Σημίτης: Η κυβέρνηση αναλώνεται να ελέγξει το κράτος με το κόμμα

"Η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στον έλεγχο του κράτους", επισημαίνει ο Κ. Σημίτης. "Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του", χρειάζεται νέο κόμμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σημίτης: Η κυβέρνηση αναλώνεται να ελέγξει το κράτος με το κόμμα

Βολές στην παρούσα κυβέρνηση ότι αντί για κοινή προσπάθεια με στόχο την υπέρβαση της κρίσης αναλώνεται στην κατάληψη του κράτους από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ο Κώστας Σημίτης, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κινήματος στο χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς "το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του".

Ο πρώην πρωθυπουργός σε μακροσκελή συνέντευξή του στην Athens Voice, αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για το τέλος της κρίσης και σημειώνει χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση πέτυχε να περιπλέξει τόσο τα προβλήματα ώστε η τύχη μας εξαρτάται πια από διάφορους παράγοντες που ελάχιστα μπορούμε να επηρεάσουμε: από τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων κρατών της Ε.Ε., από το μεταναστευτικό, από τη γενικότερη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της σχεδόν αποκλειστικά στον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και στην ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έχει θέσει δηλαδή σε κίνηση τους μηχανισμούς κυριαρχίας της και επιβολής των επιδιώξεών της. Δεν αναζητά τρόπους κοινής προσπάθειας για την υπέρβαση της υστέρησης. Χωρίς κοινή προσπάθεια όμως λύση δεν θα υπάρξει".

"Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του, χρειάζεται νέο κίνημα"

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας τονίζει ότι "πρέπει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο. Οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει όλοι μας να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες. Πρέπει να ξεφύγουμε τόσο από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες όσο και από τους μεσσιανισμούς. Οι αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος".

Ερωτηθείς για το αν είναι και σήμερα ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος ξεκαθαρίζει ότι "ποτέ δεν έπαψα να αισθάνομαι ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα"

Ευθύνες σε Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα

Αναφερόμενος στις αιτίες της κρίσης και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι "η απαξίωση του πολιτικού συστήματος μετά το 2004 ξεκίνησε όταν η πολιτική αγνόησε την οικονομική πραγματικότητα, υποσχέθηκε ότι «θα δώσει αυτά που δεν είχαν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις» (Νέα Δημοκρατία 2004), ότι «λεφτά υπάρχουν» (ΠΑΣΟΚ 2009), ότι «θα καταργήσει τα Μνημόνια και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (πρώτη φάση Σαμαρά, Τσίπρα). Ξεκίνησε όταν η πολιτική υπήρξε ιδιαίτερα ανειλικρινής, σκόπιμα παραπλανητική, εγκληματικά επιπόλαια και αδιάφορη για τις επιπτώσεις της στις στάσεις της κοινωνίας".

Απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν λάθος την ένταξη της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, ξεκαθαρίζει πως "πρόκειται για ένα ανόητο επιχείρημα. Η Ιστορία δεν σε ρωτά πότε είσαι έτοιμος, ούτε σου λέει «περιμένω απ’ έξω για να ετοιμαστείς»... Από τη στιγμή που προχώρησε γοργά στην Ε.Ε. το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος, η Ελλάδα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να μη συναντήσει αργότερα ανυπέρβλητα εμπόδια στη συμμετοχή της".

"Έπρεπε να παρακολουθώ τους συνεργάτες του Ανδρέα;"

Ερωτηθείς για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ειδικά στις εξοπλιστικές προμήθειες, τονίζει, όπως και στο βιβλίο του, πως "είχα τότε δυσανασχετήσει, αλλά οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Άμυνας επέμεναν ότι έτσι γίνεται διεθνώς. Εκ των υστέρων κατάλαβα –μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία– ότι αυτός ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου σε ορισμένους. Λάθος μου τότε που δεν επέμεινα. Η διαπλοκή και η διαφθορά μού έθεσαν δύσκολα προβλήματα. Επιτρέπεται να παρακολουθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας τους υπουργούς ή τους συνεργάτες τους; Ήμουν τότε και είμαι ακόμη της άποψης ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Λάθος; Μπορούσα να αρνηθώ να συνεργαστώ ως πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα; Πίστευα τότε ότι η επιτυχία της προσπάθειάς μου προϋποθέτει να συστρατεύσω όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Λάθος;".

"Η κακοδαιμονία συνεχίζεται" και με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κ. Σημίτης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι και "με τη νέα κυβέρνηση, δυστυχώς, επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας. Δεν μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες, που παραμένουν εξοργιστικά υψηλές για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Δεν έπαψε η πρακτική το κυβερνητικό κόμμα να διορίζει στις αποφασιστικές για τη διοίκηση θέσεις πρόσωπα της απολύτου αρεσκείας του. Ενισχύθηκε ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία όσων υποστηρίζουν θέσεις που δεν είναι αρεστές. Το πνεύμα ότι όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι παραμένει δυστυχώς ζωντανό".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 13 Οκτ 2021 | 09:41

Ευχές από τον Κώστα Σημίτη στη Φώφη Γεννηματά για ταχεία ανάρρωση

Προσωπικό μήνυμα για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Φώφη Γεννηματά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Οκτ 2021 | 19:47

Σκληρή κριτική ΝΔ σε Πολάκη: Διχασμός, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμός από το alter ego του κ. Τσίπρα

"Ο κ. Πολάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 12 Οκτ 2021 | 18:36

Φώφη Γεννηματά: Εκτάκτως στο νοσοκομείο με ειλεό - Δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Στον Ευαγγελισμό εισήχθη χθες το βράδυ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά - Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του κόμματος - "Θα κερδίσω και αυτή τη δύσκολη μάχη" ανέφερε

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

11 Οκτ 2021 | 16:37

Ζητά συγγνώμη η συντάκτρια του ΑΠΕ -ΜΠΕ για το #Σύριζαξεφτίλες- Ολο το παρασκήνιο

Οριστικό τέλος στην παρεξήγηση που σημειώθηκε το πρωί με μια υβριστική ανάρτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ , θέλησε να βάλει η συντάκτρια του κειμένου.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:53

Μεγάλη γκάφα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ) - Αντί για ΣΥΡΙΖΑ έγραψε #ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες

Γκάφα του ΑΠΕ σε είδηση για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Εύβοια. Την παραίτηση του προέδρου ζητά η Κουμουνδούρου.