Σκληρό πόκερ για συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικό νόμο & ΠτΔ

Το Μαξίμου θα πρέπει να αναζητήσει συναινέσεις κάτι που την δεδομένη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως εύκολο.

Σκληρό πόκερ για συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικό νόμο & ΠτΔ

Σε ένα γρίφο για δυνατούς λύτες αναμένεται να μετατραπεί το πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες, καθώς την επικαιρότητα αναμένεται να απασχολήσουν η αναθεώρηση του Συντάγματος, ο εκλογικός νόμος και βέβαια το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα σκληρό πόκερ μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το αποτέλεσμα ενδεχομένως να κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Μαξίμου θα πρέπει να αναζητήσει συναινέσεις κάτι που την δεδομένη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως εύκολο. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν με το ΚΙΝΑΛ, που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για το που τελικά θα γύρει η πλάστιγγα.

Τα βλέμματα στην αναθεώρηση του άρθρου 54

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης. Εκεί που εστιάζεται η προσοχή είναι αν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 54 παράγραφος 1 που θα μειώσει τις ψήφους που απαιτούνται για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου από 200 που ισχύει σήμερα σε 180. Η αλλαγή αυτή όμως προϋποθέτει και την στήριξη από το ΚΙΝΑΛ, καθώς για την αναθεώρηση του απαιτούνται 180 ψήφοι.

Ωστόσο κατά την συνέντευξη του στην ΔΕΘ υποστήριξε πως δεν πρόκειται να συνδέσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες» είχε πει χαρακτηριστικά.

Επίσης στην συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να επικυρωθεί η αποσύνδεση της Προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής με τρεις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα να διαμορφώνονται σε 200 ψήφους, σε 180 ψήφους και 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία.

Συμμαχίες στις εξεταστικές

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα να μπορούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συστήσουν εξεταστική επιτροπή. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με το ζήτημα που θα έχει προκύψει αλλά και με τις πολιτικές σκοπιμότητες που θα υπάρχουν.

Με βάση αυτό το δεδομένο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ είχε προτρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εξεταστική για τα όσα υποστηρίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης για τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015.

Το «κάψιμο» της απλής αναλογικής

Η κυβέρνηση θέλει να «κάψει» το σενάριο της απλή αναλογικής, αν δεν το καταφέρει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι που θεωρείται απίθανο, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία (200 ψήφοι αν δεν αναθεωρηθεί το επίμαχο άρθρο), τότε θα πάει σε διπλές κάλπες όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με βάση αυτό το σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει από μόνος του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος όμως θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτό σημαίνει πως το Μαξίμου θα αναζητήσει το κατάλληλο χρονικό σημείο, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις προκειμένου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης με μοναδικό στόχο να «κάψει» την απλή αναλογική και οι επόμενες κάλπες που θα στηθούν να γίνουν με βάση το εκλογικό σύστημα που το κυβερνών κόμμα θα έχει ψηφίσει. Ανά πάσα στιγμή δηλαδή ο πρωθυπουργός και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα επικρατούν μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε στη ΔΕΘ πως στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Ο γρίφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ρωτήστε με σε τρεις μήνες. Κάθε πράγμα στον καιρό του» απάντησε χαρακτηριστικά. Ωστόσο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν όπως και τα υποψήφια ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως μπορεί να εκλέξει τον Πρόεδρο με 151, αλλά επιθυμεί να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο που θα προτείνει.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να στηριχθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο μεγάλων κομμάτων άλλωστε τον πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον είχε ψηφίσει ο τότε βουλευτής της ΝΔ και τώρα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης δεν είναι βέβαιο πως αν το κυβερνών κόμμα προτείνει την επανεκλογή του θα τον ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και το ΚΙΝΑΛ.

Το βέβαιο είναι πως όλα θα κριθούν ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν την συγκεκριμένη περίοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξετάσει όλα τα δεδομένο αλλά και τις συμμαχίες που θα θελήσει να κάνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πληροφορίες αναφέρουν πως δέχεται εισηγήσεις να προτείνει πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, προκειμένου να έχει τις θετικές ψήφους του ΚΙΝΑΛ.

Φωτο: INTIMEnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ 12 Οκτ 2020 | 13:27

Σακελλαροπούλου για την απελευθέρωση της Αθήνας: Να μην ξαναδούμε ποτέ στην πατρίδα μας υποστηρικτές του ναζισμού

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί, να μην ξαναδούμε εκφραστές και υποστηρικτές του ναζισμού.

ΑΝΩ -ΚΑΤΩ Ο ΣΥΡΙΖΑ 09 Οκτ 2020 | 07:17

Καταιγιδα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταγγελίες για ανοχή στη Χρυσή Αυγή

Μετά τις αποκαλύψεις Κοντονή τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών φέρνουν ρυθμίσεις στη βουλή για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Χρυσαυγητών.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 07 Οκτ 2020 | 13:29

Δίκη Χρυσής Αυγής - Σακελλαροπούλου: Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία

Η ΠΤΔ 05 Οκτ 2020 | 13:39

Σακελλαροπούλου από την Κάρπαθο: O πατριωτισμός των νησιωτών μας είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες

Το παράδειγμα των νησιωτών μας, η αυταπάρνηση και ο πατριωτισμός τους, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες, τόνισε η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου από την Κάρπαθο

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 76ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 01 Οκτ 2020 | 11:00

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κάρπαθο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Κάρπαθο με την ευκαιρία του εορτασμού της 76ης επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 29 Σεπ 2020 | 12:16

Σακελλαροπούλου: Το διακύβευμα για έναν δικαστή είναι να παραμένει ανεξάρτητος

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων πως το διακύβευμα για έναν δικαστή είναι να παραμένει ανεξάρτητος, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του απόψεις.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 26 Οκτ 2020 | 07:22

Ο πόλεμος των navtex στο Αιγαίο και ο παράγων Μακρόν που "τρελαίνει" τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της απομόνωσης της Τουρκίας. Τι δείχνει η επίθεση στον Μακρόν.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2020 | 08:07

Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν με ασκήσεις και σύγκρουση με Μακρόν – Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους παίζοντας με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις του σττον Μακρόν

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Οκτ 2020 | 08:02

"Αδειασμα" Ερντογάν με νέες Navtex σε Στόλντενμπεργκ, που είχε ανακοινώσει πάγωμα ασκήσεων – Νέο διάβημα της Αθήνας

Ο Ερντογάν "άδειασε" τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ καθώς εξέδωσε τρείς νέες Navtex - ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

ΖΗΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ 22 Οκτ 2020 | 07:44

Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην νέα τουρκική Navtex - Το Oruc Reis πλησιάζει το Καστελόριζο

Η επέκταση της τουρκικής Navtex επιτρέπει στο Όρουτς Ρέις να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα εξέδωσε αντι-navtex.

ΠΙΘΑΝΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ 22 Οκτ 2020 | 07:30

Κορονοϊός - Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό με τους Περιφερειάρχες θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Το απόγευμα ανακοινώνονται νέα μέτρα.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 07:24

Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο - Η Ελλάδα κλείνει μέτωπα, η Τουρκία απομονώνεται

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Λευκωσία θα πάρει μέρος στην τριμερή Σύνοδο μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου.