Σενάρια πρόωρων εκλογών: Ολοι τα αποκηρύσσουν,όλοι τα συζητούν

Σενάρια εκλογών με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στο Κυπριακό και όχι τόσο λόγω της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Σενάρια πρόωρων εκλογών: Ολοι τα αποκηρύσσουν,όλοι τα συζητούν

Σενάρια εκλογών συζητούν με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στο Κυπριακό και όχι τόσο λόγω της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, κεντρικοί εγχώριοι πολιτικοί παίκτες, μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα, διπλωματικοί παράγοντες, κεντρικά στελέχη ξένων think tank, αλλά και βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι διεθνών επενδυτικών σχημάτων.

Το κεντρικό όμως συμπέρασμα όλων είναι ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο για να επιστρέψει σε καθεστώς «κανονικότητας».

Η αβεβαιότητα που επικρατεί, το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, η αδυναμία συνεννόησης, βασικό στοιχείο σε μια δυτική δημοκρατία, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα πολλαπλά κυβερνητικά λάθη στρατηγικής δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα που δίνει…«τροφή» για τα εκλογικά σενάρια.

Εξάλλου, ακόμα και ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως μία προεξοφλημένη εξέλιξη περιορισμένης εμβέλειας και με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο σε εκλογές, παρά στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Είναι άλλωστε σαφές από τις θέσεις της κυρίαρχης ομάδας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (53+), καθώς και προσώπων όπως ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ότι η λογική της διατήρησης ενός εκλογικού ποσοστού έστω και με απώλεια της διακυβέρνησης, είναι μία από τις βασικές επιλογές προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε επίπεδα που θα θυμίζουν την περίοδο προ της κρίσης.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω σε επίπεδο αξιοπιστίας» είναι μια από τις αναφορές που κάνουν οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους παράγοντες και θεωρούν ότι η Αθήνα χάνει το δρόμο.

Ουδείς όμως είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και οι αναλύσεις τους διαφοροποιούνται ανάλογα με ποιον εγχώριο πολιτικό παράγοντα συνομιλούν και τι σχέδια έχει ο ίδιος για το βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο περιβάλλον και πώς εκτιμά τη στρατηγική του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το κεντρικό όμως συμπέρασμα όλων είναι ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο για να επιστρέψει σε καθεστώς «κανονικότητας» και αυτό που κυριαρχεί είναι ακόμα η... αταξία, κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό που ακούγεται σε διάφορες συνάξεις.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα ταχύτητας ώστε να κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με τον ίδιο τον εαυτό του και τον βερμπαλισμό του» είναι μια από τις εκτιμήσεις που ακούγονται σε διάφορα γραφεία στην Αθήνα, ενώ κάποιοι ήδη συζητούν και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, όσο παράδοξο και εάν ακούγεται αυτό το σενάριο στην παρούσα φάση.

Για πολλούς ο χρόνος των εκλογών ενδεχομένως να είναι πριν από τις γερμανικές εκλογές, δηλ. στα μέσα της Άνοιξης του 2017 ή στις αρχές του καλοκαιριού. Και τότε, εάν δεν έχει αυτοδυναμία η Ν.Δ., για την οποία όλοι συμφωνούν πως είναι πρώτη δύναμη και με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι το ιδανικό θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ. με το κόμμα του Αλ. Τσίπρα, αλλά με πρόσωπα που θα θέλουν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Αυτό είναι το ιδεατό σενάριο, αλλά έχει πολύ δρόμο αυτό να εξελιχθεί και να γίνει πράξη. Βέβαια, ορισμένοι αναρωτιούνται μήπως απαιτείται μια συνεννόηση των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, ώστε να μην υπάρξουν παλινδρομήσεις για το αν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Οι περισσότεροι θεωρούν αδιανόητο να μην υπάρχει επικοινωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να μην κάθονται στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» λένε διάφοροι παράγοντες.

Η απογοήτευση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είχε αρχίσει να ενισχύεται εδώ και καιρό εκτός από τους οικονομικούς παράγοντες και στις διάφορες πρεσβείες που ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους.

Παράλληλα, η εμμονή της κυβέρνησης στη θεωρία «λύση στο χρέος τώρα» έχει προκαλέσει έντονη απορία, κυρίως διότι εμμένει σε ένα ζήτημα ο Αλ. Τσίπρας που δεν υπάρχει περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες, να του δώσουν διέξοδο.

«Η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο δεν κλείνει συνειδητά διάφορα θέματα και τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από δικά της λάθη» σημειώνει κοινοτικός διπλωμάτης. Παράλληλα, στο επίκεντρο της ανάλυσής τους έχουν τεθεί και ζητήματα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης. «Κατά καιρούς υπάρχουν άστοχες δηλώσεις και αναφορές που προκάλεσαν εκνευρισμό σε διάφορα κέντρα εκτός Ελλάδας» λένε και συμπληρώνουν ότι αυτό δεν αξιολογήθηκε επαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα όμως, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν τις τελευταίες ημέρες ότι, σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, η Ν.Δ. αν και προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμη αποκτήσει τη δυναμική που θα ανέμενε κανείς λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Βέβαια, το ενδιαφέρον είναι ότι επαφές γίνονται πολλές με κεντρικά πρόσωπα της Ν.Δ., καθώς θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Και ως εκ τούτου έχουν αρχίσει να τον προσεγγίζουν από διάφορες πλευρές για να αποκτήσουν μια άμεση επαφή μαζί του.

Σε διάφορες συνάξεις κεντρικό θέμα στις αναλύσεις που γίνονται είναι η «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα και έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών, ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει -αν και θεωρείται δύσκολο- κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό την παρούσα Βουλή σε μια παραλλαγή του «μοντέλου Παπαδήμου» του 2011.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟ 06 Οκτ 2021 | 13:17

Αιχμές Σκέρτσου για Μπογδάνο: Δεν είμαστε πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε

"Δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε" τόνισε ο Άκης Σκέρτσος για τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ 06 Οκτ 2021 | 12:28

Τι απάντησε ο Γεραπετρίτης για το εάν θα επιστρέψει στη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος- Ολα ανοιχτά

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε για τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από τη ΝΔ.

06 Οκτ 2021 | 12:21

Μαύρος (MRB): Υπάρχει περιθώριο για νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ- Πόσοι ψηφίζουν την άκρα δεξιά στα γκάλοπ

"Υπάρχει ο ενισχυτής και ένα πολύ καλό cd player, αλλά δεν υπάρχουν τα σωστά "ηχεία" στο στερεοφωνικό που λέγεται ακροδεξιά έκφραση".

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 05 Οκτ 2021 | 20:49

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Τα 7 "θανάσιμα αμαρτήματα" που προκάλεσαν τη διαγραφή από τη ΝΔ

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έπαιζε συνεχώς με τη "φωτιά" και αρκετές φορές είχε βρεθεί αρνητικά στο προσκήνιο - Είχε προειδοποιηθεί από το Μαξίμου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 04 Οκτ 2021 | 13:21

Μητσοτάκης για 47 χρόνια ΝΔ: Υπηρετούμε το έθνος πάνω από παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς

Για μια "ΝΔ που γιορτάζει στην Ελλάδα που αλλάζει" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Οκτ 2021 | 12:05

ΝΔ: Θα απαντήσει ο Τσίπρας στις βαριές καταγγελίες του Πάνου Καμένου περί εξαγοράς βουλευτών;

"Θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας; Θα διαψεύσει τον πρώην συγκυβερνήτη του;", ρωτά η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Π. Καμμένο.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ 28 Σεπ 2021 | 09:07

Νέα καρφιά Τζαβάρα κατά Μητσοτάκη: Μας ψήφισαν για κυβέρνηση ΝΔ, όχι για να διορίζουμε κηπουρούς [βίντεο]

Ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας καυτηρίασε τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του σε κυβερνητικά πόστα.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ 26 Σεπ 2021 | 08:29

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βέλη Σαμαρά εναντίον Μητσοτάκη - Ουδέν σχόλιο από Μαξίμου

Τις υποδείξεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό, τη διεύρυνση και τα εθνικά θέματα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του Μαξίμου.

ΣΕ ΓΣΕΒΕΕ - ΚΕΕΕ 23 Σεπ 2021 | 19:40

Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο - Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι "η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης"