Follow us

Σκουρλέτης για τα μέτρα στήριξης: Επιδοματική η λογική - Μένουν ανέγγιχτοι οι μηχανισμοί κερδοσκοπίας

"Τα μέτρα επιμένουν σε μια επιδοματική λογική που δεν αγγίζει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας" λέει ο Π. Σκουρλέτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σκουρλέτης

"Η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτους τους μηχανισμούς κερδοσκοπίας, χρειάζονται νέοι κανόνες για την ηλεκτρική ενέργεια" σημειώνει σε συνέντευξή του στον Alpha 98.9 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

"Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση επιμένουν σε μια επιδοματική λογική που δεν αγγίζει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνουν, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τον Έλληνα φορολογούμενο. Χρειάζεται παρέμβαση στον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής και μένει να δούμε πώς και αν θα υπάρξει τέτοια, από τον Ιούλιο. Η ενεργειακή κρίση μας δείχνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο αγοραίο εμπόρευμα, χρειάζονται νέοι κανόνες", επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Διαβάστε Επίσης

Σημεία της συνέντευξης:

Έχουμε επιμονή σε μια επιδοματική λογική, η οποία μέχρι στιγμής δεν κατόρθωσε να παρέμβει στον ίδιο τον μηχανισμό της χονδρικής αγοράς και της κερδοσκοπίας. Είναι αυτό που υπαινίσσεται η κυβέρνηση ότι θα το αντιμετωπίσει από τον Ιούλιο, γι’ αυτό μιλάει για μια έμμεση παρέμβαση στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Προς το παρόν, αυτό που αναπαράγεται από χθες στις ειδήσεις, ότι αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν ισχύει. Θα δούμε τον τρόπο και αν, από τον Ιούλιο. Το "και αν" αφορά, για άλλη μια φορά, την επόμενη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Μάιο.

Ό,τι παίρνεις είναι σε θετική κατεύθυνση. Από το να μέναμε στις ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι προχτές, αυτές κινούνται στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ενίσχυσης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Αυτό είναι αντικειμενικό. Αλλά προσέξτε, ενώ φαίνεται ότι ελαφρύνεται μία επιβάρυνση, έστω και καθυστερημένα, παρά την αναδρομικότητα η επιβάρυνση έχει υπάρξει. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν βρεθεί σε μια οριακή κατάσταση όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε κάποιους έχει κοπεί το ρεύμα, κάποιοι δανείστηκαν για να πληρώσουν, έχει υπάρξει ζημιά και δεν πρέπει να το παραγνωρίζει κανείς. Τα χρήματα για τα νέα μέτρα βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα αντί να χτυπήσουμε τον μηχανισμό και να περιορίσουμε τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, έρχεται και τους λέει κρατήστε τα υπερκέρδη σας, αλλά αυτά τώρα δεν θα τα βγάζετε απευθείας από τους λογαριασμούς των καταναλωτών, ένα μέρος από αυτά θα σας τα δίνω εγώ από τους φόρους. Έτσι υπάρχει μια έμμεση επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Η διασύνδεση των τιμών με το φυσικό αέριο είναι ενταγμένη σε έναν μηχανισμό ο οποίος στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από τη ΝΔ με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ημιτελώς, και με αυτό τον τρόπο διευκόλυνε ακόμη περισσότερο ώστε να παρασύρονται οι τιμές ενέργειας -που παράγεται από άλλες πηγές- από το φυσικό αέριο.

Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήθηκε μια ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορούσε την υποχρέωση των κρατών – μελών της Ευρώπης να εισαγάγουν στις εθνικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας τον θεσμό του χρηματιστηρίου ενέργειας. Ως γενική κατεύθυνση, ως πλαίσιο. Οι ρυθμίσεις, η μορφοποίηση, ο τρόπος λειτουργίας ήταν διαφορετικός σε κάθε χώρα. Τι ήταν διαφορετικό εδώ με βάση τις κατευθύνσεις του 2020, της ΝΔ; Ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να υπάρχουν παραλλήλως προθεσμιακές αγορές, άρα είναι μια ημερήσια αγορά. Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που με τους καταψύκτες της είναι ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής, θα είχε τη δυνατότητα να πει στη ΔΕΗ στις αρχές του προηγούμενου έτους, ελάτε εδώ να κάνουμε ένα συμβόλαιο, να κλειδώσουμε μία τιμή.

Η άλλη μεγάλη διαφορά -γι’ αυτό λέω ότι θα πρέπει κανείς να περιμένει τον Ιούλιο για το πώς θα εξειδικευτεί- είναι η εξής: όταν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο είναι, ας πούμε σε ένα ύψος "α επί 2" και από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που έχουμε στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενικό, τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να βρίσκουμε τον μέσο όρο αυτού του κόστους και να λέμε ότι αυτή είναι η τιμή. Εδώ δεν γίνεται αυτό. Ο μηχανισμός τι κάνει; Συμπαρασύρει την φτηνή ενέργεια που προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα υδροηλεκτρικά και τον λιγνίτη το τελευταίο διάστημα και τα τιμολογεί στη χονδρική αγορά με βάση το φυσικό αέριο, αντί να βρίσκει το διάμεσο κόστος. Αυτή είναι μια στρέβλωση που υπήρχε εξαρχής. Επί ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά εντάσσονταν στο πλαίσιο που επεξεργαζόμασταν.

Σε άλλες χώρες αυτά που υποστηρίζουμε εμείς έχουν γίνει πράξη, άρα δεν μπορεί να αντίκεινται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μόνο για την Ελλάδα. Κάτω από το φως αυτής της ενεργειακής κρίσης, υπάρχει ανάγκη συνολικού επανασχεδιασμού των μηχανισμών αυτών στο επίπεδο της Ευρώπης. Όπως το λέμε για την υγεία, ότι μετά την πανδημία πρέπει να ξαναδούμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να το στηρίξουμε, έτσι και μετά από την τελευταία ενεργειακή κρίση πρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα να μην αντιμετωπίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο αγοραίο εμπόρευμα. Είναι ένα κοινό αγαθό, πάνω σε αυτό βασίζεται η παραγωγική δραστηριότητα, χρειάζονται άλλοι κανόνες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 17:01

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το "predator": Το λογισμικό με το οποίο παρακολουθούσαν το κινητό του Θανάση Κουκάκη

Καθαρές εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Αρνείται ο Γιάννης Οικονόμου ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν το λογισμικό παρακολούθησης predator.

ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ 20 Μαϊ 2022 | 12:22

Πάρτι στο Twitter με την γκάφα ΣΥΡΙΖΑ για Βαγγέλη Παπαθανασίου: Μπέρδεψαν την "άμιλλα" με τα... "άμυλα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου, αλλά ένα ορθογραφικό λάθος στη συλλυπητήρια ανακοίνωση προκάλεσε γέλια αντί για θλίψη στα social media.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:59

Τσίπρας: Τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό η ομιλία στο Κογκρέσο

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μετά την εκλογή "αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ".

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:47

Καρφιά Νάσου Αθανασίου κατά Τσίπρα: "Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο"

"Κανένας δεν ήθελε, κανένας δεν μπορούσε;" αναρωτήθηκε ο Νάσος Αθανασίου αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας ήταν ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:29

Παπαδημούλης: Οι παλιοί είμαστε το σασί του ΣΥΡΙΖΑ - Να μην ακούει ο Τσίπρας όσους μιλούν για βαρίδια στο κόμμα

"Χωρίς ενωμένο κόμμα δεν κερδίζονται εκλογές" είναι το μήνυμα του Δημήτρη Παπαδημούλη στον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΔΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ 19 Μαϊ 2022 | 13:09

Ο Θάνος Βερέμης για τον παραλληλισμό της Μαριούπολης με το Μεσολόγγι: "Πολύ σωστό, καθόλου υπερβολή"

Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης σχολιάζει τον παραλληλισμό που έκανε ο πρωθυπουργός της Μαριούπολης με την πολιορκία του Μεσολογγίου.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 19 Μαϊ 2022 | 10:50

Φοιτητικές εκλογές - Αλαλούμ με τα αποτελέσματα: Η ΔΑΠ λέει ότι νίκησε για 34η χρονιά - "Καταβαραθρώθηκε" λένε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Στις φοιτητικές εκλογές, η ΔΑΠ δίνει στον εαυτό της 46,7% και στην Πανσπουδαστική 25,08%. Η Πανσπουδαστική δίνει στον εαυτό της 33,43% και στην ΔΑΠ 27,66%.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε 19 Μαϊ 2022 | 10:28

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: "Πασοκοποίηση" του κόμματος και επικράτηση των Προεδρικών - Αρχισαν οι γκρίνιες όσων έμειναν εκτός

Σε νέο κόμμα μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επικράτηση σε υψηλές θέσεις των πασοκογενών και προεδρικών στελεχών στις εσωκομματικές εκλογές.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:22

Χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις έδειξε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ- Θυμός στην Αγκυρα, μίζερη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλογα στοιχεία παρουσίασε και ο Νίκος Δένδιας στον Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "μικρόψυχη" την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 20:46

ΣΥΡΙΖΑ για ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Τον χειροκρότησαν αλλά δεν πήρε καμία δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου".

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 19:35

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής - Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου

Τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την πλήρη ενσωμάτωση όλων των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Στην 17η θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ 18 Μαϊ 2022 | 13:05

Η μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία στο Κογκρέσο

Μίζερη κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 18 Μαϊ 2022 | 12:48

Παπαθανάσης: Μείωση 85% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούλιο [βίντεο]

Στα ακανθώδη ζητήματα της ακρίβειας και της ενέργειας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, δηλώνοντας πως θα υπάρξει μείωση 85% στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούλιο