Σοϊμπλε: Δεν ζήτησα εγώ το Grexit

Διαψεύδει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ότι ο Σόιμπλε ζήτησε την έξοδο της χώρας απο το ευρώ, μετά τις αποκαλύψεις FΤ και Γκάιτνερ.«Εμείς σας θέλουμε εντός , εσείς;» ρωτά ξανά τώρα.

soimple-den-zitisa-egw-to-grexit
SHARE THIS
0
SHARES

Με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει τη χώρα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι» ανέφερε πηγή του Υπουργείου.    

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει στην Deutsche Welle ότι  στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ, οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη.

Αυτό όμως δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο στην εφημερίδα Financial Times.

Αυτά είναι όμως από καιρό γνωστά και δεν αποτελούν είδηση, λέει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Αρθρογράφος είναι ο Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος δίνει στις τότε ενέργειες την ονομασία “Σχέδιο Ζ”. Ανάλογες αναλύσεις για το τι θα προκύψει σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη έκανε και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών. 

Η ίδια πηγή τονίζει ότι θα ήταν «αμέλεια» αν δεν το είχε κάνει.Αυτά είναι όμως από καιρό γνωστά και δεν αποτελούν είδηση. Πάντως, το υπουργείο οικονομικών επιβεβαιώνει ότι ο κ. Σπίγκελ είχε επισκεφτεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργείο και ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στελέχη του.

Ως προς την αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο του πρώην αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάϊντνερ για τη συνομιλία του με τον κ. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012 - το υπουργείο συνιστά μια ακριβή ανάγνωση του βιβλίου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν.

Το επίμαχο κομμάτι στο βιβλίο του Γκάϊντνερ Stress Test: Reflections on Financial Crises στη σελίδα 483 έχει ως εξής: „A few days later, I flew to meet Wolfgang Schäuble for lunch during his vacation at a resort in Sylt, (….). He told me there were many in Europe who still thought kicking the Greeks out of the eurozone was a plausible – even desirable – strategy.)

 

Πηγή D.W 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook