Σενάριο για συναίνεση έστω και την ύστατη στιγμή

Κινήσεις για την επαναφορά συμβιβαστικής πρότασης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Ποιοι επιμένουν στο σενάριο της αλλαγής κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή.

senario-gia-sunainesi-estw-kai-tin-ustati-stigmi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα δεν έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ούτε όμως και από το Ποτάμι το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με μέλη του κοινοβουλίου που επιθυμούν να κατέλθουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Η «κατηγορία» ως κομματικής της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα αποτελεί την αιτιολογική βάση για να ξανασκεφτούν πώς θα ψηφίσουν στη Βουλή οι Β. Οικονόμου και Κ. Μάρκου όπως οι ίδιοι ανέφεραν σε δηλώσεις τους. Κάθε ψήφος που προστίθεται στο στρατόπεδο του ΝΑΙ είναι σημαντική, καθώς η χθεσινή απόφαση των 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν αρνητικά και στις τρεις ψηφοφορίες δημιουργεί νέα δεδομένα στην σκακιέρα για την αναζήτηση 180 βουλευτών που θα μπορούσαν να αναδείξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Επανέρχεται η πρόταση για συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σε Πρόεδρο Δημοκρατίας, Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου και προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χθες το βράδυ «έκαψε» το σενάριο που έκανε λόγο για την παρουσίαση μίας άλλης υποψηφιότητα στην τρίτη ψηφοφορία επιμένοντας στον Σταύρο Δήμα και στις τρείς εκλογικές διαδικασίες, και την διάψευση του Φώτη Κουβέλη ότι θα είναι υποψήφιος στην τελευταία ψηφοφορία, βουλευτές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς κινούνται στην λογική αναζήτησης μία εναλλακτικής λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου και άλλοι συζητούν την επαναφορά της πρότασης των 8 βουλευτών που ζητούσε την συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου και προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ζητήσουν εκλογές το Φθινόπωρο προκειμένου να μην καταρρεύσει η οικονομία της χώρας – όπως εκτιμούν – από μία άσκοπη εκλογική περιπέτεια λόγω αδιεξόδου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η συζήτηση που γίνεται αφορά στην επαναφορά της πρότασης των 8 μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εκλογικής διαδικασίας στην Βουλή και εκτιμάται ότι θα έχει την υποστήριξη μία σημαντικής ομάδας βουλευτών απ΄όλα τα κόμματα, ακόμα και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο που επεξεργάζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι  να συμφωνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μία κοινά αποδεκτή λύση για Πρόεδρο σε ένα άλλο πρόσωπο που δεν θα έχει κομματικές περγαμηνές (π.χ Νίκος Διαμαντούρος, Β. Σκουρής, Π. Πικραμμένος) αφού θα έχει προηγηθεί παραίτηση του Στ. Δήμα από την κούρσα διαδοχής του Κ.Παπούλια μετά την 2η ψηφοφορία, εάν δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρωθούν πάνω από 165 ψήφοι. Εναλλακτικά έχουν κατατεθεί προτάσεις για να ζητηθεί η αλλαγή της ηγεσίας της κυβέρνησης με την συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού η οποία θα προκύψει αμέσως μετά την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook