Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit

Αναδρομή στα όσα έγιναν αλλά και κρίσεις για το σήμερα της Ελλάδας κάνει ο Β. Σόιμπλε σε αποκλειστική του συνέντευξη που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit

Απόλυτος και αποστασιοποιημένος ως προς την αποτύπωση των γεγονότων και των πρωταγωνιστών της οκταετούς πορείας στα μνημόνια εμφανίστηκε ο Β.Σόιμπλε στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, την ημέρα που η γερμανική βουλή τον εξέλεξε πρόεδρο με συντριπτική πλειοψηφία.

«Προφανώς στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας, ή τουλάχιστον για κάποια ΜΜΕ. Αυτό ισχύει αλλά το καταλαβαίνω κιόλας» ανέφερε ο πρώην γερμανός υπουργός Οικονομικών από το γραφείο του οποίου στα χρόνια της κρίσης πέρασαν διαδοχικά επτά έλληνες υπουργοί Οικονομικών! Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε με αξιοπρόσεκτη ακρίβεια γεγονότα, κρίσεις και απόψεις επιμένοντας ότι δεν αισθάνεται καμιά ευθύνη ή ενοχή γιατί οι έλληνες τον έχουν ταυτίσει με το «πρόσωπο της λιτότητας».

«Ο,τι υπέστη ο ελληνικός λαός απορρέει από προβλήματα που έχουν τα αίτιά τους στην Ελλάδα και όχι από αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους» ανέφερε κατηγορηματικά επικρίνοντας σε πολλά σημεία της συνέντευξής του το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης. Γιατί επέλεγαν, όπως είπε, να «δείχνουν» προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες κάθε φορά που όφειλαν να πάρουν μια δύσκολη απόφαση. Με εξίσου απόλυτο τρόπο επανέλαβε πως ούτε η Τρόικα ούτε το ΔΝΤ υπαγόρευσαν στην Ελλάδα με ποιον τρόπο θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. «Αυτό ήταν πάντα απόφαση της ελληνικής πολιτικής η οποία ποτέ δεν είπε ποιες ήταν οι αποφάσεις που έλαβε η ίδια και ποιες οφείλονταν σε άλλους. Αυτό όμως αποτελεί συνήθη πολιτική τακτική».

Η μόνη συναισθηματική έξαρση του ήταν όταν είπε: «Αυτό με λύπησε βέβαια κάπως, διότι κανείς δεν ήθελε να βλάψει την Ελλάδα». Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε ωστόσο ότι και ο ίδιος θα ήταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αν έπρεπε να λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και να τις επιβάλλει στον γερμανικό λαό.« Το να επιβάλει κανείς πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ ο ίδιος δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλω τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία» σχολίασε.

Για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για το ελληνικό χρέος, ο κ. Σόιμπλε είπε πως το χρέος δεν θα είναι πρόβλημα για την Ελλάδα στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενω όταν ρωτήθηκε για την "καθαρή έξοδο" της χώρας μας, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως στόχος ειναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων μετά τον Αύγουστο του 2018, βάζοντας ωστόσο έναν αστερίσκο.

Εδειξε τρόικα και κυβέρνηση ως υπεύθυνους για τους πολλούς φόρους

Ο Β. Σόιμπλε ρωτήθηκε από τον Αλ. Παπαχελά ποιος αποφάσισε το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται με τους πολλούς φόρους.

«Δεν αποφάσιζα εγώ...» είπε και θύμισε ότι η Τρόικα ( Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ ) διαπραγματεύονταν με την ελληνική κυβέρνηση για το ποια μέτρα ήταν τα κατάλληλα και το Eurogroup αποφάσιζε βάση των εισηγήσεων της Τρόικας.

Δεν μπορεί να ζητάτε δάνεια και να βρίζετε τους δανειστές σας

Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε τα περί τιμωρίας της Ελλάδας λέγοντας ότι αυτή η οπτική είναι «εσφαλμένη» ενώ σημείωσε ότι «δεν στέκει» να ζητάει η Ελλάδα δάνεια και να υβρίζει τους δανειστές της. «Όταν ζητάτε χορήγηση δανείων από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε όταν λαμβάνετε από αυτούς δάνεια» σημείωσε. Εξέφρασε την κατανόησή του ότι ο ελληνικός λαός «σκέφτεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο» εκτίμησε όμως ότι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ θα έπρεπε να έχουν πει την αλήθεια: ότι τα προβλήματα των Γερμανών είναι προβλήματα των Γερμανών, και ότι τα προβλήματα των Ελλήνων είναι προβλήματα των Ελλήνων.

Διαφωνούσα με τη Μέρκελ για την είσοδο του ΔΝΤ αλλά τελικά τα... βολέψαμε

Ερωτηθείς για πολλοστή φορά ποιος έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη ο Β. Σόιμπλε είπε ότι εκείνος ήταν της άποψης από την αρχή ότι η Ευρωζώνη έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρώην γερμανό ΥΠΟΙΚ, η Μέρκελ πρωτίστως έλεγε ότι χρειαζόταν το ΔΝΤ γιατί πίστευε ότι η Κομισιόν δεν θα ήταν όσο συνεπής θα έπρεπε στην επιβολή των αναγκαίων αποφάσεων.

Η τελική του κρίση για την εμπλοκή του ΔΝΤ; «Πιστεύω πως μια χαρά τα βολέψαμε...» είπε καθώς παρά τις δυσκολίες το ευρώ διατηρήθηκε σταθερό υπάρχει σήμερα συνολικά ένα ευνοϊκό οικονομικό κλίμα σε όλη την ευρωζώνη και και η Ελλάδα σημειώνει φέτος μια σαφώς θετικότερη πορεία».

Η εκλογή στην προεδρία της Γερμανικής Βουλής

Νωρίτερα την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής. Υπέρ ψήφισαν 501 βουλευτών, ενώ 173 έδωσαν αρνητική ψήφο στον πολιτικό που έχει παρουσία 45 χρόνων στα βουλευτικά έδρανα.

«Κατά τους τελευταίους μήνες, η χώρα μας έχει ακούσει δηλώσεις περιφρόνησης και ταπείνωσης που δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία που βασίζεται στη συνεργασία» είπε στην ομιλία του ζητώντας να μην εκλείψει ο αλληλοσεβασμός και το αίσθημα δικαιοσύνης κατά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit

Το «μαύρο-μηδέν» αποχαιρετιστήριο των υπαλλήλων του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποχαιρέτισαν τα στελέχη και οι υπάλληλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τον επί χρόνια επικεφαλής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έβγαλαν μια φωτογραφία όπου με τα σώματά τους σχηματίζουν ένα «μαύρο μηδέν» σε μια εγκωμιαστική αναφορά στους... ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που ο ίδιος υποστήριξε και εφάρμοσε.

Δείτε τη φωτογραφία:

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 2

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή:

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 3

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 4

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 5

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 6

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 7

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 8

Η «εξομολόγηση» για Ελλάδα, πολιτικούς και Grexit - εικόνα 9

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 26 Νοε 2020 | 21:27

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Στόλντενμπεργκ για την Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ - Βασικό ζήτημα η Τουρκία και η παραβατική της συμπεριφορά.

ΓΙΑ ΤΟ MEGA ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 26 Νοε 2020 | 20:27

Δημοσκοπήσεις Metron Analysis - Pulse: 16-17 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Μόλις το 51% θα κάνει το εμβόλιο - Παράταση lockdown θέλει το 76%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θετική η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης - Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Metron Analysis και της Pulse

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 26 Νοε 2020 | 19:45

Δένδιας στο Bloomberg: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείξουν στην Τουρκία τα όριά της"

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ 26 Νοε 2020 | 18:47

"Τηλεκπαίδευση" για τον Μητσοτάκη με μαθητές δημοτικού: Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν - Λίγη υπομονή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για τα σχολεία, τις εκδρομές, την άθληση και τα εμβόλια - Η πρόταση της μαθήτριας που θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ 26 Νοε 2020 | 17:45

Συμφωνίες με Εμιράτα: Σε "συνθήκες εθνικής ομοψυχίας" η ενημέρωση Δένδια στα κόμματα

Με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΤΗΣ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΜΗΝΥΣΗ 26 Νοε 2020 | 17:12

"Τις μολότοφ τις ρίχνουν κουκουλοφόροι αστυνομικοί"- Η απίστευτη καταγγελία βουλευτίνας του ΜεΡΑ25

Βουλευτίνα του ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι τις μολότοφ στις διαδηλώσεις τις ρίχνουν οι αστυνομικοί…

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 26 Νοε 2020 | 15:25

Τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Δένδια - Τσαβούσογλου με φόντο νέες προκλήσεις από τον Ακάρ

Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 26 Νοε 2020 | 14:53

Η Ρένα Δούρου αποχαιρετά (λυρικά) τον Μαραντόνα- "Τα γδαρμένα γόνατα της εφηβείας μας"

Η πρώην Περιφερειάρχης έγραψε για τον Μαραντόνα ένα λυρικό ποίημα

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" 26 Νοε 2020 | 13:57

Ηλιόπουλος: Σκληρή ιδεοληψία της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο".

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 26 Νοε 2020 | 13:20

Η Αστυνομία συνέλαβε την πρώην βουλευτή Ελένη Αυλωνίτου- Μετά από μήνυση του Φουρθιώτη

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη μετά από μήνυση για συκοφαντική εξύβριση του Μένιου Φουρθιώτη

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ 26 Νοε 2020 | 13:04

Επίσημο: Παρατείνεται το lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου - Ανακοινώσεις Πέτσα

Παράταση του lockdown ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επτά περιοχές στο κόκκινο.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 26 Νοε 2020 | 12:21

Υμνοι FAZ για Μητσοτάκη: "Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της"

Με το σχέδιό του για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ, γράφει ο γερμανικός Τύπος.