Σκανδαλολογίας συνέχεια: Νέα κόντρα κορυφής σήμερα στη Βουλή

Η σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη βάζει «ταφόπλακα» στην εθνική συνεννόηση με φόντο τα ελληνοτουρκικά.

Σκανδαλολογίας συνέχεια: Νέα κόντρα κορυφής σήμερα στη Βουλή

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική απέναντι στην χώρα μας, στην εσωτερική πολιτική σκηνή επικρατεί η απόλυτη ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την εθνική συνεννόηση που απαιτείται σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες να πηγαίνει περίπατο.

Το κλίμα πόλωσης αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα κατά την συζήτηση για την πρόταση προανακριτικής επιτροπής της ΝΔ για την φαρμακευτική δαπάνη εναντίον του Παναγιώτη Κουρουμπλή και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη. Τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης μετά τα όσα είχαν προηγηθεί στην συζήτηση για την υπόθεση της Novartis που παραπέμφθηκαν τελικά 2 πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί.

Live η συνεδρίαση

Μαξίμου: Πολιτικός αντιπερισπασμός της ΝΔ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως η προανακριτική που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση θα πέσει στο κενό καθώς εκτιμούν πως η ΝΔ κάνοντας ένα πολιτικό αντιπερισπασμό προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες που υπάρχουν στο σκάνδαλο της Novartis. Παράλληλα σημειώνουν πως τα τρία πολιτικά πρόσωπα, δεν αναφέρονται σε καμία δικογραφία – πλην του Παναγιώτη Κουρουμπλή – που έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις, όπως υποστηρίζουν.

Στο Μαξίμου ετοιμάζονται να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας στο τραπέζι και άλλα ζητήματα με άρωμα σκανδάλου, όπως την υπόθεση της κατασκευής του Μετρό αλλά και το θέμα των δανείων των κομμάτων. Πάνω σε αυτούς τους άξονες αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός που πιθανότατα θα πάρει τον λόγο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας που το τελευταίο διάστημα κινείται γύρω από τα ελληνοτουρκικά και την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που φέρνει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι με την συζήτηση στην βουλή δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα καθώς θεωρούν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την ΝΔ τα ζητήματα διαφθοράς. Ζήτημα διαρροών δεν τίθεται καθώς και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ. Το βάρος αναμένεται να σηκώσουν κοινοβουλευτικά ο Σπύρος Λάππας, ο Χρήστος Μαντάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

ΝΔ: Αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταρρίψει με συγκεκριμένα επιχειρήματα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ηθικού πλεονεκτήματος, ενώ παράλληλα θα καλέσει τον πρωθυπουργό να υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει πράξει η ΝΔ σε όλες τις υποθέσεις που έχει ζητήσει η κυβέρνηση να διερευνηθούν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως ήδη η κυβέρνηση έχει υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα με τις αποκαλύψεις για το επίδομα ενοικίου που έπαιρναν υπουργοί των δύο εταίρων με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν και το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο.

Οι «γαλάζιες» κατηγορίες στα πολιτικά πρόσωπα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πρόταση της ΝΔ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που αναφέρεται στην δικογραφία της Novartis ως «Π. Κ» και η κυβέρνηση τον έβγαλε από το κάδρο των ευθυνών για την φαρμακοβιομηχανία, ελέγχεται για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015.

Για την ηγεσία του υπουργείου υγείας η ΝΔ αναφέρεται σε συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων τον Δεκέμβριο του 2016 με Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Κανένα ζήτημα με Σαλμά

Όπως είχε αναφέρει το TheToc από την προηγούμενη Κυριακή, ο Μάριος Σαλμάς ο οποίος είχε αρνηθεί να υπογράψει την πρόταση της ΝΔ, προκαλώντας εκνευρισμό στον πρόεδρο αλλά και στα κορυφαία στελέχη του κόμματος, θα ψηφίσει κανονικά υπέρ της παραπομπής των τριών κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε όπως είχε σημειώσει ο ίδιος με διευκρινιστική του δήλωση συμφωνεί απόλυτα με την ουσία της πρότασης της ΝΔ.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 το βράδυ. Θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία όπως έγινε και την προηγούμενη φορά με την Novartis.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των 8 εισηγητών των κομμάτων κι ενός ανεξάρτητου, θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στις ομιλίες των οποίων θα παρεμβληθούν οι 3 Υπουργοί κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην συνέχεια τον λόγο θα πάρουν οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Θα στηθούν τρεις κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής. Αμέσως μετά οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους μαζί με τα τρεία προσωποποιημένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ" 15 Ιαν 2021 | 15:04

Κουτσούμπας: Ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολύ και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνηση

Κκριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δεν θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και ΜΕΘ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

"ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ" 15 Ιαν 2021 | 14:53

Βουλή: Γεννηματά για την πανδημία κορονοϊού - Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ 'ΑΜΥΝΑΣ 15 Ιαν 2021 | 13:39

Δένδιας για 12 μίλια στο Ιόνιο: Έχει διαμορφωθεί κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας

Θέση για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πήρε ο Νίκος Δένδιας.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 12:22

Κορονοϊος: Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Από τα 300 στα 500 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Ιαν 2021 | 10:46

Μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Επιχορήγηση ενοικίου και τον Φεβρουάριο- Παράταση για 2 μήνες στα επιδόματα ανεργίας

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 14 Ιαν 2021 | 19:18

Κυριάκος Μητσοτάκης: Eνημερώνει τη Βουλή για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή για την πανδημία

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 14 Ιαν 2021 | 13:45

Πώς διαφημίζει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης- Με... τουφέκι και φυσεκλίκια

Για να διαφημίσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε φωτογραφία όπου εμφανίζεται πάνοπλος…

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 14 Ιαν 2021 | 09:48

Σκάνδαλο Folli Follie: Η ανάκριση τελείωσε - Το "μπαλάκι" στη Βουλή για τις αναφορές σε "πολιτικούς συμμάχους"

Επόμενη στάση... Βουλή για το τρένο των αποκαλύψεων για την υπόθεση της Folli Follie.

ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 13 Ιαν 2021 | 18:34

Γεωργιάδης: "Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος"

Eχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε "ανάσα" στην αγορά σχολίασε ο υπουργός

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ 13 Ιαν 2021 | 08:34

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο TheTOC για την καρατόμηση από την Φώφη, την οργή για τον Τσίπρα και τη Novartis

Μία ημέρα μετά την αποπομπή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο Ανδρέας Λοβέρδος ανοίγει τα χαρτιά του στο TheTOC. Τι λέει για τη Φώφη Γεννηματά, τον Αλέξη Τσίπρα και την υπόθεση Novartis.