλήρωσε και έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία που το επιχείρησε αλλά προσέκρουσε στο κοινοτικό δίκαιο.

Ενστάσεις εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας. Ο Αντώνης Δημητρίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τηλεοπτική άδεια θα λαμβάνει εκείνος που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα, χωρίς την ίδια στιγμή να λαμβάνεται υπόψιν η υλικοτεχνική υποδομή των υφιστάμενων περιφερειακών καναλιών αλλά και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί έως σήμερα για τη λειτουργία τους. Προέβλεψε ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στις προωθούμενες ρυθμίσεις πολλά περιφερειακά κανάλια ιδίως των παραμεθορίων περιοχών θα βάλουν λουκέτο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν κρούσεις από Αλβανό για κανάλι της Ηπείρου και από Τούρκο για κανάλι στη Θράκη.

Για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΣ της DΙGEA Στρατής Λιαρέλης. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα προς την DIGEA συνιστά αλλαγή των όρων του αρχικού διαγωνισμού με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Επί της αρχής η ΕΣΗΕΑ είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στα ΜΜΕ είτε αυτή προέρχεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε από την πολιτική εξουσία» παρατήρησε δηκτικά το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης αποδεχόμενος με τον τρόπο αυτό την κριτική της αντιπολίτευσης κατά του Νίκου Παππά περί εν λευκώ εξουσιοδότησης του τόσο για τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών όσο και για το τίμημα. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με το πλαφόν που βάζει ως προς τις θέσεις εργασίας που πρέπει να έχουν οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί καταργεί κάθε έννοια συλλογικής εργασίας και απορυθμίζει πλήρως το εργασιακό τοπίο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΣΤΑΣΗ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ 02 Δεκ 2020 | 22:11

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τον πρόεδρο του ΕΣΡ: Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Δεκ 2020 | 21:32

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test

Μέσα στην εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Νοε 2020 | 12:40

Κεραμέως: Περισσότερες από 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις με πάνω από 21 εκατ. συμμετοχές μαθητών

Πραγματοποιήθηκαν μόνο χθες περίπου 54.000 με 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις δημοτικών και νηπιαγωγείων.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή