Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Θετική για τους λαούς των Βαλκανίων, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα, η πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκοπιά, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει το Μάρτιο. Επισημάνθηκε, η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με απτά αποτελέσματα στο εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα.

Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, προς όφελος όχι μόνο των διμερών σχέσεων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2003, με την ιστορική Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, ώστε η ευρωπαϊκή διαδρομή του συνόλου των Βαλκανίων να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του κόμματος SDSM και πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Παπανδρέου και Ζάεφ συζήτησαν για τις προσεχείς εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και την ανάγκη στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, καθώς η επικράτηση τους έχει σημασία σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συμφώνησαν ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και είναι αναγκαία η προσπάθεια για σωστή λειτουργία των θεσμών και προάσπιση της διαφάνειας. Επίσης, αποφάσισαν να υπάρξει στενή συνεργασία με τη Σοσιαλιστική Διεθνή σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε μια εποχή αυξημένης ανισότητας, κλιματικής κρίσης και ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε και με την Υπουργό Άμυνας και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και για τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, συμφωνώντας πως μια θετική εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα δώσει ένα ενθαρρυντικό σήμα και στις υπόλοιπες χώρες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια που απαιτούνται από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πριν αναχωρήσει από τα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχει ιδιαίτερη σημασία στο επόμενο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία, ότι ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτό εμπεδώνει την ασφάλεια, τη σιγουριά και την καλή γειτονία, όπως βεβαίως και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως θα ξέρετε, η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας από την πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, όταν είμαστε στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή την στρατηγική απόφαση σθεναρά στηρίζει και η Σοσιαλιστική Διεθνής, διότι αναγνωρίζει ότι αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, η αυστηρή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια προϋπόθεση και όσοι δεν την τηρούν απλά υπονομεύουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, ξεκινούν νέες σχέσεις πια μεταξύ των δυο χωρών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, με απτά ήδη αποτελέσματα στην ενέργεια, στο εμπόριο και στο κρίσιμο ζήτημα της άμυνας.

Είχα την ευκαιρία επίσης, να μιλήσω εδώ στα Σκόπια, με την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να συζητήσουμε τη συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή των σοσιαλιστικών δυνάμεων σε μεγάλα θέματα που μας αφορούν, όπως η ανισότητα, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η κλιματική κρίση και οι νέες τεχνολογίες, αλλά ιδιαίτερα να εμπεδώσουμε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος αλληλεγγύης ως σοσιαλιστές, ως προοδευτικοί στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

«ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΤΟ ΕΣΥ» 07 Μαϊ 2020 | 16:19

Πάτρα: Στο νοσοκομείο του Ρίου ο Γιώργος Παπανδρέου- Το μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς [Βίντεο]

Κατά την επίσκεψη του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τη "μάχη" που δίνουν.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2020 | 13:48

Τούρκος πρέσβης για τον Εβρο: Δεν είναι συνοριακή διαφορά αλλά ένα τεχνικό ζήτημα

Απάντηση στα fake news για δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους

ΕΚΑΝΕ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ 25 Μαϊ 2020 | 13:37

Περιοδεία Μητσοτάκη στην αγορά του Πειραιά - Συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες [εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευδιάθετος, συνομίλησε με καταστηματάρχες, εργαζόμενους και πολίτες που τον πλησίασαν για να τον χαιρετήσουν.

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 25 Μαϊ 2020 | 12:27

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η διμερής και η περιφερειακή συνεργασία.

ΣΤΙΣ 19:45 25 Μαϊ 2020 | 12:24

Συνέντευξη Μητσοτάκη απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την καραντίνα, ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του.

ΟΞΥΤΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2020 | 12:23
"ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ" 25 Μαϊ 2020 | 12:16

Επίθεση ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση: Η ΝΔ απεργάζεται περικοπές μισθών στο Δημόσιο

Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να προσλάβει συμβασιούχους με αδιαφανείς διαδικασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕΝΟΥΝ 25 Μαϊ 2020 | 11:56

Νέα γκάφα του Ελλάδα 2021: Δημοσίευσε "γονατογράφημα" για τους έρωτες του Καραϊσκάκη - Το απέσυρε μετά τις αντιδράσεις

Ο Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών χαρακτήρισε το κείμενο - στο οποίο ο οπλαρχηγός εμφανίζεται ως ο ...επιβήτορας του 1821- "γονατογράφημα".

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 11:55

Βουλή: Συζητούνται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ με τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού

Με τις δύο ΠΝΠ που κυρώνονται από τη Βουλή κλείνει ο κύκλος των έκτακτων μέτρων.

ΑΠΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΒΙΓΚΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 11:42

Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του Σιν Φέιν

Στην τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ράνια Σβίγκου.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 25 Μαϊ 2020 | 10:26

Διαβεβαιώσεις Στεφανή για Έβρο: Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος [βίντεο]

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και στο χιλιοστό του εθνικού εδάφους" σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ 25 Μαϊ 2020 | 08:05

Ο Πολάκης αποκάλυψε και σχέδιο για άδειασμα θυρίδων το 2015 - "Θρηνεί" που έμεινε στα χαρτιά

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επανέφερε στο προσκήνιο τα "παλαβά" σχέδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 21:30

Στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσίαση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ"

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.