Σκέρτσος: Έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία των ανεμβολίαστων - Κινδυνεύουν κυρίως οι άνω των 60 ετών

"Έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι και κυρίως όσοι είναι άνω των 60 ετών", δήλωσε ο 'Ακης Σκέρτσος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Αυτοί που κινδυνεύουν, είναι οι ανεμβολίαστοι και κυρίως όσοι είναι άνω των 60 ετών": αυτά ήταν τα δύο μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM", επικαλέστηκε μάλιστα και τρεις αριθμούς:

  • 9 στους 10 θανάτους από κορονοϊό αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών.
  • 8 στις 10 νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών.
  • 9 στους 10 ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών και νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι δυστυχώς.

Ως εκ τούτου, "έχουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας να πείσουμε όσους ακόμη το σκέπτονται, φοβούνται, διστάζουν. Δεν θα πείσουμε τους σκληρούς αντιεμβολιαστές, που θεωρούν είτε ότι δεν υπάρχει πανδημία είτε ότι το εμβόλιο είναι κάτι βλαβερό για τον άνθρωπο. Πρέπει να πάμε στο μικρο-επίπεδο και να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε σε επίπεδο επιστημόνων, κοινωνικών δικτύων, στο επίπεδο ανθρώπων που έχουν επιρροή και αξιοπιστία στο δημόσιο λόγο τους".

Διαβάστε Επίσης

Άλλωστε, συμπλήρωσε, "η οικονομία δεν θα κλείσει για το 1/3 των ανθρώπων που δεν έχει εμβολιαστεί, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρότερη και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας: χάρη στον εμβολιασμόκαι αυτή τη στιγμή έχουμε 2 ως 3 φορές λιγότερες νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους".

Αφού απέρριψε δε, τις αιτιάσεις για αντιφάσεις στο δημόσιο λόγο της κυβέρνησης αναφορικά με το πού πρέπει να πέσει το βάρος του εμβολιασμού, εξήγησε: "Υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού και των παιδιών, όμως η προσπάθεια όλων πρέπει να εστιασθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερο ρίσκο βαριάς νόσησης και δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά δεν έχουν αυτό το ρίσκο, θα κάνουν το εμβόλιο επειδή το πιστεύουν οι γονείς τους και επειδή θέλουν να προστατέψουν και τα ίδια, τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς, όσους αποτελούν το στενό περίγυρό τους.

Αυτοί που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό είναι οι άνω των 60. Φυσικά και ενθαρρύνουμε και τον εμβολιασμό των παιδιών με βάση τις εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι οι άνω των 60, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθεια πειθούς".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός υπογράμμισε τη διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή 6,4 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, δηλαδή περίπου το 67% των Ελλήνων, πράγμα που είναι "ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με το στόχο που είχαμε θέσει αρχικά". Με δεδομένο όμως ότι "η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση η οποία διαρκώς εξελίσσεται και η μετάλλαξη "Δέλτα" ειδικότερα, μεταδίδεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα, είναι πιο επικίνδυνη, πρέπει να πετύχουμε και υψηλότερα ποσοστά ανοσίας".

Σε κάθε περίπτωση "έχουμε περίπου 7,5 εκατ. πολίτες που έχουν φυσική ή τεχνητή ανοσία, 3 στους 4 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν θωρακισθεί από τον κορονοϊό" (σ.σ. στους 6,4 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες, ο Α. Σκέρτσος πρόσθεσε και 1 εκατ. κατ' εκτίμηση, που έχει νοσήσει).

Και συμπέρανε, "συνολικά είναι ένα υψηλό ποσοστό, πρέπει να πάμε και καλύτερα. 'Αρα, η ισοπέδωση που ακούγεται από την αντιπολίτευση ή κάποιους που μιλούν δημοσίως, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα".

Διαβάστε Επίσης

Η τρίτη δόση

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση ειδικότερα, ο υπουργός επικαλέστηκε την εισήγηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού που έχει καταλήξει να γίνει η δόση αυτή στις πιο ευάλωτες κατηγορίες, τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατασταλμένους και τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο υγείας και οι οποίοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα προχωρήσει στην έγκριση, "θα το κάνει, όπως έχουμε ενημερωθεί, τέλος Σεπτεμβρίου ή μέσα στον Οκτώβριο, οι ευρωπαϊκές διαδικασίες κάποιες φορές καθυστερούν", είπε για να προσθέσει πως "ο αντίστοιχος EMA των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει την έγκρισή του για τα mRNA εμβόλια και την αναμνηστική δόση".

Ευκαιρίας δοθείσης δε, τόνισε για άλλη μια φορά πως "είναι εκτός τραπεζιού το λοκντάουν, είμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, όπου συμβιώνουμε με τον ιό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει ξανά η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση" και παρέπεμψε στη χρησιμότητα άλλων μέτρων, όπως "το μαζικό, εκτεταμένο testing σε όλους τους χώρους εργασίας (...) μπορούμε να εντοπίζουμε τον ιό πιο γρήγορα, στην πηγή και να απομονώνουμε τα κρούσματα. Η συμβίωση με τον ιό είναι μια κανονικότητα μέχρι να φθάσουμε σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανοσίας".

Καταδικαστέα η πρακτική της efood, άσχετη με το νόμο Χατζηδάκη

Στο θέμα που ανέκυψε με τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες, αφού πρώτα έκανε λόγο για "σύγχυση και σκόπιμη παραπληροφόρηση" σε σχέση με το ποιες αλλαγές έχει φέρει ο νόμος Χατζηδάκη, παρατήρησε ότι "η εργασία μέσω πλατφόρμας είναι μια σχετικά καινοφανής πραγματικότητα στην αγορά εργασίας και την οικονομία. Δίνει σε πολλούς εργαζόμενους ευκαιρίες για πρόσθετο εισόδημα αλλά υποκρύπτει και πολλούς κινδύνους για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Έως και τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε ασχοληθεί κανείς σοβαρά, ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, - και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, μπορούν να το βεβαιώσουν και εργατολόγοι - δεν είχε ασχοληθεί με ρυθμίσεις που προστατεύουν τους freelancers, οι οποίοι εργάζονται μέσω των πλατφορμών. Αυτό έγινε με το νόμο Χατζηδάκη, με τον οποίο διευρύνθηκαν τα δικαιώματα για τους ανθρώπους που εργάζονται με μπλοκάκι σε αυτές τις πλατφόρμες".

Και συνέχισε καταθέτοντας τις θετικές αυτές αλλαγές: "Προσδιορίσθηκαν ρητά οι όροι που καταδεικνύουν ότι κάποιος είναι freelancer ή μισθωτός, άρα να μπορεί να προστατευθεί από μια πιθανή εργοδοτική καταχρηστική συμπεριφορά. Δόθηκαν δικαιώματα συνδικαλιστικής οργάνωσης και των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πιστεύουμε στη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων ειδικά όταν λειτουργούν ως το πιο ευάλωτο μέρος σε μια εργασιακή σχέση. Και δώσαμε αυτά τα δικαιώματα ώστε να μπορούν να έχουν συλλογική εκπροσώπηση, να έχουν έναν κατώτατο μισθό, να διεκδικήσουν παροχές, ασφάλεια και υγεία στην εργασία -όλα αυτά έγιναν με το νόμο Χατζηδάκη".

Ενώ για την υπόθεση της εταιρείας efood ειδικότερα, "αυτό που έγινε από τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι καταδικαστέο αλλά δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το νόμο Χατζηδάκη. Εκμεταλλεύθηκαν μια δυνατότητα που έδινε σε αυτές τις εταιρείες η εργατική νομοθεσία και επί ΣΥΡΙΖΑ, μια αντίστοιχη εταιρεία θα μπορούσε να επιλέξει αν θα έχει έναν εργαζόμενο ως μισθωτό ή ως ελεύθερο επαγγελματία. Το έκανε με έναν πολύ κακό τρόπο, καταδικάστηκε δημόσια για αυτό και από εκεί και πέρα έχει αλλάξει την τακτική της. Αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση με το νόμο Χατζηδάκη, που αντιθέτως διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες", επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι κυβερνητικές πολιτικές βελτιώνουν τις ζωές όλων των Ελλήνων

Ενώ ερωτηθείς για τυχόν εκλογικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ο Α. Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός: "Εμείς πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας, το έχει πει επανειλημμένα, έχει κουραστεί να το λέει ο πρωθυπουργός, ότι θα εξαντλήσει την 4ετία και πιστεύουμε ότι θα κριθούμε στο τέλος των τεσσάρων ετών με βάση τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Δεν υπάρχει κάποιο σύνδρομο ανασφάλειας σε σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, πιστεύουμε βαθύτατα και με ειλικρίνεια ότι οι πολιτικές αυτές βελτιώνουν τις ζωές όλων των Ελλήνων. Αλλάζουν την Ελλάδα για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες κι αυτό θα αποτιμηθεί στο τέλος της θητείας".

Και, παρότι "ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν δέκα ημέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διέψευσε κατηγορηματικά ξανά αυτά τα σενάρια", αυτά επανέρχονται, "μπορεί να συμπληρώνουν μια δημόσια συζήτηση αλλά δεν αφορούν τον κυβερνητικό προγραμματισμό".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας, σημείωσε πως "πάντα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, με βάση τα τελευταία δεδομένα δεν συμπίπτουν τα προγράμματα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν". Αν αλλάξει το πρόγραμμα του Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος αναχωρεί νωρίτερα, "θα συζητηθεί κι αυτό, είναι ζήτημα συνεννόησης των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών".

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, "εμείς επιθυμούμε τον πραγματικό, ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων χωρίς καμία υποχώρηση στις εθνικές, πάγιες θέσεις μας. Η παραβατική συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στο διάλογο αυτό".

Και, για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη σκιά της κρίσης με τη Γαλλία, "η Ελλάδα επιδιώκει πάντα να έχει μια πολυμερή διπλωματική συνεργασία με όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Φυσικά λειτουργούμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι διαχρονική, ιστορική και πολύ ισχυρή".

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα των πυρκαγιών, με αφορμή τη φωτιά τη Νέα Μάκρη, με τον υπουργό Επικρατείας να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπρηστές - εμπρησμούς, άλλωστε "το έχουμε εξαγγείλει, ήταν μέρος της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιουλίου πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου δηλαδή", που ήταν εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα. "Οι ποινές αυτές είχαν μειωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των ποινών για διάφορα βαριά αδικήματα είχε μειώσει τις ποινές. Αυτό αλλάζει και είναι ήδη ειλημμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ενταχθεί στο νέο Κώδικα που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 22 Οκτ 2021 | 07:43

Σύνοδος Κορυφής: Καμπανάκι των 27 για τους εμβολιασμούς - "Η κατάσταση σε ορισμένα κράτη παραμένει πολύ σοβαρή"

Με βάση τις εμπειρίες από την υγειονομική κρίση, πρέπει να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η οριζόντια ετοιμότητα της ΕΕ για κρίσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:35

Νέα Ζηλανδία: Αυστηρό lockdown μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού

Συνολικά, η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 28 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί 2.389 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 22 Οκτ 2021 | 07:21

Γεμάτες με ανεμβολίαστους οι ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας - "Φρακάρουν" και οι απλές κλίνες - Οι επικίνδυνες περιοχές

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό είτε σε ΜΕΘ είτε σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι.

ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΡΓΙΑ 22 Οκτ 2021 | 07:09

Νέο σκάνδαλο με μαϊμού εμβολιασμούς στην Κρήτη - Από ειδικευόμενους γιατρούς εμβολιαστικού κέντρου

Η "συνεργασία" μεταξύ τους φανερή, καθώς ο ένας φαινόταν ότι είχε εμβολιάσει τον άλλο και το είχαν δηλώσει και στο σύστημα του ΕΟΔΥ.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 21 Οκτ 2021 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία - Σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας [Πίνακες]

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία με κορονοϊό και ειδικά σε αυτούς της Βόρειας Ελλάδας

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:32

Ξέσπασε ο Αδωνις για τους ανεμβολίαστους: "Κουράστηκα, δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις..." [βίντεο]

"Προσωπικά, κουράστηκα. Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τους ανεμβολίαστους.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 21 Οκτ 2021 | 12:17

Παναγιωτόπουλος: Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν παρελάσεις με κόσμο - Η πανδημία δεν τελείωσε

"Η πανδημία δεν τελείωσε. Τελευταία έχουν δοθεί λάθος μηνύματα", είπε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιωτόπουλος.

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 21 Οκτ 2021 | 10:43

Μίνα Γκάγκα: Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά δεν θα πάμε σε lockdown

"Δεν θα πάμε σε lockdown", εκτίμησε η κ. Γκάγκα και τόνισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα.

ΓΓ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 21 Οκτ 2021 | 09:29

Εμβόλια: Έρχεται τρίτη δόση και για τους κάτω των 50 ετών

Μετά την ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έρχεται η σειρά και για τους κάτω των 50 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

20 Οκτ 2021 | 10:40

Εκτακτες ανακοινώσεις Τσιόδρα στις 13:00 για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα θα κάνει σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Οκτ 2021 | 23:44

Κορονοϊός: Κατέληξε 40χρονος ανεμβολίαστος, πατέρας πέντε παιδιών

Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Άρης Δημοκίδης, μέλος της οικογένειάς του, 40χρονος πατέρας πέντε παιδιών που δεν είχε εμβολιαστεί, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 16:53

Αλλάζουν τα rapid tests στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα και ποιοι δύο - Νέα ΚΥΑ

Σε ποιες περιπτώσεις οι ανεμβολίαστοι δεν θα πληρώνουν οι ίδιοι το rapid tests - Τα πρόστιμα για εργαζόμενους και εργοδότες.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 19 Οκτ 2021 | 12:23

Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεκρός από κορονοϊό 46χρονος πατέρας δύο παιδιών - Ηταν ανεμβολίαστος

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες όλο και πληθαίνουν οι θάνατοι νέων ανθρώπων από κορονοϊό, οι οποίοι μάλιστα είναι ανεμβολίαστοι.