Σενάρια για δόση με...δυο δόσεις στο επόμενο Eurogroup

Οι επιτελείς του Μαξίμου «ανταλλάσσουν» εκβιαστικά μηνύματα με ανώτατους και μικρομεσαίους αξιωματούχους σε ένα σκηνικό που θυμίζει το 2015

Σενάρια για δόση με...δυο δόσεις στο επόμενο Eurogroup

Σε νέες «σκιαμαχίες» με τους εταίρους πιστωτές επιδίδεται η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τη σύγκληση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο οποίο ο σχεδιασμός του Μαξίμου μέχρι προσφάτως «έβλεπε» να κλείνει αξιολόγηση, δόση, χρέος και QE.

Η υιοθέτηση από τον περασμένο Δεκέμβριο της στρατηγικής « αν δεν κλείσουν όλα δεν κλείνει τίποτα» έχει σύρει την κυβέρνηση και κυρίως τη χώρα, στα μέσα Ιουνίου με τους βασικούς στόχους να δείχνουν χαμένοι.

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ θα μείνει εκτός προγράμματος ( επομένως δεν θα υπάρξει κάτι για το χρέος) και ότι εκπτώσεις για το QE δεν προβλέπονται ,είπε και κάτι άλλο που πέρασε σχεδόν στα ψιλά.

Οτι η δόση των 7 δισ. αν ξεκλειδώσει στο Eurogroup είναι πιθανό να δοθεί σε δυο δόσεις. Αλλες διαρροές μιλούν για μια αυξημένη δόση.

Ειδικότερα το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε ο αξιωματούχος. Ο οποίος προκάλεσε και μια διαρροή από την κυβέρνηση του τύπου: μην μας κολλάτε πολύ γιατί «θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Καρικατούρα ρήξης και οι σχεδιασμοί του Μαξίμου

Οι επιτελείς του Μαξίμου «ανταλλάσσουν» σήμερα εκβιαστικά μηνύματα και τελεσίγραφα με ανώτατους και μικρομεσαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα σε ένα σκηνικό που θυμίζει το 2015 χωρίς όμως τη δραματικότητα εκείνου του καλοκαιριού.

Η «ρήξη» παρότι, επανήλθε στο λεξιλόγιο κάποιων λίγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η προοπτική που επικρατεί στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ωστόσο το «σύρσιμο» ίσως μέχρι και τον Ιούλιο ακόμη και για την καταβολή της δόσης επιφέρει τις γνωστές δυσάρεστες επιπτώσεις στο κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί τα αντιφατικά της σήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας την Παρασκευή τις επικρίσεις του Β. Σόιμπλε αλλά και στην προειδοποίηση αξιωματούχου των Βρυξελλών ότι η μόνη πρόταση στο τραπέζι για την Ελλάδα παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς λεφτά, συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές και δόση σε...δόσεις, επέστρεψε το μπαλάκι.

« ... δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. Επέμεινε ότι η Αθήνα θέλει καθαρές αποφάσεις, ότι ψήφισε τις μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει και τώρα πρέπει και η άλλη πλευρά (σσ οι δανειστές) να τηρήσουν το μέρος της συμφωνίας.

Αυτό που η Αθήνα περιγράφει ως συμφωνία και βρίσκεται γραμμένο είναι η απόφαση του Μάιου του 2015 στην οποία αναφέρεται πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν αν και εφόσον απαιτηθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Η μόνη γραπτή δέσμευση των πιστωτών αφορά στο να μην υπερβαίνει η εξυπηρέτηση του χρέους το 15% του ΑΕΠ.

Οτι άλλο έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων κύκλων πολιτικής διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα πχ με Μέρκελ , Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Μακρόν και άλλους φαίνεται πως δεσμεύει μόνο τα πρόσωπα.

Στην υπηρεσία της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους δανειστές για το ορθόν των διεκδικήσεων της επιστρατεύει και τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάπτυξη στο 1ο τρίμηνο του έτους έγραψε στο twitter: «Με ανάπτυξη 0,4% ξεκινά το 2017. Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις Οι αποφάσεις για το χρέος είναι καθοριστικές για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» αναφέρει ο Δ. Τζανακόπουλος.

Τζανακόπουλος σε Βρυξέλλες: κάντε το όπως ο Μοσκοβισί

Ο port parole του Αλέξη Τσίπρα εγκάλεσε τους «διάφορους ανώνυμους μικρομεσαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνιστώντας τους «να μην μιλάνε ανώνυμα και να ακούν καλύτερα τους προϊσταμένους τους, όπως τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα».

Η επιμονή των στελεχών του Μαξίμου να αναφέρονται στην ανάγκη τα κόμματα να τοποθετηθούν δημιουργεί την έντονη αίσθηση ότι τις προσεχείς ημέρες και ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων με τους δανειστές θα ζητηθεί κάποιου είδους επαφή του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Τακτικισμό δραματοποίησης βλέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσουν τις κινήσεις της κυβέρνησης σε έναν ακόμη τακτικισμό δραματοποίησης της κατάστασης για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου τα πράγματα να φτάσουν σε οριακό χρονικό σημείο - για την καταβολή της μεγάλης δόσης στην ΕΚΤ τον Ιούλιο - που θα δικαιολογήσει και έναν νέο συμβιβασμό της κυβέρνησης: Δηλ αποδοχή της δόσης ενδεχομένως και σε δόσεις και εγκατάλειψη του χρέους και του QE. Ως αντιστάθμισμα σε μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιχειρήσει μια για τα «μάτια του κόσμου» δοκιμαστική έξοδο στις αγορές για έναν μικρό αλλά πολύ τσουχτερό δανεισμό.

Φλάμπουράρης: Εμείς ελπίζουμε αλλά η ζωή συνεχίζεται

Την στρατηγική της κυβέρνησης ειδικά για το χρέος «εμπλούτισε» με μια θεολογική διάσταση ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο κ. Φλαμπουράρης συμπύκνωσε τα πράγματα ως εξής: Θα κλείσουμε την αξιολόγηση θα πάρουμε τη δόση για να πάει ανάσα η οικονομία,αξιοποιούμε δεν ξεπουλάμε την δημόσια περιουσία, προσπαθούμε για ΟΛΟΥΣ και για το χρέος έχει ο... θεός!

«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, παρότι κάποια από αυτά είναι σκληρά.Και είναι σαφές πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία» τονίζει ο κ. Φλαμπουράρη.

Οσον αφορά στις επενδύσεις μιλάει για «μεγάλη μάχη ώστε αρκετές επενδύσεις που εκκρεμούν για καιρό, να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης, ξεπερνώντας εμπόδια που υπήρχαν κυρίως από τις προηγούμενες περιόδους». Και διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση αξιοποιεί δεν ξεπουλάει και «αγωνίζεται για έξοδο από την κρίση, προστατεύοντας ΟΛΟΥΣ».

Και το καλύτερο το κρατάει για την σύγκρουση ΔΝΤ Σόιμπλε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η σύγκρουση δεν βοηθά την πατρίδα μας, παρόλα αυτά εμείς επιδιώκουμε και ελπίζουμε.Η ζωή όμως συνεχίζεται και κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και ελληνικός λαός πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην τιτάνια προσπάθεια».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Γα ανευθυνότητα και έλλειψη στρατηγικής, κατηγορεί η ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα και τον επικρίνει για τη δήλωση του περί φεσιού και άλλων.

«Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι «πιο προσεχτικός όταν μιλά για φέσια, διότι, με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του έχει […] φεσώσει με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τους Έλληνες, μέσα σε μόλις δύο χρόνια» αναφέρει η ΝΔ.

ΚΚΕ: Ξεφτισμένοι λεονταρισμοί

«Οι ξεφτισμένοι ‘λεονταρισμοί’ της κυβέρνησης και τα σενάρια δήθεν ‘εθνικής συνεννόησης’, που τροφοδοτούνται από διάφορες πλευρές, έχουν πραγματικό στόχο να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα που φέρνει για τον λαό η πολιτική κυβέρνησης-τρόικας-κεφαλαίου» σχολίασε το ΚΚΕ, αναφερόμενο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τα σενάρια «εθνικής συνεννόησης».

Ποτάμι: Τις θέσεις των εταίρων τις ξέρουμε οι ελληνικές είναι άγνωστες


Καθαρές εξηγήσεις από την κυβέρνηση όσον αφορά τις προτάσεις που έχει καταθέσει για το χρέος ζητά με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι μολονότι οι θέσεις των εταίρων είναι γνωστές οι ελληνικές τοποθετήσεις παραμένουν άγνωστες.

«Πρόταση της χώρας μας δεν έχουμε δει. Και δεν την έχουμε δει γιατί προφανώς δεν υπάρχει», αναφέρει Το Ποτάμι, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει αποτιμήσει λάθος την κατάσταση έφτασε στο σημείο να «πανηγυρίζει προκαταβολικά».

Λεβέντης: Σε συμβούλιο αρχηγών θα ζητήσω παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Αν γίνει Συμβούλιο Αρχηγών θα ζητήσω παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα «πηγαίνει με τα νερά» των Γερμανών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιαν 2022 | 18:39

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στον Τσίπρα: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μετά την 5η μέρα χωρίς συμπτώματα και με μάσκα

Απάντηση του υπουργείου Υγείας στην κριτική Τσίπρα για το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.