Στα άκρα οι σχέσεις Αθήνας - ΔΝΤ, στον αέρα η αξιολόγηση

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ. Ο Τόμσεν ζητά νέα επώδυνα μέτρα. Τι απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η σκληρή γλώσσα του Γ. Σουρνάρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα άκρα οι σχέσεις Αθήνας - ΔΝΤ, στον αέρα η αξιολόγηση

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια μέρα μετά την συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα καθώς ο Πολ Τόμσεν επανέρχεται, επιμένοντας στην σκληρή γραμμή και ζητώντας επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτου αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την διαπραγμάτευση, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πλέον πως θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς την "βούλα" του ΔΝΤ.

Τόμσεν: Νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις

Παρουσιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε σε τηλεδιάσκεψη ότι αυτή δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση και επανέλαβε ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια εύρωστη ανάπτυξη και να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους .

Αναφερόμενος στις διαφωνίες που προέκυψαν στο ΔΣ του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν υποβάθμισε τις σχετικές πληροφορίες κάνοντας λόγο για φημολογίες και σχολίασε ότι η διαφωνίες είναι συνήθεις και όχι σπάνιες.

Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Τομσεν υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και τούτο διότι, όπως υποστήριξε, η επίτευξη του στόχου αυτού δεν στηρίζεται σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συμπίεση των κρατικών δαπανών, επιφέροντας αντι-αναπτυξιακές συνέπειες. Ο ίδιος είπε ότι όσο το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο είναι πιθανός ο κίνδυνος να προκύψει μία νέα κρίση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τούτο δεν είναι κάτι που αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά να υιοθετήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο - βιώσιμό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit ο κ. Τόμσεν αν και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης είπε πως "το Ταμείο δεν κάνει προβολές σχετικές με Grexit".

Επικριτική επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Με μια γραπτή και ιδιαίτερα επικριτική επιστολή οκτώ παραγράφων, η οποία διαβάστηκε στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος απάντησε στις δυσοίωνες προβλέψεις του Ταμείου και στις απόψεις για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί τις αναφορές του Ταμείου περί χαμηλών μεταρρυθμιστικών επιδόσεων, υπενθυμίζοντας ότι μόνο τους τελευταίους μήνες ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών κι ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται το ότι η ομάδα της Ν. Βελκουλέσκου δεν έλαβε τίποτα από αυτά υπόψιν της, ούτε καν στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται και στην επιμονή του ΔΝΤ να μη λαμβάνει υπόψιν την υπεραπόδοση του 2016 και να εμμένει σε προβλέψεις για πλεονάσματα 1,5%, κάτι που όχι μόνο έρχεται σε σοβαρή αντίθεση με τις αντίστοιχες προβλέψεις των Ευρωπαίων αλλά και προκαλεί στρεβλώσεις σε βάθος χρόνου.

Στις απόψεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι το Ταμείο στους υπολογισμούς για το αφορολόγητο μπλέκει με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, αγνοώντας ότι μόνο τα ζευγάρια μπορούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, ενώ από την άλλη στους υπολογισμούς για το ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών δεν λαμβάνει υπόψιν ότι στο ίδιο “καλάθι” μπαίνει και η προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση και η δαπάνη του Κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες, με τις οποίες επιχειρείται η σύγκριση.

Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα από Γιάννη Στουρνάρα

Στην δική του επιστολή ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αμφισβητεί ευθέως τις προβλέψεις του Ταμείου για το ΑΕΠ, ειδικά από τη στιγμή που επηρεάζουν τη δυναμική του Χρέους. Ο κ. Στουρνάρας δεν κρύβει την έκπληξη του για την επιμονή του ΔΝΤ να προβλέπει το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για την οποία θα πρέπει να κρατηθεί ένα “μαξιλάρι” 10 δισ ευρώ, χωρίς να εξηγεί το πώς και το γιατί και μάλιστα με φόντο τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ και του SSM που δείχνουν ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας βρίσκεται στο 18%.

Ο πρόεδρος της ΤτΕ ασκεί σκληρή κριτική στο ΔΝΤ και για τους χειρισμούς του στη διάρκεια του 2ου Μνημονίου, με αφορμή τη σχετική απολογιστική έκθεση του Ταμείου, επισημάινοντας τα εξής:

1. Το Ταμείο επέμενε σε περισσότερα και όλο περισσότερα παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα- δηλαδή σε μεγαλύτερη λιτότητα- αγνοώντας ακόμα και τους δικούς του υπολογισμούς για τους πολλαπλασιαστές (δηλαδή για την επίπτωση στο ΑΕΠ) και υποεκτιμώντας επίμονα τις επιδόσεις ως προς τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος

2. Το Ταμείο ευθυνόταν για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, καθώς ζητούσε αδικαιολόγητα περισσότερα μέτρα, παρά το ότι ήταν εμφανές ότι οι εξελίξεις οδηγούσαν σε ένα υπερπλεόνασμα

3. Το Ταμείο επέμενε στην ανάγκη πρόσθετης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αγνοώντας τις απόψεις της ΕΚΤ και της ΤτΕ, υπερεκτιμώντας τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποεκτιμώντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία

4. Το Ταμείο επίμονα υποεκτιμούσε τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις, αγνοώντας μεταξύ άλλων και τις σχετικές αναφορές του ΟΟΣΑ

"Επιπλέον, οι επανειλημμένες αναφορές ότι οι αρχές προτίμησαν μια εξαρχής-εμπροστοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι σωστές (στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικές). Το ΔΝΤ κατ 'επανάληψη αγνόησε το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα (ή έλλειμμα) ως σχετικό δημοσιονομικό στόχο, μη λαμβάνοντας υπόψη το δικό σου Απολογισμό Δημοσιονομικής Παρακολούθησης. Ως εκ τούτου, αντί να αναφέρεται παραπλανητικά στις προτιμήσεις των αρχών, θα ήταν πολύ πιο ακριβές να πούμε ότι οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση (και η έλλειψη εκ των προτέρων της ελάφρυνσης του χρέους) καθόρισαν τους δημοσιονομικούς στόχους", καταλήγει ο κ. Στουρνάρας .

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑ 20 Οκτ 2020 | 13:33

Βουλή: Γιατί ο Τσακαλώτος αποκάλεσε τον Σταϊκούρα "Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman"

Πολιτική κόντρα με αρκετή δόση χιούμορ μεταξύ Τσακαλώτου - Σταϊκούρα για την Α΄κατοικία. Γιατί τον αποκάλεσε Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ 13 Οκτ 2020 | 16:23

ΔΝΤ: Ο κορονοϊός "σκότωσε" τον ελληνικό τουρισμό - Ύφεση 9,2% το 2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον τουρισμό και την ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 05 Οκτ 2020 | 08:47

Ο Πολάκης, αντί του Τσίπρα, απαντά στις νέες αιχμές Τσακαλώτου για αρχηγικό κόμμα

"Αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν, αλλά και ομάδα χωρίς αρχηγό είναι επίσης μηδέν", απαντά ο Πολάκης στις δηλώσεις Τσακαλώτου.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ 04 Οκτ 2020 | 20:33

Τσακαλώτος: Το αρχηγικό κόμμα είναι στα αζήτητα της Ιστορίας - Με τον Τσίπρα δεν συμφωνούμε σε όλα

Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία τάση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα και διευκρινίζει ότι η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος στην Αριστερά.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ 02 Οκτ 2020 | 21:58

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% του χρόνου - Εύσημα στην κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Ύφεση φέτος, ανάκαμψη το 2021-2022

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 01 Οκτ 2020 | 09:55

Νέες φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ: Στο πλευρό Τσακαλώτου ο Σάκης Παπαδόπουλος - "Να μάθουμε να συζητάμε"

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, σε άρθρο του, χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που έγινε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Σεπ 2020 | 17:18

Ο Τσίπρας στέλνει αιχμηρό μήνυμα στον Τσακαλώτο με ανάρτηση στο Instagram

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει παραλήπτη το μήνυμα που έστειλε μέσω Instagram ο Αλέξης Τσίπρας

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30 Σεπ 2020 | 09:39

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Στις καλένδες το "πειθαρχικό" που ετοίμαζε ο Τσίπρας - "Ψυχρός πόλεμος" με Τσακαλώτο

Ο Αλέξης Τσίπρας "μάζεψε" την 4μελη επιτροπή δεοντολογίας μετατρέποντάς τη σε 2μελη, ήτοι άλλαξε τη σύνθεσή της.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 27 Οκτ 2020 | 22:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Συρία

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για "επαφές που είχε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την ταχύτερη κατάπαυση του πυρός

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ 27 Οκτ 2020 | 21:47

Διπλωματικές πηγές: Θετικός απολογισμός της πρώτης συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Oι τρεις υπουργοί Εξωτερικών στην τριμερή επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο