Σενάρια για δόση με...δυο δόσεις στο επόμενο Eurogroup

Οι επιτελείς του Μαξίμου «ανταλλάσσουν» εκβιαστικά μηνύματα με ανώτατους και μικρομεσαίους αξιωματούχους σε ένα σκηνικό που θυμίζει το 2015

Σενάρια για δόση με...δυο δόσεις στο επόμενο Eurogroup

Σε νέες «σκιαμαχίες» με τους εταίρους πιστωτές επιδίδεται η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τη σύγκληση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο οποίο ο σχεδιασμός του Μαξίμου μέχρι προσφάτως «έβλεπε» να κλείνει αξιολόγηση, δόση, χρέος και QE.

Η υιοθέτηση από τον περασμένο Δεκέμβριο της στρατηγικής « αν δεν κλείσουν όλα δεν κλείνει τίποτα» έχει σύρει την κυβέρνηση και κυρίως τη χώρα, στα μέσα Ιουνίου με τους βασικούς στόχους να δείχνουν χαμένοι.

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ θα μείνει εκτός προγράμματος ( επομένως δεν θα υπάρξει κάτι για το χρέος) και ότι εκπτώσεις για το QE δεν προβλέπονται ,είπε και κάτι άλλο που πέρασε σχεδόν στα ψιλά.

Οτι η δόση των 7 δισ. αν ξεκλειδώσει στο Eurogroup είναι πιθανό να δοθεί σε δυο δόσεις. Αλλες διαρροές μιλούν για μια αυξημένη δόση.

Ειδικότερα το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε ο αξιωματούχος. Ο οποίος προκάλεσε και μια διαρροή από την κυβέρνηση του τύπου: μην μας κολλάτε πολύ γιατί «θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Καρικατούρα ρήξης και οι σχεδιασμοί του Μαξίμου

Οι επιτελείς του Μαξίμου «ανταλλάσσουν» σήμερα εκβιαστικά μηνύματα και τελεσίγραφα με ανώτατους και μικρομεσαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα σε ένα σκηνικό που θυμίζει το 2015 χωρίς όμως τη δραματικότητα εκείνου του καλοκαιριού.

Η «ρήξη» παρότι, επανήλθε στο λεξιλόγιο κάποιων λίγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η προοπτική που επικρατεί στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ωστόσο το «σύρσιμο» ίσως μέχρι και τον Ιούλιο ακόμη και για την καταβολή της δόσης επιφέρει τις γνωστές δυσάρεστες επιπτώσεις στο κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί τα αντιφατικά της σήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας την Παρασκευή τις επικρίσεις του Β. Σόιμπλε αλλά και στην προειδοποίηση αξιωματούχου των Βρυξελλών ότι η μόνη πρόταση στο τραπέζι για την Ελλάδα παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς λεφτά, συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές και δόση σε...δόσεις, επέστρεψε το μπαλάκι.

« ... δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. Επέμεινε ότι η Αθήνα θέλει καθαρές αποφάσεις, ότι ψήφισε τις μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει και τώρα πρέπει και η άλλη πλευρά (σσ οι δανειστές) να τηρήσουν το μέρος της συμφωνίας.

Αυτό που η Αθήνα περιγράφει ως συμφωνία και βρίσκεται γραμμένο είναι η απόφαση του Μάιου του 2015 στην οποία αναφέρεται πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν αν και εφόσον απαιτηθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Η μόνη γραπτή δέσμευση των πιστωτών αφορά στο να μην υπερβαίνει η εξυπηρέτηση του χρέους το 15% του ΑΕΠ.

Οτι άλλο έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων κύκλων πολιτικής διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα πχ με Μέρκελ , Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Μακρόν και άλλους φαίνεται πως δεσμεύει μόνο τα πρόσωπα.

Στην υπηρεσία της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους δανειστές για το ορθόν των διεκδικήσεων της επιστρατεύει και τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάπτυξη στο 1ο τρίμηνο του έτους έγραψε στο twitter: «Με ανάπτυξη 0,4% ξεκινά το 2017. Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις Οι αποφάσεις για το χρέος είναι καθοριστικές για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» αναφέρει ο Δ. Τζανακόπουλος.

Τζανακόπουλος σε Βρυξέλλες: κάντε το όπως ο Μοσκοβισί

Ο port parole του Αλέξη Τσίπρα εγκάλεσε τους «διάφορους ανώνυμους μικρομεσαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνιστώντας τους «να μην μιλάνε ανώνυμα και να ακούν καλύτερα τους προϊσταμένους τους, όπως τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα».

Η επιμονή των στελεχών του Μαξίμου να αναφέρονται στην ανάγκη τα κόμματα να τοποθετηθούν δημιουργεί την έντονη αίσθηση ότι τις προσεχείς ημέρες και ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων με τους δανειστές θα ζητηθεί κάποιου είδους επαφή του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Τακτικισμό δραματοποίησης βλέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσουν τις κινήσεις της κυβέρνησης σε έναν ακόμη τακτικισμό δραματοποίησης της κατάστασης για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου τα πράγματα να φτάσουν σε οριακό χρονικό σημείο - για την καταβολή της μεγάλης δόσης στην ΕΚΤ τον Ιούλιο - που θα δικαιολογήσει και έναν νέο συμβιβασμό της κυβέρνησης: Δηλ αποδοχή της δόσης ενδεχομένως και σε δόσεις και εγκατάλειψη του χρέους και του QE. Ως αντιστάθμισμα σε μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιχειρήσει μια για τα «μάτια του κόσμου» δοκιμαστική έξοδο στις αγορές για έναν μικρό αλλά πολύ τσουχτερό δανεισμό.

Φλάμπουράρης: Εμείς ελπίζουμε αλλά η ζωή συνεχίζεται

Την στρατηγική της κυβέρνησης ειδικά για το χρέος «εμπλούτισε» με μια θεολογική διάσταση ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο κ. Φλαμπουράρης συμπύκνωσε τα πράγματα ως εξής: Θα κλείσουμε την αξιολόγηση θα πάρουμε τη δόση για να πάει ανάσα η οικονομία,αξιοποιούμε δεν ξεπουλάμε την δημόσια περιουσία, προσπαθούμε για ΟΛΟΥΣ και για το χρέος έχει ο... θεός!

«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, παρότι κάποια από αυτά είναι σκληρά.Και είναι σαφές πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία» τονίζει ο κ. Φλαμπουράρη.

Οσον αφορά στις επενδύσεις μιλάει για «μεγάλη μάχη ώστε αρκετές επενδύσεις που εκκρεμούν για καιρό, να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης, ξεπερνώντας εμπόδια που υπήρχαν κυρίως από τις προηγούμενες περιόδους». Και διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση αξιοποιεί δεν ξεπουλάει και «αγωνίζεται για έξοδο από την κρίση, προστατεύοντας ΟΛΟΥΣ».

Και το καλύτερο το κρατάει για την σύγκρουση ΔΝΤ Σόιμπλε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η σύγκρουση δεν βοηθά την πατρίδα μας, παρόλα αυτά εμείς επιδιώκουμε και ελπίζουμε.Η ζωή όμως συνεχίζεται και κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και ελληνικός λαός πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην τιτάνια προσπάθεια».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Γα ανευθυνότητα και έλλειψη στρατηγικής, κατηγορεί η ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα και τον επικρίνει για τη δήλωση του περί φεσιού και άλλων.

«Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι «πιο προσεχτικός όταν μιλά για φέσια, διότι, με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του έχει […] φεσώσει με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τους Έλληνες, μέσα σε μόλις δύο χρόνια» αναφέρει η ΝΔ.

ΚΚΕ: Ξεφτισμένοι λεονταρισμοί

«Οι ξεφτισμένοι ‘λεονταρισμοί’ της κυβέρνησης και τα σενάρια δήθεν ‘εθνικής συνεννόησης’, που τροφοδοτούνται από διάφορες πλευρές, έχουν πραγματικό στόχο να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα που φέρνει για τον λαό η πολιτική κυβέρνησης-τρόικας-κεφαλαίου» σχολίασε το ΚΚΕ, αναφερόμενο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τα σενάρια «εθνικής συνεννόησης».

Ποτάμι: Τις θέσεις των εταίρων τις ξέρουμε οι ελληνικές είναι άγνωστες


Καθαρές εξηγήσεις από την κυβέρνηση όσον αφορά τις προτάσεις που έχει καταθέσει για το χρέος ζητά με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι μολονότι οι θέσεις των εταίρων είναι γνωστές οι ελληνικές τοποθετήσεις παραμένουν άγνωστες.

«Πρόταση της χώρας μας δεν έχουμε δει. Και δεν την έχουμε δει γιατί προφανώς δεν υπάρχει», αναφέρει Το Ποτάμι, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει αποτιμήσει λάθος την κατάσταση έφτασε στο σημείο να «πανηγυρίζει προκαταβολικά».

Λεβέντης: Σε συμβούλιο αρχηγών θα ζητήσω παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Αν γίνει Συμβούλιο Αρχηγών θα ζητήσω παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα «πηγαίνει με τα νερά» των Γερμανών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας