Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για την ανάρτηση Μητσοτάκη

Πολλές αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού μέσω Facebook την Τρίτη, που έκανε λόγω για απεργία των λίγων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πολλές αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού μέσω Facebook την Τρίτη, που έκανε λόγω για απεργία των λίγων. Αντιδράσεις υπήρξαν από σχεδόν όλη την αντιπολίτευση, ενώ άμεση απάντηση δόθηκε από το ΠΑΜΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το Facebook για να κάνει τον εξής σχολιασμό, ανήμερα της 24ωρης απεργίας:

"για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!". Όπως πρόσθεσε αυτό γίνεται καθώς "μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας" και κατέληξε τονίζοντας: "Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την πρωθυπουργική ανάρτηση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα».

«Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας».

Σχολίασε δε: «Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός...».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωνε δηκτικά μέσω Facebook:

«Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό».

Ανέφερε, ειδικότερα, πως ο πρωθυπουργός «την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών».

«Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η "κανονικότητα" του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ».

ΚΙΝΑΛ: Τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται

Ούτε το ΚΙΝΑΛ άφησε ασχολίαστη την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη.

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για τη χθεσινή ανάρτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την απεργία των συνδικάτων.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, «το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού».

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ακόμη ότι «τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται...», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Πάει πολύ να μιλά για μειοψηφίες ο πρωθυπουργός που εκλέγεται με λιγότερο του 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ, στην οποία κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για επαγγελματίες του συνδικαλισμού που ανήκουν στη ΝΔ και ανθρώπους των επιχειρήσεων στα συνδικάτα.

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την απεργία.

«Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Η απάντηση του ΠΑΜΕ

«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα και τους μισθούς των πολλών για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματιών και “επενδυτών”.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, αφού τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσους τάχα κατηγορεί ως “επαγγελματίες συνδικαλιστές”, προσπαθεί να παρέμβει στις συλλογικές αποφάσεις και τη ζωή των συνδικάτων, θέλει και απαιτεί “σιγή νεκροταφείου”.

Το μήνυμα σήμερα το πήρε, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε!

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Όλοι στον αγώνα».

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

Ο Πρωθυπουργός επεδίωξε να περάσει το μήνυμα, ότι τις απεργίες τις προκαλούν λίγοι. Τις απεργίες τις προκαλούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι θα απεργούν όσο οι πολιτικές, που εφαρμόζονται, πλήττουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό είναι το μήνυμα της ΟΤΟΕ προς κάθε κατεύθυνση.

Η ΟΤΟΕ πιστεύει ότι:

- Μεταρρύθμιση δεν είναι ο σκόπιμος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η δημιουργία εντυπώσεων.

- Πρόοδος δεν είναι μια ανάπτυξη που πλήττει ευθέως τους εργαζόμενους.

- Πρόοδος είναι η προστασία των θεσμών της Δημοκρατίας με τις Συλλογικές Συμβάσεις να αποτελούν τον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό.

- Πρόοδος είναι η στήριξη της κοινωνίας και των εργαζομένων, που κράτησαν όρθια τη χώρα μέσα στην κρίση.

Την απεργία και τις κλιμακούμενες αντιδράσεις προκαλούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί:

Ø Να διαλύσει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ø Να απορυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις.

Μέσα από το Νομοσχέδιο επιχειρείται :

· Η αποδυνάμωση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, με αλλεπάλληλα «χειρουργικά» χτυπήματα, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

· Ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση τοπικών ζωνών «υποκατώτατων» μισθών και ρυθμίσεων.

· Καταργείται ξανά, η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου.

· Φράζει για τα περισσότερα συνδικάτα το δρόμο προς τη Διαιτησία.

Όμως ο κοινωνικός διάλογος είναι βασικός όρος δημοκρατικής λειτουργίας και η Κυβέρνηση με το να επιδιώκει να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις θέτει ζήτημα δημοκρατίας.

Η ΟΤΟΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητά από την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που πλήττουν τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Απάντηση σε όλα αυτά δεν δόθηκε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.

Προχωράμε στη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους τραπεζοϋπάλληλους σε όλη την Ελλάδα.

Έχουμε ζητήσει ήδη συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και περιμένουμε την απάντησή τους.

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Απάντηση και από την ΑΔΕΔΥ

Η χθεσινή δήλωση (02/10/2019) του πρωθυπουργού για την απεργία των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία, δεν αποτελεί κάτι καινούριο, ούτε και μας προκαλεί έκπληξη. Κι αυτό γιατί, ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι ο μόνος υπουργός – από τη μεταπολίτευση και μετά – που προσέφυγε το 2014 στα δικαστήρια για την απεργία-αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την αξιολόγηση.

Ούτε λίγο , ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης, με τη δήλωσή του, μας λέει ότι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τους εργαζόμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας είναι οι απεργοί κι όχι οι πολιτικές που ο ίδιος ασκεί και οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με το οποίο «ευνουχίζει» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και διευρύνει τη μερική απασχόληση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κι ενώ εφαρμόζει αυτές τις αντεργατικές πολιτικές, προσπαθεί στο ίδιο νομοσχέδιο να περιορίσει ακόμη περισσότερο (αν μπορούσε θα το καταργούσε) το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του νομιμοποιoύνται να λαμβάνουν αποφάσεις με το 23% των ψήφων του ελληνικού λαού (58% η συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου x 40% = 23,2%), αλλά, προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι αποφάσεις για απεργία απαιτείται το 50% +1 του συνόλου των μελών του σωματείου!!! Μεγαλύτερη υποκρισία από αυτή δεν υπάρχει!!!

Γνωρίζουμε ότι οι λέξεις απεργία και απεργοί δεν ηχούν καλά στα αυτιά του κ. Μητσοτάκη. Τον ενημερώνουμε, όμως, ότι όσο θα εφαρμόζει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα συνεχίσουμε να ασκούμε το δικαίωμά μας στην απεργία, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 παρ.2 του Συντάγματος, όπου ρητά αναφέρεται:

«Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη των οικονομικών και εργασιακών γενικά δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΤΡΙΠΛΟ ΟΦΕΛΟΣ 03 Απρ 2020 | 13:19

Το νέο σύστημα της "άυλης" συνταγογράφησης - Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν ο τρόπος εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα ehealth.gov.gr και τα δύο απλά βήματα που χρειάζεται να κάνουν οι ασφαλισμένοι και οι γιατροί.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ "ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ" ΤΟΥ 03 Απρ 2020 | 07:35

Ο Καρανίκας και οι ακρότητές του: Είναι εδώ για να θυμίζει πάντα την εποχή ΣΥΡΙΖΑ

Ο 51χρονος αδιόριστος εκπαιδευτικός και σερβιτόρος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν υπολογίζει αντιδράσεις, νουθεσίες και συμβουλές.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 03 Απρ 2020 | 07:19

Δημοσκοπήσεις: Μεγάλο "ναι" των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης - "Αποθεώνουν" τον Τσιόδρα

Κατακόρυφα αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Απρ 2020 | 12:30

Τσίπρας στη Le Monde: Να υπάρξει ευρωομόλογο χωρίς Γερμανία και Ολλανδία

Καλεί μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας που εμφανίζεται αδιάλλακτη να αλλάξει στάση και εξηγεί ότι υπάρχουν λύσεις

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 02 Απρ 2020 | 12:12

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Ο πιο κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

"Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε" είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 02 Απρ 2020 | 07:28

Τι θα κρίνει την απόφαση για τα νέα αυστηρότερα μέτρα - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τα σενάρια περιλαμβάνουν μείωση του αριθμού των εξόδων από το σπίτι οι οποίες θα έχουν και χρονική διάρκεια. Εξετάζεται η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

01 Απρ 2020 | 21:23

Μητσοτάκης στο CNN: Κινηθήκαμε γρήγορα για τον κορονοϊό - Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς

"Είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θέλω να τους ευχαριστήσω"

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Απρ 2020 | 18:56

Τηλεγράφημα Πούτιν σε Μητσοτάκη για Γλέζο: "Πραγματικός φίλος της Ρωσίας"

Ο Ρώσος πρόεδρος απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, στον Έλληνα πρωθυπουργό

01 Απρ 2020 | 18:44

Κορονοϊός: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε εξωτερικό και εσωτερικό - Νέα μέτρα μέχρι τέλος της εβδομάδας

Συνέντευξη στο CNN το βράδυ και ομιλία στη βουλή αύριο στις 12 το μεσημέρι

01 Απρ 2020 | 17:49

Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε την υγεία μας, παραμένουμε ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς

Παραθέτει επίσης τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους συμπολίτες μας που νοσούν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα αλλά και για όσους τους φροντίζουν.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΣΚΟΥΣΗ 01 Απρ 2020 | 15:23

Αυτή είναι η Θεσσαλονικιά του Shopping Star που... έκανε τσαμπουκά στους αστυνομικούς στην παραλία

Αντέδρασε στους αστυνομικούς, φωνάζοντας ότι "δεν θα με κλείσετε εσείς σπίτι με αυτή τη φάρσα που εξελίσσεται".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Απρ 2020 | 14:46

Τσίπρας για Γλέζο: Αποχαιρετώ τον αντάρτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον σκληροτράχηλο κομμουνιστή

"Ήταν αυτός που πρώτος πίστεψε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μικρό κόμμα, πως μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία", είπε μεταξύ άλλων.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» 01 Απρ 2020 | 14:32

Μητσοτάκης για μέτρα: Έχουμε τους πολίτες με το μέρος μας, αν χρειαστεί θα τα αυστηροποιήσουμε

"Νομίζω ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων", τόνισε.