Σφήνα Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο: Εξεταστική για το ελληνικό Μνημόνιο

Στο Στρασβούργο σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ζητεί "εξεταστική" για την υπαγωγή στο Μνημόνιο- σκληροί υπαινιγμοί για την παπανδρεϊκή περίοδο. Συνάντηση με Ολι Ρεν την Πέμπτη.

sfina-tsipra-sto-eurwkoinoboulio-eksetastiki-gia-to-elliniko-mnimonio
|
SHARE THIS
0
SHARES

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό θα βάλει την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας στην οιονεί εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει αφενός τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε η υπαγωγή της χώρας στο μνημονιακό καθεστώς, αφετέρου να διερευνηθεί ό,τι έχει συντελεσθεί από την τρόικα, από την ημέρα εκείνη και μετά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται -σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου- να προτείνει στους δύο συνεισηγητές της επιτροπής, τους οποίους θα δει στο Στρασβούργο, “την παράταση της διάρκειας και τη διεύρυνση της εντολής της συγκεκριμένης Επιτροπής, ώστε, καλώντας κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, να μπορέσει να διερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήσεις αποφάσισαν την υπαγωγή των χωρών τους σε Μνημόνιο, αλλά και τα «έργα και ημέρες» της τρόικας στις χώρες αυτές. Τα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής μπορούν να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν από το επόμενο, νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά άλλωστε να έχει διαφορετικούς, υπέρ της ευρωπαϊκής Αριστεράς, συσχετισμούς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει ...δηλητηριώδεις υπαινιγμούς για την παπανδρεϊκή περίοδο διακυβέρνησης της χώρας και πώς η χώρα υπήχθη στο Μνημόνιο. “Το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών – ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής – για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου”, σημειώνεται με έμφαση σε σχετική ενημέρωση της Κουμουνδούρου.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι υπόλογες και για έναν πρόσθετο λόγο, σύμφωνα πάντα με τη θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ: “Ουδέποτε την τελευταία τετραετία της κρίσης οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησαν την παρέμβαση του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει έλεγχο στην τρόικα”.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά της ευρωζώνης, πιο σωστά των κυρίαρχων κύκλων σε αυτήν, σημειώνοντας ότι: “Οι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται και οφείλουν να γνωρίζουν. Χωρίς τη διαφάνεια, το διαρκή δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο, αλλά και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη, χωρίς δηλαδή την άμεση εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και τη συνολική αλλαγή πορείας, η Ευρωζώνη θα είναι το θερμοκήπιο της εξαθλίωσης, της ακροδεξιάς και του φασισμού”.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει στους δύο συνεισηγητές έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνει την έκταση και το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook