Σκέρτσος: Μόνο διά ζώσης φέτος η εκπαίδευση - Σε λίγες ημέρες οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση εμβολίου

Για το δίδυμο που θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την πορεία της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Σκέρτσος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Για το δίδυμο που θα αναλάβει την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την πρόσκληση συναίνεσης του πρωθυπουργού που απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Σήμερα", ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

"Έχει γίνει μια επιλογή από τον πρωθυπουργό με βασικό κριτήριο την ικανότητα για την αντιμετώπιση ενός πολύ σύνθετου ζητήματος που είναι η πολιτική προστασία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, δηλαδή η διαχείριση πολύ μεγάλων φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλες τις εποχές, όπως έχουμε δει τα δύο τελευταία χρόνια. Άρα, χρειάζεται να θωρακίσουμε το κράτος με νέες δομές, νέους μηχανισμούς, εξειδικευμένο κι εκπαιδευμένο προσωπικό και πολιτική εκπροσώπηση στο ανώτατο πολιτικό κι επιχειρησιακό δυνατό επίπεδο, ώστε να μπορεί να γίνεται η σωστή διαχείριση τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Θα είναι ένα δίδυμο, το οποίο θα πληροί και πολιτικά κι επιχειρησιακά κριτήρια", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπαναχώρηση του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι στην κορύφωση μιας μεγάλης περιβαλλοντικής κρίσης, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απηύθυναν ένα μήνυμα και μια πρόσκληση συναίνεσης για να διαχειριστούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν επιδέχεται πολιτικών ή κομματικών αντεγκλήσεων. "Δυστυχώς, αυτή η πρόσκληση έπεσε στο κενό διότι φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιδιώκει τη συναίνεση. Ωστόσο, εμείς συνομιλούμε με την κοινωνία, η οποία θέλει και συναίνεση και αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε υπερβατικές επιλογές που έχουν τεκμήριο αποτελεσματικότητας", πρόσθεσε.

Αν και, όπως ανέφερε, μιλάμε για μια μονοκομματική κυβέρνηση, έχει πολύ μεγάλη διεύρυνση κι έχει μια πολιτική εκπροσώπηση που εκτείνεται σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού φάσματος. "Κι αυτό έχει φανεί από τις επιλογές που έχουν γίνει εξαρχής, οι οποίες δεν ήταν στενά κομματικές. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνομιλεί, να συνεργάζεται, να επιλέγει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής που έχουν τεκμήριο αποτελεσματικότητας κι επαγγελματικής αξιοσύνης στον χώρο που έχουν δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να φέρουμε εντός των πολιτικών τειχών ανθρώπους που έχουν πετύχει στην πραγματική ζωή", επισήμανε.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς "ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε στο κενό το προσκλητήριο συναίνεσης για ένα πρόβλημα όπως η πολιτική προστασία και η διαχείριση φυσικών καταστροφών που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις". Τόνισε δε, ότι "έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δε συγκυβερνά με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τη νομιμοποίηση και τη λαϊκή εντολή να επιλέγει τους συνεργάτες του και τη στελέχωση της κυβέρνησης", συμπλήρωσε.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι δεν προαναγγέλλονται. "Είμαστε στα μισά της θητείας μας, δύο χρόνια έχουμε κλείσει με ένα πολύ πλούσιο κυβερνητικό έργο, το οποίο βρίσκεται στα μισά και το οποίο πρέπει να συνεχιστεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία και την εντολή που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός", δήλωσε.

Για το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι δεν έχει χαθεί το τρένο του τείχους ανοσίας, διότι είναι μια δυναμική κατάσταση που συνεχώς ο πήχης ανεβαίνει ή μετατίθεται. "Στις αρχές του εμβολιαστικού μας προγράμματος μιλούσαμε για ένα τείχος ανοσίας κοντά στο 60%-70%. Αυτό ως προς τον ενήλικο πληθυσμό έχει επιτευχθεί, είμαστε στο 68% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί και στο 57%-58% του γενικού πληθυσμού. Σίγουρα, υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πάει πολύ καλύτερα, όπως η Πορτογαλία που έχει ίδιο μέγεθος με τη χώρα μας κι έχει πετύχει εμβολιασμό της τάξεως του 85% κι έχει καταφέρει έτσι να μειώσει πάρα πολύ την επίδραση της πανδημίας στη δημόσια υγεία, αλλά και στο σύστημα υγείας".

Ωστόσο, ανέφερε ότι και στην Ελλάδα είναι εμφανής η θετική επίδραση των εμβολιασμών. "Βλέπουμε ότι με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε και την άνοιξη, έχουμε 2-3 φορές μικρότερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό κι επιμένουμε στο καλύτερο δυνατό ποσοστό πολιτών να εμβολιαστούν. Ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών είναι ένα 10%.Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ακόμα έχει κάποιες φοβίες, κάποια ερωτηματικά και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 360 διασωληνώσεις, εκ των οποίων 9 στις 10 αφορούν σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά το βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι νοσούν πολύ πιο ελαφριά", υπογράμμισε.

Διαβάστε Επίσης

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια. "Σε αυτή τη φάση έχουμε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του testing για τους ανεμβολίαστους και από την επόμενη εβδομάδα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές με δικό τους κόστος", σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, ξεκαθάρισε ότι θα γίνει μόνο δια ζώσης, καθώς είναι διαθέσιμα δύο όπλα: το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και τα τεστ, τα οποία, όπως είπε, έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα ως προς τον εντοπισμό και τον περιορισμό των θετικών κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

Σχετικά με την τρίτη δόση, τόνισε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για την τρίτη δόση σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, πιο ευάλωτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΓ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 21 Οκτ 2021 | 09:29

Εμβόλια: Έρχεται τρίτη δόση και για τους κάτω των 50 ετών

Μετά την ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έρχεται η σειρά και για τους κάτω των 50 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 12:38

Γερμανία: Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, αλλά... δεν φεύγει η μάσκα

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση "επιδημίας εθνικής εμβέλειας" και θεωρεί διαχειρίσιμη την πανδημία.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 20 Οκτ 2021 | 11:22

Βρετανία: Εκκληση στην κυβέρνηση να επαναφέρει τα μέτρα για τον κορονοϊό -Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Β

Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Συνομοσπονδία NHS.

20 Οκτ 2021 | 10:40

Εκτακτες ανακοινώσεις Τσιόδρα στις 13:00 για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα θα κάνει σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 08:54

Τζανάκης: Δολοφόνοι όσοι σκορπούν fake news για τον κορονοϊό - Να γίνει κακούργημα

Ο Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε ως δολοφόνους όσους διακινούν fake news σχετικά με τον κορονοϊό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΕΩΣ ΤΟ 2060 19 Οκτ 2021 | 16:43

ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η τάση του ελληνικού χρέους παρά την πανδημία - "Καμπανάκι" για τη γήρανση του πληθυσμού

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μία αύξηση του χρέους της.

ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΕΚΠΟΜΠΗ 19 Οκτ 2021 | 12:29

Ο κορονοϊός έπληξε την "Ελληνοφρένεια" - Σε καραντίνα ο Θύμιος Καλαμούκης

Χωρίς "Ελληνοφρένεια" θα είναι οι ακροατές για κάποιες ημέρες, καθώς ο Θύμιος Καλαμούκης έπεσε θύμα του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 19 Οκτ 2021 | 11:01

Τσακρής: Φόβοι για 5.000 κρούσματα ημερησίως - Δύσκολος ο χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ STANFORD 19 Οκτ 2021 | 08:08

Ιωαννίδης: Αλλες χώρες τελείωσαν με τον κορονοϊό - Στην Ελλάδα άλλος ένας χειμώνας πανδημίας λόγω προβληματικής διαχείρισης

"Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς. Το lockdown είναι κακή λύση", είπε ο κ. Ιωαννίδης.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:55

Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 07:50

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Βασιλακόπουλος: Μόνη λύση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Για τους θανάτους νέων ανθρώπων από κορονοϊό, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί και για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, μίλησε ο καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ECONOMIST 18 Οκτ 2021 | 23:31

Πλεύρης: Η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει - Το 20% των άνω των 60 ετών επέλεξαν να μην εμβολιαστούν

"Είναι σεβαστή η επιλογή που έχει κάποιος να μην εμβολιαστεί, αλλά η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει πίσω", τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης