Στα άκρα η σύγκρουση ΔΝΤ- Μαξίμου ενόψει του Eurogroup

Σε τελικό (;) ξεκαθάρισμα λογαριασμών Ευρώπης-Αθήνας-ΔΝΤ εξελίσσεται το επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα άκρα η σύγκρουση ΔΝΤ- Μαξίμου ενόψει του Eurogroup

Σε τελικό (;) ξεκαθάρισμα λογαριασμών Ευρώπης-Αθήνας-ΔΝΤ εξελίσσεται το επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας προς το οποίο όλες οι πλευρές ​οδεύουν έχοντας κατεβάσει δραματικά τον πήχη των προσδοκιών για μία τελική συμφωνία, παρά τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν που αποκαλύπτει το Bloomberg.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από τις επιστολές Λαγκάρντ και Τσακαλώτου που δόθηκαν στην δημοσιότητα και οι οποίες αντικατοπτρίζουν δύο άκρως αντίθετες οπτικές γωνίες υπό τις οποίες οι δύο αντικρουόμενες πλευρές (ΔΝΤ- ελληνικής κυβέρνησης) προσεγγίζουν το πρόβλημα.

Ουσιαστικά η Κριστίν Λαγκάρντ μέσω της επιστολής της εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι ενώ στο εσωτερικό της χώρας "πουλάει" το σενάριο ότι το κακό ΔΝΤ φταίει για τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ουσιαστικά είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που το περασμένο καλοκαίρι συνυπέγραψε στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που είναι εκ των πραγμάτων απίθανο να επιτευχθούν σε μία ρεαλιστική βάση εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολογεί μέσω αντίστοιχης επιστολής του ότι το πακέτο των έξτρα προληπτικών περικοπών δεν μπορεί να περάσει πολιτικά αναίμακτα από την υπάρχουσα Βουλή χωρίς να δρομολογηθούν εξελίξεις, γεγονός που επιβεβαιώνει από μόνο του τα σενάρια όλων των προηγούμενων μηνών που και το TheToc έχει φέρει κατά καιρούς με ρεπορτάζ του στην επιφάνεια, και σύμφωνα με τα οποία το Μαξίμου έχει πάρει το μήνυμα ότι από τα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού υπογραμμίζεται η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας μέσω του σχηματισμού μίας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας στην Ελλάδα.

Το Μαξίμου έχει πάρει το μήνυμα ότι από τα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού υπογραμμίζεται η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας μέσω του σχηματισμού μίας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας στην Ελλάδα

Όσο κι αν το πρωθυπουργικό επιτελείο διαψεύδει τέτοια σενάρια, αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν ως προοπτική από την ίδια την επιστολή του κ. Τσακαλώτου που συνιστά παραδοχή της ισχυρής πιθανότητας δρομολόγησης πολιτικών εξελίξεων στην περίπτωση που το ΔΝΤ παραμείνει ανυποχώρητο στην απαίτησή του για προληπτικό μηχανισμό επιβολής περικοπών και στην περίπτωση που και οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στην θέση ότι χωρίς Ταμείο δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ διαμέσου της απουσίας της από το επικείμενο κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας, υποδηλώνει την πολιτική υποβάθμιση αυτής της κατά τα άλλα κρίσιμης συνεδρίασης, η οποία όμως για το ΔΝΤ δεν θα έχει πρακτικό αντίκτυπο στην λήψη αποφάσεων με ορίζοντα μία επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Ευρώπη σιγοντάρει δια της σιωπηρής στάσης την άτεγκτη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ πάνω στο ελληνικό ζήτημα

Ασφαλείς πληροφορίες του TheToc λένε ότι η απόσταση που χωρίζει ΔΝΤ και Αθήνα είναι μεγάλη με την Ευρώπη παρότι δημοσίως μέσω του κ. Γιούνκερ εμφανίζεται πολιτικά ευαίσθητη στο θέμα της νομοθέτησης σκληρών προληπτικών μέτρων, στο παρασκήνιο όμως να σιγοντάρει δια της σιωπηρής στάσης της στις διαπραγματεύσεις την άτεγκτη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ πάνω στο ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή η επιστολή Λαγκάρντ που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των Financial Times επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του TheToc σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν πείθεται από τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά υπό μορφή αυτόματων περικοπών, και τα οποία είναι συνδεδεμένα περισσότερο με τις αυξήσεις φόρων και λιγότερο με τις περικοπές δαπανών που ζητάει το Ταμείο.

Εκτός όλων των παραπάνω, το Ταμείο στέκεται και σε κάτι ακόμα: θεωρεί η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια. Κοινώς, ότι και πέραν του 2018 η χώρα θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί με κάποιον τρόπο, και ότι αυτός ο τρόπος θα πρέπει να προέλθει με χρήματα των Ευρωπαίων.

Η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ δεν πιστεύουν ότι το παρόν μνημόνιο που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο

Η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ δεν πιστεύουν ότι το παρόν μνημόνιο που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο, αλλά ότι η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχιστεί και στο απώτερο μέλλον είτε μέσω ελάφρυνσης χρέους είτε μέσω νέας χρηματοδότησης είτε μέσω ενός συνδυασμού και των δύο αυτών επιλογών.

Όλα δείχνουν πάντως ότι ενώ η κατάσταση ρευστότητας για την Ελλάδα θα στενεύει, τόσο η χώρα θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και με δεδομένη την ακάθεκτη στάση του ΔΝΤ, οδεύουμε όπως φαίνεται σε νέα τελεσίγραφα που πιθανότητα να σημάνουν τρόπο τινά πολιτικές εξελίξεις μετά και την παραδοχή του κ.Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί αν κληθεί να περάσει από τη Βουλή το πρόσθετο πακέτο "προληπτικών" μέτρων.

Και το οποίο μέχρι στιγμής φαίνεται αναπόφευκτο παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2021 | 15:38

Ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου με τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ: Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το Μωυσή Ελισάφ με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 12:36

Γιάννης Μαντζουράνης: Ο δικηγόρος του Τσίπρα απαντά στη ΝΔ για τα βοσκοτόπια και τον Καλογρίτσα

Τι απαντά ο δικηγόρος του Αλέξη Τσίπρα στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους Κουρτάκη και Παπαχρήστο

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ 27 Ιαν 2021 | 12:25

Παπαχρήστος: Ο Τσίπρας ήθελε να φιμώσει εμένα, τον Κουρτάκη και κάθε ενοχλητική φωνή

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαχρήστος, "ο κ. Τσίπρας σκόπευε να φιμώσει εμένα, την εφημερίδα και τον Γιάννη Κουρτάκη".

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟ ΟΜΗΡΕΙΑ 27 Ιαν 2021 | 09:34

Ο Τσίπρας αποκαλύπτει τον διάλογο με τον Μητσοτάκη πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά και αποκαλύπτει τι τον ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 08:03

ΕΣΗΕΑ: Εντονη αντίδραση για τις αγωγές Τσίπρα κατά Κουρτάκη και Παπαχρήστου

Την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσε η ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, να κάνει αγωγές στους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Ι. Κουρτάκη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 26 Ιαν 2021 | 16:32

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λειτουργεί ως συνήγορος υπεράσπισης των συκοφαντών του κ. Τσίπρα - "Δεν προξενεί εντύπωση"

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Γιάννη Κουρτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

4,2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 26 Ιαν 2021 | 15:58

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,5% για την παγκόσμια οικονομία και 4,2% για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 26 Ιαν 2021 | 14:24

ΝΔ για αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη και Παπαχρήστο: Επιχειρεί την οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων για εκφοβισμό

Η ενέργεια του κ. Τσίπρα λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική, αναφέρει η ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δημοσιογράφων

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 26 Ιαν 2021 | 14:03

Πώς αντέδρασαν οι δημοσιογράφοι Παπαχρήστος και Κουρτάκης στις αγωγές Τσίπρα για τη βίλα στο Σούνιο

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αγωγές ύψους 1 εκ ευρώ για τα όσα έγραψαν οι δημοσιογράφοι για τη βίλα στο Σούνιο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 26 Ιαν 2021 | 11:32

Αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο για τη βίλα στο Σούνιο με δικηγόρους τον Μαντζουράνη και τον Καμπαγιάννη

Αγωγή Τσίπρα σε Παπαχρήστο και Κουρτάκη "για τις συκοφαντίες για αγορά βίλας 1 εκατ. ευρώ".

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ 25 Ιαν 2021 | 12:43

Ο Φλωρίδης (ΚΙΝΑΛ) για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία και το άρθρο Μαραντζίδη- Επιστροφές, καταστροφές...

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης απαντά στο άρθρο Μαραντζίδη για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 08:51

Με κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Τεστ για όλους στην Κουμουνδούρου - Ευχές από Μητσοτάκη και Μαρέβα

Όλο το προσωπικό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα υποβληθεί σήμερα σε τεστ κορονοϊού - Σε καραντίνα ο Α. Τσίπρας.