Οι Θεσμοί επιστρέφουν για να ετοιμάσουν το νέο πακέτο μέτρων

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε επί της αρχής την προνομοθέτηση νέων μέτρων, ανοίγοντας το δρόμο στην επιστροφή των Θεσμών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι Θεσμοί επιστρέφουν για να ετοιμάσουν το νέο πακέτο μέτρων

Την προκαταβολική και προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019 αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά στο «έκτακτο μίνι Εurogroup» που προηγήθηκε του κανονικού στις Βρυξέλλες.

Το «ναι» της Αθήνας «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα.

Την είδηση επιβεβαίωσαν εμμέσως και κυβερνητικές πηγές. «Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα και πρόσθεταν ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει:

"Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς."

Στη συνάντηση που προηγήθηκε του Eurogroup συμμετείχαν οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους κ. Νταισελελμπλουμ Βίζερ, Πόουλ Τόμσεν Ντέλια Βελκουλέσκου παρουσία του επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και των Κοστέλο και Μπούτι της Ε.Ε.

Το θέμα του χρέους έμεινε εκτός αυτής της συνάντησης ως «καρότο» για μετά την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα - αν και όποτε αποφασιστεί- και ενόψει της συνάντησης Λαγκάρντ και Μέρκελ την Τετάρτη, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ντάισελμπλουμ: Οταν επιστρέψουν οι Θεσμοί θα δούμε όλο το πακέτο

«Είχαμε εντατικές συζητήσεις για να καθαρίσει το έδαφος και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Στο Eurogroup θα δούμε αν έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε αυτό να συμβεί. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα για να συζητήσει όλα τα δύσκολα θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Καλύψαμε πολύ έδαφος. Θα δούμε αν έχουμε κάνει αρκετά», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup. Όπως πρόσθεσε, όταν επιστρέψουν οι θεσμοί θα δούμε όλο το πακέτο, περιλαμβανομένου του χρέους που δεν θα είναι σήμερα στην ατζέντα.

Οπως είπε ήδη έχει ενεργοποιηθεί το Γενάρη ένα πρώτο πακέτο για το χρέος, θα επανέλθουμε σε αυτό στο τέλος του προγράμματος. Σε ερώτημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει. «Θέλουν πολύ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να πάνε το θέμα στο Δ.Σ. αλλά η απαίτηση είναι να είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Αυτά πρέπει να λυθούν για να συμμετέχουν». «Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν κάνω όλη αυτή την άσκηση για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα ως ευρωπαίοι. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι με το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα θέματα ρευστότητας, σημείωσε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται μέχρι το καλοκαίρι. Οικονομικά όμως είναι σημαντικό η σταθερότητα που πετύχαμε στην Ελλάδα και η ανάκαμψη να συνεχιστεί. Γι΄ αυτό θα είναι χρήσιμο όλα να γίνουν γρήγορα. Είναι πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις. Ξέρω και από την Ολλανδία ότι όταν προχωράς σε μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και στην αγορά εργασίας και πρέπει να τα κάνεις ταυτόχρονα είναι σκληρή δουλειά, σημείωσε.

Σόιμπλε: Εχουμε κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα

Την πάγια θέση του πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά το πως θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα μειωθεί η ανεργία, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Οι Θεσμοί έχουν φτάσει μια πλέον σε μια κοινή στάση την οποία έχουν απέναντι στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Ευρωζώνη πάει καλά, και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των δανειστών. Η χώρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το χρέος, σημαντικό είναι η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να καταλήξουμε, η Ελλάδα χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο απ’ όσο έχουμε υπολογίσει, σημείωσε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δώσει μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στο ερχόμενο Eurogroup.

«Μην περιμένετε συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιούεργκ Βάισγκερμπερ και πρόσθεσε: «Δεν περιμένουμε μια τελική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, αλλά περισσότερο μια επαναξιολόγηση της προόδου που έχει γίνει». «Ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα», τόνισε ο Βάισγκερμπερ.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Οχι σε έγκριση ελάφρυνσης χρέους για να μείνει το Ταμείο

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών και εκ των σκληρών του Eurogroup Πίτερ Καζιμίρ σε σειρά tweets αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Το πλέον ενδιαφέρον απ αυτά ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκρίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να μείνει το ΔΝΤ. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι το κύριο θέμα στο Eurogroup έγραψε στο twitter ο Π. Καζιμίρ. «Ναι, η Ελλάδα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πολλά πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι».

Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλ. Ρέγκλινγκ ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες.

«Εχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Μπορώ να πω εκ πείρας ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θες να αποφύγεις στην προεκλογική καμπάνια».

«Σε ό,τι αφορά τους φίλους μας στο ΔΝΤ, μας αρέσουν και είναι καλό, φυσικά, να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω κανένα τίμημα για τη συμμετοχή τους, εγκρίνοντας ελάφρυνση χρέους του είδους που θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν χρειάζεται».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 16:27

Καβγάς Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την πρώτη κατοικία: " Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών - Δεν την προστατεύετε"

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Σταϊκούρα και Τσακαλώτου για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΕΝΤΕΝΟ 09 Ιουλ 2020 | 20:37

ΕΕ: O Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου νέος Πρόεδρος του Eurogroup

Ο Πασκάλ Ντόναχιου θα αντικαταστήσει τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 09 Ιουλ 2020 | 10:40

Μάχη στο Eurogroup για το νέο επικεφαλής: Οι τρεις υποψήφιοι

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκλέγεται για δυόμισι χρόνια, είναι ένας απ' αυτούς των οποίων η φωνή μετρά στις Βρυξέλλες.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 04 Αυγ 2020 | 18:08

Κορονοϊός: Παρέμβαση Μητσοτάκη αύριο για την πορεία της πανδημίας

Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του κορονοϊού αναμένεται αύριο

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ - ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ 04 Αυγ 2020 | 17:27

Μητσοτάκης για άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων: "Σημαντική τομή"

Αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 04 Αυγ 2020 | 14:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 04 Αυγ 2020 | 13:10

Ανασχηματισμός: Η "ακτινογραφία" της νέας κυβέρνησης - Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιοι αναβαθμίζονται

Ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα.

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 08:50

Economist: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το φθινόπωρο στο Βερολίνο

Σύμφωνα με τον έγκυρο Economist, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στο Βερολίνο το φθινόπωρο κατόπιν διαμεσολάβησης της Μέρκελ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 07:14

Στις 12:00 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός – Οι μετακινήσεις, τα νέα πρόσωπα και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής

Ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί στις 12 το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.