Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Θετική για τους λαούς των Βαλκανίων, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα, η πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκοπιά, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει το Μάρτιο. Επισημάνθηκε, η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με απτά αποτελέσματα στο εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα.

Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, προς όφελος όχι μόνο των διμερών σχέσεων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2003, με την ιστορική Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, ώστε η ευρωπαϊκή διαδρομή του συνόλου των Βαλκανίων να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του κόμματος SDSM και πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Παπανδρέου και Ζάεφ συζήτησαν για τις προσεχείς εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και την ανάγκη στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, καθώς η επικράτηση τους έχει σημασία σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συμφώνησαν ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και είναι αναγκαία η προσπάθεια για σωστή λειτουργία των θεσμών και προάσπιση της διαφάνειας. Επίσης, αποφάσισαν να υπάρξει στενή συνεργασία με τη Σοσιαλιστική Διεθνή σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε μια εποχή αυξημένης ανισότητας, κλιματικής κρίσης και ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε και με την Υπουργό Άμυνας και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και για τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών - εικόνα 2

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, συμφωνώντας πως μια θετική εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα δώσει ένα ενθαρρυντικό σήμα και στις υπόλοιπες χώρες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια που απαιτούνται από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών - εικόνα 3

Πριν αναχωρήσει από τα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχει ιδιαίτερη σημασία στο επόμενο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία, ότι ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτό εμπεδώνει την ασφάλεια, τη σιγουριά και την καλή γειτονία, όπως βεβαίως και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως θα ξέρετε, η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας από την πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, όταν είμαστε στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή την στρατηγική απόφαση σθεναρά στηρίζει και η Σοσιαλιστική Διεθνής, διότι αναγνωρίζει ότι αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, η αυστηρή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια προϋπόθεση και όσοι δεν την τηρούν απλά υπονομεύουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, ξεκινούν νέες σχέσεις πια μεταξύ των δυο χωρών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, με απτά ήδη αποτελέσματα στην ενέργεια, στο εμπόριο και στο κρίσιμο ζήτημα της άμυνας.

Είχα την ευκαιρία επίσης, να μιλήσω εδώ στα Σκόπια, με την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να συζητήσουμε τη συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή των σοσιαλιστικών δυνάμεων σε μεγάλα θέματα που μας αφορούν, όπως η ανισότητα, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η κλιματική κρίση και οι νέες τεχνολογίες, αλλά ιδιαίτερα να εμπεδώσουμε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος αλληλεγγύης ως σοσιαλιστές, ως προοδευτικοί στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Στα Σκόπια ο Παπανδρέου: Αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών - εικόνα 4

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ 08 Μαρ 2021 | 16:57

Παραληρεί η Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα ότι έστειλε επιθετικά σκάφη στο Καστελόριζο

Θέμα αποστρατικοποίησης θέτει για άλλη μία φορά η Τουρκία.

"ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΓΑΝ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" 08 Μαρ 2021 | 16:10

Τσίπρας για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Τιμούμε αυτές που έσπασαν τη σιωπή, που η φωνή τους σκέπασε τον φόβο

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανέφερε στο μήνυμά του πως "σήμερα τιμάμε αυτές που άνοιξαν τον δρόμο της χειραφέτησης".

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΡΑΝΑΚΗ 08 Μαρ 2021 | 14:31
"ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΑΡΟΣ 08 Μαρ 2021 | 13:59

Συζήτηση της Κ. Σακελλαροπούλου με μαθητές και μαθήτριες για το ρόλο της γυναίκας και την ενδοοικογενειακή βία

Η ΠτΔ έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων και αναφέρθηκε στην κακοποίηση εν μέσω πανδημίας.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 08 Μαρ 2021 | 13:59

Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο Δημήτρης Μαρκόπουλος - Ακόμα δύο βουλευτές της ΝΔ θετικοί στον ιό

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΙΝΔΑΡΕ 08 Μαρ 2021 | 13:49

Αλιβιζάτος: Η Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας δεν λειτουργεί…μετά το επεισόδιο στο Κουκάκι

Η δήλωση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου για την Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας στην οποίο προήδρευε

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 08 Μαρ 2021 | 13:42

Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει άμεσα τον Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. - Επικίνδυνοι για τη δημοκρατία

"Η αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη συνδέεται με την αποτυχία στην πανδημία - Ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει άμεσα τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.", δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 08 Μαρ 2021 | 13:39

Πελώνη: Ανοίγουν λιανεμπόριο και Γυμνάσια- Λύκεια έως τα τέλη Μαρτίου - Απρίλιο ανοίγει και η εστίαση

Με προτεραιότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια το άνοιγμα των σχολείων - Τι είπε η Α. Πελώνη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 08 Μαρ 2021 | 13:28

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ειδικά σήμερα η σκέψη μας είναι με τις "αόρατες" ηρωίδες της πανδημίας

"Η δυνατή φωνή που έσπασε την ένοχη σιωπή είναι μόνο η αρχή" αναφέρει στην ανάρτησή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 08 Μαρ 2021 | 12:57

Χρυσοχοΐδης για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη: Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται - "Γελοιότητες ΣΥΡΙΖΑ"

Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ξύλο από άνδρες της ΕΛΑΣ, σε νεαρούς στην πλατεία Νέας Σμύρνης

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 08 Μαρ 2021 | 12:51

Πλεύρης για Ν. Σμύρνη: Ευχήθηκε περαστικά μόνο στους δυο αστυνομικούς και όχι στον πολίτη που τον έδειραν

Ο Θάνος Πλεύρης δεν είπε περαστικά στον τραυματισμένο πολίτη από τα χτεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, αλλά ευχήθηκε σε δύο αστυνομικούς.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 08 Μαρ 2021 | 12:34

Οργή Χαρδαλιά: Δεν είναι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας στο κορονο-πάρτι της Τσικνοπέμπτης

"Η αλήθεια είναι μια! Καμία εμπλοκή ή συμμετοχή δεν υπάρχει από εργαζόμενους ή στελέχη της ΓΓΠΠ στην εν λόγω μάζωξη", γράφει μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ 08 Μαρ 2021 | 12:29

Κοινό άρθρο Μητσοτάκη και 9 ευρωπαίων ηγετών: Διπλά σημαντική η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα" για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζεται η συνεισφορά των γυναικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.