Σκουρλέτης: Οι πιο κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές για την Ευρώπη

Λίγες μέρες πριν την πανελλαδική συνάντηση της "Προοδευτικής Συμμαχίας", οι εκπρόσωποι του κινήματας μίλησαν για την Ευρώπη, ενώ επιτέθηκαν και στο ΚΙΝΑΛ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκουρλέτης: Οι πιο κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές για την Ευρώπη

Η κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης επισημάνθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πανελλαδική συνάντηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» το Σάββατο, στην οποία ομιλία θα απευθύνει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο εκπρόσωπος της Γέφυρας, Αντώνης Λιάκος, ο εκπρόσωπος της ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Θοδωρής Δουλεμπέκης και η πρώην οργανωτική γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη. Τη συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου η οποία κα επεσήμανε τις κοινές ανησυχίες και τους κοινούς πολιτικούς στόχους όσων στηρίζουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

«Είναι γνωστό ότι σε τρεις μέρες θα γίνει η πρώτη πανελλαδική συνάντηση στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου θα βρεθούμε πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις, ανεξάρτητα πολιτικά πρόσωπα που όλοι εμπνέονται και ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία ενός αριστερού προοδευτικού πόλου» επισήμανε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως αυτό το εγχείρημα δεν αποτελεί έναν ενιαίο πολιτικό φορέα αλλά μια συμμαχία.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας όσοι συνειδητοποιούμε την ανάγκη να πορευτούμε μαζί, με συγκεκριμένες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όσοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπάρχει απάντηση απέναντι στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» σημείωσε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης περιέγραψε γλαφυρά τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας λόγο για όργανα που αποφασίζουν χωρίς λογοδοσία κεκλισμένων των θυρών, όπως το Eurogroup. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η αρχιτεκτονική της Ευρώπης κινείται σε λάθος κατεύθυνση κάτι που αποδεικνύεται από τους χειρισμούς και στην ελληνική κρίση αλλά και στο προσφυγικό. «Η οικονομική ένωση είναι ελλειμματική και μονοδιάστατα συγκροτημένη κυρίως στο νομισματικό πεδίο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης.

«Τα ελλείμματα των πιο αδύναμων οικονομιών είναι τα πλεονάσματα των ισχυρών» πρόσθεσε και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

«Όλοι εμείς που συντονίζουμε τη δράση μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πορεία μας είναι αναπόσπαστη από την ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως «αυτές οι ευρωεκλογές κυριολεκτικά είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης».

Σημείωσε τα φαινόμενα αποσυσπείρωσης που καταγράφονται στη Γηραιά Ήπειρο και τη μεγάλη πλέον απόσταση της Ένωσης από τις αρχές και τις αξίες που οδήγησαν στη δημιουργία της. «Χρειάζεται ριζική στροφή στις κυρίαρχες πολιτικές. Υπάρχει ανάγκη να εγκαταλείψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών διευκόλυνε τη συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων κάτω από την ομπρέλα ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία έδειξε ότι ανοίγουν νέοι δρόμοι στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση που είχε το θάρρος να προχωρήσει στη συμφωνία» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άχρωμες πολιτικές δεν υπάρχουν» είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης τονίζοντας τις διαφορετικές πολιτικές των συντηρητικών Ευρωπαϊστών από εκείνες των προοδευτικών Ευρωπαϊστών. «Για την κρίση χρέους είχαμε πολύ διαφορετικές απόψεις στο Ευρωκοινοβούλιο και τελικά αποφάσισαν οι επικρατούσες δυνάμεις το σπιράλ λιτότητας» τόνισε. Ο κ. Δανέλλης επεσήμανε επίσης την απομάκρυνση των πολιτών από την Ε.Ε και τόνισε πως ένα από τα πρώτα ζητήματα που θέτουν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι η θεσμική ανασυγκρότηση της Ε.Ε

«Παρακολουθούμε την επέλαση της Ακροδεξιάς αλλά το πιο επικίνδυνο είναι η διολίσθηση της Δεξιάς στη ρητορική της Ακροδεξιάς» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγεί να εφαρμόσει το προοδευτικό της πρόγραμμα σε μια Ευρώπη που ρέπει προς τα άκρα, είπε πως η χώρα μας βγαίνει ενισχυμένη στο διεθνές επίπεδο μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών και πλέον έχει δυνατή φωνή.

Ενώ σε ερώτηση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε πως η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας είναι το μείζον και τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου.

Τέλος ο κ. Δανέλλης χαρακτήρισε ανιστόρητη την άρνηση του ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ να αντιληφθούν πως τα ταυτοτικά ζητήματα τους φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Με το πείσμα και το θυμικό δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτική. Να υπενθυμίσω πως η στρατηγική ήττα του Γιώργου Παπανδρέου έφερε τον Σαμάρα στην εξουσία και τον Βενιζέλο στην προεδρία».

«Αυτές οι ευρωεκλογές έχουν μείζονα ζητήματα και θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» είπε ο κ. Λιάκος από την πλευρά του και σημείωσε πως θα πρέπει στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να αναδειχτεί ως παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης.

«Υπάρχει ένα αποσυνθετικό κλίμα που απειλεί τη Γερμανία τη Γαλλία και συγκυβερνά στην Ιταλία» είπε μεταξύ όλων ο κ. Λιάκος και χαρακτήρισε μείζονα ζητήματα για την Ευρώπη το περιβάλλον και την ανεργία. «Η χώρα μας βγαίνει από μια κρίση σε ένα ασταθές περιβάλλον, χρειάζεται εθνική στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κ. Λιάκος υπογράμμισε πως η επιλογή των Ελλήνων πολιτών -εν μέσω κρίσης και απώλειας του 25% του ΑΕΠ- να μην διολισθήσουν στην Ακροδεξιά συνεπάγεται «εθνική αυτοπεποίθηση».

Είναι απολύτως σαφές ότι στην παρούσα φάση αυτό που έχει σημασία είναι η επικράτηση της προοδευτικής ατζέντας και όχι της Κεντροδεξιάς που περιλαμβάνει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις και σειρά άλλων ζητημάτων που οδηγούν στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» είπε, μεταξύ άλλων η κ. Καραγιάννη.

«Οι πολίτες μετά από 8 πολύ δύσκολα χρόνια θέλουν απαντήσεις και εφαρμόσιμες λύσεις. Έχουμε βγει από το μνημόνιο, αλλά θέλουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για να αφήσουμε την κρίση οριστικά πίσω μας» πρόσθεσε και απηύθυνε πρόσκληση για συμπόρευση σε όλους όσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιούνται στα κινήματα με στόχο τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα.

«Είμαστε Σοσιαλιστές και δημοκράτες, κουβαλάμε τις αξίες και εμπνεόμαστε από το συμβόλαιο με τον λαό. Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι ο στρατηγικός μας αντίπαλος, πρέπει να επικρατήσει» είπε από την πλευρά του ο κ. Δουλουμπέκης. Τόνισε πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν όραμα για να συνεισφέρουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Τέλος κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να συμπορευτούν στον ανένδοτο κατά της Ακροδεξιάς.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κοινωνική Συμφωνία, η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Χάρτα 19, το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών το Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα και ο Κόσμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2020 | 22:21

Πόσες προτάσεις μομφής έχουν κατατεθεί κατά υπουργών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Από την πρώτη πρόταση μομφής του 1999 μέχρι τη σημερινή κατά του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ 22 Οκτ 2020 | 22:02

Γιάννης Λαγός: Προκλητικός μέχρι τέλους - Καλεί για μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Εισαγγελέα Οικονόμου

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός - Σκοπεύει να επικαλεστεί τη μαρτυρίας της Εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντίας Οικονόμου

ΓΓ ΝΑΤΟ 22 Οκτ 2020 | 21:19

Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήησε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ» 22 Οκτ 2020 | 20:41

Προκλητικός ο Ντονμέζ: Το Oruc Reis θα ψάχνει κάθε σπιθαμή γύρω από το Καστελόριζο για ακόμη 2 μήνες

"Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνές του και πάλι εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας", δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ 22 Οκτ 2020 | 19:53

Χρυσή Αυγή: Θρίλερ με τον άφαντο Παππά - Έγινε έφοδος σε 3 σπίτια του - Τι αποκάλυψε ο δικηγόρος του

Το δρόμο της φυλακής παίρνουν σιγά-σιγά τα μέλη της Χρυσής Αυγής - Ερωτηματικό το πού βρίσκεται ο "υπαρχηγός", Χρήστος Παππάς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 22 Οκτ 2020 | 19:00

Κορονοϊός - Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 και χρήση μάσκας παντού - Και σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ 22 Οκτ 2020 | 18:53

Απάντηση στο Oruc Reis: Αμερικανικά κατασκοπευτικά πέταξαν νότια της Ρόδου [Bίντεο]

Πρόκειται για δύο κατασκοπευτικά U2 τα οποία χρησιμοποιεί συνήθως η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ή η CIA - Πού βρίσκεται το Oruc Reis

«ΤΑ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ» 22 Οκτ 2020 | 18:32

Πέτσας για καταδίκη Χρυσής Αυγής: Η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος

"Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας απέδειξαν ότι είναι ισχυροί", τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 18:23

Σεργκέι Λαβρόφ: Στην Αθήνα έρχεται τη Δευτέρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ - Συναντά Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με Μητσοτάκη, Τσίπρα, Δένδια.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 22 Οκτ 2020 | 18:10

Πρόταση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα κατά του Χρήστου Σταϊκούρα για το νέο πτωχευτικό - Η απάντηση του υπουργού

Αρχίζει την Παρασκευή η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα – Τι είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ 22 Οκτ 2020 | 17:59

Ξέφυγαν Κασιδιάρης και Παναγιώταρος πριν μπουν στη φυλακή: Σόου με Κολοκοτρώνη, Θεμιστοκλή και "σκευωρίες" [Βίντεο]

Λίγο πριν περάσουν την πόρτα της φυλακής, οι Χρυσαυγίτες με μηνύματά τους βλέπουν πολιτικές σκευωρίες και ταυτίζουν την πορεία τους με αυτή του Κολοκοτρώνη.

ΕΥΡΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ 22 Οκτ 2020 | 17:45

Επιπλέον μέτρα στη Βουλή μετά τα τρία κρούσματα κορονοϊού

Επιπλέον μέτρα αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων μετά τα κρούσματα κορονοϊού σε περιφρερειακά κτίρια του κοινοβουλίου