Σκληρό ροκ για τη βία, τον Ρουβίκωνα και το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης

Σε υψηλούς τόνους η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκληρό ροκ για τη βία, τον Ρουβίκωνα και το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης

Kλίμα... σκληρού ροκ φαίνεται να διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης φαίνεται πως μπαίνουν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από το Σκοπιανό και την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη μέχρι την εισβολή του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ ή το λεγόμενο «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια. Το διαμορφούμενο κλίμα πόλωσης και όξυνσης επιβεβαιώνεται από τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις των κομμάτων οι οποίες κινούνται σε υψηλούς τόνους και σκληρή γλώσσα ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι το κυρίως θέμα της συζήτησης είναι η οικονομία, είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών θα επεκταθεί σε όλα τα «καυτά» θέματα. Σύμφωνα, πάντως, με όσα προβλέπει η διαδικασία, τη συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία θα λάβει το λόγο η Φώφη Γεννηματά που ζήτησε και την προ ημερησίας συζήτηση. Κατόπιν, το λόγο θα λάβουν οι υπόλοιποι επικεφαλής κομμάτων ανάλογα με τη κοινοβουλευτική τους δύναμη, ενώ δικαίωμα παρέμβασης έχουν και δύο υπουργοί σχετικοί με το θέμα της συζήτησης.

Κόντρα για την επίθεση στον Μπουτάρη

Λίγα 24ωρα μετά την απόρριψη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» στο Σκοπιανό, της πρότασης που προέκυψε μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια, δύο νέα μέτωπα ήρθαν να προστεθούν στο ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Μπουτάρη, προκάλεσαν τη σχεδόν σύσσωμη καταδίκη των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα ξεκίνησε έναν νεο γύρο αντιπαράθεσης. «Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; (...) Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».

Άμεση και σε σκληρό ύφος ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Στην ανακοίνωση της η Αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε: «Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτός και το κόμμα του προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες. Αυτός και το κόμμα του επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για "δικαιολογημένη αγανάκτηση". Αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα. Αυτός και το κόμμα του προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία».

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Για τη Νέα Δημοκρατία η βία είναι βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, και η αντιμετώπισή της είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας, θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασσύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι… ».

Κόντρα και για την εισβολή στο ΣτΕ

Η σκληρή κόντρα συνεχίστηκε και την Τρίτη, με αφορμή την εισβολή του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για διχαστικό λόγο που προκαλεί ζημιά στον τόπο. «Κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη απ' όπου και αν προέρχεται και εν τέλει υπονομεύει τη Δημοκρατία μας. Πόσο μάλλον η πρωτοφανής απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης που συνέβη χθες με την έφοδο στο ΣτΕ. Ούτε η χώρα, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε βέβαια οι πολίτες επιτρέπεται να γίνονται έρμαιο του κάθε Ρουβίκωνα ή άλλων ομάδων, τις οποίες η Κυβέρνηση, βέβαια, πολύ καλά γνωρίζει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας ας υπερβεί, επιτέλους, τον εαυτό του. Και ας συνειδητοποιήσει ότι ο διχαστικός του λόγος μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο. Κι ας διασφαλίσει, όπως οφείλει, το νόμο, την τάξη, την ασφάλεια, τη συνοχή της κοινωνίας και την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Αυτή είναι, άλλωστε, η απαίτηση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση».

«Ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αρκεί να μην προέρχεται από την ακροδεξιά», ανταπάντησε, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Και πρόσθεσε: «Δεν τόλμησε καν ο κ. Μητσοτάκης να διαγράψει τον κ. Καμπόσο, που είπε για τη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη πως "αυτά παθαίνουν οι προδότες"» σημειώνει και προσθέτει: «Με Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση του κ. Μητσοτάκη. Θυμάται τη βία μόνο κάθε φορά που ο Ρουβίκωνας προβαίνει σε παραβατικές και προφανώς καταδικαστέες ενέργειες. Δεν μας κάνει εντύπωση όμως. Είναι ο άνθρωπος που δήλωνε πως "η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά"».

Βολές για το αναπτυξιακό σχέδιο

Εν τω μεταξύ, βολές εξαπολύει η αντιπολίτευση και για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής άσκησε ο Γιάννης Κουτσούκος, υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επειδή, όπως τονίζει, παραδόθηκε την τελευταία στιγμή στα κόμματα το κείμενο 106 σελίδων με τίτλο: «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή. Ο κ. Κουτσούκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συζήτησε και συμφώνησε το σχέδιο με του δανειστές πριν ακούσει τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή.

«Νομίζουν πως μας κοροϊδεύουν. Από τις 17-4-2018 οι βουλευτές μας καταθέσαν αίτημα για συζήτηση στη Βουλή του κυβερνητικού σχεδίου και έκτοτε το επαναλαμβάνουν διαρκώς. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, για ακόμα μια φορά επέλεξε να το συζητήσει πρώτα με τους "θεσμούς". Το προεδρείο της Βουλής δεν ανταποκρίθηκε στον θεσμικό του ρόλο, δεν τήρησε καν τα προσχήματα» αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

Επισημαίνει ότι «δεν σώζονται με διαδικαστικά τερτίπια της τελευταίας στιγμής, καθώς η ουσία της πολιτικής τους και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει δεν παίρνει φτιασιδώματα».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δίνοντας πρόγευση για τη στάση στην αυριανή συζήτηση κάνει λόγο για «πρωταθλητές στη διάψευση των προσδοκιών για ανάπτυξη, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Δ.Ν.Τ. Δεν μπορεί να μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις και να κατασκευάζουν συνεχώς αυτοδιαψευδόμενα αφηγήματα, πολύ δε περισσότερο να υποκρύπτουν κάτω από περίτεχνες διατυπώσεις τις επαχθείς δεσμεύσεις των υπερπλεονασμάτων και των περικοπών για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ Κουτσούκος κλιμακώνοντας την κριτική του τονίζει ότι «ο μεταμορφισμός τους και το θράσος τους φτάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε να παρουσιάζουν στο σχέδιό τους τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο των 100 ετών ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση!!! Απάντηση θα πάρουν σύντομα από τον λαό. Να είναι σίγουροι».

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 49-50 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 18:15

Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση.

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Οκτ 2020 | 14:13

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: "Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της - Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ "

"Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσειςκαι δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή" δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 24 Οκτ 2020 | 16:11

Εξηγήσεις Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά: "Τα δίνετε όλα για τον Παππά- Όταν τον συλλάβουμε θα είστε τόσο χαρούμενοι;"

"Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα;" αναρωτήθηκε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 23 Οκτ 2020 | 20:55

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 18% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Επτά στους 10 ανησυχούν για τις τουρκικές προκλήσεις

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 23 μονάδες διαφορά από τον Τσίπρα - Μεγάλη απόσταση και της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Ο ΥΠΟΙΚ 23 Οκτ 2020 | 19:04

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα

Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η συζήτηση της πρότασης μομφής - Την Κυριακή η ψηφοφορία.

ΧΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 23 Οκτ 2020 | 13:51

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά

Η εξαφάνιση Παππά έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που βάλει κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.