Σκληρό ροκ για τη βία, τον Ρουβίκωνα και το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης

Σε υψηλούς τόνους η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκληρό ροκ για τη βία, τον Ρουβίκωνα και το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης

Kλίμα... σκληρού ροκ φαίνεται να διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης φαίνεται πως μπαίνουν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από το Σκοπιανό και την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη μέχρι την εισβολή του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ ή το λεγόμενο «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια. Το διαμορφούμενο κλίμα πόλωσης και όξυνσης επιβεβαιώνεται από τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις των κομμάτων οι οποίες κινούνται σε υψηλούς τόνους και σκληρή γλώσσα ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι το κυρίως θέμα της συζήτησης είναι η οικονομία, είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών θα επεκταθεί σε όλα τα «καυτά» θέματα. Σύμφωνα, πάντως, με όσα προβλέπει η διαδικασία, τη συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία θα λάβει το λόγο η Φώφη Γεννηματά που ζήτησε και την προ ημερησίας συζήτηση. Κατόπιν, το λόγο θα λάβουν οι υπόλοιποι επικεφαλής κομμάτων ανάλογα με τη κοινοβουλευτική τους δύναμη, ενώ δικαίωμα παρέμβασης έχουν και δύο υπουργοί σχετικοί με το θέμα της συζήτησης.

Κόντρα για την επίθεση στον Μπουτάρη

Λίγα 24ωρα μετά την απόρριψη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» στο Σκοπιανό, της πρότασης που προέκυψε μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια, δύο νέα μέτωπα ήρθαν να προστεθούν στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Μπουτάρη, προκάλεσαν τη σχεδόν σύσσωμη καταδίκη των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα ξεκίνησε έναν νεο γύρο αντιπαράθεσης. «Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; (...) Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».

Άμεση και σε σκληρό ύφος ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Στην ανακοίνωση της η Αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε: «Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτός και το κόμμα του προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες. Αυτός και το κόμμα του επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για "δικαιολογημένη αγανάκτηση". Αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα. Αυτός και το κόμμα του προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία».

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Για τη Νέα Δημοκρατία η βία είναι βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, και η αντιμετώπισή της είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας, θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασσύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι… ».

Κόντρα και για την εισβολή στο ΣτΕ

Η σκληρή κόντρα συνεχίστηκε και την Τρίτη, με αφορμή την εισβολή του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για διχαστικό λόγο που προκαλεί ζημιά στον τόπο. «Κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη απ' όπου και αν προέρχεται και εν τέλει υπονομεύει τη Δημοκρατία μας. Πόσο μάλλον η πρωτοφανής απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης που συνέβη χθες με την έφοδο στο ΣτΕ. Ούτε η χώρα, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε βέβαια οι πολίτες επιτρέπεται να γίνονται έρμαιο του κάθε Ρουβίκωνα ή άλλων ομάδων, τις οποίες η Κυβέρνηση, βέβαια, πολύ καλά γνωρίζει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας ας υπερβεί, επιτέλους, τον εαυτό του. Και ας συνειδητοποιήσει ότι ο διχαστικός του λόγος μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο. Κι ας διασφαλίσει, όπως οφείλει, το νόμο, την τάξη, την ασφάλεια, τη συνοχή της κοινωνίας και την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Αυτή είναι, άλλωστε, η απαίτηση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση».

«Ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αρκεί να μην προέρχεται από την ακροδεξιά», ανταπάντησε, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Και πρόσθεσε: «Δεν τόλμησε καν ο κ. Μητσοτάκης να διαγράψει τον κ. Καμπόσο, που είπε για τη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη πως "αυτά παθαίνουν οι προδότες"» σημειώνει και προσθέτει: «Με Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση του κ. Μητσοτάκη. Θυμάται τη βία μόνο κάθε φορά που ο Ρουβίκωνας προβαίνει σε παραβατικές και προφανώς καταδικαστέες ενέργειες. Δεν μας κάνει εντύπωση όμως. Είναι ο άνθρωπος που δήλωνε πως "η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά"».

Βολές για το αναπτυξιακό σχέδιο

Εν τω μεταξύ, βολές εξαπολύει η αντιπολίτευση και για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής άσκησε ο Γιάννης Κουτσούκος, υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επειδή, όπως τονίζει, παραδόθηκε την τελευταία στιγμή στα κόμματα το κείμενο 106 σελίδων με τίτλο: «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή. Ο κ. Κουτσούκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συζήτησε και συμφώνησε το σχέδιο με του δανειστές πριν ακούσει τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή.

«Νομίζουν πως μας κοροϊδεύουν. Από τις 17-4-2018 οι βουλευτές μας καταθέσαν αίτημα για συζήτηση στη Βουλή του κυβερνητικού σχεδίου και έκτοτε το επαναλαμβάνουν διαρκώς. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, για ακόμα μια φορά επέλεξε να το συζητήσει πρώτα με τους "θεσμούς". Το προεδρείο της Βουλής δεν ανταποκρίθηκε στον θεσμικό του ρόλο, δεν τήρησε καν τα προσχήματα» αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

Επισημαίνει ότι «δεν σώζονται με διαδικαστικά τερτίπια της τελευταίας στιγμής, καθώς η ουσία της πολιτικής τους και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει δεν παίρνει φτιασιδώματα».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δίνοντας πρόγευση για τη στάση στην αυριανή συζήτηση κάνει λόγο για «πρωταθλητές στη διάψευση των προσδοκιών για ανάπτυξη, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Δ.Ν.Τ. Δεν μπορεί να μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις και να κατασκευάζουν συνεχώς αυτοδιαψευδόμενα αφηγήματα, πολύ δε περισσότερο να υποκρύπτουν κάτω από περίτεχνες διατυπώσεις τις επαχθείς δεσμεύσεις των υπερπλεονασμάτων και των περικοπών για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ Κουτσούκος κλιμακώνοντας την κριτική του τονίζει ότι «ο μεταμορφισμός τους και το θράσος τους φτάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε να παρουσιάζουν στο σχέδιό τους τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο των 100 ετών ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση!!! Απάντηση θα πάρουν σύντομα από τον λαό. Να είναι σίγουροι».

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΕΥΘΥΝΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ" 02 Ιουλ 2020 | 12:53

Στην Κέρκυρα ο Τσίπρας - Βόλτα στην πόλη, χαμόγελα και αγκαλιές - Τον κέρασαν κουμ κουάτ [εικόνες-βίντεο]

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για "δραματική και τραγική" εικόνα σε όλα τα μεγάλα νησιά, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 40,1% 02 Ιουλ 2020 | 12:14

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 18,2% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, λέει το 45,6%

Διαφορά 50% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΣΚΟΙΛΕΛΙΚΙΚΟΥ" 02 Ιουλ 2020 | 11:59

Αχτσιόγλου: Μέσα σε λίγους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50%

"Τα "σκόιλελικικού" δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην αξιοπιστία του κ. υπουργού".

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 10:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στην ...επιχειρηματικότητα - Προσπάθεια να ξεφύγει από την κασετολογία Παππά - Παπαγγελόπουλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει νέα "στροφή" και δη απότομη, τείνοντας χείρα φιλίας στην επιχειρηματικότητα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ 02 Ιουλ 2020 | 09:28
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Ιουλ 2020 | 19:18

Καυστική απάντηση ΝΔ: Οι Έλληνες δε θέλουν να ξαναζήσουν τις "επιτυχίες" του "μαγαζιού" Τσίπρα [Εικόνα]

Με 15 λέξεις και μία εικόνα απάντησε το κυβερνών κόμμα στην ανάρτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο τον έναν χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ 01 Ιουλ 2020 | 19:11

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Σε χρόνο-ρεκόρ η χώρα γυρνά ξανά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ 01 Ιουλ 2020 | 10:06

Πελαγοδρομεί ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ "νέου '89" και κασετολογίας Παππά, Μιωνή, Παπαγγελόπουλου

"Λερναία Ύδρα" τα καυτά μέτωπα για Τσίπρα και στελέχη - Το εσωκομματικό παρασκήνιο.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 30 Ιουν 2020 | 18:56

"Τα γυρίζει" τώρα ο Παπαδόπουλος για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη: Φωτογράφιζα τον Γεωργιάδη, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί αθέμιτων παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 30 Ιουν 2020 | 18:45

Κύκλοι ΝΔ: Ο "Ρασπούτιν" και ο πολλάκις ψευδόμενος Παππάς κρατούν αγκαλιά τον Τσίπρα

"Τον υποχρεώνουν να στηρίζει μέχρι τέλους το παραμάγαζο μπας και σώσει κάτι από το μαγαζί του"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ 30 Ιουν 2020 | 16:27

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Σάκης Παπαδόπουλος: Στελέχη μας μπήκαν στον πειρασμό να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη

Ο Σ. Παπαδόπουλος έριξε βέλη και κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη φράση του περί ελέγχων των αρμών της εξουσίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 30 Ιουν 2020 | 13:49
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ 30 Ιουν 2020 | 13:31