Σκέτσος: Καμία βία πολίτη ή όργανου τάξης δεν είναι ανεκτή, δεν θα υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά

Το μήνυμα που έστειλε σε κάθε κατεύθυνση ο Άκης Σκέρτσος για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Καμία βία δεν είναι ανεκτή" είτε προέρχεται από τους πολίτες είτε από τα όργανα της τάξης. Άλλωστε "δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά" (σσ όπως αυτό της Νέας Σμύρνης): Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, με την ταυτόχρονη επισήμανση, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Δίον" της βόρειας Ελλάδας, ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι αντιδράσεις στα περιοριστικά μέτρα εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζονται κατασταλτικά.

Αναλυτικά για το θέμα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε πως καμία βία δεν είναι ανεκτή, και ότι αυτό αφορά και τους πολίτες και τα όργανα της τάξης που δεν πρέπει να προβαίνουν σε πράξεις απρόκλητης βίας. "Δεν πρέπει να υπάρχει η ανασφάλεια ότι γίνεται κατάχρηση βίας, αυτό είναι δεδομένο", είπε και συμπλήρωσε "η υπόθεση ερευνάται πλέον από τον εισαγγελέα, ερευνάται και σε πειθαρχικό επίπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά". Και, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πώς οι αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων "αντιμετωπίζονται κατασταλτικά εκ των πραγμάτων, γιατί πρέπει να εφαρμοσθεί η νομιμότητα", είπε ότι σε κάθε περίπτωση, "όταν προκύπτουν τέτοια φαινόμενα βίας, προφανώς θα ελέγχονται και θα υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της πανδημίας, "βρισκόμαστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής", υπογράμμισε επικαλούμενος το γεγονός ότι "το σχέδιο εμβολιασμού πηγαίνει κάθε μέρα και καλύτερα" και με βάση το ρυθμό εμβολιασμού "στις αρχές Μαΐου πλέον, θα είμαστε σε θέση να αρθούν τα μόνιμα περιοριστικά μέτρα και να ανασάνει και η κοινωνία και η οικονομία. Έχουμε μπροστά μας κάτι λιγότερο από δύο δύσκολους μήνες, να πάρουμε κουράγιο και να κάνουμε λίγη προσπάθεια και υπομονή ακόμη", ζήτησε ο Α. Σκέρτσος ευχαριστώντας στο σημείο αυτό όλους τους πολίτες: "Έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, η συντριπτική πλειονότητα, δεν πρέπει τώρα στο τέλος της διαδρομής να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Χρειάζεται αυτοπεριορισμός και αυτοσυγκράτηση από όλους μας εντός των κανόνων που ορίζει η Πολιτεία ώστε να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα".

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού επανέλαβε ότι "έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ, βρισκόμαστε στις 1.400 κλίνες", επέμεινε ότι "γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση, για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουν γίνει πολλές χιλιάδες προσλήψεις, έχουν ενισχυθεί όλες οι δομές υγείας, γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από το προσωπικό και αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την σεβαστούμε οι υπόλοιποι πολίτες".

Συν τοις άλλοις, οι δαπάνες υγείας, μετά την 10ετή οικονομική κρίση, τώρα αυξάνονται. "Έχουν γίνει επενδύσεις +25% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φυσικά ζούμε μια πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας", είπε ακόμη ο υφυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι "η Ελλάδα κατατάσσεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες οικονομίες και χώρες που έχουν πολύ πιο ισχυρά δημόσια οικονομικά και συστήματα υγείας. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας", τόνισε.

Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι "ήδη από τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε 7-8 εκατ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμες το β' τρίμηνο του 2021, το οποίο θα μας φέρει σε μια θέση ως το τέλος Ιουνίου να έχουμε εμβολιάσει άνω του 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ανασάνει η κοινωνία, η οικονομία χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβάρυνσης του συστήματος δημόσιας υγείας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την οικονομία, ειδικότερα, "έχει αποδειχθεί ότι είναι επαρκές το δίχτυ ασφαλείας για οικονομία", κάτι που αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. "Καταφέραμε να αναχαιτίσουμε μια πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτήν που ανέμεναν πολλοί, και στο εξωτερικό, με βάση την εξάρτηση που έχει η Ελλάδα από τον τουρισμό", δήλωσε εμφατικά. Και αφού διαβεβαίωσε ότι το πλαίσιο προστασίας θα υπάρχει όσο χρειάζεται, επανέλαβε το κυβερνητικό σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας, πρώτα το λιανεμπόριο, μετά η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους και από τον Μάιο θα αρθούν μόνιμα οι περισσότεροι περιορισμοί αλλά με μέτρα ατομικής προστασίας για όλο το τρέχον έτος.

Με αφορμή τα καθήκοντά του στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο Α. Σκέρτσος έκανε λόγο για "μια παράλληλη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων στο εθνικό μέτωπο, στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, στο μέτωπο της οικονομίας, στο μέτωπο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και ταυτόχρονα μια μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού του κράτους, της οικονομίας, των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών. Ο απολογισμός ως τώρα είναι θετικός, αυτό καταγράφεται στις αποτιμήσεις που κάνει ο ίδιος ο κόσμος", τόνισε αναγνωρίζοντας και λάθη, αλλά, συνέχισε, "να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση καταθέτει ετήσιο σχεδιασμό που δεσμεύει κάθε υπουργείο. Τα σχέδια αυτά είναι ανηρτημένα, δημόσια και μπορεί κάθε πολίτης να ελέγξει την κυβέρνηση, να ασκήσει πίεση, να υπάρχει λογοδοσία για το τι γίνεται.

Γίνεται προσπάθεια αλλαγής υποδείγματος διακυβέρνησης ταυτόχρονα με τη διαχείριση κρίσης", εξήγησε και "όταν τελειώσει και αυτή η περιπέτεια θα μπορέσουμε περισσότερο απερίσπαστοι να αφοσιωθούμε στο πραγματικό και αναγκαίο έργο του μετασχηματισμού του κράτους. Έτσι, ώστε να γίνει πιο φιλικό, πιο αποτελεσματικό, πιο προσιτό στον πολίτη, να μην ταλαιπωρείται ο φορολογούμενος που πληρώνει για να έχει ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες".

Για τα Πανεπιστήμια ειδικότερα, περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας πως "υπάρχουν πολλά, διαρθρωτικά ζητήματα που επείγει να αντιμετωπισθούν, κρυμμένα κάτω από το χαλί για δεκαετίες, έχουν οδηγήσει σε μια ιδρυματοποίηση ακόμη και των ανθρώπων που δουλεύουν για την εκπαίδευση". Απάντηση σε όλα τα παραπάνω; "Πρέπει να κάνουμε μια κοινωνική συμφωνία ότι χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της εκπαίδευσης".

Για το ελληνικό κίνημα του #MeToo, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε ότι "άργησε να έλθει το ξέσπασμα, τα φαινόμενα υπήρχαν δίπλα μας, αλλά το κάλυπτε ένα πέπλο σιωπής. Συνεπώς", συμπέρανε, "σωστά βγαίνουν στη δημοσιότητα, πρέπει να δοθεί η δύναμη, ο χώρος και ο χρόνος σε όσους και όσες έχουν υποστεί περιστατικά βίας και κατάχρησης εξουσίας στο χώρο εργασίας τους". Η κυβέρνηση δίνει τα "εργαλεία" για να γίνουν οι καταγγελίες αυτές".

Για το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα είπε πως "έχει ήδη εξετασθεί σε δικαστικό επίπεδο και έχει απορριφθεί, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα νόμιμο αίτημα, δεν υπάρχει δικαίωμα θεμελιωμένο στο νομικό μας πολιτισμό, του ισοβίτη κρατούμενου να επιλέγει τη φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του", είναι η θέση της κυβέρνησης.

Και, κάνοντας λόγο για "πολιτική εργαλειοποίηση" που "συμβάλλει στην τεχνητή πόλωση, την οποίαν καλλιεργεί μέρα μέρα η αντιπολίτευση", υποστήριξε ότι "η τεχνητή ένταση χτυπάει και επιτίθεται στον κοινό σκοπό, που είναι να μείνουμε ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας". Ζήτησε δε, "να μην έχουμε καθημερινά έκτροπα στους δρόμους με πορείες, διαδηλώσεις, γεγονότα που συμβάλλουν και στη διασπορά του ιού επιπλέον". Και στο "δια ταύτα" ο Α. Σκέρτσος ζήτησε "περισσότερη αυτοσυγκράτηση από όλους μας, λιγότερη πολιτική ένταση και πιο ουσιαστική κριτική σε πολλά πράγματα στα οποία μπορεί να ασκήσει κανείς κριτική στην κυβέρνηση, αλλά όχι σε μη θέματα".

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εντός του τρέχοντος έτους, ο υφυπουργός απάντησε: "Οι εκλογές είναι τοποθετημένες το 2023".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 20 Απρ 2021 | 10:47

Βαρουφάκης: Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - Ανοησία και έγκλημα τα self test

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί φιάσκο τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

ΤΗΝ ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΥΡΙΣΑΝ 19 Απρ 2021 | 20:11

Ποινική δίωξη για τον βιασμό της 27χρονης που κακοποιήθηκε άγρια στη Νέα Σμύρνη

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των τριών ανδρών που συνελήφθησαν για τον βιασμό της 27χρονης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ 19 Απρ 2021 | 14:44

Στέφανος Μάνος: Γιατί στην Ελλάδα έχουμε 15 φορές περισσότερους νεκρούς από την Αγγλία και τη Δανία;- Θέλω απάντηση

Το ερώτημα που θέτει στην κυβέρνηση και στους ειδικούς ο Στέφανος Μάνος για τους νεκρούς από τον κορονοϊό

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ 19 Απρ 2021 | 13:33

Στο φως τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων: Οι βόμβες, η "Δημοκρατία", η "ΕφΣυν" και η αλήθεια

Τι προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών των λοιμωξιολόγων - Τι γράφουν η "Δημοκρατία" και η "ΕφΣυν".

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 19 Απρ 2021 | 12:46

Γιατί η αστυνομία δεν παρεμβαίνει στα κορονοπάρτι των πλατειών: Το μοντέλο "Βαρνάβα" και ο ρόλος των μπαχαλάκηδων

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παρέμβαση της ΕΛΑΣ στα κορονοπάρτι θα οδηγούσε σε χειρότερα επεισόδια.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Απρ 2021 | 16:09

Φρίκη στη Νέα Σμύρνη: Αλλοδαπός βίασε και κούρεψε 25χρονη, παρουσία άλλων 4 ατόμων [Βίντεο

Νεαρή κατήγγειλε ότι αλλοδαπός διακινητής ναρκωτικών την βίασε στη Νέα Σμύρνη

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟ 15 Απρ 2021 | 16:47

Απίστευτο: Αντεξουσιαστές στο πανεκπαιδευτικό, έριξαν μολότοφ σε διαδηλωτή- Τον έσωσαν οι αστυνομικοί [εικόνες-βίντεο]

Από θαύμα σώθηκε διαδηλωτής που δέχθηκε μολότοφ από τους αντεξουσιαστές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό στη Θεσσαλονίκη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 15 Απρ 2021 | 15:23

Θεσσαλονίκη: Πετροπόλεμος, μολότοφ και δακρυγόνα στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Πληροφορίες για τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Ένταση και επεισόδια με τραυματίες στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

"ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ" 14 Απρ 2021 | 15:09

Άρθρο Μητσοτάκη στο "Trade with Greece 2021": Χτίζουμε την πιο ευημερούσα Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του τονίζει πως χτίζουμε μια πιο ευημερούσα Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 14 Απρ 2021 | 13:30
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ 60% 14 Απρ 2021 | 13:25

Ηλιόπουλος για εργασιακό νομοσχέδιο: Ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει την κατάργηση του 8ωρου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και δημιουργεί νέες πληγές στην κοινωνία.

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. 14 Απρ 2021 | 13:22

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού οι εργαζόμενοι στη δουλειά - Θα κάνουν τουλάχιστον ένα την εβδομάδα

Με αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό θα πηγαίνουν πλέον οι εργαζόμενοι στη δουλειά του τη Γερμανία

Η ΕΝΣΤΟΛΗ ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙΖΕΡ 13 Απρ 2021 | 09:43

Δεύτερη νύχτα έντασης στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον θάνατο αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικού

Δεύτερο βράδυ έντασης στην πολιτεία Μινεάπολις των ΗΠΑ μετά τον θάνατο αφροαμερικανού από γυναίκα αστυνομικό.