Σενάρια επί σεναρίων: Ποιος θα σώσει τελικά τους ΑΝΕΛ;

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

senaria-epi-senariwn-poios-tha-swsei-telika-tous-anel
SHARE THIS
0
SHARES

Νέα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να “διασωθεί” η ΚΟ των ΑΝΕΛ πυροδότησε η απόφαση της Επιτροπής του Κανονισμού της Βουλής να μην προχωρήσει σε αλλαγή του Κανονισμού μετά τον σάλο των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και την υπαναχώρηση του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής.

Ας δούμε ένα-ένα τα πιθανά και τα απίθανα σενάρια.

Σενάριο 1: Ο Κουικ “σώζει” τους ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με το ένα πιθανό σενάριο, “χείρα διάσωσης” στους ΑΝΕΛ θα μπορούσε να δώσει ο Τέρενς Κουικ, αρνούμενος να πάρει την έδρα που θα αναλάβει ως πρώτος επιλαχών μετά  την επικείμενη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει εμμέσως κάτι τέτοιο από τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε, αναφερόμενος στην έδρα που θα παραδώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, “του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ άμα θέλει ο κ. Τσίπρας, αλλά η έδρα της Β΄ Αθηνών ανήκει στους 'Ανεξάρτητους Έλληνες'. Έχει υποχρέωση στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».

Σε μια τέτοια περίπτωση, την έδρα καταλαμβάνει η δεύτερη επιλαχούσα, Ελένη Σκλαβενίτη και έτσι οι ΑΝΕΛ διατηρούν την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Το αρνητικό ενός τέτοιου σεναρίου για την κυβέρνηση είναι ότι χάνει έναν βουλευτή που είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και άρα ουσιαστικά θα βρίσκεται στους 150.

Σενάριο 2: Ο Νικόλοπουλος “σώζει” τους ΑΝΕΛ

Ένα δεύτερο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διατήρηση της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι η επιστροφή στο κόμμα του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος εξελέγη στη Βουλή με τον σχηματισμό του Πάνου Καμμένου ως συνεργαζόμενος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Καμμένος είχε αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ο κ. Νικολόπουλος έχει δηλώσει ρητά ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής έχει ήδη εκδηλώσει την υποψήφιότητά του για τη δημαρχία της Πάτρας. “Ανήκω στο κόμμα των Πατρινών. Στις 11 Φεβρουαρίου μια καινούργια παράταξη γεννιέται για τη Νέα Πάτρα. Ως εκ τούτου δεν προσχωρώ  στους ΑΝΕΛ, με τους οποίους συνεργάστηκε το κόμμα μου στις τελευταίες εκλογές» είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του στο newpost και είχε προσθέσει: “Από τους ΑΝΕΛ δεν αποχώρησα, αλλά διεγράφην από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους τον Νοέμβριο του 2015 μαζί με τον Στάθη Παναγούλη”.

Σενάριο 3: Η επανερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής

Ένα τρίτο σενάριο το οποίο θα οδηγούσε στη “διάσωση” της ΚΟ των ΑΝΕΛ αφορά την επανερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής του Κανονισμού της Βουλής, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή κατέθεσε αίτημα του προέδρου του κόμματος Π. Καμμένου να επανεξεταστεί η ερμηνεία του άρθρου του Κανονισμού της Βουλής που αφορά την πρόβλεψη ότι για την διατήρηση μιας ΚΟ πρέπει μεν να υπάρχουν τουλάχιστον 5 βουλευτές αλλά αυτοί πρέπει να έχουν εκλεγεί με το συγκεκριμένο κόμμα. Το αίτημα της επανεξέτασης της ερμηνείας αφορά αυτό το τελευταίο ζήτημα. Ο κ. Βούτσης επιφυλάχθηκε να καταβάλει σχετικό ερώτημα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Εφόσον η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής είναι θετική, η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα μπορούσε ίσως με αυτόν τον τρόπο να διατηρηθεί.

Σενάριο 4: Κανείς δεν σώζει τη ΚΟ των ΑΝΕΛ

Στην περίπτωση που κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν ευδοκιμήσει, η ΚΟ των ΑΝΕΛ μετά την παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου, όπως ακριβώς έγινε και με την περίπτωση της ΚΟ του Ποταμιού.

Όπως είναι προφανές, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρές αντιπαράθεσεις ανάμεσα στους μέχρι πρότινος “συγκάτοικους” στην εξουσία.

 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook