Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Θετική για τους λαούς των Βαλκανίων, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα, η πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκοπιά, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει το Μάρτιο. Επισημάνθηκε, η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με απτά αποτελέσματα στο εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα.

Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, προς όφελος όχι μόνο των διμερών σχέσεων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2003, με την ιστορική Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, ώστε η ευρωπαϊκή διαδρομή του συνόλου των Βαλκανίων να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του κόμματος SDSM και πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Παπανδρέου και Ζάεφ συζήτησαν για τις προσεχείς εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και την ανάγκη στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, καθώς η επικράτηση τους έχει σημασία σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συμφώνησαν ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και είναι αναγκαία η προσπάθεια για σωστή λειτουργία των θεσμών και προάσπιση της διαφάνειας. Επίσης, αποφάσισαν να υπάρξει στενή συνεργασία με τη Σοσιαλιστική Διεθνή σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε μια εποχή αυξημένης ανισότητας, κλιματικής κρίσης και ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε και με την Υπουργό Άμυνας και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και για τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, συμφωνώντας πως μια θετική εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα δώσει ένα ενθαρρυντικό σήμα και στις υπόλοιπες χώρες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια που απαιτούνται από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πριν αναχωρήσει από τα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχει ιδιαίτερη σημασία στο επόμενο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία, ότι ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτό εμπεδώνει την ασφάλεια, τη σιγουριά και την καλή γειτονία, όπως βεβαίως και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως θα ξέρετε, η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας από την πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, όταν είμαστε στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή την στρατηγική απόφαση σθεναρά στηρίζει και η Σοσιαλιστική Διεθνής, διότι αναγνωρίζει ότι αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, η αυστηρή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια προϋπόθεση και όσοι δεν την τηρούν απλά υπονομεύουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, ξεκινούν νέες σχέσεις πια μεταξύ των δυο χωρών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, με απτά ήδη αποτελέσματα στην ενέργεια, στο εμπόριο και στο κρίσιμο ζήτημα της άμυνας.

Είχα την ευκαιρία επίσης, να μιλήσω εδώ στα Σκόπια, με την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να συζητήσουμε τη συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή των σοσιαλιστικών δυνάμεων σε μεγάλα θέματα που μας αφορούν, όπως η ανισότητα, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η κλιματική κρίση και οι νέες τεχνολογίες, αλλά ιδιαίτερα να εμπεδώσουμε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος αλληλεγγύης ως σοσιαλιστές, ως προοδευτικοί στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

18 Μαρ 2020 | 19:50

Κορονοϊός: Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Μακεδονία

Θα διαρκέσει 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασής της, εφόσον κριθεί απαραίτητο

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Μαρ 2020 | 17:05

Ο κορονοϊός ένωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς στη Β. Μακεδονία: Αναβάλλονται οι βουλευτικές εκλογές

Στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 26 κρούσματα του κορονοϊού.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 13 Μαρ 2020 | 15:04

Παπανδρέου για Πετσάλνικο: Η απώλειά του μας γεμίζει θλίψη

"Φίλιππε, καλό ταξίδι", έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 22:39

Σακελλαροπούλου για ενδοοικογενειακή βία: Μένουμε Σπίτι αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές

Η ΠτΔ έκανε retweet την ανάρτηση του πρωθυπουργού και έστειλε μήνυμα στις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Απρ 2020 | 21:09

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση για τη δαπάνη επικοινωνίας που αφορά στην πανδημία

Οι βουλευτές ζητούν την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής

ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 21:05

Μητσοτάκης: "Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία" - Η γραμμή SOS 15900

"Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900 ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο 100"

ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ 07 Απρ 2020 | 17:08

Οι πρώτες φωτό του Γιάννου Παπαντωνίου εκτός φυλακής- Αγκαλιά με τη σύζυγό του

Σμίγω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για να σταθούμε μαζί απέναντι στα προβλήματα, δήλωσε

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 07 Απρ 2020 | 16:26

Eυχές Μητσοτάκη σε Μπόρις Τζόνσον για γρήγορη και πλήρη ανάρρωση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 27 Μαρτίου και αρνήθηκε να σταματήσει την εργασία του

07 Απρ 2020 | 16:12

Επίθεση Πολάκη σε Ευαγγελάτο και ΜΜΕ αλλά και αιχμές κατά Τσακαλώτου

Eπίθεση στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους από τον Παύλο Πολάκη μέσω Facebook.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 15:42
07 Απρ 2020 | 15:14

Tηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο ενόψει του Eurogroup

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας  την θέση που έχει εκφράσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 07 Απρ 2020 | 13:35

Γεννηματά: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μας βάζουν σε νέους κινδύνους

"Εμείς στηρίζουμε το κορονο-ομόλογο που δεν θα συνδέεται με μνημόνια και με διόγκωση του χρέους κάθε κράτους", είπε.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 07 Απρ 2020 | 13:07

Τηλεδιάσκεψη Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη με επίκεντρο κορονοϊό και οικονομία

Στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα θέματα Δημόσιας Υγείας και για τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας.