Follow us

Σκέρτσος: Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό των αστυνομικών- Τι εννοούσε ότι "δεν κολλάνε" οι αστυνομικοί

Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου μιλώντας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αντιδράσεις προκάλεσε, κυρίως στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει μελέτη που να καταδεικνύει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό, αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας . Τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τη δήλωση και την έκαναν αντιπολιτευτική τους σημαία, αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν μια λάθος διατύπωση.

Αυτό που εννοούσε δεν είναι φυσικά ότι οι αστυνομικοί δεν κολλούν ή δεν μεταδίδουν τον ιό, αλλά ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι υπάρχει υπερμετάδοση από τους αστυνομικούς, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι οι αστυνομικοί μετέχουν σε αλυσίδα διασποράς του κορονοϊού που να δικαιολογεί την υποχρεωτικότητα και ότι αυτό το πιστοποιούν οι ιχνηλατήσεις που γίνονται.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία:

Ο Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο MEGA, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση γιατί δεν επιβάλλεται υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις ανέφερε:

"Όχι δεν είναι κάτι που το εξετάζουμε, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας μπορεί να λέγεται εύκολα αλλά εφαρμόζεται πολύ δύσκολα ειδικά στις συγκεκριμένες ομάδες που έχουν να κάνουν με τον σκληρό πυρήνα του κράτους", εξήγησε, αντιτείνοντας ειδικότερα πως, "αν ένα ποσοστό στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις τεθεί σε αναστολή, δεν αναπληρώνεται εύκολα. Αυτό με τη σειρά οδηγεί σε μια σειρά από κενά που θα δημιουργηθούν".

"Το έχουμε ξεκαθαρίσει, η υποχρεωτικότητα εφαρμόζεται δύσκολα, ειδικά σε ομάδες που αφορούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Τόσο οι ένστολοι, τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, αν ένα ποσοστό τεθεί σε αναστολή δεν αναπληρώνεται εύκολα. Αυτό οδηγεί σε σειρά από κενά που θα γίνουν σε κρίσιμα σημεία του κράτους. Τα νοσοκομεία αποτελούν εστίες διασποράς του ιού, εν δυνάμει εστίες διασποράς, εάν δεν τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, ενώ οι άλλοι χώροι του δημόσιου τομέα δεν συμβάλουν σε αυτό το μέγεθος της διασποράς του ιού", σχολίασε ο Ακης Σκρέτσος προσθέτοντας ότι:

"Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται για να προστατεύσουμε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους να εμβολιαστούν. Τα πάντα έρχονται σε συνάρτηση με τον κίδυνο μετάδοσης του ιού", κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και αιχμηρά σχόλια

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποιεί στον υπουργό Επικρατείας ότι "ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο", εγκαλώντας τον "πως προκαλεί τη νοημοσύνη μας".

Σκωπτικός ο νευροχειρουργός Π. Γ Παπανικολάου στο σχόλιο του, γράφει πως ο Ακης Σκέρτσος άνοιξε νέους ορίζοντες στους αντιεμβολιαστές, αφού από αύριο ο καθένας τους θα μπορεί να λέει "δεν υπάρχει ιατρική μελέτη που να αποδεικνύει πως κολλάει στους μανάβηδες, στους οικοδόμους, στους κλπ δηλαδή συγκεκριμένα στο δικό μου κλάδο".

Στο ίδιο μήκος και η αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου που σημειώνει ότι "Με 91 απώλειες σήμερα ο κ. Σκέρτσος θέλει ειδική μελέτη για να κρίνει αν ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός που έρχεται σε επαφή με δεκάδες πολίτες μπορεί να μεταδίδει ή όχι."

Διευκρινίσεις από τον Ακη Σκέρτσο μετά τον σάλο

Μετά τον καταιγισμό των σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε διευκρινήσεις, για το τι εννοούσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Mega.

Ο υπουργός κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση του εμβολιαστικού προγράμματος και διαστρέβλωση όσων είπε.

Συγκεκριμένα στην διευκρινιστική του ανάρτηση στο FB o Ακης Σκέρτσος γράφει:

"Ας σταματήσουν επιτέλους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπονομεύουν πλαγίως ή ευθέως το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να διαστρεβλώνουν δηλώσεις.

Οι ανεφάρμοστες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί "προαιρετικής υποχρεωτικότητας" -αλλά χωρίς πρακτικές κυρώσεις- σε άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων πλην των υγειονομικών, δεν προσφέρουν πρακτικά κάποιο υγειονομικό όφελος ως προς τη γενική ανοσία του πληθυσμού. Λειτουργούν όμως σίγουρα παρελκυστικά αφενός για να καλύψουν τη συστηματικά επαμφοτερίζουσα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα της πανδημίας και αφετέρου για να προκαλέσουν αναστάτωση σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, όπως είναι η δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό δεν αποτελεί πολιτική σημαία ευκαιρίας. Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό συνδέεται ευθέως με τον κίνδυνο έκθεσης και μετάδοσης του ιού σε ευάλωτες ομάδες όπως π.χ. οι ασθενείς που προσφεύγουν στα νοσοκομεία για να αναζητήσουν θεραπεία και όχι για να κολλήσουν COVID.

Οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν όταν δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Σίγουρα όμως δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας. Κανένα δεδομένο από τις καθημερινές ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούν με επιστημονική μεθοδολογία επί 20 μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. Δηλαδή καμία έρευνα. Τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ ας σταματήσουν να παράγουν τόσο ανώφελο θόρυβο που προκαλεί μόνο σύγχυση και παραπληροφόρηση."

Η υπόλοιπη συνέντευξή του

Κατά τα λοιπά ο Ακης Σκέρτσος στη συνέντευξή του, σχολίασε πως η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα διχαστικά ή τιμωρητικά, αλλά μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ατομική υγεία του καθενός, μέτρα εν τέλει για όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.

Ωστόσο, χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60, δεν έχουν σοβαρή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, δεν έχουν θανάτους ανθρώπων, σημείωσε εμφατικά σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία τής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα προσωπικό του περιστατικό.

Αναλυτικά, κατ' αρχάς διευκρίνισε ότι "τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους, διατηρούνται μέτρα ατομικής προστασίας και για τους εμβολιασμένους", όμως, "η ένταση των μέτρων προφανώς αφορά το μικρό αλλά σημαντικό ως προς τη μεταδοτικότητα και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, μέρος του πληθυσμού, που είναι ανεμβολίαστο", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνοντας ότι "9 στους 10 που διασωληνώνονται, είναι ανεμβολίαστοι, αυτό πρέπει να το ακούσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο", τόνισε.

Διαβάστε Επίσης

Και ζήτησε "να δούμε πόσο καλύτερα πηγαίνουν χώρες που έχουν πετύχει υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία, η Γαλλία ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60 ετών. Και αυτές οι χώρες έχουν 4ο κύμα του κορονοϊού αλλά δεν έχουν σοβαρή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και δεν έχουν θανάτους ανθρώπων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο -εκεί εστιάζει η κυβέρνηση, αυτό είναι το πλαίσιο που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός". Και, όπως παρατήρησε σε άλλο σημείο, "αν η συντριπτική πλειοψηφία άνω των 60 ετών είχε κάνει το εμβόλιο -όπως έχει συμβεί στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία- τότε θα είχαμε 5 φορές λιγότερες διασωληνώσεις στο σύστημα υγείας".

Με την επισήμανση ότι "τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι διχαστικά, δεν έχουν σκοπό τιμωρητικό, αλλά είναι μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία αλλά και την ατομική υγεία του καθενός", ο Ά.Σκέρτσος υπογράμμισε ταυτόχρονα και τις θετικές ειδήσεις: "τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παραπάνω από 360.000 συμπολίτες μας έχουν πάρει την απόφαση και κάνουν την πρώτη δόση, επίσης έχουμε παραπάνω από 1,2 εκατ. πολίτες που κάνουν τώρα την τρίτη -και σωστά κάνουν, εγώ σήμερα έχω κλείσει το απόγευμα και θα κάνω την τρίτη δόση".

Διαβάστε Επίσης

Συγχρόνως όμως, ο Ά.Σκέρτσος προχώρησε και σε μια διευκρίνιση αναφορικά με μια ορολογία της περιόδου, της "πανδημίας των ανεμβολίαστων". Όπως σημείωσε σχετικώς, "ανεμβολίαστος θεωρείται και κάποιος εμβολιασμένος πολίτης που έχει κλείσει παραπάνω από εξάμηνο", αφού σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα μειώνεται η ανοσολογική του απόκριση, η άμυνά του οργανισμού του απέναντι στον κορονοϊό.

Στο ερώτημα γιατί οι απαγορεύσεις που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, δεν επεκτάθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες, απάντησε ότι "δεν μπορούμε να βάλουμε υπέρμετρους περιορισμούς συν το γεγονός ότι κάποιος δεν κάθεται για πολλή ώρα μέσα σε ένα κατάστημα, άρα δεν κινδυνεύει τόσο πολύ σε σύγκριση με κάποιον που θα περάσει 2, 3 ώρες σε ένα χώρο που έχει πάει για να ψυχαγωγηθεί. Υπάρχουν δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα καθημερινής διαβίωσης...".

Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, τη σημασία της τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας, ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε ότι είχε στο γραφείο του περιστατικό συνεργάτιδός του που νόσησε, "φορούσε όμως τη μάσκα της, φορούσαμε όλοι όμως τη μάσκα μας", με αποτέλεσμα ουδείς άλλος να νοσήσει. Ενώ στο σημείο αυτό εξήρε τη σημασία του τετράπτυχου, εμβόλιο-μάσκα-στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης-τακτικά τεστ, μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως, όντας εμβολιασμένος θα κάνει μία φορά την εβδομάδα τεστ. Στο ερώτημα δε, γιατί ο πήχης για την οιονεί υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης τέθηκε στην ηλικία των 60 και όχι πιο κάτω, απάντησε: "Η εθνική επιτροπή εμβολιασμού συστήνει την τρίτη δόση ειδικά στους άνω των 60 γιατί αυτές είναι οι ηλικίες που νοσούν βαρύτερα, αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ή αν το έχουν κάνει, εξασθενούν τα αντισώματα".Στη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας στα Σώματα Ασφαλείας, όπως τέθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω επιχειρήσεις που πλήττονται από την τελευταία δέσμη μέτρων (θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια κ.ο.κ.), αφού θύμισε ότι "οι ενισχύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση, αγγίζουν τα 43 δισ. ευρώ -είναι το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης που έχει δοθεί στην Ευρώπη", συμπλήρωσε: "Αυτό καλώς δόθηκε διότι έχουμε δει πόσο πολύ στήριξε τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πόσο συνέβαλε στο να μην έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας ούτε κλειστές επιχειρήσεις (...) η κυβέρνηση είναι δίπλα, στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις, στηρίζει τις θέσεις εργασίας". Και, εν κατακλείδι, "σε αυτή τη φάση έχουμε εξαντλήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες, πρέπει να κάνουμε μια αυστηρή διαχείριση".

Τέλος, για το θέμα που ανέκυψε με τον τρόπο καταγραφής των θανάτων, ο υπουργός επικαλούμενος και τη σχετική παρουσίαση του προέδρου του ΕΟΔΥ, είπε ότι "η Ελλάδα επιλέγοντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εφαρμόζει τον πιο διασταλτικό τρόπο καταγραφής, ουσιαστικά υπερκαταγράφει νεκρούς από covid, καταγράφει ανθρώπους που έχουν νοσήσει σε οποιαδήποτε στιγμή από τον ιό. Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν άλλες χώρες, η Μ. Βρετανία για παράδειγμα". Παρόλ' αυτά, επέμεινε, "δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτε, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μια ενιαία μεθοδολογία (...) Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έδωσε να καταλάβουμε ότι αν εφαρμόζαμε για παράδειγμα τη μεθοδολογία του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμφανίζαμε 20% λιγότερους θανάτους".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

H ΓΡΙΠΗ ΗΡΘΕ ΝΩΡΙΣ 04 Δεκ 2022 | 23:39

Καμπανάκι Βασιλακόπουλου: "Χάνουμε ακόμα 120 Έλληνες κάθε εβδομάδα από κορονοϊό και το έχουμε ξεχάσει"

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τις ιώσεις, την γρίπη αλλά και τον κορονοϊό, που "σαρώνουν" την τρέχουσα περίοδο.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 04 Δεκ 2022 | 22:45

Νέο πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ έχει σε αναμονή η κυβέρνηση- Σε προ μνημονίων επίπεδα ο κατώτατος μισθός με νέα αύξηση

Όσον αφορά τις αυξήσεις στο Δημόσιο, η πρώτη φάση προβλέπει 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΙ 03 Δεκ 2022 | 08:30

Κορονοϊός: Γιατί η Κίνα εγκαταλείπει τη στρατηγική του "zero Covid" - Η χαλάρωση των μέτρων

Η οργή των Κινέζων απέναντι στη σκληρή υγειονομική γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας ξεχείλισε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μια κινητοποίηση πρωτοφανούς κλίμακας εδώ και δεκαετίες.

COVID-19 02 Δεκ 2022 | 22:05

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει λήξει - Οι πιθανότητες για νέα επικίνδυνη μετάλλαξη

Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας, όμως απαιτείται επαγρύπνηση, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 02 Δεκ 2022 | 16:11

Κρήτη: Με κορονοϊό νεογέννητο κοριτσάκι - Σε ΜΕΘ νεογνών μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του

Περίπου 25-35 ημερών το νεογέννητο κοριτσάκι - Συναγερμός στο νοσοκομείο της Κρήτης.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 02 Δεκ 2022 | 08:51

Ο κορονοϊός "γέρασε" τους εφήβους: Το στρες της πανδημίας φαίνεται να επηρέασε τους εγκεφάλους τους

Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΓΙΑΤΡΟΣ 02 Δεκ 2022 | 08:28

Καμπανάκι Παγώνη: Θα έχουμε έξαρση γρίπης μετά τις 20 Δεκεμβρίου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Την ανησυχία της για το "εκρηκτικό κοκτέιλ" της ταυτόχρονης συνύπαρξης του κορονοϊού, της γρίπης και του ιού RSV εξέφρασε η γιατρός Ματίνα Παγώνη.

«ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ» 01 Δεκ 2022 | 11:25

Κίνα: Χαλαρώνουν τα ασφυκτικά μέτρα καραντίνας μετά την εξέγερση του λευκού χαρτιού - Εκανε πίσω η κυβέρνηση

Αλλάζει την πολιτική της για την καταπολέμηση του Covid η Κίνα μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 15:50

Εξιτήριο για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο μετά από 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ του "Σωτηρία" - Η λοίμωξη λόγω κορονοϊού

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης από κορονοϊό και σοβαρών επιπλοκών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 30 Νοε 2022 | 10:26

Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για long Covid στους εφήβους

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίμονα συμπτώματα στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι 8% συχνότερα σε εκείνους που είχαν περάσει Covid-19.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Νοε 2022 | 10:19

Γιατί προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς οι επαναλοιμώξεις από κορονοϊό - Η Παγώνη εξηγεί

Οι επιστήμονες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επαναλοιμώξεις από κορονοϊό, που σαρώνουν.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 08:56

Πλεύρης: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

"Ποιος εμπιστεύεται γιατρούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο αλλοιώνει DNA;", είπε ο Θάνος Πλεύρης.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 30 Νοε 2022 | 08:52

Κίνα: Νέα επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά του lockdown - Μειώθηκαν λίγο τα κρούσματα

Εξαπλώνεται το κύμα διαδηλώσεων στην επικράτεια της Κίνας, με αφορμή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σι.