Follow us

Σκέρτσος: "Παράθυρο" για επιπλέον μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια - Ανακοινώσεις τον Μάιο

Ο υπουργός Επικρατείας εστίασε και στις τέσσερις βασικές, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σκερτσος

"Παράθυρο" για επιπλέον μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια, εντός του Μαΐου σημειωτέον, άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον τ/σ "Σκάι".

Επί λέξει σημείωσε, "ζόρια είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, αλλά μελετάμε μηχανισμούς για να απορροφήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και τα τιμολόγια. Αυτά είναι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, προς τον Μάιο".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είχε πει, "κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι ελληνικό, γνωρίζουμε το μηχανισμό που το έχει προκαλέσει". Επαναλαμβάνοντας επίσης ότι "στην Ελλάδα έχουμε ενεργοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, από το φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παροχές", σημείωσε επιπλέον: Καλύπτουμε το 70-80% των αυξήσεων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των αυξήσεων στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις αυξήσεις, είναι πολύ μεγάλες. Το συνολικό κόστος των επιβαρύνσεων στην οικονομία προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, τα μεγέθη είναι τεράστια. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, προσπαθούμε να είναι στοχευμένο στους πιο ευάλωτους", ανέφερε ενώ για τις επιχειρήσεις ειδικότερα, τον Απρίλιο δίνεται αναδρομική ανακούφιση από τον Ιανουάριο.

Διαβάστε Επίσης

Τέσσερις μεταρρυθμίσεις

Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας εστίασε και στις τέσσερις βασικές, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πρώτη που ψηφίστηκε ήδη, αφορά στον μετασχηματισμό του πρώην ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με ένα βασικό στόχο, όπως τον περιέγραψε: "Να τον μετατρέψουν σε ένα μηχανισμό που θα δίνει δουλειές, ο ΟΑΕΔ δυστυχώς δεν επιτελούσε αυτό το σκοπό, ήταν κυρίως ένας οργανισμός επιδομάτων στους ανέργους και λειτουργούσε ως παγίδα ανεργίας". Εν προκειμένω, "δίνουμε συγκεκριμένα κίνητρα, δίνουμε για πρώτη φορά επίδομα εργασίας" δήλωσε επίσης, ενώ με δεδομένο το "μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας", η κυβέρνηση καλεί τον πολίτη που δεν εργάζεται, "να βγει από το καθεστώς ανεργίας και θα τον επιβραβεύσουμε αν το κάνει, με το επίδομα εργασίας". Για τους μακροχρόνιους ανέργους, ο Ά.Σκέρτσος παρατήρησε πως χρειάζονται περισσότερη κατάρτιση, ενώ υπογράμμισε και το επίδομα που θα δοθεί για την κατάρτιση ατομικού σχεδίου (προφίλ, δεξιότητες κλπ).

Στο σημείο αυτό, όμως, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Είναι εκτός τόπου και χρόνου οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το βασικό πρόβλημα της εποχής και της αγοράς εργασίας είναι η έλλειψη σύγχρονων δεξιοτήτων -και δουλειά του κράτους είναι να ενδυναμώσει τους ανέργους με νέες δεξιότητες". Μάλιστα, συνέχισε, τα προγράμματα αυτά, ύψους 1 δισ., χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δεύτερη κυβερνητική μεταρρύθμιση που συναντάται με την πρώτη στο θέμα της απόκτησης δεξιοτήτων, όπως είπε, είναι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νόμο που "θα οδηγήσει σε σύγχρονα, καλά δημόσια πανεπιστήμια". Συγκεκριμένα θα δίνονται δυνατότητες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα, π.χ. να μπορεί να παίρνει ένας φοιτητής μαθήματα κι από άλλο Τμήμα ή το διπλό πτυχίο. "Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αποφοίτους με πρόσθετες δεξιότητες", συμπέρανε.

Τρίτη μεταρρύθμιση είναι το "σημαντικό νομοσχέδιο" στην πρωτοβάθμια υγεία με αναβάθμιση του οικογενειακού γιατρού, το οποίο "θα απαντήσει στο πρόβλημα που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν καλή εικόνα της ατομικής τους υγείας, δεν έχουν σωστή συμβουλευτική σε οικογενειακό πλαίσιο και καταλήγουν να νοσούν και να πηγαίνουν στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα. Αυτός είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, να παρακολουθεί τακτικά την υγεία κάθε πολίτη και να τον καθοδηγεί".

Η τέταρτη μεταρρύθμιση αφορά στη Δικαιοσύνη, με τον νέο κώδικα δικαστηρίων, που θα φέρει "σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τους". Με αφορμή δε, την απόλυση δύο δικαστών λόγω των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι "υπάρχει πλέον ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης και των δικαστών, κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό. Δεν θα μπορεί να προάγεται ένας δικαστής με μεγάλες εκκρεμότητες, αν δεν έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη δικαιοσύνη", τόνισε και προσέθεσε:

"Η ποιότητα των αποφάσεων είναι δεδομένη, το πρόβλημα είναι η ταχύτητα και έχει να κάνει με τον έλεγχο που γίνεται στη λειτουργία κάθε δικαστηρίου. Η Δικαιοσύνη, όπως και κάθε τομέας της δημόσιας διοίκησης, είναι οι άνθρωποί της".

Πέραν των παραπάνω ο Ά.Σκέρτσος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του κινητού "panic button", σε πρώτη φάση πιλοτικά, σε γυναίκες που έχουν ήδη πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Τα κινητά αυτά θα είναι συνδεδεμένα με τα έξι ειδικά τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα εκλογικά σενάρια, αφού επανέλαβε ότι "ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ρητά για το χρόνο των εκλογών", δήλωσε εν κατακλείδι: "εΕναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές" με την πρόσθετη επισήμανση ότι έπεται ένας χρόνος "με πολλές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΝΤΡΙ ΣΙΜΣΟΝ 27 Ιουν 2022 | 11:15

Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού - Να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού και ότι η ΕΕ πρέπει είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2022 | 11:50

Σύνοδος Κορυφής, ημέρα δεύτερη: Ενεργειακό, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η οικονομική κατάσταση της ΕΕ

H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το ζήτημα της ενέργειας είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα οι ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 23 Ιουν 2022 | 13:16

Σκέρτσος: Ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική η συζήτηση για πρόωρες εκλογές - Δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής

Η συζήτηση περί εκλογών, είναι "ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική σε αυτήν τη φάση", ανέφερε συγκεκριμένα ο Άκης Σκέρτσος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΙΚ 21 Ιουν 2022 | 09:10

Προσπάθειες των ΗΠΑ για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες με συμμαχικές χώρες για τον περαιτέρω περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας, χωρίς να προκληθούν επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

ΕΩΣ ΤΙΣ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 Ιουν 2022 | 08:43

Σε εγρήγορση η ελληνική αγορά ενέργειας μετά τη διακοπή εφοδιασμού του Turk Stream από τη Gazprom

Πληροφορίες από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι η διακοπή δεν είναι αιφνίδια αλλά υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση και χρονικό περιθώριο για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της χώρας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιουν 2022 | 08:38

Μητσοτάκης στο Capital.gr: Θέλω να εξαντλήσω την τετραετία, αλλά η χώρα δεν χρειάζεται παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

"Είμαστε καλυμμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 17 Ιουν 2022 | 22:57

Άκης Σκέρτσος: Νέο πρόγραμμα τον Ιούλιο που θα καλύπτει το 85% της ρήτρας αναπροσαρμογής

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, το 85% θα αφορά τα νοικοκυριά - Το ποσοστό για τις επιχειρήσεις θα φτάνει περίπου το 60% των αυξήσεων.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιουν 2022 | 14:04

Φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ: "Θέλουμε να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία - Η Ρωσία μας εκβιάζει"

Τα "αντίποινα" της Ρωσίας καταγγέλλει η πρόεδρος της Κομισιόν στον ενεργειακό τομέα. Μετά το Ισραήλ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στην Αίγυπτο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 12 Ιουν 2022 | 13:59

Ενεργειακή κρίση: Τέσσερις πλατφόρμες που φέρνουν ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ - Πότε θα ενεργοποιηθούν

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προγραμματίζεται η λειτουργία τεσσάρων διαφορετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών με κοινή συνισταμένη τη στήριξη των νοικοκυριών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EURACTIV 10 Ιουν 2022 | 19:27

ΕΕ: Αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν - "Δεν λειτουργεί πλέον"

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι τα τωρινά μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν δομικά ζητήματα

REGIONAL GROWTH CONFERENCE 10 Ιουν 2022 | 17:49

ΓΓ Ενέργειας: Οι τιμές θα πέσουν στα επίπεδα του Σεπτέμβρη από τον Ιούλιο

Η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου εμφανίστηκε σίγουρη πως η κυβέρνηση θα καταφέρει από πρώτη Ιουλίου με νομοθετική ρύθμιση να επαναφέρει τις τιμές ενέργειας στα επίπεδα του Σεπτέμβρη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 10 Ιουν 2022 | 10:17

Σκρέκας: Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα από την 1η Ιουλίου - Απορροφάται το 85% των αυξήσεων στο ρεύμα

"Για τους λογαριασμούς θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες επιδοτήσεις για όλη την κατανάλωση, θα απορροφούμε το 85% της αύξησης οριζόντια σε όλους", τόνισε ο κ. Σκρέκας.

ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 09 Ιουν 2022 | 08:39

Επιχείρηση "Θερμοστάτης": Παρουσιάζεται το σχέδιο για "κόφτη" στα κλιματιστικά τους καλοκαιρινούς μήνες

Tο σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα και κίνητρα, με στόχο τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερους λογαριασμούς, σε πρώτη φάση στον δημόσιο τομέα.