Σκληρή κόντρα για παρέμβαση Καραμανλή και νέο ΠΚ

Η παρέμβαση Καραμανλή, ο νέος Ποινικός Κώδικας αλλά και τα μετεκλογικά σενάρια στο τραπέζι της συζήτησης

SHARE THIS
0
SHARES

Στο "κόκκινο" βρίσκεται το πολιτικό θέρμόμετρο, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές με την βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την παρέμβαση Καραμανλή για το μακεδονικό, τον νέο Ποινικό Κώδικα και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου στο κεντρικό δελτίο του Open και την Έλλη Στάη. 

"Είναι μια τεράστια υποκρισία" σχολίασε ο κ. Βούτσης για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, μετά το δημοσίευμα της επιστολής Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους το 2005. Σχετικά με τη χρονική συγκυρία της εν λόγω αποκάλυψης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι "ο ίδιος είχε επιλέξει να είναι σε μια σιωπή για το μακεδονικό και τώρα πλέον βγήκε δημόσια και είπε για "λάθος συμφωνία" και πως συμπάσχει με όλους τους υπόλοιπους μακεδονομάχους" και σχολίασε: "Είναι σωστό ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του". 

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η επιστολή είναι γνωστή και πως ο Κώστας Καραμανλής συναίνεσε στην επανέναρξη των συζητήσεων. "Η Ελλάδα απέκτησε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στο Βουκουρέστι. Η σύνθετη ονομασία με erga omnes ήταν πάντα η θέση της Ελλάδας. Η παρατάξή μου το μόνο που είπε είναι απλά ότι αν έχει δώσει γλώσσα και εθνότητα, η σύνθετη ονομασία πάει στράφι". 

Σφοδρή αντιπαράθεση προέκυψε και με τον νέο Ποινικό Κώδικα. «Η κυβέρνηση έφτιαξέ έναν Ποινικό Κώδικα που αποφυλακίζει ολόκληρη τη 17Ν» δήλωσε η κ. Μοακογιάννη και πρόσθεσε: «Αφήνω ανοικτό το ενδεχόμενο οι δικηγόροι και δικαστές που διάβασαν αυτές τις διατάξεις να έχουν κάνει λάθος. Αν δεν έχουν κάνει λάθος,τότε υπάρχει μείζον θέμα στη χώρα».

Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, καθώς είχε επιλέξει να απουσιάζει από τη Βουλή κατά την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. 

Σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια και τη πιθανότητα αυτοδυναμίας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως η Ν.Δ. ζητάει μια καθαρή εντολή καθώς μία κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, δεν μπορεί να κυβερνήσει. 

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την ανατροπή του αποτελέσματος έστω και για μία ψήφο, ενώ σχολίασε ότι η απλή αναλογική δεν είναι καταστροφή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook