Σκανδαλολογίας συνέχεια: Νέα κόντρα κορυφής σήμερα στη Βουλή

Η σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη βάζει «ταφόπλακα» στην εθνική συνεννόηση με φόντο τα ελληνοτουρκικά.

Σκανδαλολογίας συνέχεια: Νέα κόντρα κορυφής σήμερα στη Βουλή

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική απέναντι στην χώρα μας, στην εσωτερική πολιτική σκηνή επικρατεί η απόλυτη ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την εθνική συνεννόηση που απαιτείται σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες να πηγαίνει περίπατο.

Το κλίμα πόλωσης αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα κατά την συζήτηση για την πρόταση προανακριτικής επιτροπής της ΝΔ για την φαρμακευτική δαπάνη εναντίον του Παναγιώτη Κουρουμπλή και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη. Τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης μετά τα όσα είχαν προηγηθεί στην συζήτηση για την υπόθεση της Novartis που παραπέμφθηκαν τελικά 2 πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί.

Live η συνεδρίαση

Μαξίμου: Πολιτικός αντιπερισπασμός της ΝΔ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως η προανακριτική που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση θα πέσει στο κενό καθώς εκτιμούν πως η ΝΔ κάνοντας ένα πολιτικό αντιπερισπασμό προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες που υπάρχουν στο σκάνδαλο της Novartis. Παράλληλα σημειώνουν πως τα τρία πολιτικά πρόσωπα, δεν αναφέρονται σε καμία δικογραφία – πλην του Παναγιώτη Κουρουμπλή – που έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις, όπως υποστηρίζουν.

Στο Μαξίμου ετοιμάζονται να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας στο τραπέζι και άλλα ζητήματα με άρωμα σκανδάλου, όπως την υπόθεση της κατασκευής του Μετρό αλλά και το θέμα των δανείων των κομμάτων. Πάνω σε αυτούς τους άξονες αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός που πιθανότατα θα πάρει τον λόγο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας που το τελευταίο διάστημα κινείται γύρω από τα ελληνοτουρκικά και την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που φέρνει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι με την συζήτηση στην βουλή δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα καθώς θεωρούν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την ΝΔ τα ζητήματα διαφθοράς. Ζήτημα διαρροών δεν τίθεται καθώς και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ. Το βάρος αναμένεται να σηκώσουν κοινοβουλευτικά ο Σπύρος Λάππας, ο Χρήστος Μαντάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

ΝΔ: Αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταρρίψει με συγκεκριμένα επιχειρήματα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ηθικού πλεονεκτήματος, ενώ παράλληλα θα καλέσει τον πρωθυπουργό να υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει πράξει η ΝΔ σε όλες τις υποθέσεις που έχει ζητήσει η κυβέρνηση να διερευνηθούν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως ήδη η κυβέρνηση έχει υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα με τις αποκαλύψεις για το επίδομα ενοικίου που έπαιρναν υπουργοί των δύο εταίρων με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν και το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο.

Οι «γαλάζιες» κατηγορίες στα πολιτικά πρόσωπα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πρόταση της ΝΔ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που αναφέρεται στην δικογραφία της Novartis ως «Π. Κ» και η κυβέρνηση τον έβγαλε από το κάδρο των ευθυνών για την φαρμακοβιομηχανία, ελέγχεται για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015.

Για την ηγεσία του υπουργείου υγείας η ΝΔ αναφέρεται σε συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων τον Δεκέμβριο του 2016 με Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Κανένα ζήτημα με Σαλμά

Όπως είχε αναφέρει το TheToc από την προηγούμενη Κυριακή, ο Μάριος Σαλμάς ο οποίος είχε αρνηθεί να υπογράψει την πρόταση της ΝΔ, προκαλώντας εκνευρισμό στον πρόεδρο αλλά και στα κορυφαία στελέχη του κόμματος, θα ψηφίσει κανονικά υπέρ της παραπομπής των τριών κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε όπως είχε σημειώσει ο ίδιος με διευκρινιστική του δήλωση συμφωνεί απόλυτα με την ουσία της πρότασης της ΝΔ.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 το βράδυ. Θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία όπως έγινε και την προηγούμενη φορά με την Novartis.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των 8 εισηγητών των κομμάτων κι ενός ανεξάρτητου, θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στις ομιλίες των οποίων θα παρεμβληθούν οι 3 Υπουργοί κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην συνέχεια τον λόγο θα πάρουν οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Θα στηθούν τρεις κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής. Αμέσως μετά οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους μαζί με τα τρεία προσωποποιημένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 24 Ιαν 2022 | 10:52

Αναστέλλει τις εργασίες της η Βουλή λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίς"

Λόγω της κακοκαιρίας, αποφασίστηκε να κλείσει και η Βουλή. Πιθανή η αναστολή τηε λειτουργίας της και για αύριο, Τρίτη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS 24 Ιαν 2022 | 07:46

Μια απάντηση στον εκλεκτό συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη - Για τη δίωξή του και το παραδικαστικό κύκλωμα Παπαγγελόπουλου

Η απάντηση στον Κώστα Βαξεβάνη για τη δίωξή του και τα όσα γράφει στο editorial του Documento.

ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 21 Ιαν 2022 | 21:00

Χάκερ εκτός από τη Βουλή επιτέθηκαν και σε νοσοκομεία της Αθήνας

Χάκερ επιτέθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας και τη Βουλή

ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ  IP 21 Ιαν 2022 | 18:24

Συναγερμός στη Βουλή: Ηλεκτρονική επίθεση στα e-mails από χάκερ

Η ηλεκτρονική επίθεση έγινε χθες το μεσημέρι από εξωτερική IP.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 20 Ιαν 2022 | 14:09

Νέα ενοχοποιητικά στοιχεία "καίνε" τον πρώην Πάπα Βενέδικτο: Γνώριζε την κακοποίηση παιδιών και δεν έκανε τίποτα

Έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία που "καίνε" τον πρώην προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτο.

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ 20 Ιαν 2022 | 13:19

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τις "λίστες Πέτσα"

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ κατατέθηκε στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας και η συζήτηση θα προσδιοριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 20 Ιαν 2022 | 10:25

"Βόμβα" Ζωής Κωνσταντοπούλου για Novartis: Εντεταλμένος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Βαξεβάνης

"Το Documento δημοσίευσε καταθέσεις μαρτύρων που δεν είχαν ακόμη δοθεί", λέει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. "Εντεταλμένος και συνεργάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ" ο Βαξεβάνης.

NOVARTIS 19 Ιαν 2022 | 13:59

Στον Άρειο Πάγο για 4 βαριές κατηγορίες ο Κώστας Βαξεβάνης- Συγκέντρωση φίλων του έξω από το δικαστήριο [εικόνες]

Ο Κώστας Βαξεβάνης πέρασε το κατώφλι του γραφείου της ειδικής ανακρίτριας του Αρείου Πάγου. Παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία.

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 19 Ιαν 2022 | 11:24

Απολογείται στον ανακριτή ο Βαξεβάνης για 4 βαρύτατες κατηγορίες - Συγκέντρωση υποστήριξης οργανώνει ο Πολάκης

"Μαζί σου Κώστα" λέει ο Πολάκης και καλεί σε συγκέντρωση για τον Βαξεβάνη που έχει κληθεί σε απολογία με βαριές κατηγορίες όπως για εγκληματική οργάνωση.

ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:52

Αναπτυξιακός νόμος: Βελτιωτικές αλλαγές για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία τριών αστέρων

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εντάσσονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο καθώς και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:22

Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη για Βαξεβάνη και ΚΕΕΛΠΝΟ: "Είστε Τζέκιλ και Χάιντ" - "Οι δικοί σας συνεργάζονταν με τους Γερμανούς"

Άγρια κόντρα ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη για τον Κώστα Βαξεβάνη, το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Αριστερά.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 18 Ιαν 2022 | 15:00

Υπόθεση Βαξεβάνη: Σε συγκέντρωση καλεί ο Παύλος Πολάκης έξω από το δικαστήριο, για την απολογία του δημοσιογράφου

Με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ του Κώστα Βαξεβάνη- Είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 17 Ιαν 2022 | 19:06

Novartis: Κλήθηκαν σε απολογία τη Τετάρτη οι εκδότες, Γιάννης Φιλιππάκης και Κώστας Βαξεβάνης

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων για την υπόθεση Novartis και αρχίζουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.