Σκληρή κόντρα ΝΔ - κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μοσκοβισί

Νέα πολιτική κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκληρή κόντρα ΝΔ - κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μοσκοβισί

Νέα πολιτική κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για τη μεταμνημονιακή περίοδο στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες «δεν μιλάμε για πρόγραμμα, δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ».

O αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτηση , αμφισβητώντας όσα είπε ο κ. Μοσκοβισί και μιλώντας ευθέως για «τέταρτο μνημόνιο». Όπως υποστήριξε, η πρόσφατη συμφωνία κρύβει επώδυνους όρους για τον ελληνικό λαό.

«Έχει υψηλά πλεονάσματα έως το 2060, υπερταμείο μέχρι το 2115, αυστηρή εποπτεία των τραπεζών. Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι, το cash buffer. Από τη μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε «τα ίδια είχαμε και πριν. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε και προκάλεσε εκνευρισμό στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρθηκε στις περικοπές των συντάξεων.

Ο κ. Χατζηδάκης, μάλιστα, κάλεσε τον κ. Μοσκοβισί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σενάριο που διακινεί η κυβέρνηση πως οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν «Δεν υπάρχει ούτε ένας που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν μας πείτε ότι θα ακυρωθεί καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε όμως για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Θέλουμε ισότητα και να υπάρχουν καθαροί χώροι για όλα τα κόμματα» κατέληξε.

Τζανακόπουλος: Θύμωσε με την αλήθεια

«Το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, να συμβιβαστεί με αυτό το γεγονός και τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα.

Ειδικότερα, σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθήσαμε πριν από λίγη ώρα τον κ. Χατζηδάκη να θυμώνει στο ελληνικό κοινοβούλιο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Μοσκοβισί», για να τονίσει:

«Ο κ. Χατζηδάκης όμως στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια, θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο: Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο κ. Χατζηδάκης «θύμωσε όμως και με το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης».

«Ο κ. Χατζηδάκης», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί και να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα».

«Συστάσεις» Μητσοτάκη σε Μοσκοβισί

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την άποψη ότι τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης του συνέστησε "να είναι πιο προσεκτικός κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες, πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα".

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει καμία καθαρή έξοδος καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία.

«Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει, είναι ότι τον Αύγουστο, ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου το 2015 και ότι η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Μετά τον κ. Χατζηδάκη, ήρθε η σειρά του κ. Μητσοτάκη να κάνει παρατήρηση στον Ευρωπαίο επίτροπο, κ. Μοσκοβισί, που μίλησε για τη θετική οικονομική πορεία της χώρας και το τέλος των μνημονίων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ» καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση.

Τι δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί

Νωρίτερα, μιλώντας στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, ο ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε ιδιαίτερα εγκωμιαστικός για την πορεία της χώρας. Προκάλεσε δε θερμό χειροκρότημα στους κυβερνητικούς βουλευτές όταν μιλώντας για την μεταμνημονιακή περίοδο και για τις δεσμεύσεις της χώρας ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για πρόγραμμα, δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ».

Την ίδια στιγμή ωστόσο επανέλαβε τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ισούται με παύση των μεταρρυθμίσεων αλλά και εκσυγχρονισμού της χώρας, ενώ αποκάλυψε ότι ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς θα καταρτιστεί υπό τις υποδείξεις τις Κομισιόν.

Αντίθετα κάλεσε από το βήμα του κοινοβουλίου το πολιτικό προσωπικό αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να είναι «σώφρονες και επιφυλακτικοί όχι γιατί έχουμε φετίχ με την λιτότητα, αλλά διότι πρέπει να αποφύγουμε η Ελλάδα να παραστρατήσει»

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν η λιτότητα που προκάλεσε την κρίση, αλλά ακριβώς το αντίθετο και υπενθύμισε ότι η χώρα έχει λάβει αστρονομικά ποσά ύψους 240 δις ευρώ από τα προγράμματα σταθερότητας.

Και αφού αναφέρθηκε επί μακρόν στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την κατάσταση που βιώνουν μεγάλα τμήματα του, δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε σύμμαχος της Ελλάδας και αντιστέκονταν στις υπερβολές τις λιτότητας αλλά και στην τιμωρητική διάθεση ορισμένων έναντι της χώρας.

Στο σημείο αυτό πάντως διαμήνυσε ότι έχουν να γίνουν ακόμα πολλά και υπογράμμισε (κατ΄ επανάληψη) ότι η απόσταση που μένει να καλυφθεί είναι μεγάλη.

Μίλησε για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup και για τη διευθέτηση του χρέους, τονίζοντας βέβαια ότι «η μόνη στρατηγική για να είναι βιώσιμο το χρέος είναι η ανάπτυξη».

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τις κανονικότητες που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό σημαίνει εξάμηνη εποπτεία» εξήγησε και ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται σε επαφή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ώστε να προετοιμάσουν από κοινού το σχέδιο του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Οκτώβριο. Διευκρίνισε τέλος ότι η εποπτεία θα γίνεται από την Κομισιόν που είναι σύμμαχος με την Ελλάδα.

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων. Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Pandora Papers: Απέχουν οι Ευρωβουλευτές ΝΔ από την ψηφοφορία επειδή "στοχοποιείται" ο Νίκος Αναστασιάδης

"Mεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης" - Η θέση της ΝΔ και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.